Vesti / Kroz Grofov monokl / Cogito ergo doleo

Cogito ergo doleo25.03.2011. 19:23

Autor: Grof Žekula(20)
O

vo se nadovezuje na ono čuveno Dekartovo “Cogito ergo sum“. Njemu beše dovoljno da zna da postoji ako misli, a meni da moram da patim (trpim), ako činim to isto.

Jedan naš sugrađanin davno je otpevao – “Sve je otišlo u Honduras“. Kada se pogleda mulj srpskog fudbala, i sve stvari koje su samo “sklonjene pod tepih“ (svake sezone ispočetka), može biti da će neki honduraški kantautor uzvratiti – “Sve je otišlo u Srbiju“. Jer kad se uporede, čak i tu, fudbalska prvenstva pomenute dve države, jasno se vidi da trećeplasirani tim Hondurasa, FC Vida, nakon 12 odigranih kola, ima “samo“ ili “svega“ (mi ćemo zboriti ČAK) ČETIRI PORAZA!

U Srbiji je potpuno obrnuta stvar. Trećeplasirani tim lige ima tek JEDAN poraz, nakon 19 kola. Za statističare evo i ovo:

1) Do sada je FKV osvojila 2,3 boda po meču i ima gol razliku +24. Za ponos!

2) Posle pomenutih 19 kola imamo 44 boda, a prošle sezone smo ukupno (nakon 30 kola) osvojili 45 (sa tim bejasmo petoplasirani)!!!

3) U “Top četiri“ strelca lige su dvojica naših – Abubakar Oumaru sa 8 i Goirgi Merebašvili sa 7 postignutih golova.

4) Željko Brkić, hokejaški rečeno, ima 13 shutout-a, tj na 13 od 19 mečeva je sačuvao svoju mrežu! To znači da je na 68,5% utakmica “začarao“ istu, a prima gol (ukupno 7, što je 0,37% po utakmici; najmanje u Ligi) na svaka 244,3 minuta!!!

5) Imamo bolji međusoban skor sa obe prvoplasirane ekipe....

Ko god da pogleda statistiku, rekao bi – NEVEROVATNO. Ma jok – NEVEROVATNO je to što smo mi, i sa ovim rezultatima, na tek trećem mestu prvenstvene tabele. Sa ovim rezultatima, mi bi u svakoj ligi bili u borbi za titulu, jedino u Srbiji na nju ne možeš da računaš! Rezervisano, šta ćeš!

A zašto? Zbog izdaje (ne naše, naravno) fudbalske kulture (i smisla, ako on i postoji), zbog toga što našem fudbalu pre treba dekontaminacija nego obično čišćenje, zato što jedino kod nas DVE ekipe igraju polufinalni meč (to je prosto za “Ginisa“), jer samo kod nas ima “najboljih i nepobedivih“.

Jedno pitanje – Zar superlativ ne isključuje konkurenciju? Kako to, jedino Srbija, ima DVA najbolja Kluba, oba dovode najbolja pojačanja, imaju najbolje trenere, igrače i navijače...Zar to “Ja sam najbolji“, ne znači da takvog drugog NEMA i da NE MOŽE da postoji? I tu se varate – u našem fudbalu i to postoji!!! Izgleda da je istina da tu gde nema ni malo logike, kod nas ima fudbala...

Ta vrsta njihove kohabitacije koja vodi u uzajamno interesni brak, ne vodi na dobro! Eto – i ove godine će se finale Kupa igrati na stadionu onog drugog (srećom, jer mi “kvarimo“ njihov međusoban “praznik fudbala“)! Pa da – drugih gradova i stadiona NEMA! Ako na istima mogu da se igraju prvoligaški mečevi, valjda onda može i finale Kupa!

Drago nam je što polako, i drugi Klubovi i njihovi navijači to počinju da vide. Jer svima postaje jasno da toj hobotnici treba odseći poneki krak, ali pre svega glavu, jer će novi krakovi da nastave da rastu. Njihovom snu o nepobedivosti i samozadovoljavajućim interesima, bez onog opšteg za sport i fudbal u Srbiji, mi ćemo učiniti kraj (i to bolan), koliko ove sezone, osvajanjem jednog trofeja. Voz kojim krenusmo, nastaviće da juri i kad tad prestići njihove.

U Vošinoj radionici, mnogi su se ove sezone našli na remontu. Neki će ponovo...To je zato što smo mi u potpunosti promenili pristup pre početka nadmetanja. Za razliku od pomenutih, mi ne težimo da budemo bolji, nego da budemo dobri. Razlika je velika – i ja ne želim da budem zdraviji (to bi značilo da sam već bolestan), nego zdrav.

Zato će i naša Vošofilija (potpuna višegodišnja neuračunljivost) prerasti u njihovu Vošofobiju, a to u sveopštu Vošomaniju. Jer samo te istomišljenici razumeju – zar ne?

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Mihajlović7
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Cebara1
Jovanović1

Igrač sezone
Jovančić24
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Mihajlović4
Vukasović4
Lakićević2
da Silva Alves2

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...