Vesti / Utakmice / Par reči o derbiju

Par reči o derbiju13.04.2009. 21:53

Autor: Grof Zekula(0)
H

vala igračima Vojvodine na pokazanoj borbi!
Hvala svima koji su juče bili na "Karađorđu" da istima daju podršku!

Malo o igri:


Najbolje poluvreme FKV u prolećnom delu sezone (s tim ćemo se svi složiti), jesmo pritisli one na njihovoj polovini, imali čitav niz šansi (kod nekih smo MORALI bolje da reagujemo, pre svih Aleksić i Buač), oni nisu apsolutno NIŠTA uradili... ali, na žalost, KAD NEĆE ONDA NEĆE (o spornim situacijama ću kasnije). Mnogo je igrača na terenu u prvih 45 min, značajno odigralo IZNAD onoga što smo od njih viđali na prethodnim mečevima. Kesiću, rekoh još i u uvodu u meč, ne zameram ništa i iza toga stojim i kad počne redovno da brani (mada ja već željno očekujem povratak Brkića-ipak je on No 1), biće od njega zaista dobar čuvar mreže! Lovrić je opet pokazao da je centralni igrač naše odbrane (tu ulogu preuzeo od reprezentativca), Kizito iznad svih, Stošić dobar, sredina čak razigrana tih tri frtalja sata, Mrđa dao dva gola (o njima, kao što rekoh kasnije), Aleksić se bar našao u šansama, što je dobro koliko igra (tu me Marić potpuno iznenadio kao i kod odluke da započne Peković), Buač borben.

U najavi takođe rekoh da igrači treba da pokažu da li i koliko vrede. Prvih 45 minuta je krupan korak ka nečemu što bi trebalo da redovnije gledamo na "Karađorđu" ali i na drugim stadionima širom naše zemlje! Većina nas jeste razočarana ovom sezonom, ali da li to znači da treba ovu da odigramo do kraja apsolutno traljavo i nikako, pa da onda od početka naredne počnemo kako se svi nadamo i želimo od naše "Vojvodine" (a i ova sezona je počela pobedom nad CZ), ili da bar probamo da nešto popravimo i u ovoj?

Ono što je, u igri, bilo najgore i za svaku zamerku, jeste što smo mi meč izgubili u 51. minute - od kad primismo prvi gol, nas više nije bilo nigde (za to su kriva tri momenta - psiha, sprema, Marić koji ne preduzima ništa na vreme). Drugi je samo došao kao posledica greške Popovića i vrlo lagane egzekucije tamnoputog centarfora. Gosti su dobili drugo poluvreme, a sa njim i meč, jer smo mi pali na svakom planu fudbalske igre. Evidentno je bilo da su naši igrači imali ogromnu želju ali su u njoj i sagoreli. I to je ljudski. Meni je draže da i to gledam nego onakve predstave poput Napretka.

O spornim detaljima (a na žalost bilo ih je):

Sačekao sam da se sve slegne, pogledao ponovo čitav meč na RTS, pogledao sve izveštaje ostalih TV kuća, konsultovao se s ljudima koji se bave suđenjem... Dobro znam, jer igrah ovu magičnu igru sa loptom, da je ofsajd uvek kada ga sudija dosudi i da nije kada to ne uradi, ali evo mojih zapažanja (kombinacija onog što videh uživo na stadionu i na malom ekranu, neka ostane mogućnost da nisam u pravu, jer šta bih i ko bio da nisam grešan):

Kod prvog gola Mrđe NIJE suđena njemu ofsajd pozicija u trenutku kad je primio loptu i postigao gol, pomoćnik ispod istočne tribine je podigao zastavicu u momentu kad je Kesić ispucao loptu a (pazite - ovo niko ne vidi sem pomoćnog sudije jer to kamera nije dobro uhvatila) jedan od naših igrača (ako sam dobro razumeo - Tadić) se izvlači iz ofsajda u kome stoji! Akcija se nastavlja i evidentno je da je njegova zastavica u vazduhu i pre nego što Mrđa ulazi u šansu. Signalizaciju pomoćnika u 99% slučajeva prihvata glavni sudija i tu nema zamerki, ali pomoćnik je MORAO da pusti akciju jer igrač koji se izvlači iz ofsajda ne učestvuje u prvom dodiru nakon Kesićevog ubacivanja lopte na protivničku polovinu a za istog akcija počinje od onog momenta ako i kada mu se lopta uputi (tzv. pasivan ofsajd). Nama sada ostaje da verujemo da je naš igrač bio u takvom ofsajdu jer to samo pomoćnik procenjuje (a ja ne želim da mu verujem i to je samo moja stvar, ko hoće - SLOBODNO). Ovo i da je koliko - toliko diskutabilno ovo sledeće NIJE:

Čist gol Dragana Mrđe u 15-om minute - apsolutno sam obratio pažnju na svaki detalj,nema niti jednog elementa da se sudi njegov faul u napadu nad Gavrančićem - potezanja nije bilo (to što su se "malo pomazili ručicama" može da govori o nečem drugom), čak nema ni pravog remplovanja jer je Mrđa znatno brži i prosto jači u duelu (odnosi loptu i čista egzekucija). Pogledajte reakciju Gavrančića kad je lopta završila u mreži - onako dečački šutira travu pognute glave potpuno svestan da je nadigran (koliko je bio loš svedoči i činjenica da je na poluvremenu zamenjen)! E sad mnogo bitnija stvar - isti gore pomenuti pomoćnik ne signalizira APSOLUTNO NIŠTA u prvom momentu a mnogo je bliži tom duelu, tj. odluku o faulu je doneo glavni sudija (onda ga je pomoćni "propratio" u tome), koji je kada je naša kontra počela stajao na ivici našeg šesnaesterca i sve je to "trebalo da vidi", po mojoj proceni sa dobrih 60 metara u punom trku!!! Burna reakcija naše uprave i klupe je opravdana - VOJVODINA je od 15-og minuta trebala da vodi (htedoh napisati da je na semaforu trebalo da stoji 1:0 ali se na vreme setih).

Treći sporni detalj je prvi gol gostiju - moram reći da i nije toliko sporan! Jasno je da pomoćni sudija ukoliko nije 100% siguran MORA da pusti prednost napadaču (na utakmici sam bio posve siguran da je on u ofsajdu, TV snimak pokazuje da je Kizito ipak kasnio za pedalj). Ako je tako (a jeste i ne sporim)-zašto prednost NIJE puštena i u prvom slučaju sa kojim počeh ovo izlaganje o spornim situacijama (jedino ako ne postoji neki bolji snimak koji će opovrgnuti moje viđenje situacije kod tog momenta - A NEMA GA bar za sad)? U sva tri slučaja sve "radi" isti pomoćnik (tzv. drugi, onaj ispod istočne tribine ili ako je nekome draže Veljović)! U Bibliji, a na tome će i veliki Hegel temeljiti svoju filozofiju, lepo stoji - SLUČAJNOST NE POSTOJI!!!



Tribine:

Bilo je šta je bilo.

Moje obraćanje se odnosi na predstavnike "sedme sile" (a to je NAJJAČA sila na svetu), jer do sada niko osim Savića u "Dnevniku" nije to ni pomenuo - Gospodo novinari, već punih 15 godina, kako ja tako i većina nas navijača najstarijeg prvoligaša, se borimo sa vama i među vama da se pronađu ubice svih vaših kolega (Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Pantića iz "Večernjih novosti"...) kako bi oni završili tamo gde im je i mesto! Vaše ćutanje na parole koje su se juče mogle videti na istočnoj tribini "Karađorđa", meni su svedočanstvo koliko ste VI predani tome i koliko to istinski želite! Ako, i kada se nađu njihove ubice (a ja se nadam tome potpuno iskreno) i ako nakon toga negde, nekim slučajem se bude i njima klicalo (kao što se juče u NS klicalo zlikovcu), ja (ili svi mi) ću PRVI dići glas protiv toga, a posle ovoga se plašim da ćete vi i dalje ćutati!!! Za mene - ZLOČIN JE ZLOČIN, UBICA JE UBICA, A ZA VAS?! Ćutanje je glas odobravanja - menjajte svoj glas pod hitno i podignite ga protiv onoga što se juče zbilo! Kako ćemo drugačije početi da menjamo državu i društvo u kojem živimo, ako ovo od VAS ostane neosuđeno???

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...