Vesti / Mlađe kategorije / Zablistao Šušnjar

Zablistao Šušnjar 02.09.2010. 23:02

Autor: ICE(4)
Dejan Meleg - najsjajniji dijamant Vošine škole
Dejan Meleg - najsjajniji dijamant Vošine škole
L

igaška takmičenja u kojima nastupaju naši mladi igrači su se itekako zahuktala, igra se veliki broj utakmica i to je odlična prilika da ovi mladi momci pokažu šta sve znaju i umeju, neki od njih su već itekako počeli.


OMLADINCI

Naši omladinci su bili poprilično aktivni tokom nedelje, odigrali su dva meča, nažalost opet sa polovičnim učinkom, pobeda kod kuće i poraz na strani. Prvo su prošle srede poraženi u Beogradu od Željezničara sa 2:1 (1:0), a zatim su za vikend savladali u Veterniku Novi Pazar sa ubedljivih 5:1 (2:1) .

U Beogradu ekipa je nastupila u sledećem sastavu:

Pajović, Kosić (Ilić), Radovanović (Slijepčević), Mejić, Radoja, Ivanić, Preveden, Poletanović, Grahovac (Jovanović), Silađi, Milićević.

Stelac za naš tim je bio Petar Ilić u 74. minutu.

U Novom Sadu ekipa je nastupila u sledećem sastavu:

Pajović, Kosić, Radovanović (Bogdanović), Preveden, Slijepčević, Ivanić, Radoja, Poletanović (Kovačević), Grahovac (Milićević), Silađi (Kaurin), Jovanović (Ilić).

Strelci za naš tim bili su Jovanović u 14, Silađi u 22, Ilić u 64, Poletanović u 71. i Bogdanović u 87. minutu.

Početak takmičenja u Omladinskoj ligi Srbije za naše omladince je relativno loš jer su u gostima izgubili dve utakmice protiv nešto slabijih ekipa kojima je ta pobeda i jedina u četiri odigrane utakmice. Opravdanje se ne može naći ni u izostanku pojedinih igrača, uglavnom igra najjači tim. Očigledno da naši momci nisu još dostigli punu formu i da im treba malo vremena da krenu punom parom. Ako je suditi po poslednjoj utakmici protiv Novog Pazara u kojoj su pružili dosta dobru partiju, onda su na pravom putu.

Standardni desni bek Dejan Vukaljević inače nije nastupao u poslednja dva meča, zamenio ga je Milorad Kosić.

Trener naših omladinaca je u meču u Beogradu malo i previše eksperimentisao, pa je tako iznenađujuće na klupi ostao standardni štoper Slijepčević (na njegovoj poziciji je igrao zadnji vezni Luka Preveden), a nije igrao ni odlični Aleksandar Jovanović. U igru su ušli odmah na početku drugog poluvremena, pošto je već bio prisutan rezultatski zaostatak.

U meču sa Novim Pazarom, Slijepčević i Jovanović su se vratili u prvu postavu, a najiskusniji igrač ekipe Milićević je šansu dobio u drugom poluvremenu. I ovoga puta je Luka Preveden igrao štopera, ali umesto Ivana Mejića, što je ipak bolja varijanta, jer od svih defanzivnih igrača jedino Slijepčević dominira visinom i neophodan je ekipi. Utakmica je bila prava muška i tvrda, gosti su se pokazali kao dobro organizovana ekipa u defanzivi, a umeli su i da priprete golu Pajovića.

Nakon nekoliko početnih polušansi Vojvodine, prva ozbiljnija šansa je pretvorena u njeno vođstvo. Dubinskom loptom Ivanić je iskosa pronašao Jovanovića koji se stuštio ka golu protivnika praćen u stopu protivničkim igračima. Da izbije sam ispred golmana nije mogao, ali je odlično primetio da je golman malo izašao ispred gol-linije. Nije puno oklevao već je iz prve poslao ka golu izvanredan lob udarac i uspeo da savlada istrčalog golmana.

Gosti su nakon toga krenuli malo angažovanije ka golu Vojvodine i ubrzo izjednačili rezultat. Nakon jednog ubacivanja lopte iz auta, visoka lopta je došla do gostujućeg igrača koji je bio relativno blizu golu, ali okružen domaćim igračima. On je leđima okrenut golu loptu zahvatio glavom, nažalost golman Pajović je pogrešno procenio let lopte u nameri da je uhvati, istrčao je, bio lobovan i gosti su izjednačili rezultat.

Međutim, odmah je usledilo novo vođstvo Vojvodine. Nemanja Radoja koji je bio izuzetno raspoložen za igru krenuo je sa bočne pozicije ka srednjem delu ivice šesnaesterca nanizavši pritom par igrača i kada se namestio za šut, lukavo je u zadnji momenat dodao loptu Silađiju, koji je izbio sam pred golmana, zaobišao ga i postigao pogodak. Nakon toga je usledila dosta tvrda igra gde su gosti imali jednu šansu, a sa druge strane i Vojvodina je imala svoje prilike, pokušali su gol da ugroze Radoja, Poletanović i Silađi, uglavnom šutevima sa ivice kaznenog prostora.

Drugo poluvreme gosti su počeli ofanzivnije, dok se Vojvodina orijentisala na izuzetno opasne kontranapade. Novi Pazar je međutim imao dve prilike, od kojih je jedna bila poprilično povoljna, lepim dodavanjem jedan igrač je iskosa ostao sam, šutirao je, ali je zamalo bio neprecizan. U igru su ušli Petar Ilić i Dejan Milićević i veoma brzo su na svoj konto upisali asistenciju i pogodak. Bila je to klasična kontra Vojvodina, dugačka lopta je stigla do Milićevića koji je iz prve uputio pas ka zahuktalom Petru Iliću, ovaj je sa ivice šesnaesterca po prijemu lopte odmah šutirao ka golu i pogodio same rašlje.

Gosti su tada krenuli na sve ili ništa, ali su dobili još dva pogotka u svojoj mreži.Nakon jedne polukontre, šut sa dvadesetak metara je oprobao Poletanović i pogodio je donji ugao gola Novog Pazara. Ubrzo potom Ilić i Milićević su ponovo bili u akciji, izmenjali su dupli pas, Ilić je po boku ušao u kazneni prostor, uputio povratnu loptu koju je iskosa dočekao odlični ofanzivni rezervista Vladimir Bogdanović i sigurno je sproveo u mrežu.

To je i bilo sve vredno pažnje na utakmici, a vredi napomenuti da je Nemanja Radoja odigrao zaista odličnu utakmicu i bio kreator mnogih akcija.

Meč narednog kola omladinci igraju u Nišu i vreme je za prvu gostujuću pobedu.


KADETI

Naši kadeti su takođe odigrali dva meča tokom nedelje i bili nešto uspešniji, pobedili su u Jagodini sa 3:0 (1:0), a onda su u nedelju u Veterniku iznenađujuće odigrali samo 3:3 sa Borcem iz Čačka (poluvreme 0:2) .

U Jagodini ekipa je nastupila u sledećem sastavu:

Čavić, Aleksoski (Šipovac), Dangubić, Simikić, Glumčević, Petrić (Božić), Banjac (Omčikus), Baškalo (Stoiljković), Ferati (Klajić), Vojvodić, Marčeta (Krasin).

Strelci za naš tim su bili Banjac u 43, Ferati u 47. i Baškalo u 71. minutu.

U Novom Sadu ekipa je nastupila u sledećem sastavu:

Čavić, Aleksoski (Stoiljković), Dangubić (Božić), Simikić (Omčikus), Glumčević, Nastić, Baškalo (Krasin), Meleg, Ferati, Vojvodić, Banjac (Spremo).

Strelci za naš tim su bili Krasin u 56, Vojvodić u 58. i Meleg u 90. minutu.

Ekipa je u Jagodini odigrala odličan meč i prosto pregazila protivnika. Usledio je duel sa Borcem gde je naš tim svakako bio veliki favorit, pogotovo što je ekipa bila pojačana i povratkom kadetskih reprezentativaca Melega i Nastića. Međutim, javili su se ipak kadrovski problemi, nisu nastupili standardni štoper Milovan Petrić i visoki napadač Damjan Marčeta. Izostanak Petrića šef struke kadeta pokušao je da reši na malo čudan i iznenađujući način. Postavio je Nastića na poziciju štopera, a Bojan Dangubić (iako dešnjak) je i dalje ostao na poziciji levog beka, odnosno na poziciji koju inače igra Nastić. Desnog beka je igrao Darko Aleksoski koji je inače dosta ofanzivniji igrač.

Sve to se dosta odrazilo na igru Vojvodine, pogotovo što se tiče defanzivnog dela. Ekipa je zaista slabo počela meč. Momci su delovali nekako bezvoljno i smušeno, ništa im nije polazilo za nogom. Čačani su se umešno branili, odlično su se postavljali i sprečavali ofanzivne igrače Vojvodine da prime loptu, izlazeći po potrebi i dvojica igrača na jednog. Naravno, u svemu tome im je pomagala i njihova nešto grublja igra. Međutim, gosti su došli sa namerom i da ozbiljno priprete golu Čavića, pa su tako na samom početku stigli do vođstva. Nakon jednog šuta sa distance, golman Čavić je kratko odbio loptu, stvorila se nakon toga gužva u kojoj se najbolje snašao jedan gostujući igrač i postigao pogodak.

Vojvodina je nakon toga napadala jalovo, pokušavalo se individualnim akcijama i šutevima sa ivice kaznenog prostora, ali je sve to bilo neuspešno. Pas igra nije prolazila i uvek je neko od napadača ostajao za korak kratak. Odlični Edin Ferati je bio dobro pokriven i jednostavno nije imao svoj dan. Gosti su nakon lepe akcije stigli i do drugog pogotka, dodavanje na stranu uspešno je iskoristio jedan igrač Borca i rutinski savladao Čavića. Sve u svemu, poluvreme za zaborav što se tiče naših momaka.

U drugom poluvremenu kao da se na terenu pojavio sasvim drugi tim. Bila je to mnogo bolja, rastrčanija i lepršavija Vojvodina. Odmah su pritisli naši momci Čačane, ređali su se napadi, a razigrao se Dejan Meleg. Ovaj momak, iako verovatno poprilično umoran od nastupa za reprezentaciju, rastrčao se po terenu, povukao je svoju ekipu kao pravi vođa i kreirao nekoliko izuzetno lepih akcija. Sama njegova igra je bila veoma lepa za oko, tehnika koju poseduje je zaista na visokom nivou. Napravio je nekoliko driblinga i podelio par lopti koji su zaista bili izvanredni. Razigrali su se i ostali igrači, pre svih napadač Milan Vojvodić i Bojan Nastić, koji je konačno u drugom poluvremenu prešao na njegovu prirodnu poziciju levog beka. Samim tim, igra Nastića je postala mnogo ubojitija i korisnija po ekipu, a mesto štopera je preuzeo rezervista Božić koji je zamenio Dangubića. Božić je taj zadatak obavio zaista veoma dobro i pokazao da je sasvim dobro rešenje na štoperskoj poziciji. U igru su ušli i napadači Andrej Krasin i mlađani Milan Spremo (godinu dana mlađi od ostalih igrača) i to je takođe doprinelo da igra Vojvodine bude znatno opasnija i konkretnija.

Ređale su se prilike, svoj šut su oprobali Meleg i Ferati, ali su zamalo bili neprecizni.Onda je usledila odličan proboj po boku Nastića, oslobodio se protivničkog igrača, ušao u kazneni prostor i poslao centaršut kao na tacni za Krasina koji je loptu neumoljivo sproveo u mrežu. Čim su krenuli sa centra naši kadeti su nastavili da neumoljivo napadaju. Odlični Milan Vojvodić je sa dvadesetak metara šutirao ka golu i pogodio, loptu je samo na kratko uspeo da odbije golman Borca. To je još više osokolilo naše igrače pa su nastavili žestoko da napadaju. Borac se potpuno povukao, a njegovi igrači su vidno i fizički i psihički pali. Meleg je nakon odlične akcije sjajnim dodavanjem uposlio Sprema, ovaj je iskosa iz kaznenog prostora šutirao ka golu, ali je odlično intervenisao golman Čačana.

I onda, u jeku te dominacije Vojvodine, usledio je hladan tuš. Jednu potpuno bezopasnu loptu Glumčević je vratio ka golmanu Čaviću, gostujući napadač je radi reda krenuo ka njemu, ali onda je Čavić potpuno neshvatljivo pogrešio i predao igraču Borca loptu u noge. Ovaj takav poklon nije propustio da iskoristi i bilo je to novo vođstvo za goste. Zaista neshvatljiva greška Čavića, ali to se dešava i najboljima, ovaj golman je u prethodnom periodu pružao izuzetno dobre i sigurne partije i često bio jedan od najzapaženijih aktera utakmice.

Ovaj pogodak je sigurno uticao na ceo tim Vojvodine, ali nije demoralisao ekipu pa su nastavljeni žestoki naleti ka golu Borca koji se od tog trenutka potpuno zatvorio i nije pokazivao nameru da dalje napada.Ređale su se šanse, najviše ih je imao Spremo, ali gosti su se umešno branili i nekoliko puta su u zadnjem momentu blokirali šuteve ka njihovom golu. Tako je sprečena i jedna odlična prilika u kojoj se našao Ferati, u zadnjem momentu mu je uklizao igrač Borca. Pokušavao je i Dejan Meleg, par puta je šutirao, ali su bukvalno centimetri odlučivali da lopta ode pored ili iznad gola.

I onda kada se već činilo da je sve gotovo, usledio je novi napad Vojvodine, probio se Krasin po boku, usledila je povratna lopta, kratko je odbijena, u punom naletu ka njoj je krenuo Spremo, njemu u susret je krenuo porotivnički igrač u želji da ga blokira, ali ga je izgleda u toj želji udario po nozi i sudija je pokazao na belu tačku. Siguran realizator penala bio je Meleg, kazneni udarac je izveo u stilu iskusnih majstora, plasirao je loptu i prevario golmana Borca. Tako je utakmica završena podelom plena.

U sledećem kolu kadeti poput omladinaca gostuju Radničkom u Nišu.


MLAĐI KADETI

Takmičenje u okviru Kadetske lige Vojvodine započeli su i Vojvodinini mlađi kadeti (generacija 1995). Meč prvog kola su odložili, a u drugom kolu su se sastali u Veterniku sa Radničkim iz Sombora i u teškom meču slavili sa 3:2 (1:1). Nakon toga, za vikend, u Kikindi su savladali istoimeni klub sa ubedljivih 3:0.

Novu sezonu naši mlađi kadeti su počeli malo mekše, neočekivano su imali težak meč sa somborskim Radničkim. Ekipa je u meč ušla oslabljena neigranjem dva izuzetno bitna igrača iz veznog reda, Nebojše Kosovića i Dušana Miljuša. Meč je počeo ofanzivom Vojvodine, odličan je bio brzonogi Elvir Asani, stalno je probijao po desnom boku i stvarao šanse za saigrače. Međutim, Spremo i Ilić su u par navrata bili neprecizni. Zatim je usledio korner za Vojvodinu, izvedeno je kratko dodavanje za Sprema, ovaj se oslobodio jednog protivničkog igrača i kada se očekivao centaršut, usledio je majstorski šut ka golu sa špica šesnaesterca i iznenađeni golman Radničkog bio je savladan.

Usledilo je još nekoliko prilika za domaći tim, međutim, nakon toga gosti su dali gol direktno iz kornera nakon velike greške golmana Rockova. Taj gol je gostima dao krila pa su počeli znatno više da napadaju. Na poluvreme se otišlo sa nerešenim rezultatom, a u drugom poluvremenu Radnički je krenuo nešto angažovanije, pa su njegovi igrači posle jedne lepe akcije postigli još jedan pogodak. Nakon centaršuta jedan gostujući igrač glavom je savladao Rockova.

Usledila je ofanziva Vojvodine, ređale su se prilike, napadač Ilić je bio u jednoj izglednoj, ali je iskosa šutirao nešto slabije pravo u golmana. Zatim je usledio penal za domaćine. U kaznenom prostoru lopta je stigla do Sprema koji je bio u prilici da šutira, on se odlučio da asistira saigraču, ali kada je već bio uputio dodavanje gostujući igrač ga je udario po nozi i to je bio penal. Spremo je upravo i izveo najstrožu kaznu i izjednačio rezultat.

Nakon toga dolazi do žestokih naleta domaćina, ali gola u mreži Radničkog nikako nije bilo. Onda je Spremo koji je pre toga propustio par puta da asistira saigračima u izglednim pozicijama, uputio sa sredine terena odličan pas na bok ka levom beku Stefanu Jorgiću, koji se munjevito ubacio iza leđa gostujuće odbrane. Jorgić je uputio centaršut na drugu stativu gde iz drugog plana naleće desni bek Uglješa Joksimović i postiže treći gol za Vojvodinu i njenu prvu pobedu u novoj sezoni.

U sledećem meču u Kikindi, mlađi kadeti Vojvodine su imali daleko lakši posao.


PIONIRI

Nova sezona počela je i za pionire Vojvodine (generacija 1996) koji su prvo savladali Radnički iz Sombora u Veterniku sa 6:1 (4:0), a zatim je opet sevnula šestica u Kikindi gde je savladan domaći tim sa 6:0.

Radnički iz Sombora je bio rutinski savladan, uglavnom ubedljivom igrom u prvom poluvremenu. Odličnom igrom prednjačio je organizator igre tima, Stefan Petrović, momak za koga se već interesuju veliki evropski klubovi. U veznom redu mu je pomagao i odlični Miloš Milić koji je nažalost pri kraju utakmice morao da izađe iz igre zbog nešto ozbiljnije povrede. Nadamo se da će se Miloš što pre oporaviti.

Prvi pogodak za Vojvodinu je postigao Petrović na asistenciju napadača Uroša Stamenića. Nešto kasnije, Petrović se revanširao Stameniću, pa mu je poslao odličan pas nakon kojeg se Stamenić umalo nije ušetao u gol. Treći gol je bio pravo remek-delo i majstorija Stefana Petrovića. Jedan odbrambeni igrač Radničkog je pogrešio u dodavanju i predao loptu Petroviću nešto ispred centra terena. Ovaj je samo na trenutak pogledao ka golu i kada je video da je golman Radničkog nešto ispred gol-linije, usledio je munjeviti šut ka golu i golman gostiju je bio lobovan i savladan. Nakon toga četvrti gol za Vojvodinu je postigao Saša Ćurko glavom, nakon centaršuta Stamenića.

U drugom poluvremenu priliku je dobio veliki broj rezervista, usledila je nešto opuštenija igra Vojvodine što su gosti iskoristili da iz kontre postignu jedini pogodak. Pioniri Vojvodine su ipak postigli još dva pogotka, jedan je postigao nakon solo prodora Zeljković, a drugi posle gužve Ćurko.

U svakom slučaju, odličan start naših pionira u novoj sezoni.


IGRAČI NA POZAJMICI

Polako se završava raspoređivanje naših igrača po raznim klubovima širom Srbije i u narednom periodu će moći da daju svoj puni doprinos svojim novim klubovima kojima su privremeno pozajmljeni. Dušan Nestorović se vratio sa pozajmice iz Slavije iz Srpskog Sarajeva u Novi Sad, da bi bio priključen prvom timu, tako da za sada praktično skoro svi igrači igraju u ligaškim nadmetanjima širom Srbije.

Od naših igrača koji se nalaze na pozajmici u kulskom Hajduku, u meču protiv Inđije, gde je Hajduk kod kuće poražen sa 3:1, igrali su samo Ognjen Mudrinski (ušao u drugom poluvremenu kao rezervista) i Slobodan Novaković. Mudrinski se nije posebno istakao, a Novaković je bio zapažen i izvodio je prekide. Vladimir Kovačević nije igrao.

Aleksandar Jovanović, štoper Novog Sada odigrao je celu utakmicu u meču protiv BASK-a koju su "kanarinci" izgubili sa 3:0. Uklopio se u opšte sivilo i slabu partiju cele ekipe.

Danilo Sekulić je odigrao skoro celu utakmicu za Proleter i pružio odličnu partiju. Dobro je ocenjen, a postigao je i gol glavom. Proleter je pobedio Big Bul Radnički u Šidu sa 2:1, a Sekulić je bio značajan akter ovog trijumfa.

Štoper Stefan Zogović koji je tek stigao na pozajmicu u Palić (klub gde je inače i ranije bio na pozajmici) odigrao je svoj prvi meč i učestvovao u porazu svog kluba od 5:2 od ČSK-a u Čelarevu u okviru Srpske lige Vojvodina.Pružio je prosečnu partiju, ne može se puno kriviti za 5 golova jer Palić trenutno ima dosta slabu ekipu koju pokušava nekako da popuni i nadomesti odlazak velikog broja igrača

U istom takmičenju (Srpska liga Vojvodina) za Cement iz Beočina ceo meč su odigrali golman Darko Ristić, vezista Marko Stančetić, napadač Aleksandar Grković i bek Aleksandar Tanasin. Cement je odigrao slabu utakmicu i izgubio od Kikinde u ogostima sa 1:0.

Veternik je takođe u okviru Srpske lige Vojvodina dočekao kod kuće Mladost iz Apatina i pobedio sa 3:2. Levi bek Danijel Faber i vezista Stefan Babić su odigrali ceo meč, a desno krilo Srđan Bečelić nije odigrao samo zadnjih 15 minuta utakmice. Valja istaći da je Mladost iz Apatina klub u raspadu sa veoma tankim timom, pa je trener Veternika malo eksperimentisao što se tiče sastava. Ofanzivni Damir Zeljko propustio je ovaj meč, kao i štoper Dejanović i vezista Mijailović. Faber je meč odigrao po sistemu toplo-hladno. U ofanzivi je bio dobar i namestio je jedan gol, ali je isto tako bez potrebe skrivio penal i bio slab u defanzivi. Bečelić je odigrao solidan meč, dok je Babić bio za nijansu slabiji.

U prošlom izveštaju greškom je navedeno da Đorđe Šušnjar nastupa za novosadsku Crvenu Zvezdu. On je ipak u Donjem Sremu iz Pećinaca (samo nije igrao u prošlom kolu) dok je u Zvezdi njegov prezimenjak. Donji Srem je u okviru Srpske lige Vojvodina dočekao Slobodu iz Novih Kozaraca i pobedio sa 4:2. Po svemu prikazanom, igrač utakmice je bio napadač Đorđe Šušnjar. Postigao je dva lepa gola. Prvi gol je postigao glavom nakon kornera, a drugi lepim šutem nakon solo prodora. Očigledno je da će Šušnjar biti veliko pojačanje za Donji Srem, a u ovom klubu sa izraženim ambicijama imaće dobru priliku da se dokaže i pokaže da je vrstan centarfor.

Takođe je Đorđe Šušnjar bio centralna figura odigranog pretkola Kupa Srbije, u utakmici u kojoj je Donji Srem pobedio i eliminisao zrenjaninski Banat - 3:2. Đorđe je ponovo bio dvostruki strelac na ovom meču. Tako će njegov klub biti među 32 učesnika prvog kola Kupa, koje se igra 22. septembra.

Za Slogu Radnički iz Erdevika u okviru Vojvođanske lige zapad nastupili su od starta Dejan Erak i Rafailo Miščević. Sloga je savladala kod kuće Dunav sa 2:1, uprkos tome što je upravo Miščević zaradio direktan crveni karton.

Defanzivac Levajac se ustalio u timu Tekstilca iz Odžaka, koji je u ovom kolu poražen u Bačkom Jarku sa 1:0. Bio je to derbi začelja Srpske lige Vojvodina. Levajac u Tekstilcu pruža sasvim solidne partije.


Naši mladi igrači polako dižu formu i prava puna sezona za njih je tek počela tako da će biti još dosta uzbuđenja.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...