Vesti / Crveno-bela planeta / Blistaju Despot i Tadić!

Blistaju Despot i Tadić!19.05.2011. 20:50

Autor: Mihailov(5)
B

ez ikakve sumnje, Ranko Despotović zasenio je ostatak “Crveno-bele Planete“ postigavši het-trik u duelu sa Seltom iz Viga, a zatim još dva gola protiv Ksereza. Čestitke zaslužuje i Dušan Tadić, koji je proglašen za najboljeg igrača Groningena ove sezone, a još od ranije je poznato da je i prvi asistent holandske “Eredivizije”! Nažalost ima i loših vesti, ukoliko ostanu u svojim klubovima, Gojko Kačar i Miloš Krasić neće igrati evropska takmičenja sledeće takmičarske godine.

Pošto je finale Kupa bilo u centru pažnje prethodne sedmice ( i još je), "Crveno-belu Planetu" sam pisao u dva dela, tako da prva utakmica svakog tima označava susret koji se odigrao pre dve nedelje, a druga meč koji pripada ovonedeljnom izdanju...


Engleska Premijer Liga: Fulam-Liverpul 2:5

Kako se sezona bliži kraju, “Redsi“ igraju sve bolje i bolje, u poslednjih pet mečeva osvojili su 13 bodova, što ih dovodi na odličnu petu poziciju.
Što se samog susreta na “Krejvn Kotidzu“ tiče, Liverpul je već u prvim napadima nagovestio katastrofu Fulama preko Maksija Rodrigeza. Argentinac je u uvodnih 6 minuta dva puta matirao golmana Švarcera, da bi u 70. minutu i svojim trećim pogotkom krunisao još jedno svoje brilijantno izdanje. Strelci za goste bili su i Kujt i Suarez, dok su visok poraz domaćina ublažili Dembele i Sidvel.
Milan Jovanović ponovo nije bio u kombinaciji za meč...

Liverpul-Totenhem 0:2

Uprkos očekivanjima i trenutnim formama, Liverpul nije uspeo da izbegne poraz pred domaćom publikom, tako da su upravo “Pevci“ preuzeli 5. poziciju koja vodi direktno u grupnu fazu Lige Evrope.
Poslednje kolo doneće uzbuđenje jer Totenhem dočekuje Birmingem, koji se bori za goli život i kojem je neophodan bar bod na “Vajt Hart Lejnu“ ukoliko ne želi da se pridruži Vest Hemu u “vozu“ za Čempionšip.
Lane je svoju poslednju utakmicu u crvenom dresu najverovatnije već odigrao, dosta klubova je zainteresovano i biće zanimljivo videti šta će se događati sa srpskim reprezentativcem u sledećim mesecima...



Nemačka Bundesliga: Leverkuzen-Hamburg 1:1

Gojko Kačar vratio se u tim Hamburga koji je uspeo da izvuče bod u susretu sa ”Farmaceutima“ iz Leverkuzena, kojima je, nakon oproštaja od titule sada i 2. mesto ugroženo. Dobro je krenulo po goste, defanzivac Vesterman je već u 2. minutu doveo u vodstvo tim trenera Eninga, međutim stvari je na svoje mesto stavio Kisling golom u 53. minutu.

Hamburg-Borusija Menhengladbah 1:1

Poslednja runda ipak nije donela ništa bombastično i spektakularno. Slavilo se u Dortmundu, Voflsburgu, a tugovalo ponajviše u Hamburgu. Ovaj grad izgubio je jednog prvoligaša - Sent Pauli, ali i predstavnika u Evropi, s obzirom da Hamburg nije trijumfovao nad ekipom koja će odigrati još dva susreta ove sezone sa Bohumom i probati da se uhvati za poslednju slamku spasa.
Kačar je ponovo igrao svih 90 minuta...


“Cvajta”: Oberhauzen-Grojter 1:4

Nakon ovog vikenda stvari su ostale nepromenjene i odluka se prenosila u poslednje kolo. Tabela je govorila sledeće: Bohum se nalazio na trećem mestu sa 62 osvojena boda, dok je tim iz Firta sakupio 60. Ukoliko Grojter želi u doigravanje, morao je da uzme ceo plen Fortuni iz Dizeldorfa, ali i da “drži palčeve“ i dobro premira Duizburg, koji je putuvao u Bohum bez nekih naročitih ambicija.
Danijel Aleksić nije bio u protokolu prošle sedmice.

Grojter-Fortuna 1:1

Ipak, ni tri boda ne bi pomogla timu iz Firta ovoga puta, Bohum je na nikad lakši način savladao Duizburg i obezbedio sebi mesto u baražu koji se igra narednog vikenda. Ostaje zapisano da je i Aleksić ušao u igru u 69. minutu i odigrao oproštajnih 20-ak minuta.


Serija A: Juventus-Kjevo 2:2

Italijanski fudbal je i ove sezone dokazao da se još uvek nije “odrekao“ starih navika, rezultati su “slučajno“predvidivi i u ličnom primeru tvrdim da se najbolje pare u kladionici ovih dana mogu uzeti upravo na “Seriji A”.
Gore navedeni rezultat je možda i jedini koji je iznenadio u ovom kolu, jer je Juventus ponovo ispustio vodstvo i došao u situaciju da vrlo lako može ostati bez plasmana u evro-takmičenja naredne sezone. Miloš Krasić je igrao do 80. minuta, za to vreme zaradio i žuti karton.

Parma-Juventus 1:0

Upravo ono što sam najavio u prethodnom pasusu se i dogodilo - Juventus će naredne sezone igrati isključivo domaća takmičenja. Možda i bolje, ekipa je pokazala da nije spremna da se bori na više frontova, a Del Neri da definitivno nije trener koji će vratiti “crno-bele” iz Torina na staze stare slave. Strelac jedinog pogotka na ovom meču bio je bivši ljubimac Torinskih navijača Đovinko!
Miloš Krasić pauzirao je zbog kartona.


Španska Segunda: Selta Vigo-Đirona 0:4

Pravu fudbalsku lekciju očitala je Đirona ekipi koja će se boriti u plej-ofu za ulazak u Primeru. Tačnije da se izrazim, jedan čovek održao je čas fudbala postigavši prvi het-trik u crveno-belom dresu. Ranko Despotović, popularni “Grande Despo“, stigao je do cifre od 16 prvenstvenih pogodaka i ubedljivo je prvi strelac svog tima. Vrlo je verovatno da će ga sjajna sezona preporučiti većim klubovima, tako da se nadamo da ćemo Lozničanina naredne godine možda gledati i u najjačoj španskoj ligi. Ne bih puno da objašnjavam, slika (u ovom slučaju snimak) govori 1000 reči - uživajte!







Đirona-Kserez 4:2

Najavljivao je Pižon da će doći i posmatrati Ranka Despotovića na delu. Sleteo je selektor u Španiju i imao šta da vidi - Despot je postigao dva gola za svoj tim i skoro sigurno “kupio“ mesto u “Orlovskom jatu“!

Ovaj meč igrao se u prošli četvrtak, a već je u nedelju na red došlo novo kolo u kojem je Đirona gostovala Kartagini. Gosti su izgubili 1:0 i zaradili neverovatna četiri crvena kartona uz dosuđeni penal za domaćina kojim su osvojili tri boda. U svlačionicu je poslat i Ranko, koji će pauzirati minimum naredno kolo...


Francuska 2.Liga: Nimes-Reims 2:2

Nakon odigranog 34. kola, Miodrag Stošić se sa svojim timom nalazio jedan korak bliže ostvarenju cilja - opstanku! Nim je na ovom susretu uspeo da nadoknadi rezultatski deficit od dva gola i stigne do zlata vrednog boda. U prilog im je išao i poraz Meca, od kojeg su tada imali jedan bod više. Stole je travnjak napustio u 68. minutu, zamenio ga je Keita...

Van-Nim 3:1

Nažalost, ovog vikenda, Nim je sebi dozvolio preveliki luksuz - izgubili su od direktnog konkurenta za opstanak. Kao “so na ranu“ stiže i podatak da je Mec zabeležio trijumf u ovom kolu, tako da priča iz prethodnog pasusa “pada u vodu“.
Miodrag Stošić zamenio je Pulena već u 25. minutu utakmice...


Holandska 1.Liga - U prošlu nedelju igrala se finalna utakmica Kupa, Tvente je nakon senzacionalnog preokreta savladao ekipu Ajaksa rezultatom 3:2!

Roda-Herenven 0:0

Igor Đurić je konačno zauzeo svoje mesto u zadnjoj liniji tima i odigrao više nego dobro svih 90 minuta. Sigurno je da je trener Jans u poslednjem kolu malo izmešao karte u meču koji Herenvenu nije značio rezultatski, najverovatnije da dobije jasniju sliku o igračima na koje može da računa za narednu sezonu. Može se reći da je za Igora ova godina dosta uspešnija od prethodne, igrao je na par utakmica, ali ipak to nije to. Sve zavisi od njega i njegove procene situacije-neka sam odluči šta je najbolje po njegovu karijeru. Herenven je završio na 12. mestu na tabeli...

Groningen-PSV 0:0

Najbolji asistent holandske lige i najbolji igrač Groningena za 2010/11 godinu je Dušan Tadić! Velike čestitke za našeg doskorašnjeg fudbalera, iskreno malo je onih koji su verovali da Duća može ovakav uspeh napraviti u svojoj debitantskoj sezoni van Srbije. Stoti put ponavljam i postajem pomalo dosadan - neverovatno je kako ovaj momak još uvek nije dobio poziv za reprezentaciju! Nadamo se da ljudi u Savezu neće ostati nemi i da će uz Krasu, Laneta, Gojka, Brku, Ranka, Branu i Tadić ponovo zaigrati pod srpskom zastavom!


Turska 1.Liga - Bursaspor-Bešiktaš - utakmica je odložena...

Kasimpasa-Bursaspor 0:3

Siguran trijumf u ovom meču stavlja Bursu u dobro situaciju pred poslednje kolo, kada će pred domaćom publikom imati priliku da overe 3. poziciju koja ih vodi u Ligu Evrope. Milan Stepanov nije igrao ni ovoga puta.


Švajcarska 1.Liga: Sion-Lucern 3:2

Sion je sada skoro sigurno obezbedio učešće u evro-kupovima naredne sezone. Ostaje nedoumica koja će biti krajnja pozicija Mrđinog kluba u prvenstvu.

Jang Bojs-Sion 1:1

Ovog vikenda je možda odigrana i ključna utakmica u borbi za 3. mesto, bod vredan tri uzeo je Sion i došao u poziciju da sam odlučuje o svojoj sudbini u finišu prvenstva!


Ukrajinska 1.Liga: Illychivets-Tavrija 5:1

Damir Kahriman morao je čak pet puta da vadi loptu iz svoje mreže. Domaća ekipa koja se bori za opstanak prilično je ozbiljno ušla u duel i može se reći, ponizila Tavriju. Slobodan Marković presedeo je svih 90 minuta na klupi za rezerve.

Šahtjor-Metalurg 2:0

Imajući u vidu snagu i dominaciju Šahtjora, Metalurg je doživeo “pristojan“ poraz od četvrtfinaliste Lige Šampiona. Mario Đurovski ušao je u igru sa klupe odigravši poslednjih dvadesetak minuta.

Tavrija-Obolon 3:1

Uloge su ovoga puta zamenjene - Slobodan Marković krenuo je kao starter, dok je Damir Kahriman počeo sa klupe i neočekivano dobio priliku već u 25. minutu posle povrede golmana Stojka.

Metalurg-Karpati 4:1

Mario Đurovski odigrao je poslednjih 10 minuta meča.


Ruska 2.Liga: Volgar-Ural 0:3

Predrag Sikimić dobio je šansu od 75. minuta, kada je Ural već imao obezbeđen trijumf.

Torpedo-Soči 2:1

Gosti iz Sočija doživeli su neprijatan poraz u Moskvi, koji ih je spustio na 5. poziciju na tabeli. Milan Vještica standardan...

Soči-Alanija 0:1

U derbiju ruske 2. lige gostujuću pobedu izvojevala je Alanija. Ceo susret za domaći sastav odigrao je Milan Vještica, uz žuti karton u 70. minutu...

Ural-Mordovia 0:0

Rezultat sve govori, prilično nezanimljiva utakmica u Ekaterinburgu. Predrag Sikimić akter meča drugih 45 minuta.


Poljska 1.Liga: Visla Krakov-Leh Poznan 1:0

Po svemu sudeći novi šampion Poljske savladao je Leh minimalnim rezultatom. Vojo Ubiparip podelio je minutažu ”po pola“ sa ovogodišnjom senzacijom Lige Evrope - Letoncem Rudnjevsom.

Leh-Ruh 1:0

Ubiparip bez većeg učinka za 74. minuta, koliko je proveo na terenu.


Izraelska 1.Liga: Makabi Tel Aviv-Makabi Haifa 0:2

Mnogo lakše nego što se očekivalo, Makabi iz Haife porazio je istoimeni klub iz Tel Aviva i time definitivno izbacio ekipu Sava Pavićevića iz trke za titulu.

Hapoel Aškelon-Bnei Saknhin 2:1

Ne predaje se Darko Lovrić tako lako, mnogo puta smo se u to uverili još dok je nosio dres našeg kluba. Hapoel je uradio pravu stvar - pobedio direktnog konkurenta za opstanak i prošlog vikenda ih je samo bod delio od opasne zone.

Hapoel Tel Aviv-Makabi Tel Aviv 2:2

Gradski derbi završen je bez pobednika, Savo Pavićević ponovo standardan u gostujućem timu.

Beitar-Hapoel Aškelon 0:1

Neverovatan trijumf zabeležio je Hapeol u ovom kolu, golom u 91. minutu ostali su u trci za opstanak i sada se ulazi u totalno neizvestan finiš. Pred poslednji meč prvenstva stvari su jasne - Hapoel pred svojim navijačima mora pobediti istoimeni klub iz Petah Tikve, ukoliko želi da sačuva prvoligaški status. Lovre, srećno!


Crnogorska 1.Liga: Mogren-Zeta 2:0

Radoslav Batak izašao je kao pobednik iz direktnog okršaja sa Žarkom Koraćem. Obojica su odigrala ceo meč...

Lovćen-Petrovac 3:2

Žarko Belada svih 90 minuta u timu Lovćena.

Budućnost-Rudar 2:1

Ivica Francišković odigrao ceo susret...

Rudar-Mogren 0:1

Radoslav Batak i Ivica Francišković odmerili su snage u dueli u kojem su bodovi mnogo više bili neophodni Mogrenu, pa je tako i krajnji rezultat naklonjen ekipi koja će narednog vikenda dočekati podgoričku Budućnost i u direktnom dvoboju odlučiti prvaka!

Zeta-Sutjeska 0:0

Meč bez golova je po meri gostima iz Nikšića, koji su zadržali šansu da u poslednje dve utakmice ipak izbore opstanak. Žarko Korać svih 90 minuta na terenu.

Dečić-Lovćen 2:0

Žarko Belada standardan u, može se reći, utakmici revijalnog karaktera s obzirom da bodovi nisu nikom bili preko potrebni.


Albanska 1.liga: Dinamo Tirana-Teuta 0:0

Nakon ovog remija, Dinamo dolazi u situaciju da u poslednjeg kolu rešava pitanje svog opstanka protiv direktnog konkurenta - Kastriotija.

Kastrioti-Dinamo 4:3

Nažalost, Milović nije uspeo da izbegne poraz u ovom odlučujućem okršaju. Dinamo će u plej-of, ukoliko žele da ostanu u ligi moraće u dvomeču da savladaju ekipu Beselidhja - Srećno Milovane!


Grčka 2.Liga: Trikala-Jonikos 4:0

Dugo se nismo bavili “Grcima“, jer Slaven Stjepanović nije dobijao pravu šansu, međutim ovoga puta počeo je kao starter i odigrao 75. minuta za domaći sastav. Trikala se nalazi na odličnom 4. mestu i igraće doigravanje za ulazak u najjače takmičenje!

Diagoras-Trikala 0:1

Ovim mečom završen je regularni deo sezone i sada sledi najznačajniji deo za Stjepanovićev tim-plej of! Kao što smo i Milovanu i Lovretu, tako i Slavenu ostaje da poželimo sreću - da ostvari uspeh i plasira se u prvu ligu Grčke!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...