Vesti / Fragmenti prošlosti / Zlatne godine

Zlatne godine08.05.2011. 22:14

Autor: fkv.com(5)
Radivoje Marković na snimanju filma
Radivoje Marković na snimanju filma
Z

ahvaljući anonimnom darodavcu, uredništvo ovog sajta došlo je do dragocenog arhivskog video materijala.

Kratkometražni film „Zlatne godine“ ugledao je svetlost dana 1964. godine. Uprava na čelu sa Vujadinom Boškovom, rešila je da se sačini ovaj dragoceni film u sklopu proslave pedesetogodišnjice od osnivanja kluba.

Na osnovu scenarija koji je potpisao Lazar Vasić, Petar Latinović, Slavuj Hadžić i drugi snimljeno je brilijantno filmsko delo.

Ulogu naratora u filmu odigrao je legendani sportski komentator Radivoje Marković. Nije ni malo čudno zašto je baš jedan Šapčanin odigrao ovu ulogu. Veze između sportskog Novog Sada i Šapca su izuzetno duboke. Prijateljstvo je započelo još u periodu prvenstvenih borbi Vojvodine i Mačve u Kraljevini a dodatno je produbljeno kroz ličnosti Voje Rogića i Aleksandra Ace Ivoša.

U filmu se još pojavljuju Kosta Hadži (osnivač i direktor kluba), Đura Živić (igrač od 1921.-1940. godine i direktor od 1948.-1951. godine) i Vujadin Boškov.

Ovaj film prestavlja građu od neprocenjivog značaja za izučavanje istorije F.K. Vojvodina.




Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...