Vesti / Mlađe kategorije / Maestralni Ferati

Maestralni Ferati25.08.2010. 08:23

Autor: ICE(9)
N

ova fudbalska sezona je počela u svim ligaškim takmičenjima u Srbiji, kako u onim nižeg ranga, tako i u onim rezervisanim za mlađe kategorije. To znači da je došlo novo vreme za dokazivanje što se tiče mladih momaka koji predstavljaju budućnost FK Vojvodine. Štaviše, neki od ovih mladića koji se nalaze na pozajmicama u drugim klubovima još prošlog vikenda su učestvovali u premijernim nastupima svojih ekipa u novoj sezoni (Dušan Nestorović koji jedini igra van granica Srbije već je zabeležio četvrti nastup za svoju ekipu), dok je podmladak našeg kluba (ne baš svi) vatreno krštenje imao u sredu. Sve u svemu, biće ovo veoma zanimljiva sezona u kojoj ćemo pored ekipa koje čine podmladak FK Vojvodine imati priliku da pratimo i znatno veći broj igrača koji su pozajmljeni drugim klubovima nego što je to bio slučaj protekle sezone.

Nova sezona je što se tiče većine naših mladih igrača protekla po sistemu toplo-hladno, otprilike jedna dobra, a druga loša partija, valjda su se ugledali na svoje starije kolege iz prvog tima Vojvodine. No, da polako zađemo i u određene detalje.



OMLADINCI

Naši omladinci su takmičenje u Omladinskoj ligi Srbije počeli u praktično najjačem sastavu. Kompletan pogon generacije 1993. koja je proteklu sezonu okončala na četvrtom mestu Kadetske lige Srbije i osvojila memorijalni turnir "Stevan Nešticki" je spreman da se upusti u trku za što bolji plasman. Sa ekipom je i kapiten Marko Poletanović kojeg nismo videli na već spomenutom turniru kao i u dobrom delu protekle sezone u kojoj je nastupao i za omladince. Tu je i odlični desni bek Dejan Vukaljević koga smo međutim imali prilike da pratimo na turniru. Značajno je spomenuti i to da je u ekipi i jedan igrač iz generacije 1992, radi se o bivšem kapitenu prošlosezonskih omladinaca Dejanu Milićeviću, koji je trebao da ode na pozajmicu u Veternik, međutim to se nije desilo. Sigurno je da će on biti veliko pojačanje za ovaj tim, barem dok bude bio sa njima.

Na startu takmičenja Vošini omladinci su poraženi u sredu u Kragujevcu od Radničkog sa 2:1. Neuspešan start, ali u nedelju je već usledio popravni ispit te je u Veterniku savladan Banat sa 2:1 (1:0).

Naša ekipa je nastupila u sledećem sastavu:

Pajović, Vukaljević (od 45. Kosić, od 66. Preveden), Radovanović, Slijepčević, Mejić, Ivanić, Radoja, Poletanović (Bogdanović), Silađi, Grahovac (Milićević), Jovanović (Ilić).

Strelci za naš tim bili su Poletanović u 2. i Silađi u 62. minutu.

Treba napomenuti da je jedan igrač ipak nedostajao, radi se o standardnom napadaču Slobodanu Nediću. Vojvodina je meč započela bez klasičnog napadača, a napred su bila tri polušpica, levo i desno Jovanović i Grahovac, a u sredini najistureniji je bio Silađi. U takvoj postavci igre, Vošini mladići se izgleda nisu najbolje snašli, iako su već na samom početku utakmice došli u vođstvo. Jovanović je silovito šutirao, golman Banata je kratko odbio loptu na koju je natrčao kapiten Poletanović i smestio je u mrežu. Nakon toga viđena je poprilično tvrda igra bez previše šansi. Vojvodina je dominirala i pokušavala da postigne i drugi gol, međutim falio je taj završni pas kada bi se dolazilo do protivničkog kaznenog prostora.

Najbolju šansu propustio je Silađi nakon jedne kontre kada je dobio loptu na korak izvan protivničkog šesnaesterca, ali umesto da napravi još koji korak ka golu pa tek onda da šutira, on je to uradio iz prve, ali loše i pravo u golmana Banata. Oprobao je sa dvadeset metara svoj šut ponovo Jovanović koji inače nije imao baš svoj dan i nije igrao u svom prepoznatljivom stilu, ali je bio neprecizan, zatim se i Grahovac spetljao pred protivničkim golom nakon dobrog i obećavajućeg ubacivanja, a protivnički defanzivac je u zadnjem momentu sprečio da povratni pas nakon lepog solo prodora Ivanića stigne opet do pomenutog Grahovca.

Gosti su imali samo jednu izglednu šansu u prvom poluvremenu, iznenada je nakon gužve iskosa u kaznenom prostoru Vojvodine loptu dobio jedan njihov igrač koji je ostao sam, napravio korak-dva, ali je potom usledio slab šut, koji je Pajović sigurnom intervencijom zaustavio. I to je bilo sve za prvih 45 minuta.

U drugom poluvremenu smo videli mnogo bolju i raznovrsniju igru Vojvodine, a za to je bio najzaslužniji najiskusniji igrač u njenim redovima, Dejan Milićević, koji je u poluvremenu zamenio Petra Grahovca. Odlični kreativni vezista koji je ovo poluvreme odigrao više kao polušpic, odmah od starta je krenuo da saigračima deli lopte koje kao da su imale oči. Dva puta je iza leđa gostujuće odbrane poslao duge lopte po zemlji ka saigračim koji su utrčavali ka protivničkom golu i kao na tacni uposlio prvo Silađija, pa zatim Radoju. Ali gostujući golman je odličnim intervencijama oba puta izašao kao pobednik. Međutim, u trećem pokušaju Milićević je konačno upisao uspešnu asistenciju. Na desnoj strani se oslobodio igrača Banata, odlično centrirao, loptu je preskočio Ilić, a onda je u punom trku na nju oko ivice šesnaesterca natrčao Silađi i smestio je u mrežu. Izvanredna akcija za dupliranje prednosti.

Nakon toga su konačno i gosti malo živnuli i krenuli ka golu domaćina i usledila je otvorena borba sa puno kontri na obe strane. I jedna i druga ekipa su imale po dve dobre prilike, ali je golman Vojvodine na jednoj strani odlično intervenisao, dok su na drugoj strani Poletanović i Milićević bili neprecizni. Milićević se kasnije pomerio u napad i zamenio mesta sa Silađijem, kome je već ponestalo snage. Međutim, očigledno da nije tako dobar realizator kao što je asistent. Na kraju došlo je do malog opuštanja u redovima Vojvodine, gosti su to iskoristili i posle greške štopera Mejića, koji je loše procenio jednu loptu, postigli pogodak. Golman Pajović je bio apsolutno nemoćan u toj situaciji. Usledila je zatim i manja panika u redovima domaćina, no ništa ozbiljno, pobeda nije bila ugrožena i ubrzo je usledio kraj utakmice.

Apsolutno zaslužena pobeda omladinaca koja je ipak morala biti ubedljivija jer su promašene brojne prilike, ali važno je da je upisan prvi trijumf.Utisak je ipak da igra mora biti dosta bolja i nadamo se da će naši momci postepeno dizati formu. Već u sredu je treće kolo i momci će gostovati beogradskom Željezničaru i nadamo se da će posle prve domaće zabeležiti i prvu gostujuću pobedu.


KADETI

I kadeti Vojvodine su novu sezonu započeli po sistemu toplo-hladno. U prvom kolu su doživeli katastrofalni poraz od 5:1 od OFK Beograda na gostujućem terenu. Potom je u nedelju usledila odlična predstava u Veterniku i takođe sa 5:1 je savladan kruševački Napredak (poluvreme 3:1). Prosto je neshvatljivo da u tako kratkom periodu budu prikazane dve tako različite partije, ali eto i to se dešava. Međutim, postoje i određena opravdanja za našu ekipu. Naime, Bojan Nastić i Dejan Meleg su pozvani na okupljanje kadetske reprezentacije Srbije i nisu mogli da nastupe na ovim mečevima. Ruku na srce i Partizan ima čak osmoricu kadetskih reprezentativaca, doduše raspoređenih pored njegove ekipe i u ekipu filijale Teleoptika, pa je zabeležio dve pobede. Međutim, Partizan je imao mnogo lakše rivale za protivnike u prva dva kola, a Teleoptik je svoje susrete odložio. I OFK Beograd ima jednog kadetskog reprezentativca.

Veći problem za Vošine kadete je ispao taj što ni rezervni levi bek nije mogao da igra na ovim mečevima, pa je prinudno sa desne strane na levu morao da pređe standardni dešnjak Bojan Dangubić, dok je njegovu ulogu preuzeo Darko Aleksoski inače ofanzivni krilni igrač.

Naša ekipa je protiv Napretka nastupila u sledećem sastavu:

Čavić (Ugrenović), Aleksoski, Dangubić (Stojiljković), Simikić, Glumčević, Petrić, Krasin (Banjac), Baškalo (Klaić), Ferati (Božić), Vojvodić (Savić), Marčeta (Omčikus).

Strelci za naš tim bili su Ferati u 6, 25, 62 i 76. minutu i Vojvodić u 33. minutu.

Rokade u defanzivnoj liniji nisu najbolje funkcionisale, ali srećom Napredak je izgleda daleko slabiji rival od OFK Beograda. Međutim, naši momci su svejedno pružili odličnu partiju očigledno rešeni da se iskupe za startni poraz. Osim već spomenutih stvari, sve ostalo u igri naših momaka je savršeno funkcionisalo. Napredak je u potpunosti nadigran i gosti mogu da budu prezadovoljni što nisu kući otišli sa dvocifrenim brojem golova u svojoj mreži.

Šanse su se ređale kao na traci, a gosti sve do pred sam kraj utakmice nisu stvorili praktično nijednu šansu osim postignutog gola. Vošini kadeti su već od samog starta krenuli žestoko i posle jedne gužve lopta se odbila do Simikića koji šutira, ali gostujući golman odlično brani taj šut. Ubrzo je usledilo vođstvo Vojvodine. U gužvi jedan gostujući igrač je rukom zaustavio šut iz daljine, sudija je pokazao na belu tačku, a siguran realizator je bio Edin Ferati i bilo je to 1:0 za domaćina.

Vođstvo nije zadovoljilo naše kadete, pa su nastavili da napadaju i lepu šansu je imao Krasin kada se u kaznenom prostoru izborio za jednu loptu ali je slabo šutirao.Zatim je usledio hladan tuš. U jeku napada Vojvodine gosti su izveli jednu kontru, dubinska lopta je poslata iskosa ka njihovom napadaču, usledila je loša komunikacija između prinudnog beka Aleksoskog i štopera Glumčevića što je gostujući igrač iskoristio i prebacio istrčalog golmana Čavića. Bilo je to izjednačenje.

Nije se dugo čekalo na novo vođstvo domaćina. Nakon jednog dubinskog pasa za loptu se odlično izborio Ferati između istrčalog protivničkog golmana i odbrambenog igrača. Međutim, otišao je dosta iskosa i protivnički igrači su ga pokrili. Kada se namestio kao da želi da vrati povratnu loptu na sredinu terena nekom nadolazećem saigraču, Ferati je u stvari munjevito, ne gledajući u tom pravcu ka golu uputio loptu sa puno efea, lobujući istrčalog protivničkog golmana koji je bio dosta udaljen od gol-linije. Majstorski pogodak zaista, u stilu nekog prekaljenog centarfora.

Posle tog pogotka Ferati je nastavio da zadaje muke odbrambenim igračima Napretka, leteo je po terenu, konstantno je probijao po levoj strani i zatim slao saigračima upotrebljive lopte. Nakon jednog takvog prodora, kao na tacni je uposlio Krasina koji je neometan u naletu sa pet-šest metara šutirao pored gola. Krasin je još jednom izbio oči u oči sa protivničkim golmanom, ali gol ga jednostavno nije hteo, iako se zaista trudio i odlično postavljao. Međutim, ono što nije uspeo on, jeste Vojvodić nakon izvanrednog oštrog, dubinskog pasa spoljnom nogom od strane Simikića. Kao brzi voz se stuštio ka golu Napretka i kada mu je gostujući golman krenuo u susret, on je rutinski pored njega loptu poslao u mrežu. Bilo je to ujedno i sve vredno pažnje u prvom delu igre.


U nastavku je izvršeno i par izmena, a Vojvodina je nastavila da dominira i atakuje ka golu gostiju. Gosti su se malo otvorili i krenuli napred, pa se otvorio ogroman prostor ka njihovom golu preko kontri. I bilo je takvih kontri na pretek, ali Marčeta i Banjac nikako nisu uspevali da zatresu protivničku mrežu. Ipak, odlični Simikić, kojeg je bilo svuda po terenu, je uskoro odlično prošao po levoj strani nanizavši dvojicu protivničkih igrača, približio se golu uz gol-aut liniju i onda je kao na tacni dao povratnu loptu ka Feratiju koji je trebao samo da je ćušne za het-trik. Posle het-trika usledio je i četvrti pogodak Feratija koji je rutinski završio klasičnu kontru i susret oči u oči sa golmanom Napretka.Tačka na izvanrednu njegovu partiju.

Ovaj momak poseduje izvanredan potencijal, brz je, odličan dribler, ima dobar šut, pregled igre, ume da bude i dobar asistent, izdržljiv je i stiže da pomogne i odbrani (tako je stigao da u jednom trenutku spreči verovatno pogodak gostiju jer je u zadnji momenat blokirao šut protivničkog igrača iz poprilične blizine golu), ali nekako do sada nije sav taj raskoš njegovog talenta dolazio do izražaja. Verovatno je razlog tome i period adaptacije, jer je u Vojvodini tek godinu dana. Očigledno je da će ovo biti njegova sezona ako nastavi u ovom stilu i pisac ovih redova smatra da on itekako može da pravi društvo Melegu i Nastiću u reprezentaciji.

Do kraja utakmice velike šanse su promašili i Simikić, Banjac i Klaić, ali je gostujući golman odlično branio. Napredak je imao par poluprilika, pokušavali su visokim loptama i posle prekida, ali je golman Čavić bio na mestu i u par navrata odlično intervenisao.

Bila je to dobra i kvalitetna partija naših kadeta, međutim novi izazov sledi već u sredu kada gostuju u Jagodini. Želimo im sreću na ovom gostovanju i da urade ono što njihove starije kolege iz prvog tima nisu uspeli da urade.


IGRAČI NA POZAJMICI

Kao što je već spomenuto, ove sezone mnogo više igrača našeg kluba je otišlo na pozajmicu u druge klubove. Otišli su na razne strane širom pokrajine, jedino je najiskusniji Dušan Nestorović otišao u Slaviju iz Istočnog Sarajeva i igra u Premijer ligi BiH. Što se tiče dakle većine domaćih igrača, oni će priliku za dokazivanje tražiti u različitim rangovima takmičenja, od Superlige do Vojvođanske lige.

U redovima srpskog superligaša iz Kule nalaze se čak trojica igrača, Vladimir Kovačević, Slobodan Novaković i Ognjen Mudrinski. Sva trojica su učestvovali u prošlonedeljnom porazu Hajduka od Slobode Sevojna (nisu blistali), a ovog vikenda nisu igrali jer je meč Hajduka i Partizana odložen.

Danilo Sekulić standardno je nastupio za Proleter u meču protiv Teleoptika, međutim nije blistao pa je zamenjen već u poluvremenu. Proleter je poražen kod kuće sa 2:1 i očigledno da mu Teleoptik nikako ne leži.

Aleksandar Jovanović je ušao u drugom poluvremenu meča koji je Novi Sad na Detelinari igrao sa Bežanijom i dobio sa 1:0. Pružio je standardnu partiju u odbrani.

Za Veternik su u okviru Srpske lige Vojvodina tokom dva vikenda nastupila čak četvorica pozajmljenih igrača Vojvodine. Radi se o Faberu, Babiću, Bečeliću i Zeljku. Danijel Faber međutim nije nastupio proteklog vikenda u remiju Veternika 2:2 u Vršcu, jer je izgleda vraćen u prvi tim Vojvodine s obzirom da nije realizovan transfer Nenadića iz Metalca. Bečelić i Zeljko su nastupili kao starteri i pružili dobru partiju, pogotovo ofanzivni Zeljko koji je visoko ocenjen. Vezista Babić je izgleda ispao iz ekipe i uopšte nije ulazio u igru iako je igrao protiv Tekstilca u prvom kolu. U Veterniku se još nalaze od naših igrača i rezervni golman Perić, štoper Dejanović i ofanzivac Mijailović, ali oni još nisu zabeležili prvi nastup.

Za Cement iz Beočina su takođe u srpskoj ligi nastupali u dva meča kao standardni prvotimci golman Ristić, napadač Grković i vezista Stančetić. Cement je za vikend pobedio kod kuće Mladost iz Bačkog Jarka sa 4:2, uz dobre partije naših igrača, a jedan gol je postigao upravo Aleksandar Grković. I to je bio veoma lep gol, Grković se oslobodio dvojice protivničkih igrača i sa ivice kaznenog prostora postigao lep pogodak. Za Cement uspešno igraju i naši bivši igrači Tanasin, Trbović i Gostović.

U redovima Tekstilca iz Odžaka standardan prvotimac je i defanzivac Levajac, nastupio je u pobedi Odžačana kod kuće nad Soluncem sa 1:0 i pružio solidnu partiju.

U novosadskoj Crvenoj zvezdi se izgleda konačno skrasio i Đorđe Šušnjar, nakon što je gotovo bilo izvesno da će nastupati za Donji Srem. Zvezda će, kako stvari stoje, biti glavni kandidat za prvo mesto u Vojvođanskoj ligi zapad, a za vikend su kod kuće savladali Radnički iz Sremske Mitrovice sa 2:1, uz nastup od starta Šušnjara i solidnu partiju, međutim bez postignutog gola.

Dušan Nestorović je nastupio za Slaviju u Premijer ligi BiH i učestvovao u iznenađujućem porazu kod kuće od Budućnosti sa 3:2. Uklopio se u opšte sivilo cele ekipe.



Sezona je tek počela i biće duga i naporna, pa možemo očekivati i razne uspone i padove u igri naših mladih momaka. Svakako će neki pojedinci da se izdvoje i izbiju u prvi plan i tako preporuče sebe za neki naredni period i prvom timu Vojvodine. U sredu sa takmičenjima kreću i mlađi kadeti i pioniri koji su svoje susrete prvog kola Kadetske i Pionirske lige Vojvodine odložili.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...