Vesti / Aktuelno / Mrđa u Sionu!!!

Mrđa u Sionu!!!12.08.2010. 14:22

Autor: Grof Žekula(7)
C

eloletnja “latinoamerička sapunica“, već pomalo i dosadna, sa jednim jedinim glavnim junakom – Draganom Mrđom, okončana je na sveopšte zadovoljstvo, kako njega lično, tako i Uprave Kluba, ali i nas navijača i simpatizera “Stare dame“. Poslednja epizoda, iako su to prestonički mediji dugo najavljivali, nije donela “suze“, već opštu radost. Dragan Mrđa se nije oženio niti jednom beogradskom mladom, već je rešio da spremi pasoš i da buduću sreću nađe u zemlji poznatoj po bankarstvu, čokoladi, Alpima, jezerima, i po tomo što svoje sedište u ovoj zemlji imaju Međunarodni olimpijskai komitet, FIFA, Svetska zdravstvena (eto prlike da nabavimo "preko veze" vakcine za neki novi zimskli grip) i trgovinska organizacija. Kanton Vale (jedan od 26 na koje je Švajsarska podeljena) biće novi Draganov dom.

Davno izrečeni stav Uprave Kluba da niko iz redova ponosa Novog Sada neće put Topčiderskog brda, potvrđen je i ovaj put, jer će Dragan Mrđa, najbolji strelac i igrač minulog šampionata, u naredne tri sezone nositi dres švajcarskog Siona.

Nakon postignuta 22 gola u proteklom prvenstvu Srbije i dobijanja titule “Kralja strelaca” (ovde dodati i gol protiv Austrije na evro-sceni, tri u Kupa, od čega dva u polufinalu protiv kluba koji je i želeo da ga dovede u svoje redove, kao i dva na prijateljskom meču reprezentacija u Japanu, kada je praktički sam porazio domaćina), Dragan je bio učesnik i Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, da bi saga oko njegovog transfera i pronalaženja kluba koji će zadovoljiti njegov, ali i ukus rukovodstva FKV (znamo koja dva kluba ne zadovoljavaju isti – jedan ovlaš pomenut gore, za drugi je Mrđa već igrao), okončana dogovorom sa ovim švajcarskim prvoligašem. To Draganu neće biti prva evro destinacija, jer je već igrao u Belgiji (Lirs i Varegem, 2005-2007) i Rusiji (Himki 2007/2008). Nadamo se da će ovog puta sve biti značajno uspešnije, po samog Mrđu.

Ostaće zabeleženo da je u dresu “Stare dame”, u dve minule sezone, postigao 35 prvoligaških golova (na 56 mečeva JSL) i da je u prethodnoj nosio kapitensku traku. Dragan do sada ima 7 nastupa za A selekciju Srbije (postigao dva gorepomenuta gola, a debi je imao 19. novembra 2008, na prijateljskom meču protiv Bugarske), kao i da je pre toga odigrao 15 utakmica (6 golova) za mladu reprezentaciju svoje zemlje. Učesnik je i U-21 EP 2007. godine, koje se igralo u Holandiji, na kome smo u finalu (igralo se na stadionu kluba čiji je član skoro postao Dušan Tadić) poraženi od domaćina sa 4:1, uz (moje) sećanje da su kraj tog duela obeležile suze i plač samog Dragana Mrđe .

FC Sion je dvostruki šampion Švajcarske (1992, 1997), ali i jedanestostruki osvajač Kupa ove zemlje (1965, 1974, 1980, 1982, 1986, 1991, 1995, 1996, 1997, 2006, 2009). Klub je osnovan 1909. godine, igra na stadionu “Tourbillon” (Stade Tourbillon), kapaciteta 16.263 mesta, koji je sagrađen u avgustu 1968. godine. Boje kluba su, takođe, bela i crvena. Prošlu sezonu, okončali su na sedmom mestu tabele, a u ovoj, nakon četiri kola imaju sedam osvojenih bodova (pobedili Belinconu i Lucern u gostima, izgubili kod kuće od Bazela, i u gostima igrali nerešeno sa Cirihom). U nedelju, kad stari Draganov Klub bude dočekivao Jagodinu, novi će dočekati Tun.

FC Sion je poznat i po tome što je 2003. godine bio prebačen u drugu ligu, zbog finansijskih problema (nadamo se da ih sad nema i da će izmiriti sve obaveze prema FKV i samom Draganu), ali je 2006. ušao u istoriju, kao prvi drugoligaš koji je osvojio Kup. Nekada su treneri ovog tima bili Miroslav Blažević, Argentinac Nestor Klausen i Nemac Uli Štilike, a najpoznatiji igrači koji igrahu za Sion su, verovatno, Rafael Viki, Alan Gajger i Ivan Kventin, sva trojica bivši švajcarski reprezentativci. Današnji kapiten Siona, je ex fudbaler nesuđene (Hvala Bogu) Draganove destinacije, Goran Obradović.

Sam grad broji svega oko 30.000 stanovnika i nalazi se na jugu države, te je 160 km udaljen od glavnog grada Berna. Smešten je na gornjem toku reke Rone (najveća evropska pritoka Sredozemnig mora), a prvi put se pod ovim imenom pominje davne 999. godine. Bio je trostruki kandidat za zimske OI (1976, 2002 i 2006), ali ni jednom nije dobio tu čast da organizuje ovo takmičenje. Švajcarski Francuzi su dominantni u gradu, pa se francuski jezik najviše i koristi (oko 70% lokalnog življa; eto sreće ako je Dragan učio ovaj jezik nakon interesovanja Bordoa i Arla). Okolina Siona je vrlo poznata po vinogradima, ali i po Bogorodičinoj katedrali koja se nalazi u njemu.

Uredništvo i čitaoci Sajta i Foruma fkvojvodina.com, žele Draganu Mrđi uspešan nastavak karijere, da mu to pomogne da se ustali u reprezentaciji, ali i da nikada ne zaboravi da je bio kapiten Kluba kakav je FK Vojvodina.

Srećno Dragane!!!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...