Vesti / Utakmice / Bitka za Bačku

Bitka za Bačku13.11.2010. 08:39

Autor: Grof Žekula(2)
P

rošle sezone oni na kraju četvrti (pa s tim i “u Evropu“), a mi peti...U nedelju, opet, duel četvrtog i petog na tabeli, i opet je ekipa Zorana Milinkovića bolje plasirana. Usud?

Poslednjeg dana ove sedmice, a u 12. kolu JSL, od 13h (direktno na Arenasport kanalu), na severu Bačke (u nasevernijem gradu naše države), snage će odmeriti subotički “golubovi“ i novosadske “lale“. Nakon što smo mi izborili polufinale Kupa, a naši nedeljni domaćini nisu, pitanje koje se nameće je da li će oni trijumfom vidati svoje rane, ili ćemo mi, trećom pobedom za samo osam dana, krunisati, rezultatski, uspešan period. Podela bodova, a da smo time zadovoljni...ta opcija ne postoji (jer bi im pobedom “zdravo“ odmakli).


Tako zboriše na konferenciji za štampu u SC “Vujadin Boškov“ u Veterniku, šef struke Zoran Milinković i jedini Vuk u našem timu (a nadamo se i uskoro predvodnik Vošinog “čopora“ na zelenom pravougaoniku) – Vuk Mitošević. Istakli su da cene rivala iz Subotice, ali i da je jasno da ćemo meč odigrati bez ikakvih kalkulacija.

Milinković se osvrnuo na dojučerašnje pulene, rekavši kako su male promene u sastavu njihovog tima u odnosu na prošlu sezonu (samo golman Jovanić i štoper Pavlović nedostaju), te da upravo zbog toga smatra da će nedeljni meč biti za uživanje svih koji budu bili na subotičkom “Gradskom stadionu“ ili ispred TV ekrana. “Igraće dva tima željna trijumfa. Nadam se da će on, na kraju, pripasti Vojvodini, i da ćemo se sa sva tri boda vratiti u Novi Sad“, veli Zoran, koji je najavio da će od prvog minuta na teren Vuk Mitošević, da je blizu odluke da meč započne i Janko Tumbasević, te da će biti jedna promena i u samom vrhu napada (verovatno Ilić umesto Bilbije). U Subotici, zbog kartona neće nastupiti Mojsov (zameniće ga Milović), dok je Pavlović još uvek povređen, pa će njegovo mesto, još uvek "držati" Smiljanić.

Ljubimac novosadske publike i najveći biser Vošine fudbalske škol(jk)e, Vuk Mitošević, jasno je poručio da ekipa, koja je pokazala karakter na minulom Kup duelu, mora ići na pobedu i u Subotici, jer je kontinuitet (uspeha) najvažnija stvar u sportu. “Ni naša odbrana (najbolja u ligi), ni njihov napad (7 golova postigao protiv Inđije i Slobode) – voleo bih da meč odluči naš napad. Obaveza nam je da još jednom obradujemo naše navijače, koje pozivam da u velikom broju ispune stadion u Subotici“, reče Vuk.


Ko ne putuje u Suboticu, može od 11h i 13h u Veterniku prisustvovati mečevima kadeta i omladinaca protiv C. zvezde. Ipak, red nalaže da ovo pretposlednje gostovanje ove godine i ove polusezone, “odradimo“ kako valja...Pogotovo, to treba da učine oni, koji će u nedelju nositi crveno-beli dres na terenu. Milinković je potezom da uvrsti Vuka pokazao dozu hrabrosti, nadamo se da će i igrači biti dovoljno hrabri da bodove donesu sa severa Bačke u njenu prestonicu!


Zanimljivo je da je Spartak ime dobio po jednom Banaćaninu – 21. aprila 1945. godine, kada je nastalo Fiskulturno omladinsko sportsko društvo u Subotici, ono je nazvano po Jovanu Mikiću-Spartaku (sam novi FK nastao je spajanjem FK Žak, FK Radnički i FK Građanski). Rođen u Opovu 1914. godine, odmah po okončanju I Svetskog rata se sa roditeljima preselio u Suboticu, a čak je pred početak II Svetskog rata, ovaj znameniti čovek živeo i radio u Novom Sadu. On je u periodu 1932-1939. godine bio ubedljivo naš najbolji atletičar i reprezentativac u petoboju, desetoboju, bacanju kladiva, bacanju diska, skoku u dalj, skoku sa motkom i skoku u vis. Državni rekorder u troskoku i petoboju, dvostruki prvak Balkana i učesnik OI 1936. godine u Berlinu. Tamo je svoja atletska umeća pokazivao vrhuški zloglasnog nemačkog Rajha (baš kao što je i čuveni tamnoputi Džesi Ovens, osvajač četiri zlata na tim OI), a od fašističke ruke je i postradao, kao komadant odreda, prilikom oslobođenja Subotice, u oktobru 1944. godine. Bio je prvi Jugosloven koji je preskočio u troskoku 14 metara (rekord mu beše 14,20m, dok je na OI u Berlinu skočio 13,90m). Tako se subotički Spartak, može sa pravom podičiti da nosi ime po jednom sportskom velikanu našeg naroda.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...