Vesti / Aktuelno / U susret kadetskom turniru – sećanje na Stevana Neštickog

U susret kadetskom turniru – sećanje na Stevana Neštickog09.06.2011. 22:39

Autor: fkv.com team(2)
S

tevan Nešticki rođen je 1. januara 1944. godine u Kisaču, a u Tovariševu je započeo svoju fudbalsku karijeru. Po dolasku u Novi Sad igrao je u pionirskom timu Slavije, a zatim je došao u Vojvodinu.

Pod nadzorom Radomira Krstića nagoveštavao je meteorski uspon i brzo se pridružio tadašnjim vedetama mladog tima Vojvodine: braći Milić, Veljkoviću, Pušibrku, Aleksiću...

Kao jedan od najperspektivnijih i najtalentovanijih, pridobio je poverenje stručnjaka i neodovljivo se nametnuo kao kandidat za prvu jedanaestoricu Vojvodine. Učestvovao je u pohodu ka prvoj tituli šampiona i u nezaboravnim okršajima na svetskoj fudbalskoj sceni u okviru Kupa evropskih prvaka i visokom plasmanu u četvrtfinale najeminentnijeg nadmetanja.

Nešticki je igrao na preko 200 utakmica u dresu prvog tima Vojvodine, bio standardni član prve šampionske generacije, mlade i “B” selekcije reprezentacije Jugoslavije, a nastupio je jednom i za “A” tim (7. oktobra 1967. godine protiv SR Nemačke u Hamburgu, u porazu 3-1).

Tragična smrt, u teškoj saobraćajnoj nesreći, koja ga je zadesila 29. aprila 1968. godine, nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv Čehoslovačke u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove, uspon i očekivane rezultate. Pred gotovo otvorenim vratima fantastične karijere, zla sudbina ispratila ga je u legendu.

Vojvodina je prerano izgubila svog igrača, koji je trebao i da bude jedan u plejadi velikana. Tradicionalni kadetski fudbalski turnir, koji Vojvodina organizuje u pomen svog istaknutog fudbalera, izražava osećanja svih Vojvodinaša i prijatelja fudbala prema sportisti i fudbaleru Stevanu Neštickom.

Zanimljivo je da jedan fudbalski klub u Srbiji nosi ime po ovom velikom čoveku i fudbaleru – u mestu Leskovik, kod Niša, koje po poslednjem popisu ima svega 300 stanovnika, 1969. godine (samo godinu dana nakon tragedije) osnovan je FK “Stevan Nešticki”, čiji je grb veoma sličan grbu našeg voljenog kluba.

To je čist dokaz da u našoj zemlji, fudbalske legende ne mogu biti zaboravljene od strane iskrenih zaljubljenika u “najvažniju sporednu stvar”, niti da će sećanje na velikana fudbalske igre ikada izbledeti.

Zato i kadeti koji imaju tu čast da iz godine u godinu nastupaju na tradicionalnom turniru, imaju obavezu da se nadmeću u duhu fer-pleja, koji je negovao i naš Stevan, te da se svojski trude da pokažu sav svoj raskošan talenat, kako bi jednog dana, neko od njih, nasledio i zasenio velikog majstora sa loptom, upravo njemu u čast!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...