Vesti / Fragmenti prošlosti / Crveno-bela planeta počela da se okreće

Crveno-bela planeta počela da se okreće24.08.2010. 13:25

Autor: MIHAILOV(9)
Duel Kačara i Raula
Duel Kačara i Raula
D

a su prvenstva tek pocela i da su jos uvek "teske noge“ posle dugih i napornih priprema kazuju manje nego prosecne role nasih ex-igraca sirom Evrope. Mnogi od njih nasli su nove klubove, tako da ce sigurno biti neophodan jedan odredjen period aklimatizovanja kako bismo sa ponosom govorili odakle ta "deca“ poticu. Raduje cinjenica da se na vecinu njih ozbiljno racuna i da se nalaze u postavama svojih timova.


Kvalifikacije za Ligu Evrope: PSG - Makabi Tel Aviv 2:0

Bivsi bek Vojvodine, a na ovoj utakmici stoper, Savo Pavicevic, odigrao je svih 90 minuta u porazu svog tima od pariskog velikana na "Parku Princeva". Pogotkom u trecem minutu PSG je obezbedio rano vodstvo koje je pocetkom drugog poluvremena uspeo i da udvostruci i obezbedi povoljan rezultat pred revans u Izraelu.

Leverkuzen - Tavrija 3:0

Ukrajinska Tavrija i tim naseg bivseg igraca Slobodana Markovica casno se suprotstavila Balaku i ostalim "farmaceutima“ i realno gledano vise od ovoga nisu ni mogli. Boban je u ulozi desnog beka igrao celu utakmicu i donekle uspesno cuvao velicine poput Patrika Helmesa i Stefana Kislinga.


Engleska Premijer Liga: Mancester Siti - Liverpul 3:0

I u drugom avgustovskom derbiju navijaci Liverpula napustaju stadion razocarani partijom svojih ljubimaca. Iako je mec poceo u blagi sumrak, "Redsima“ je pao mrak na oci vec u 13. minutu kada je Beri savladao nemocnog Reinu. Ovaj rezultat ostao je aktivan do pocetka drugog dela kada Tevez postize svoj prvi pogodak, da bi konacan ishod postavio isti igrac golom sa bele tacke. Milan Lane Jovanovic uklopio se u sivilo svog tima i malo je sta mogao protiv raspolozenog Mike Ricardsa. Zamenjen je pet minuta pred kraj, kada je njegovo mesto zauzeo Paceko. Izlazak iz krize Liverpul ce potraziti u cetvrtak, kada gostuje turskom Trabzonu u okviru revans meca kvalifikacija za Ligu Evrope.


Nemacka Bundesliga: HSV - Salke 2:1

Hamburger je na pravi nacin otvorio sezonu u koju ulazi vrlo ambiciozno pobedom protiv Salkea iz Gelzenkirhena. Zanimljiva cinjenica da je ovo bio i duel napadackog balasta Kraljevskog kluba. Nekada tandem, Rud Van Nistelroj i Raul danas su bili u suprotnim taborima i cinili napad svojih timova. Uspesniji je bio cuveni Holandjanin koji je zapecatio sudbinu plavih i sa dva pogotka doneo pobedu svom timu. Nas Gojko Kacar zamenio je Eliju u 79. minutu i zabelezio svoj prvi zvanicni nastup za tim iz Hamburga.


Holandska 1. liga: Groningen - De grafsap 2:1

Fudbalski klub Groningen je posle dva remija upisao i prvi trijumf protiv brojcano slabijih gostiju koji su vec na pocetku meca ostali sa desetoricom i time bili osudjeni da se brane. Da zlo bude vece, crveni karton je znacio i penal, tako da je domaci tim poveo vec u 17. minutu. Do pauze prednost se duplirala, da bi utesni pogodak novopeceni prvoligas postigao u 68. minutu. Holandjani su prezadovoljni partijama Dusana Tadica koji je i ovaj put izdrzao ceo mec, ucestvovao u akciji kod drugog gola, ali i zaradio treci zuti karton u isto toliko utakmica, tako da ce morati da se pricuva u narednim kolima. Tim je i dalje bez poraza, a sledeci put ce snage odmeriti sa tilburskim Viljemom II.


Herenven - Breda 3:1

Drugu sezonu zaredom boje plavo-belih brani nas bivsi stoper Igor Djuric, koji nazalost ni u ovom mecu nije bio u protokolu. Domaci su pobedili 3:1, a odlucujuce golove postigli su u drugom delu susreta.


Svajcarska Super Liga: St Galen - Sion 1:1

Aktuelni najbolji strelac Jelen Super Lige i srpski internacionalac Dragan Mrdja, debitovao je u subotu za svoj novi klub Sion. Dobio je ulogu da igra krilnog napadaca i za 78. minuta koliko je proveo na terenu, uspeo je da postigne, kako Svajcarci tvrde, regularan pogodak koji je ponisten zbog ofsajda. Inace, mec je resen vec u prvih 10 minuta kada su postignuta oba gola. Cinjenica je da Mrki ima svega par treninga sa svajcarskim klubom, tako da se ocekuje da zablista u narednom periodu.


Turska Super Liga: Galatasaraj - Bursaspor 0:2

Ako se po jutru dan poznaje, prelazak Milana Stepanova u redove aktuelnog sampiona Turske i direktnog ucesnika Lige Sampiona bio je pun pogodak. Ove sedmice pao je veliki Galatasaraj. Nisu mogli protiv Stepija ni Kjuel, ni Baros, niti je Frank Rajkard imao ideju kako da probije bedem Burse. Dvostruki strelac Ivan Ergic produzio je agoniju ekipe iz Carigrada koja ostaje bez bodova iz dva kola. Bursaspor drzi celo tabele sa maksimalnim ucinkom.


Italijanska Serija B: Redjina - Krotone 0:0

Utakmica 1.kola Serije B u Redjo Kalabriji okoncana je bez golova. Dani Aleksic nije bio u sastavu gostiju.


Francuska 1. liga: Monpelje - Kaen 0:0

Trenutno najvece iznenadjenje francuskog sampionata, Kaen, ponovo je otkinuo bod jednom od velikana i po treci put ostao neporazen. Branko Lazarevic nije se nasao medju 18 igraca za ovaj mec.


Francuska 2. liga: Nim - Grenobl 1:0

Ekipa Nima ostvarila je prvu ovosezonsku pobedu minimalnim rezultatom protiv bivseg prvoligasa Grenobla. Miodrag Stosic je pruzio solidnu partiju odigravsi celu utakmicu, dok je Vladimir Buac i dalje van ekipe zbog povrede.


Ruska 1. liga: Alania Vladikavkaz - Anzi 0:0

Borba suseda na tabeli protekla je bez nekih vecih uzbudjenja, i nekako ovaj bod povecava sanse i jednima i drugima da obezbede opstanak u elitnom drustvu, iako smo tek na sredini sampionata. Donedavni clan novosadske "Stare dame", Mitar Pekovic, odigrao je svih 90 minuta na terenu u taboru gostiju i, kao sto rezultat govori, onemogucio protivnicke napadace da ozbiljnije priprete mrezi Anzija.


Ruska 2. liga: Mordovia - Sinjik Jaroslavlj 1:0

Milan Vjestica proveo je celu utakmicu na terenu u porazu svog tima od Mordovie. Sinjik je time svoje sanse za plasman u prvu ligu sveo na minimum i trenutno drze desetu poziciju na tabeli.


Salyut Belgorod - Ural Sverdlovsk 1:1

U direktnom okrsaju ekipa Joce Tanasijevica i Predraga Sikimica nije odlucen pobednik. Da je mec protekao u daleko nemiroljubivoj atmosferi svedoce cak tri crvena kartona (1 domacinu i 2 gostima). Ural je uprkos zaostatku na poluvremenu uspeo da poravna rezultat i zadrzi realne sanse za plasman u visi rang. Tim iz Belgoroda ostaje u zoni ispadanja i sledi im teska borba za opstanak.


Ukrajinska 1. liga: Tavrija - Metalurg (Z) 2:0

Na prvi pogled stice se dojam da je Metalurg bio lak zalogaj za raspolozenog domacina, medjutim stvari stoje prilicno drugacije. Golovima u 88. minutu i sudijskoj nadoknadi ekipa i ovog puta startera, Slobodana Markovica, uspela je da iscupa 3 boda i nastavi sa dobrim rezultatima u ukrajinskom prvenstvu.


Madjarska 1. liga: Siofok - Kaposvar 0:0

Utakmica 4. kola madjarskog nacionalnog prvenstva zavrsena je najnepopularnijim rezultatom, a Lorant Olah je usao u igru na poluvremenu.


Videoton - Ferencvaros 1:1

Ilija Radovic nije bio na klupi domacina za rezerve.


Ujpest - Vasas 2:2

Sasa Dobric takodje nije bio u protokolu u gostujucoj ekipi.


BiH Premier Liga: Celik - Borac 0:1

Banjalucki Borac uknjizio je nova 3 boda i zadrzao 100% ucinak na gostujucim terenima ove sezone, minimalnom pobedom u Zenici, golom Steva Nikolica. Ljubisa Vukelja odigrao je 90 minuta i imao par pokusaja koji nisu rezultirali pogotkom. Zamenjen je u sudijskoj nadoknadi.


Leotar - Travnik 1:0

24.min (1:0) - Stojanovic

Nenad Purke Stojanovic jos jednom je pokazao da nije zaboravio da igra fudbal i da u poznim fudbalskim godinama moze da pomogne trebinjskoj ekipi. Golom u 24. minutu resio je pitanje pobednika i podsetio na stare dane.


Crnogorska Liga: Mogren - Decic 5:0

Angazovanjem crnogorskog reprezentativca i ex-stopera Vojvodine Radoslava Bataka, Mogren je istakao kandidaturu za sam vrh. To su na svojoj kozi osetili prvotimci Decica, koji su pet puta vadili loptu iz sopstvene mreze. Batak je proveo ceo mec na zelenom travnjaku i zaradio javnu opomenu.

Zeta - Buducnost 0:2

Nekada najveci derbi Crne Gore, danas vise revijalni mec, zavrsio se sigurnom pobedom Podgoricana. Zarko Korac se posle neuspesne sezone u moldavskom Serifu vratio na stadion "Pod Tresnjicom" i zaigrao 90 minuta u porazu svog tima.

Valja napomenuti da je Ivica Franciskovic, popularni Franc, potpisao ugovor sa Rudarom, ali jos nije u sastavu zbog nedovoljne fizicke spreme. Ivan Boskovic nije igrao za Grbalj.



U italijanskoj Seriji A imacemo dva predstavnika, Milosa Krasica u Juventusu i Vladu Avramova u trenutno srpskoj koloniji u Firenci, dok ce Ranko Despotovic nastupati u spanskom drugoligasu Djironi. Ova prvenstva startuju narednog vikenda. Status Aleksandra Popovica jos je otvoren, tako da ne znamo hoce li ostati u Kavali.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...