Vesti / Fragmenti prošlosti / Dan kada je rođeno rivalstvo

Dan kada je rođeno rivalstvo30.11.2010. 23:15

Autor: www.fkvojvodina.com(32)
K

ada se začelo veliko sportsko rivalstvo između Vojvodine i Crvene zvezde? Verujem da i najstarije i najrevnosnije pristalice oba kluba ne bi mogle sa sigurnošću da nam daju odgovor na ovo pitanje.

Začetak priče vodi nas u sezonu 1953/54. godine. Sezonu ranije, mlada ekipa Vojvodine predvođena Boškovim, Vasićem, Rajkovim i Krstićima načinila je pravo fudbalsko čudo. Bez ikakve političke podrške, oslanjajući se samo na sopstvene fudbalske kvalitete, Vojvodina je uspela da sruši mit o tzv. "velikoj četvorci", osvojivši četvrto mesto u najelitnijem fudbalskom takmičenju tadašnje Jugoslavije.

Ovakav uspeh Vojvodine poremetio je ustaljene odnose snaga između republičkih partijskih rukovodstava, vojske i Saveznih organa vlasti.

Rivalitet između Vojvodine i Crvene zvezde rodio se 13.9.1953. godine. Vojvodina je golom Toze Veslinovića, po prvi put u istoriji, pobedila Crvenu zvezdu u Novom Sadu. Radost i oduševljenje zbog pobede nad favorizovanim protivnikom nisu dugo trajali. Vrh FK Crvena zvezda, potpomognut partijskim vrhom Komunističke partije Srbije, pokrenuo je pitanje regularnosti meča. Koristeći nejasnost pravilnika o registraciji igrača, Crvena zvezda je uložila zvanični prigovor na igranje Toze Veselinovića na ovom meču.

Razvila se živa borba u fudbalskim forumima koja je rezultirala ostavkom osmorice članova Upravnog odbora Fudbalskog saveza Jugoslavije. Regularnost takmičenja, kao i budućnost jugoslovenskog fudbala, dovedeni su u pitanje. Ipak, beogradski crveno-beli su odneli prevagu i komisija Lige klubova registrovala je ovaj meč u korist Beograđana rezultatom 3:0.

Ovakva odluka ogorčila je čitav fudbalski Novi Sad. Iz te gorčine rodio se ljuti animozitet i rivalstvo koje uvek prati susrete ove dva kluba.

Na kraju prvenstva Crvena zvezda je osvojila treće mesto sa 38 osvojenih bodova, Hajduk je bio četvrti sa 35 dok je Vojvodina osvojila 33 boda. Ustaljeni partijski poredak je povraćen. Vojvodina se nepravedno našla tek na petom mestu. Ostaje samo veliko pitanje kako bi izgledala tabela da Vojvodini nisu oduzeta dva boda koja su pošteno osvojena na terenu.

U sledećim decenijama, beogradski crveno-beli su često koristili svoje tesne veze sa vlastima da nametnu svoju hegemoniju nad Vojvodinom. Vojvodina se u najpodređenijem položaju našla u poslednjoj deceniji XX veka, kada je gotovo čitav jedan tim prešao iz Novog Sada u Beograd.

Današnja uprava FK Vоjvodina pokazala je da je dovoljna jaka da spreči prelazak igrača iz Vojvodine u Crvenu zvezdu. Nadajmo se da će imati dovoljno snage da neutrališe sve nefudbalske pritiske na naš tim i da će omogućiti generaciji Merebašvilija, Brkića, Mitoševića i Medojevića da na terenu pokažu da su bolji od favorizovanih Beograđana.

Momci, samo hrabro i napred do nove pobede!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...