Vesti / Aktuelno / FC Vaduz prvi evro takmac, hoćemo ih još!

FC Vaduz prvi evro takmac, hoćemo ih još!20.06.2011. 21:52

Autor: Grof Žekula(1)
Prva stanica - Rheinpark Stadion
Prva stanica - Rheinpark Stadion
P

ut Kneževine Lihtenštajn i njenog glavnog grada Vaduza, krenuće crveno-bela ekspedicija iz Novog Sada, u nameri da u dvoboju sa FC Vaduzom izbori narednu rundu evro-nadmetanja, te još minimum dve utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U zemlji koja se graniči sa Austrijom i Švajcarskom, i koja je pravo mesto za zimski turizam, “lale“ će ovoga leta započeti sezonu 2011/2012, predvođeni novim šefom struke, Ljubomirom Ristovskim. Njemu su se danas u SC “Vujadin Boškov“ u Veterniku “javili“ i internacionalci i reprezentativci, te će zajedničkim snagama otpočeti “Operaciju Vaduz“, sa ciljem eliminisanja ovog kluba i nastavka svog puta kroz Evropu.

U gradu koji po popisu stanovništva iz 2006. godine ima nešto preko 5.200 stanovnika i koji leži na obali reke Rajne, a na stadionu “Rajnpark“ (Rheinpark Stadion, kapaciteta 6.127 mesta - svečano otvoren 31. jula 1998. godine, na njemu igra i reprezentacija Lihtenštajna), ekipa ponosa Novog Sada istrčaće 14. jula, a samo sedam dana kasnije, na našem ”Karađorđu”, odigraćemo revanš-meč i proslaviti plasman u narednu rundu. Dvomeču ne smemo pristupiti pod parolom “lako ćemo”, već ozbiljnošću i kvalitetom izboriti ono što nam, bar na papiru, i “pripada”.

FC Vaduz je član druge švajcarske lige (plaća učešće u takmičenjima ove susedne zemlje) te osvajač nacionalnog kupa Lihtenštajna, što mu je i omogućilo takmičenje u Evropi. Klub je osnovan 14. februara 1932. godine, a do sada ima čak 40 osvojenih pehara pobednika kupa svoje zemlje (igrao 52 finala, od ukupno 66), od čega 14 uzasopnih. Najveći uspeh u domaćem prvenstvu, FC Vaduz je postigao u sezoni 2007/2008, kada je bio pobednik drugog stepena takmičenja, ali se u najelitnijem rangu zadržao samo godinu dana. Tek okončanu sezonu, završio je na 4. mestu tabele, sa 5 bodova manje od prvoplasirane Lozane, ali i 2 boda manje od drugoplasiranog Serveta, koji se takođe plasirao u najjaču švajcarsku ligu.

Zahvaljujući tom, gotovo konstantnom, osvajanju nacionalnog kupa, FC Vaduz je redovni učesnik evro takmičenja od 1992. godine, ali u njima nije imao posebnih uspeha. Igrači nastupaju u dresovima crvene boje, trener je Holanđanin Erik Orie, koji je svojevremeno osim u Holandiji, igrao u Austriji, Engleskoj, Italiji i to za ukupno 11 klubova. Pre Vaduza je u dva navrata trenirao austrijski Lustenau, ukupno 7 godina. Njegov prethodnik na klupi bio je čuveni Pjer Litbarski, jedan od najboljih nemačkih fudbalera u istoriji.

Dobili smo prvog rivala u takmičenju koje smo silno želeli da gledamo! Na igračima i stručnom štabu je da nam omoguće da posmatramo još evro-utakmica ovoga leta, a verujemo da imamo kadar da ne samo učini to, već i mnogo više. Za početak pokazati da je FKV jača od FCV!

Zato – samo hrabro do nove (evro) pobede!!!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...