Vesti / Utakmice / Voša ubedljiva na generalnoj probi

Voša ubedljiva na generalnoj probi 08.08.2010. 09:45

Autor: ICE(1)
Bilbija dva puta u mrežu, Merebašvili jednom...
Bilbija dva puta u mrežu, Merebašvili jednom...
F

udbaleri Vojvodine su u generalnoj probi pred start novog prvenstva savladali na svom stadionu "Karađorđe" ekipu BASK-a iz Beograda sa ubedljivih 4:0 (3:0).

Može se reći da je poslednji test bio uspešan i da su izabranici trenera Milinkovića pružili solidnu igru, mada ruku na srce i dalje nemamo neku konkretniju sliku o njihovim mogućnostima i trenutnom nivou forme, jer se BASK pokazao kao izuzetno nedorastao i slab protivnik. Postavlja se pitanje da li je bar za poslednji test pred start novog prvenstva mogao biti izabran neki jači protivnik? No, odgovor na pitanje o mogućnostima ovog novog tima Vojvodine dobićemo veoma brzo, već za sedam dana kada u prvom kolu prvenstva bude gostovala ekipa Jagodine koja po nekom kvalitetu spada u gornju polovinu ekipa iz Superlige Srbije.

U svakom slučaju raduje podatak da Vojvodina ni u poslednjoj pripremnoj utakmici nije primila gol i tako ponovo sačuvala svoju mrežu, kao i to da se slabiji rivali ispraćaju kući sa više golova u mreži, što nije bio slučaj nekih ranijih godina.

Vojvodina je nastupila u sledećem sastavu:

Brkić, Vulićević, Karan, Milović, Pavlović, Ađuru, Medojević, Merebašvili, Oumaru, Ilić, Bilbija.

Oko 65. minuta u igru su ušli Stevanović, Katai, Mitošević, Tumbasević i Đurovski, zamenivši svoje konkurente u veznom redu Oumarua, Ilića, Ađurua, Medojevića i Merebašvilija.

Strelci za Vojvodinu na ovom meču bili su: Bilbija u 12. i 46. minutu, Merebašvili u 29. i Oumaru u 30. minutu.

Iako je na utakmici viđen veliki broj golova, šansi i nije bilo toliko mnogo, tako da može svakako da raduje visok stepen realizacije koji su ispoljili fudbaleri Vojvodine. Što se tiče gostiju, oni su bili potpuno bezopasni i nijednom nisu ozbiljnije zapretili Brkićevom golu, štaviše samo su tri puta uopšte i šutirali ka njemu. Za to svakako zasluge snosi i čvrsta odbrana Vojvodine, i pored svih nedostatka kvaliteta ekipe BASK-a.

Samo u prvih nekoliko minuta izgledalo je da će gosti možda biti dorastao rival Novosađanima i u tom periodu su i stvorili možda i najbolju svoju priliku. Jedan igrač BASK-a primio je loptu na ivici kaznenog prostora Vojvodine, šutirao ka golu, ali je Milović izblokirao njegov šut, lopta se odbila do još jednog gostujućeg igrača, koji je bio unutar šesnaesterca i šutirao, ali iznad gola.

Nakon toga Vojvodina je počela polako da pritiska goste i plete mrežu oko njihovog gola i veoma brzo je usledilo i njeno vođstvo. Igrao se dvanaesti minut, Ađuru je imao loptu u posedu blizu centra terena, ali unutar protivničke polovine, malo je zastao razmišljajući šta bi sa loptom i onda je ugledao Bilbiju kako utrčava u šesnaesterac BASK-a praćen jednim gostujućim igračem. Nigerijac mu je poslao dugu loptu koju je glavom pokušao da odbije gostujući fudbaler, ali nesuspešno, ona ga je preletela i zatim ju je Bilbija maestralno primio na grudi, primirio, pogledao ka golu gostiju i rutinski je pored golmana poslao u mrežu.

Vojvodina je i posle vođstva nastavila da napada, uglavnom preko desnog boka gde je veoma agilan bio Vulićević, koji je pružio zapaženu partiju. Na levoj strani takođe je bio zapažen Pavlović, tako da su bekovi tokom utakmice odradili zaista veliki deo posla. Utisak je da u samoj sredini veznog reda Vojvodine ponovo nije sve najbolje funkcionisalo i da su nedostajale precizne lopte ka isturenim igračima. Ađuru je imao par veoma lepih dubinskih dodavanja, ali čini se da je to bilo nekako na silu jer nije bilo drugog rešenja. Treba istaći i njegovu dobru igru u defanzivi, gde je presekao nekoliko protivničkih akcija.

Na žalost, mladi Medojević pružio je nezapaženu partiju i njegov učinak je bio dosta slab. Krajnje je vreme da Meda zaigra sa malo više žara, srećom prvenstvo još nije počelo pa ima vremena za to, sigurno da ovaj momak zna da odigra itekako kvalitetno.

Gruzijac Merebašvili je posle vodećeg gola domaćina bio u centru pažnje. Dva puta je oprobao svoj šut sa distance - prvi put je lopta otišla iznad prečke, a drugi put je bilo mnogo opasnije po gol BASK-a, nakon što je prevario lažnjakom jednog protivničkog igrača, Georgi je sa ivice šesnaesterca šutirao ka golu, ali je golman gostiju odbio loptu. Gruzijac je pružio kvalitetniju partiju nego protiv Hajduka i pokazao nešto kolektivniju igru, ali sa njim i dalje treba dosta da se radi i razgovara da bi se uklopio u ovaj tim Vojvodine i promenio neke navike kojih se izgleda teško oslobađa. Ipak, što se tiče prekida, čini se da se tu već uklopio i da će ubuduće ako je u igri on biti glavni njihov izvođač. Tako je u 29. minutu sa oko 20-ak metara iskosa izveo slobodan udarac, to nije bio baš klasičan šut na gol, ali lopta je bila nezgodna, dobila je efe, prošla pored nekoliko igrača i prevarila golmana BASK-a koji je kasno reagovao i završila u donjem desnom uglu gola. Bilo je to 2:0 za Vojvodinu.

Već u sledećem minutu postignut je novi gol. Ponovo je Merebašvili izveo slobodan udarac sa iste strane, ovoga puta lopta je bila osetno udaljenija od gola pa je usledio centaršut na peterac ispred gola gostiju, a tamo je sam kao duh utrčao Oumaru i trzajem glavom bez problema sproveo loptu u mrežu i nastavio golgetersku seriju. Do kraja poluvremena nije bilo ozbiljnijih šansi, iako je Vojvodina i dalje uporno napadala.

Tek što je krenulo drugo poluvreme, možda i najbolji akter ove utakmice Bilbija, je iskoristio grešku protivničkog odbrambenog igrača, krenuo ka golu i nakon što su mu se isprečila trojica odbrambenih igrača napravio pravi dar-mar u kaznenom prostoru, sve ih prevario driblinzima i onda rutinski sproveo loptu u mrežu. Zaista jako lep potez Bilbije, koji je ne samo sa dva gola, već celokupnim učinkom ozbiljno istakao kandidaturu za startnu postavu na meču sa Jagodinom.

Nakon četvrtog gola usledio je period igre koji je zaista ličio na uspavanku i to je trener Vojvodine pokušao da promeni sa petostrukom izmenom. Oko 65. minuta u igru su ušli Mitošević, Katai, Stevanović, Tumbasević i Đurovski, odsnosno promenjen je ceo vezni red. To je itekako unelo živost u igru Vojvodine koja je od tog momenta zaigrala itekako atraktivnije i pravila akcije dopadljive za oko. Lepim potezima i dodavanjima posebno se istakao Mario Đurovski koji je u igru ušao poprilično motivisan i inspirisan. Bilo je tu zaista od svega po malo, od dodavanja iz prve bez gledanja, pa do štikli, a ubrzo je usledio i šlag na torti.

Nakon presecanja jedne protivničke akcije, loptu je povukao Katai na sredini, zatim je poslao poluvisoki pas na bok prema Stevanoviću, koji loptu odlično prima na grudi i kada se približio šesnaestercu usledio je povratni centaršut ka Đurovskom koji loptu fantstično zahvata volejem i šutira, ali njegov udarac završava na prečki gola BASK-a. Bio je to najlepši momenat na utakmici.

Do kraja su fudbaleri Vojvodine pokušavali da postignu još jedan gol, a najbolju priliku za to je imao Stevanović, koji je nakon jedne duže akcije šutirao pravo u golmana gostiju. Pre toga je usledila veoma lepa akcija gde je vezni red Vojvodine izmenjao nekoliko preciznih paseva, lopta je došla do Bilbije koji je bio u dobroj prilici da šutira na gol, međutim probao je da asistira Janku Tumbaseviću koji je otišao isuviše iskosa, a zatim je loptu dodao Stevanoviću. Tumbasević je takođe u još jednoj akciji oprobao svoj šut iz daljine, ali je bio neprecizan. Tek pred kraj utakmice, gosti su imali dva pokušaja da ugroze gol Brkića, bili su to udarci glavom, ali je sve to prošlo potpuno bezopasno po Vojvodinu.

Odbrana Vojvodine je dobro odradila svoj posao, Karan i Milović su bili sigurni, a takođe su koristili svaki prekid da odu u protivnički kazneni prostor. Mora se reći da su im u defanzivi dosta pomogli Pavlović i Vulićević, pogotovo ovaj prvi koji je pokazao da mu je i igra glavom takođe jača strana. Abubakar na ovoj utakmici nije bio tako impresivan kao na nekim prethodnim, ali je dobro odradio posao, dok Ilić i dalje traži svoju pravu formu, mada ima značajnu ulogu u prenosu lopte.

Sve u svemu, lepa predstava na "Karađorđu", zadovoljavajuća igra izabranika trenera Milinkovića koji će u narednih nedelju dana morati da otkloni još neke dileme u vezi startne postave. Jasno je da Vojvodina neće moći na startu prvenstva da računa na štopera Trajkovića čiji status još nije rešen, Makedonac Mojsov je još povređen, tako da će Dejan Karan po svemu sudeći biti starter. Ostaju dileme u vezi sastava veznog reda, a čini se da je i Bilbija ovom partijom ozbiljno zapretio da preuzme mesto koje je zauzimao Jao.

U svakom slučaju, želimo puno sreće fudbalerima Vojvodine u novoj borbi za superligaške bodove.

FKV: Brkić, Vulićević, Karan, Milović, Pavlović, Ađuru (Mitošević), Medojević (Tumbasević), Merebašvili (Đurovski), Oumaru (Stevanović), Ilić (Katai), Bilbija.

BASK: Ristić, Đurić, Vujičić, Džavrić, Savić, Ćirka, Anastasijević, Stojanović, Stašić, A. Paunović, Đorđević. Igrali su još: Spasić, Milakić, Dinčić, N. paunović, Antonijević, Ostojić i Pavlović.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...