Vesti / Utakmice / "Jagodinsko" načeto, žurka može da počne

"Jagodinsko" načeto, žurka može da počne05.03.2011. 17:53

Autor: Grof Žekula(14)
Presudio i danas - BRANA ILIĆ
Presudio i danas - BRANA ILIĆ
U

prvom prolećnom kolu, dan pre Njenog 97-og rođendana, “Staru damu“ su njeni prvotimci častili pobedom na neugodnom terenu u Jagodini. Konto je uvećan za “trojku“, stoga ćemo, svi zajedno, večeras i sutra zasluženo slaviti.

Jagodina – FKV 1:2 (1:1)
Strelci – Đenić u 35’; Merebašvili u 31’ (penal) i Ilić u 74’


Jagodina (trener Miljojko Gošić) – Šimić, Nastić, Projić, Vasiljević, Ilić, Mugoša (71’ Nikodijević), Beljić (kapiten), Ivanović (46’ Đilas), Vusljanin, Stojanović (85’ Jovanović), Đenić.

FKV (trener Zoran Milinković) – Brkić (kapiten), Stevanović, Pavlović, Trajković, Mojsov, Mitošević (69’ Tumbasević), Medojević, Merebašvili, Lazetić (84’ Bilbija), Ilić, Oumaru (76’ Katai).

Sudija Boško Jovanetić iz Užica kartonirao je Vasiljevića (30’), Beljića (40’) i Stevanovića (65’) kod domaćih, te Pavlovića (36’), Lazetića (55’), Brkića (55’) i Kataia (90’) kod gostiju.


Dok je jedan Golub (Pižon), smrzavajući se na tribinama, sedeo pored Palme (obično je gde su one toplo), mogao je da vidi kako Ćurane, njegovu “braću po perju“, čerupa jedna Stara dama, u nameri da napravi lepu, slavljeničku, nedeljnu supu!

Crveno-bela četa se iz ex-Svezozareva vratila sa celim plenom. Kada se stvari postave tako da je to upravo ono što smo očekivali, da je posao obavljen “do kraja“, da uračunamo kvalitet terena i, naravno, činjenicu da je prvoligaška vrteška tek počela da se okreće – možemo biti u potpunosti zadovoljni.

Bilo je perioda ove 90-ominutne “Jagodinske bitke“ u kojima je sve škripalo (druga polovina prvog, i prva polovina drugog dela igre), ali kada se poklon “obezbedi“, njemu se u zube ne gleda. Zar ne?

Čak su i crveno-bele stative (i prečke) najavile naš trijumfalni povratak u Novi Sad, gde ćemo već u sredu dočekati borčanski BSK, a već u subotu putovati u Ivanjicu, i sve to kao “predigra“ gostovanju Slobodi 16. marta, zbog prve utakmice polufinala Kupa. Zgusnuto, nema šta! Četiri meča za “samo“ 12 dana, i tri, ne tako bliska, putešestvija...Zato je i za očekivati da Milinković rotira, kombinuje, traga...

Prvi ovogodišnji zvaničan meč beše takav, da neke pouke moramo usvojiti. Kada imamo dominaciju, moramo finiširati, da ne bi “upali“ u potpuno bespotrebnu “frku“, jer moramo znati da će kad-tad sve stati, zbog toga što je nemoguće držati isti tempo i pritisak svih 90 minuta. Do primljenog gola, iz JEDINE ozbiljne šanse koju su domaćini stvorili, igrasmo jednostavno, lako...baš kako treba, posebno na gostovanju. Primamo gol – i sve se ruši...Dobrih “jedno poluvreme“ (kad se sabere, od tada pa nadalje) vremena nas nema nigde, i bilo je samo pitanje ko postiže pobedonosni gol – domaćin iz “nečega“ pred našim golom, ili mi iz kontre (akcije). Srećom, desilo se ovo drugo.


PRVO POLUVREME:

Drugi put od kad je stigao u naše redove, na terenu nije bilo Miroslava Vulićevića. Na njegovo mesto “otišao“ je Stevanović, što je i bilo očekivano, prema svemu viđenom na minulim pripremama. Baš kao i ostala desetorica...

Iako smo znali tačan sastav u napred, nismo da ćemo tako “uraganski“ otvoriti meč, bez “dozvole“ domaćinima i da prodišu. Već u 7’ Oumaru je oprobao šut, nakon prodora i asistencije Ilića. Abu je primio loptu, okrenuo se i poslao je preko gola. Minut kasnije Lazetić je “ukrao“ Jagodincima loptu i odigrao za Ilića, koji sada šansu priprema Merebašviliju. Gruzin je lepo “tukao“ sa 20-tak metara, ali je Šimić loptu samo odbio. Na nju ponovo natrčava začetnik akcije, Lazetić, ali je levicom, iz vrlo izgledne prilike, šalje pored gola. Ometao ga je dobrano Vasiljević.

U 9’ Ilić ponovo pravi dar-mar po boku, nakon što mu je Stevanović to omogućio. Brana “zavrće“ ka Gruzinu, ali pre nego što će on po lopti opaliti kako zna i ume, Ilić (njihov) je “sklanja“...Šteta!

13’ je svedočanstvo naše dobre igre, koja je već morala rezultirati golom. Sjajno su odigrali redom Vuk, Mereba i Oumaru. Prva dvojica mu “donela“ loptu na levi bok, a Kamerunac u stilu Bolta prelazi Projića. Vraća “bubamaru“ ka sredini, gde Mereba, iznenađujuće, umesto da šutira, rešava da produži njeno kretanje ka Lazetiću. Vasiljević sve to “čita“ i “čisti“...

Usledio je period kada je bilo vidno da smo “zakočili“. U 22’ Stojanović je laktom udario Mojsova, ali mu je tri minuta kasnije Makedonac vratio istom merom. Obojica prođoše bez kartona.

Usledila su tri vezana pokušaja Oumarua, koja su rezultirala našim golom. U 27’ je nakon odlične akcije Mitoševića, Lazetića i Stevanovića, koji je centrirao, pokušao “makazicama“ sa ivice 16-erca. Dva minuta kasnije, loptu mu na glavu nabacuje Pavlović, ali on prebacuje gol. Zato u 30’ radi ono što najbolje zna – lopta u dubinu, šprint, a zaustavlja ga Vasiljević. Njemu karton, za nas penal, koji Merebašvili pretvara u vođstvo, laganom egzekucijom!

Do izjednačenja pripretili smo i u 33’ – odlična pas igra Merebe i Ilića, ali je njegovo ubacivanje bilo previsoko za usamljenog Medojevića.

Ni iz čega i bez najave – eto gola za Jagodinu. Prodor igraju po desnoj strani Nastić i Vusljanin, a Pavlović šalje loptu u aut. Dok on još leškari, Nastić izvodi isti i ponovo Vusljanina uključuje u akciju. Mojsov nije stigao da pokrije Pavlovića, Ilić da zatvori ugao, te Irfan centrira neomaten. U pomerenoj liniji odbrane, na Đeniću, koji se nalazi na ivici peterca, nalazi se Stevanović. On ne može da mu parira u skok igri. Trzaj glavom u bliži Brkin ćošak, pa na semaforu stoji 1:1.

Od ovog momenta i Jovanetić počinje da “brljavi“, Pod vidnim utiskom da je možda prestrogo (mada nije) dosudio penal za FKV, prvo Pavloviću u 36’ pokazuje karton, zbog navodnog prekršaja nad Vusljaninom, koga naš levi bek nije ni pipnuo. U 41’ dolazi sigurno na egal u penal-zviždanju. Oumaru ponavlja trk iz 30’, sada između Ilića i Vasiljevića. Ovaj drugi pada, pa i da nije “zakačio“ Kamerunca, jeste mu rukom sklonio loptu ispred njega. A već ima karton...

Pred Jovanetićevo slanje igrača u svlačionicu, Mojsov je oprobao specijalitet, po svom starom receptu – izneo je loptu dobrih 40 metara u trku, pa sa 30 metara od gola opalio po njoj. Nije bilo bezazleno...Kada bi samo jednom ovo “ušlo“ – eto pobednika za “Gol sezone“ u izboru ovog Sajta!


DRUGO POLUVREME:

Trener domaćih traži još – odmah u “vatru“ ubacuje Đilasa. Namera jasna – da malo “razvuče“ Trajkovića i Mojsova i što više ih optereti u vazduhu, kako bi ostali bili slobodniji po travi. Tu smo mu doskočili – Trajković preuzima ovu “grdosiju“ od napadača, i sve će do kraja meča odigrati za DESETKU. Na ivici faula, grubo koliko treba, mudro...Čak i kad greši, stiže grešku da ispravi. Branislavu ide moj dugačak aplauz!

55’ pokazao je čudan kriterijum Jovanetića – Medojevića u prodoru, sa sve cepanjem dresa zaustavlja Projić. Dok Meda traži karton za igrača u plavom, njega zbog prigovora dobijaju istovremeno Lazetić i Brkić. Prvi jer se pobunio zbog Mede, drugi jer se bunio zbog oba slučaja...Još je i kapiten i na “razgovor“ ima PRAVO! Jovanetić nam dade četiri kartona (još će ga Katai “zaraditi“ u poslednjim trenucima meča zbog “odugovlačenja“), a mogao je NIJEDAN!

Vidno je bilo da u igri tonemo. Osovina “3 M“ je popustila, te niti se pomaže odbrani, niti trilingu napred. Lopta je stalno na našoj polovini, te u vazduhu pred golom. Srećom, niti jednom nije bio “gol u vazduhu“, jer se o tome brinula naša odbrana, predvođena Kapitenom!

Sada Milinković vuče potez utakmice – u igru ubacuje Janka Tumbasevića. Igrao se 69’, i za razliku od svih koji su mislili da će napolje dosta neprimetni Merebašvili, Zoran menja Vuka. Zašto? Rotira na terenu, jer Medu šalje na mesto ispred zadnje linije, a Janka napred da pripomogne Merebi. To je bio pun pogodak.

Merebašvili? Od onog juče može značajno bolje, ali mu je, hokejaški rečeno, indeks korisnosti bio sjajan. GOL + ASISTENCIJA (bodova dva)...Ma tačno da se šeta 89’, ako će ovo imati na SVAKOJ utakmici!

Tumbasević? Dok god moja malenkost bude pisala tekstove za ovaj Sajt i komentarisala same partije na terenu, od sad pa nadalje samo ću reći – IGRAO JE JANKO! To samo po sebi, na to nas je navikao, znači DOBRO! Treba ti levi bek – Janko, treba ti “specijalac“ – Janko, treba ti neko da pokrene vezni red – Janko, treba neko da izvodi prekide i tuče po golu – Janko...Čega god da se latiš i setiš – Janko!

On je već u 74’ najavio pobedonosni gol, šutem koji je Šimić jedva zaustavio. Pet minuta nakon što je dospeo na teren, a nakon odličnog prodora Stevanovića, Janko je propisno namučio golmana Jagodine. Već u sledećoj akciji doprineo je golu! Half domaćih Ilić je probao da uposli svoj vezni red, ali je Janko presekao loptu, predao je Merebi, koji maestralno upošljava Branu Ilića. Brani golmani ne znaju da BRANE, kad je “1 na 1“ – levicom donosi pobedu i slavlje na tribinama i u Novom Sadu! Zbog svega prikazanog, bez ikakve sumnje Brani Iliću ide titula “IGRAČA UTAKMICE“

U 79’ je jasno da smo mogli do trojke – Ilić ponovo sjajan na boku, a Lazetić, nakon što mu je Tumba omogućio kretanje, šalje loptu tik uz levu Šimićevu stativu, u spoljni deo mreže. Dva minuta kasnije je Janko oprobao šut levicim sa ivice kaznenog prostora (Brana opet sve pripremio po boku), ali je to fijuknulo preko gola.

Do kraja smo sve znalački sačuvali vođstvo igrajući u “visinu i širinu“ i bez panike. Realno – bili smo bolji i častismo našu Vojvodinu sa tri boda, sasvim zasluženo.

Jagodina osvojena – idemo odalje. Da se proslavi rođendan naše Dame, pa onda redom u nove trijumfe!!!


SLIKE SA UTAKMICE, pogledajte u GALERIJI!!!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...