Vesti / Mlađe kategorije / Majstorije Milana Sprema

Majstorije Milana Sprema30.09.2010. 09:25

Autor: Ice(1)
I

za nas je još jedan veoma uspešan vikend kada je reč o učinku naših mladih nada i budućnosti FK Vojvodina.To može da raduje, mada se mora priznati i to da su ekipe iz našeg podmlatka ipak imale nešto slabije rivale za protivnike, ali bitno je i takve utakmice što je sigurnije moguće dobijati.Naši pioniri su napravili nešto nesvakidašnje i ostvarili jednu neverovatnu pobedu.


OMLADINCI

S obzirom na to da su za vikend naši omladinci igrali u isto vreme kada i naši kadeti, nekog opširnijeg opisa njihove igre neće biti ovoga puta, za razliku od opisa utakmice naših kadeta.

U daljem toku takmičenja Omladinske lige Srbije, omladinci Vojvodine su u Veterniku savladali Slogu iz Kraljeva sa 2:0 (0:0) .
Golove za našu ekipu postigli su Jovanović u 50. i Silađi u 67. minutu.

Sastav tima je bio sledeći: Pajović, Mejić (Kovačević), Nastić, Slijepčević, Ivanić (Ratković), Radoja, Milićević (Kosić), Poletanović, Grahovac (Ilić), Silađi (Kaurin), Jovanović (Preveden).

Nastić je odigrao već drugu utakmicu u nizu za omladince, a i dalje se na poziciji desnog beka traže prinudna rešenja što se tiče startera. Vukaljević je i dalje povređen, međutim drugi desni bek Kosić ne dobija priliku kao starter.

Utakmica je odigrana u poprilično nepovoljnim vremenskim uslovima, uz veoma jak vetar. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja u prvom poluvremenu da se ugrozi gol Sloge gde su šanse imali Milićević, Grahovac i Silađi, u drugom poluvremenu je usledila preciznija igra i dve lopte su završile u mreži gostiju. Definitivno je proradio Aca Jovanović i već drugu utakmicu zaredom postiže veoma važan pogodak za svoj tim. I ovaj put gol je postigao nakon solo akcije. Posle jedne lepe akcije dobrog dela ekipe, drugi gol za Vojvodinu je postigao Vlada Silađi.

Nakon ove pobede naši omladinci posle osam odigranih kola zauzimaju peto mesto na tabeli sa 13 osvojenih bodova. U sledećem kolu ih očekuje veliko iskušenje jer gostuju vodećem OFK Beogradu.


KADETI

U osmom kolu Kadetske lige Srbije kadeti Vojvodine su poput svojih godinu dana starijih kolega savladali u Veterniku Slogu iz Kraljeva sa 2:0 (1:0). Dvostruki strelac za naš tim bio je Milan Spremo koji je golove postigao u 22. i 55. minutu.

Naša ekipa je nastupila u sledećem sastavu: Čavić, Dangubić, Božić (Šipovac), Simikić, Glumčević, Petrić, Baškalo (Mrđan), Meleg (Krasin), Ferati (Banjac), Vojvodić (Omčikus), Spremo (Marčeta).

Nekoliko promena je bilo u startnoj postavi naših kadeta. Na gol se posle nekoliko utakmica vratio Miloš Čavić, rezervni štoper Božić se oprobao u ulozi desnog beka, a u timu je opet posle nekoliko utakmica bio i godinu dana mlađi Milan Spremo. Spremo i Ferati su ovoga puta bili najistureniji igrači u ekipi.

Početak utakmice je bio malo spor i tvrd za Vojvodinu, bilo je dosta poteškoća da se probije čvrsta i dobro organizovana odbrana gostiju koji su imali nekoliko itekako kršnih momaka u ekipi. Pokušavali su domaći igrači da pas igrom otvore goste, ali to baš i nije najbolje funkcionisalo, međutim, treba istaći da su uslovi za igru bili poprilično loši jer je duvao izuzetno snažan vetar koji je često produžavao ili skraćivao let lopte i menjao joj pravac.

Negde oko desetog minuta utakmica Vojvodina je imala prvu priliku za postizanje pogotka, Meleg je uputio pas ka Feratiju koji je utrčao iza leđa gostujuće odbrane u kazneni prostor, u susret mu je krenuo golman Sloge koga je Ferati zaobišao, ali je otišao isuviše iskosa i njegov šut ka golu je završio samo u spoljnom delu mreže. Gosti su igrali izuzetno oštro i pravili veliki broj prekršaja, gde su se naročito okomili na organizatora igre Vojvodine Dejana Melega koji je čak tri puta morao da izađe iz igre radi ukazivanja lekarske pomoći. Tako je sredinom prvog dela igre dosuđen slobodan udarac za domaći tim na dvadeset i kusur metara od gola gostiju, njega je na brzinu izveo Meleg i šutirao, golman Sloge je kratko odbio loptu ali je na nju natrčao Milan Spremo i iz blizine je, doduše uz malo problema sproveo u mrežu.

Nakon vodećeg pogotka bilo je lakše domaćoj ekipi da razvije svoju igru. Meleg je odlično probio po levom boku, ušao u kazneni prostor, ali njegov povratni pas nije prihvatio niko od domaćih igrača. Pokušao je Milan Spremo sa distance, kao i Slaven Baškalo, ali su bili neprecizni. Ubrzo, mogla je da usledi stroga kazna za domaćina jer su gosti imali izvanrednu priliku za postizanje gola, praktično to je i bila jedina prava prilika za njih na celom meču. Dobili su je na poklon od domaćeg tima jer je štoper Aleksandar Glumčević katastrofalno pogrešio i predao gostujućem napadaču loptu u noge, ovaj je krenuo sam ka golu, doduše za vratom su mu disali Glumčević i Petrić i kada je stigao pred gol Čavića koji je izašao sa gol linije šutirao je veoma slabo, daleko pored gola valjda pokušavajući da plasira loptu u mrežu. Bilo je to sve vredno pažnje kada je reč o prvom delu igre.

U nastavku, malo je oslabio i vetar i to kao da je donelo mnogo bolju igru domaćeg tima koji je od tada apsolutno dominirao na terenu. Razigrao se mladi Milan Spremo koji kao da je rešio da i u godinu dana starijoj konkurenciji preuzme veoma bitnu ulogu na terenu. Na levom boku je preuzeo jednu loptu i onda se u njegovom već prepoznatljivom stilu paralelno sa linijom kaznenog prostora stuštio ka sredini polja i onda u trku topovski šutirao ka golu sa dvadesetak metara. Lopta je dobila veliko ubrzanje, golman Sloge je već bio savladan, ali je ona samo žestoko uzdrmala prečku. Međutim, veoma brzo posle toga usledila je nova majstorija Sprema koja je ovoga puta rezultirala i golom u mreži gostiju. Nakon jedne kontre Vojvodine usledila je nešto duža lopta ka isturenom Spremu, ovaj ju je primio na ivici šesnaesterca leđima okrenut ka golu Sloge, munjevito se okrenuo i prevario svog čuvara neverovatnom varkom iz prve i "poslao ga po burek", a zatim odmah snažno šutirao ka golu veoma precizno u donji ugao i savladao golmana gostiju. Prava majstorija!

Ako je neko mislio da je to bilo sve od Sprema, taj se prevario. Usledio je novi neverovatan potez kada je nakon jednog pozicionog napada Vojvodine on samo kako se to kaže "podigao loptu iz mesta" i idealno asistirao Baškalu koji se našao sam pred golom Sloge. Valjda i sam iznenađen time, Baškalo koji baš i nije imao svoj dan (bolje partije ove sezone očito pruža na gostujućim terenima) se spetljao i traljavo šutirao pravo u golmana. U međuvremenu je igru napustio i Meleg koji je bio poprilično izudaran na utakmici, a u sredu ga je čekao novi nastup za reprezentaciju (u prijateljskom meču protiv Švedske koja je savladana sa 2:1 postigao je fantastičan prvi gol sa distance). Pokazalo se da su Spremo i Meleg zajedno u timu izuzetno ubitačna kombinacija po protivnika i da zajedno sa Vojvodićem i Feratijem čine poprilično kreativan i brz vezni red i špic.

Nakon toga je Milan Vojvodić poslao izuzetno upotrebljiv centaršut sa levog boka, lopta je pored nekoliko igrača proletela petercem, a zatim je na drugoj strani na nju krenuo Andrej Krasin i bio za delić sekunde kratak i jedva je zahvatio nakon čega je završila u gol autu. Edin Ferati je imao odličan prodor po takođe levom boku gde je gostima duvala promaja, prevario je lako svog čuvara, ušao u kazneni prostor duboko i kada je pokušao da uposli saigrače loptu je u zadnjem momentu jedan igrač Sloge izbio u korner. U igru je ušao i visoki Damjan Marčeta i odmah imao šansu pošto je nakon jedne kontre potrčao za momenat sam ka golu. Ipak, igrači Sloge su ga sustigli i šansa je propala. Do kraja utakmica glavna dešavanja su bila uglavnom na sredini terena.

Sve u svemu, bila je ovo rutinska pobeda naših kadeta koji nakon ovog kola zauzimaju četvrto mesto na tabeli sa 16 osvojenih bodova. U sledećem kolu čeka ih težak ispit jer gostuju Teleoptiku (praktično jednoj od Partizanovih ekipa) koji je iza njih na tabeli, ali ima i dve utakmice manje.


MLAĐI KADETI

Mlađi kadeti su ponovo tokom nedelje odigrali čak dve utakmice i prvo su u Bačkoj Topoli savladali istoimenu ekipu sa 3:1, a zatim za vikend u Veterniku ekipu Big Bul Radničkog sa 6:0 (4:0).

Protiv Big Bula ekipa je utakmicu počela u sledećem sastavu: Rockov, Joksimović, Kremenović, Pankov, Jorgić, Makarić, Milinković, Kosović, Miljuš, Asani, Ilić. Dušan Miljuš je zamenio Milana Sprema koji je igrao za starije kadete prethodni dan, a Sergej Milinković je bio u timu umesto Mirka Drinića, zapravo, ulogu zadnjeg veznog je preuzeo Milan Makarić, a Milinković je otišao na njegovo mesto.

Utakmica tek što je bila počela, a igrači Big Bula već nisu znali šta ih je snašlo i začas je rezultat glasio 3:0 za Vojvodinu. Prvo se Makarić u trku odlučio na šut sa skoro 20 metara iz poluokreta i savladao golmana gostiju koji je loptu uspeo samo da odbije u ugao svog gola, a zatim je Nebojša Kosović munjevito izveo slobodan udarac sa preko dvadeset metara i golman Big Bula je ponovo bio nemoćan. Odmah nakon toga usledila je jedna kontra Vojvodine, dubinsku loptu primio je napadač Georgije Ilić, okrenuo se, stuštio ka golu i sa ivice kaznenog prostora snažno i precizno šutirao u donji ugao gola gostiju.

Nakon ovog munjevitog vođstva domaćina, gosti su nekako uspeli da se priberu, povežu igru, a stvorili su ubrzo i dve prilike. Nakon jedne je njihov igrač šutirao iskosa iz nešto teže pozicije pored gola, a zatim je drugi nakon odličnog solo prodora po boku iskosa testirao Emila Rockova koji je bio siguran i odbranio njegov šut. Ipak, mreža gostiju se još jednom zatresla u prvom poluvremenu. Bila je to izvanredna akcija Vojvodine i zaista lep gol, drugi na utakmici Georgija Ilića koji je pružio zaista dobru partiju i što je važno imao visok procenat realizacije. Kosović je iz sredine sa dvadesetak metara poslao fantastićan pas kroz šumu nogu do Ilića, ovaj je napravio odličan lažnjak i oslobodio se čuvara, a zatim rutinski sproveo loptu u mrežu. Dobru priliku da se upiše u strelce imao je i Elvir Asani, ali nakon što se ubacio u kazneni prostor i oslobodio jednog igrača gostiju, usledio je šut u bliži ugao koji je golman Big Bula odbranio i odbio loptu. Takođe, Kosović je još jednom testirao svoj šut iz daljine i bio zamalo neprecizan. Levi bek Jorgić je odlično probio po boku nakon toga i na drugoj stativi uputio loptu ka desnom beku Joksimoviću koji je bio neprecizan.

U drugom delu igre, priliku da se pokažu su dobili svi rezervisti koji su bili na klupi. Štoper Radovan Pankov se tada oprobao i u ulozi zadnjeg veznog igrača. U igru je takođe ušao i Milan Spremo, tako da je doprineo pobedi još jedne selekcije podmlatka našeg kluba. Prilika za postizanje gola nije bilo toliko kao u prvom delu igre, ali viđena su još dva gola u mreži gostiju. Prvo je viđena jedna gužva pred golom gostiju gde je bilo više šuteva ka golu, a priliku da se upiše u strelce je imao i Pankov, zatim je šutirao i Asani, ali pravo u golmana Big Bula. Nakon ulaska u igru, pokazao se i Milan Spremo. Prvo se odlično probio po levom boku, nanizao dva protivnička igrača i poslao idealnu povratnu loptu prema rezervnom napadaču Danilu Krstiću, ali se ovaj spetljao i slabo šutirao pravo u golmana. Zatim je Spremo i sam sebi stvorio šansu, iz sredine se probio u kazneni prostor na levoj strani, šutirao ka golu, ali je golman Big Bula odbio loptu. Nakon toga je usledio peti gol, Spremo je odlično centrirao, kao duh se sam pred golom našao jedan rezervni napadač Vojvodine i rutinski postigao pogodak. Strelac petog gola se posle toga pokazao i kao dobar asistent jer je odlično centrirao i namestio sličnu situaciju Danilu Krstiću koji je ovoga puta precizan i to je 6:0 što je bio i konačan rezultat.

Nakon 8 odigranih kola naši mlađi kadeti suvereno zauzimaju prvo mesto na tabeli Kadetske lige Vojvodine sa maksimalnim učinkom.


PIONIRI

Pioniri Vojvodine zaista blistaju. Jeste da je Pionirska liga Vojvodine poprilično slabo takmičenje za njih, ali po ubedljivim pobedama vidi se da je zaista reč o veoma talentovanoj generaciji. Tokom nedelje su poput mlađih kadeta odigrali dve utakmice i bili vrlo ubedljivi.

Prvo su u Bačkoj Topoli zabeležili pobedu koja je zaista za anale i savladali istoimenu ekipu sa čak 16:0. Ono što je zanimljivo jeste i to da Bačka Topola nije uopšte jedna od najgorih ekipa u ligi. Očigledno je da su naši momci bili poprilično inspirisani. Za vikend je u Veterniku savladana ekipa Big Bul Radničkog sa 6:0.

Nažalost, nekog opširnijeg izveštaja neće biti što je prava šteta, ali ostaje obećanje da će u narednom periodu akcenat biti stavljen baš na pionire je oni to itekako i zaslužuju.

Trenutno je naša ekipa prva na tabeli sa svih 8 pobeda.


IGRAČI NA POZAJMICI

Što se tiče igrača na pozajmici, nije bilo previše uzbuđenja, nekoliko igrača nije ni nastupilo u ovom kolu iz raznoraznih razloga, a ponovo su u prvom planu bili naši igrači na kaljenju u Veterniku koji su bili dosta uspešni.

Za Hajduk iz Kule u remiju 1:1 protiv Borca iz Čačka kod kuće nastupio je Slobodan Novaković, ali odigrao je samo prvo poluvreme. Za to vreme on je stvorio jednu dobru priliku svom saigraču koju ovaj nije iskoristio. Vladimira KOvačevića ovaj put nije bilo na terenu.

Novi Sad igra odlično u Prvoj ligi Srbije i uprkos teškom raspredu koji je imao i dve utakmice više na strani, nalazi se u samom vrhu tabele.Za vikend je Novi Sad napravio veliko iznenađenje i u Kruševcu savladao Napredak sa 2:1. Ponovo je starter bio Aleksandar Jovanović, ali se nažalost povredio na samom startu utakmice i morao da napusti teren. Nastupio je pre toga za "kanarince" i u kupu Srbije gde su ovi poraženi u gostima od Metalca tek nakon penala.

Proleter sa Slane Bare takođe igra odlično, prvo su u kupu savladali kod kuće Napredak sa 1:0, a zatim u prvenstvu, takođe kod kuće, remizirali 2:2 sa Radničkim iz Kragujevca. Danilo Sekulić je standardan u prvom timu i obično biva zamenjen u sedamdeset i nekom minutu. Protiv Radničkog je pružio prosečnu partiju.

U okviru Srpske lige Vojvodina nastupali su tokom vikenda klubovi u kojima se nalaze naši pozajmljeni igrači, a derbi je bio u Veterniku gde je domaći tim dočekao ČSK. Domaćini su slavili sa 2:0, a strelac prvog gola za njih bio je Siniša Babić. Odlično se ubacio u srce kaznenog prostora u toku jedne akcije i iz prve precizno šutirao u gol, inače, to mu je već drugi gol u dve derbi utakmice i očigledno da ulazi u sve bolju formu, izgleda da mu uloga bočnom napadača više odgovara od one centralnog veznog igrača. U startnoj postavi je debitovao i vezista Aleksa Mijailović, dobio je ulogu zadnjeg veznog igrača. Na debiju je pružio zaista odličnu partiju, presekao je brojne akcije gostiju, ali i više puta prenosio loptu do protivničkog kaznenog prostora i dobro asistirao. Dobru partiju kao desni bek je pružio i Srđan Bečelić, a odličan na golu je bio i Damir Drinić. Drinić je imao par zaista dobrih intervencija, a odbranio je i jednu izglednu šansu gostiju nakon čega je iz kontre postignut i drugi gol. Siguran je bio i prilikom svih prekida i ubacivanja visokih lopti. Danijel Faber, Dejan Dejanović i Damir Zeljko ovoga puta nisu nastupili.

Cement je u Beočinu dočekao Tekstilac iz Odžaka za koji zbog povrede nije nastupio Levajac. Za Cement su u startnooj postavi nastupili Aleksandar Grković i Aleksandar Tanasin, kao i golman Darko Ristić koji nije imao posla jer su gosti igrali klasičan bunker. Domaći igrači su se dosta mućili i nikako nisu uspeli da probiju orgasnizovani bunker gostiju. Marko Stančetić nije nastupio na ovoj utakmici.

Donji Srem je na gostovanju Soluncu gde je remizirao 1:1 bio lišen pomoći Đorđa Šušnjara koji je imao obaveze prema omladinskoj reprezentaciji.

Za Palić takođe ovog vikenda u porazu u Bačkom Jarku nije nastupio Stefan Zogović.

U okviru Vojvođanske lige zapad, u Erdeviku je ekipa Sloge Radničkog dočekala Metalac iz Futoga i slavila sa 3:1. Nastupili su i Rafailo Miščević i Dejan Erak. Miščević je bio starter, a Erak je ušao u drugom poluvremenu u igru i zamenio upravo Miščevića. Obojica su pružili solidnu, prosečnu partiju.

Toliko što se tiče protekle nedelje, nadamo se uspešnoj i narednoj, pogotovo što predstoje utakmice sa dosta težim rivalima.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...