Vesti / Aktuelno / Osam decenija sa nama! Srećan rođendan, Vujke!

Osam decenija sa nama! Srećan rođendan, Vujke!03.05.2011. 00:04

Autor: the Gari(19)
L

egendo,

Na današnji dan, osam decenija nakon što se 3. maja 1931. godine u Begeču kraj Dunava rodio mali Vujadin Boškov, mi sadašnji navijači Fudbalskog kluba Vojvodina koji smo za slavnog Vujketa prvo čuli od deda i očeva, želimo da Ti čestitamo 80. ređendan i poželimo Ti mnogo zdravlja, sreće i barem ješ jednu titulu naše Voše!

Da, to je sve što imamo da Ti poželimo. Jer vrlo dobro znamo da si se za sve ostalo, što čovek može zaželeti u životu, Ti pobrinuo sam. Tvoje fudbalsko znanje, Tvoj um, vizija i obrazovanje, široki osmeh, bačvanski šmek, evropska rešenost i disciplina, neobična snaga volje i Tvoj prepoznatljivi "kicoški" geg, omogućili su Ti da sam ostvariš dečačke snove i stekneš svetsku slavu, međunarodno priznanje, mnoštvo prijatelja, sećanja, porodicu, pa na kraju i materijalnu situiranost. Mi Ti samo želimo da, kao i svaki penzioner, svoj zaslužen odmor provodiš "dosadno" i "bez jeda". Srećno i zadovoljno.

Dragi Vujke, znamo da se Ti ne ljutiš što Te oslovljavamo sa "Ti". Ne, to nije izraz nepoštovanja ili nedostatka kućnog vaspitanja - naprotiv. To je upravo način na koji međusobno komuniciraju stari slaninari: kao pravi drugovi, braća, saborci...

Ti si uvek bio autentičan i drugačiji i ubeđeni smo da ćeš i u svojoj devetoj deceniji to ostati. Ostani onako drčan i sa stilom, "bezobrazan" i elegantan, kao i u ono romantično doba kada si crveno-beli dres oblačio 512, a reprezentativni plavi 57 puta, a da nikad nisi zamenjen niti se našao na klupi. A mi obećavamo da ćemo ostati ponosni, kao što su svi Vojvodinaši bili kada si postao prvi Bačvanin reprezentativac Evrope.

Tih pedesetih godina prošlog veka zajedno sa Tozom Veselinovićem, Dobroslavom Krstićem i Zdravkom Rajkovim činio si "Četiri bisera u đerdanu Vojvodine" i s ostalim drugovima iz "Zlatne generacije" razbio fabrikovani mit o takozvanoj "Velikoj četvorki", da bi u deceniji koja je usledila postavio temelje modernoj Vojvodini i zauvek postao legenda ovog grada i istovremeno noćna mora škvadre nedoraslih. Ali niko od njih ne može izbrisati stvarnost koja jasno govori da si Ti stvorio prvu šampionsku Vojvodinu i jedini tim koji je u Kupu šampiona pobedio moćni Seltik iz 1967.

Ipak, nekima koji su nekako po pravilu locirani u glavnom gradu i kao slučajno delegerini iz "ona" dva kluba ništa od toga nije bilo dovoljno i od njih nikada nisi dobio poštovanje koje zaslužuješ. Neka... Ovako je tvoja veličina još čistija i značajnija. Ono što si imao da kažeš u svoju "odbranu" rekao si igrajući na tri svetska prvenstva, osvajajući olimpijsku medalju, govorile su ekipe koje si trenirao i koje su osvajale trofeje u Jugoslaviji, Španiji, Holandiji, Italiji. S kraljevskim Realom Ti si osvojio i titulu i kup, ono što ni "Posebnom" Murinju ne uspeva, Ti si Sampdoriji doneo jedini naslov šampiona u istoriji, nacionalni kup Den Hagu, i da ne nabrajamo...

Danas je tvoj rođendan (u "papirima" je upisan 16. maj, ali mi znamo da si se zapravo rodio 13 dana ranije) i Ti sigurno ne bi voleo da se razmećeš svojim dostignućima, ali mi koji danas Vojvodinu volimo, verovatno drugačije, ali s jednakim intenzitetom kao i Ti, osećamo potrebu i obavezu prema svim generacijama koje su uzdizale "Staru damu" da barem jednom godišnje damo sebi oduška i punim ustima se hvalisamo kako je naš nekadašnji half koji je krišom pikao loptu po begečkoj prašini, na "Čizmi" postao "El Grande Boskov". Kako je naš Vujke svoje ekipe vodio do finala Lige šampiona i to protiv Liverpula na "Parku prinčeva" ili na "Vembliju" protiv Barselone. Mnogi to pokušavaju da sakriju i zaborave, ali mi Ti samo možemo reći: "Hvala Ti, najveća faco u Novom Sadu 20. veka"!

Mi sada duvamo svećice i niko nam drugi nije bitan. Uz slavljeničku tortu, podsećamo se kako na listi trenera koji su osvajali evropski Kup pobednika kupova piše da si Ti tron preuzeo od Johana Krojfa, a prepustio ga ser Aleksu Fergusonu. To je Tvoje društvo, Ti tu pripadaš!

Dragi Vujke, uživaj u svojim penzionerskim danima. Ne brini se, radovaćeš se i Ti trećoj tituli naše Vojvodine. Vrlo brzo, mnogo brže nego što mi mislimo, a "oni" strepe. Stazom koju si ti krčio prateći svog večitog kapitena Simu MIlovanova, ovih dana naš Brka predvodi Medu, Vuka, Tumbu, Vuleta, Bosketa, Kataija... Momke koji odrastaju na sportskom centru koji ponosno nosi tvoje ime.

Srećan rođendan i drži se, legendo!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...