Vesti / Fragmenti prošlosti / Navijači Vojvodine – Srećan (nam) rođendan!!!

Navijači Vojvodine – Srećan (nam) rođendan!!!15.12.2010. 07:39

Autor: fkv.com team(16)
Zapadna tribina 30-ih godina XX veka...
Zapadna tribina 30-ih godina XX veka...
Z

a razliku od državotvornih projekata, na čije je osnivanje direktno uticala zloglasna KPJ, koja je u to vreme bila “samo“ ilegalna revolucionarna organizacija, jer će njeno delovanje sve do 1941. godine biti zabranjeno (niko tada nije ni pomišljao da će se ona domoći vlasti, a samim tim ni formirati dva beogradska “velikana“, a zanimljivo je da je te 1937-e, u avgustu mesecu, na njeno čelo i došao J. Broz), navijači Vojvodine, danas 15. decembra, slave svoj sedamdeset treći rođendan!!! Tog dana te 1937-e godine, u sedištu tadašnje Dunavske banovine, našem Novom Sadu, formiran je PRVI KLUB NAVIJAČA “Stare dame“.

Evo jednog ranijeg teksta o tome, za ponos, ali i nauk, svima kojima je crveno-bela boja u srcu, kojima, istovremeno, Uredništvo Sajta želi SREĆAN ROĐENDAN.


U široj javnosti malo je poznata činjenica da priča o organizovanom navijanju u Novom Sadu ne započinje 1989. godine, već još 30-ih godina XX veka. FK Vojvodina je imala drugačiji istorijski razvoj od stalih klubova u regionu, tako da je i priča o njenim navijačima imala svoj osobeni put.

Vojvodina je klub koji je potekao (sad već davne 1914. godine) direktno iz naroda zbog ljubavi prema fudbalu. Zato je jasno da su prvi navijači bili osnivači kluba, igrači i članovi njihovih porodica. Vremenom je Vojvodina postala najpopularniji klub u gradu i na teritoriji današnje pokrajine, tako da se i navijačka baza značajno proširila. U vremenu pre Drugog svetskog rata država se nije mešala u fudbal, tako da su klubovi preživljavali i napredovali samo uz pomoć pojedinaca, odnosno navijača. Biti član nekog kluba tada nije značilo samo kupovanje godišnje karte i praćenje utakmica već i uzimanje učešća u ocenjivanju rada uprave i igračkog kadra i pomaganje kluba materijalnim prilozima. Radi boljeg usaglašavanja i kordinacije rada između navijača, 15. decembra 1937. godine, organizovan je prvi klub navijača FK Vojvodine. Ova organizacija je imala svoj statut i uredno je bila prijavljena u Ministarstvu pravde.

Vest o ovom izuzetnom značajnom datumu u istoriji organizovanog navijanja na našim prostorima prenela je “Zastava“ (u to vreme jedan od najtiražnijh dnevnih listova u Novom Sadu) u izdanju od 17. decembra 1937. godine:

“Preksinoć, u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK Vojvodine. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK Vojvodinu i to u ovim pravcima: materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd. Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku prisustvovalo je oko 100 prijatelja crvenih, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje“.

Klub navijača je nastavio svoj veoma produktivni rad sve do ulaska Kraljevine Jugoslavije u Drugi svetski rat 1941. godine.

Bolja organizacija između navijača donela je i velike uspehe na terenu, jer upravo u tom periodu od 1937. do 1941. godine FK Vojvodina je i ostvarila svoje najznačajnije rezultatske uspehe pre Drugog svetskog rata.

Ovaj jedinstven događaj za našu navijačku scenu najbolji je testament koliko su navijači Vojvodine kao i novosadska omladina bili moderni i pravovremeni u praćenju svetskih trendova, jer pored toga što su među prvima na ovom prostoru počeli da igraju fudbal, prvi su i osnovali klub navijača. Druge navijačke grupe u inostranstvu, kao i kod nas, često uzimaju neke mitske i teško proverljive događaje kao godine svog osnivanja i zbog toga još više 15. decembar 1937. godine dobija na značaju za kulturnu i sportsku istoriju Novog Sada i Vojvodine.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...