Vesti / Crveno-bela planeta / Rajevac trener godine, prvenci za Tadića i Stepanova!

Rajevac trener godine, prvenci za Tadića i Stepanova!22.12.2010. 20:20

Autor: Mihailov(4)
BRAVO MILOVANE!
BRAVO MILOVANE!
O

vonedeljnu, ujedno i poslednju Crveno-belu Planetu u 2010. godini otvoriću sa čestitkama upućenim zvanično najboljem treneru Afrike - Milovanu Rajevcu! U godini koju polako ostavljamo za nama, naš bivši stručnjak vodio je reprezentaciju Gane najpre na Afričkom Kupu Nacija, gde je sa jednim mladim timom, bez Majkla Esiena, stigao do finala izbacivši mnogo iskusnije timove poput Nigerije i Angole.

Nekoliko meseci kasnije, na red je došlo Svetsko Prvenstvo, najveće globalno takmičenje. Gana se, ispostaviće se na našu veliku žalost, našla u grupi sa Srbijom, Australijom i Nemačkom. Sve oči Afrike bile su uprte u Kamerun, Obalu Slonovače i Južnu Afriku, jer se očekivalo da će sigurno jedna reprezentacija sa “Crnog kontinenta” iznenaditi ceo svet i dogurati daleko. Rajevcu se zamerala defanzivna taktika, kao i njegov odnos sa najvećim zvezdama tima koje su imale brojne nesuglasice sa selektorom.

Srbin je ostao pri svom stavu da ekipu ne vode pojedinci, već timski duh i mladalačka snaga. Odlučio je da na teren izvede 11 “lavova” koji su bili spremni da izgaraju do poslednjeg atoma snage kako bi sačuvali ugled svoje zemlje i obradovali svoj siromašan narod.

Na premijeri, Milovan je teška srca, ali krajnje profesionalno izveo svoje pulene na travu i pobedio matičnu državu upravo čekajući grešku naše reprezentacije. Ispostavilo se da mu je ovaj gorak trijumf bio uvertira za sigurno najlepše trenutke života. Prošavši grupu, Gana je naletela na Sjedinjene Američke Države, silu koja je u usponu i gde se sve više ulaže u ovaj, tamo imenovani, “ženski” sport. Nakon regularnih 1:1, usledili su produžeci gde su presudili volja fudbalera, 35 hiljada afričkih vuvuzela i naravno, Asamoa Gijan. Najmlađa ekipa šampionata našla se u četvrtfinalu!

Još od 1990. godine i čudesne generacije Rožea Mile, nijedna afrička reprezentacija nije bila među osam najboljih reprezentacija sveta. Tog 2. jula, 84.000 ljudi stalo je na stadion u Johanesburgu, noseći dušu celog kontinenta. Sa druge strane našao se Urugvaj, predvođen srčanim Dijegom Forlanom. Rezultat posle 90 minuta bio je ponovo 1:1 i napetost je rasla iz minuta u minut kako smo se približavali izvođenju penala. Međutim, najveće uzbuđenje odigrava se u 120. minutu, kada u stilu najboljih golmana, loptu na gol liniji nepropisno zaustavlja Luis Suarez. Odgovornost je preuzeo odlični Gijan, koji je u jednom jedinom trenutku prešao put “od pukovnika do pokojnika”. Muslera je učinio nemoguće i izborio jedanaesterce za Južnoamerikance. Rajevčev tim pao je u totalnu depresiju nakon neiskorišćene šanse i bilo je više nego očigledno da će se Urugvaj naći u polufinalu takmičenja.

Šteta za ovu siromašnu državu, šteta i za siromašni kontinent, a šteta i za Srbiju.

Milovan i Gana bili su tako blizu ostvarenja sna, ali moraju biti svesni da su oni ove godine ispisali istoriju. Gledajući predstave ovih momaka, Gana, Afrika, ali i Srbija, osetile su se bogatije od ostatka sveta! Još jednom, čestitke i hvala Milovanu Rajevcu, učinio je da se svi Srbi, a naročito “Slaninari”, osete vrlo ponosnim ovoga leta!



Engleska Premijer Liga: Liverpul-Fulam

Usled velikih snežnih padavina odložena je većina utakmica ovog vikenda na britanskom poluostrvu. Šansu da izađe na teren nije dobio ni Milan Jovanović koji je sa svojim timom trebao da izađe na megdan ekipi londonskog Fulama.


Nemačka Bundesliga: Borusija Menhengladbah-Hamburg 1:2

U uvodnom susretu Bundeslige, gosti iz Hamburga bili su uspešniji od poslednjeplasirane Borusije i bez našeg Gojka Kačara. Novosađanin je krenuo sa lakšim treninzima i njegov povratak na travnjak predviđen je za početak naredne godine. Hamburg se i dalje nalazi u sredini tabele, na 9. poziciji.


Nemačka “Cvajta”: Fortuna-Grojter 1:0

Grojter Furth poražen je na gostovanju u Dizeldorfu minimalnim rezultatom. Danijel Aleksić nije ulazio u igru sa klupe.


Serija A: Kjevo-Juventus 1:1

Nakon lepih subotnjih vesti i poraza vodećeg Milana od Rome, na potezu je bio Juventus, kome je pobeda bila imperativ ukoliko ozbiljnije želi da se uključi u trku za Skudeto. Nažalost, Krasa i drugovi nisu uspeli da savladaju Kjevo, uprkos vodstvu do 90. minuta. Izjednačenju domaćina “kumovalo“ je i isključenje Đandonata početkom drugog dela.

Ovako, Juve ostaje na 5 bodova zaostatka za vodećim Milanom, a 2 boda ispred su i Lacio i Napoli.


Fiorentina-Inter

Meč je odložen zbog učešća Intera na Svetskom Klupskom Prvenstvu.


Španska Segunda: Kserez-Đirona 3:1

24. minut-Despotović 0:1


Krenulo je upravo onako kako smo se nadali, Ranko je dobio ulogu startera i postigao gol već u 24. minutu za vođstvo gostiju. Do totalnog preokreta domaćin dolazi u drugom poluvremenu, tako da ovaj pogodak Despota na kraju ipak nije pomogao Đironi da izbegne poraz.


Holandska 1.Liga: Ekselsior-Groningen 2:2

7. minut-Tadić 0:1


Dočekasmo i dan da neko asistira Dušana Tadiću, a ne da se on svaki put nalazi u ulozi asistenta. Odličan prodor i još bolja završnica za prvenac mladog Novosađanina, i signal Pižonu da ima na koga da računa u budućnosti. Groningen ipak nije uspeo da sačuva veliko vodstvo, tako da iz Roterdama odlaze samo sa bodom.


Turski Kup: Karšijaka-Bursaspor 0:2

56. minut-Stepanov 0:2


Meč Kupa definitvno su obeležili srpski internacionalci Milan Stepanov i Ivan Ergić postigavši golove koji vode turskog šampiona u narednu rudnu takmičenja. Čestitke našem bivšem kapitenu na prvencu u svom novom klubu!


Izraelska 1.Liga: Hapoel Ber Ševa-Makabi Tel Aviv 0:1

Savo Pavićević ponovo standardan u trijumfu svog tima.


Ašdod-Hapoel Aškelon 3:2

Darko Lovrić i dalje se nalazi van terena.


Grčka 2.Liga: Trikala-Kalitea 1:0

U sastavu domaćina nisu se našli ni Spasojević niti Stjepanović.


Australijska 1.Liga: North Queensland-Brisbane 0:2

Sepuja je igrao od 70. minuta.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...