Vesti / Crveno-bela planeta / Gojko promenio klub!

Gojko promenio klub!23.07.2010. 11:57

Autor: Grof Žekula(5)
Uskoro u novom dresu...
Uskoro u novom dresu...
G

ojko Kačar je novi član HSV-a!!!

U januaru 2008. godine, nakon što je u jesenjem delu prvenstva postigao 11 golova na 17 utakmica, Gojko je napustio Novi Sad i njegovu FK Vojvodinu, za koju je nastupao od sezone 2003/2004 (ukupno za “Staru damu“ beleži 78 utakmica i 16 golova), odlučio je da svoje fudbalske majstorije pokazuje ljudima koji fudbal enormno cene i u njega ulažu – Nemcima. Tada se preselio u nemačku prestonicu Berlin i zaigrao sa lokalnu Hertu (ukupno 64 meča i 10 golova). Ovaj velikan je prošle sezone doživeo da takmičenje okonča na poslednjem mestu Bundeslige, pa će tako od naredne (verovatno i samo nju, jer čekamo ekspresan povratak plavo-belih među prvoligaše) igrati popularnu “Cvajtu“.

Kad je već tako, nekoliko klubova se interesovalo za usluge “dragulja na terenu“ Gojka Kačara (18 utakmica za seniorsku reprezentaciju Srbije - debitovao 24.11.2007. protiv Kazahstana, učesnik minulog SP, i U-21 EP 2007. i 2009. godine) a i On, kao i sam Herta, našli su rešenje i dogovor samo sa jednim – Gojko neće menjati državu, već se seli nešto severnije u odnosu na Berlin – u drugi po veličini (posle samog Berlina) nemački grad, šesti u čitavoj Evropskoj uniji, na ušće Alstera i Bile u Elbu (koja se nakon 110 km toka uliva u Severno more), jednu od najznamenitijih luka u čitavoj Evropi – Hamburg, jer će narednih pet sezona nositi dres čuvenog HSV-a!

Ovog giganta nemačkog i evropskog fudbala teško je predstaviti, a da to ne “zauzme“ nekoliko pasusa u samom tekstu. HSV (nem. Hamburger Sport-Verein, iliti Hamburško Sportsko Udruženje) je ubedljivo najpopularniji klub na severu Nemačke, koji svoje utakmice igra na velelepnoj “Imtech Areni” (često menja ime zbog sponzora, a sami navijači Hamburgera zovu ga “Volksparkstadion”), kapaciteta 57274 gledalaca. Za rođendan kluba uzima se 29. septembar 1887. godine – tada je došlo do nastanka FK Germanije iz Hamburga (ujedinjavanjem 2 kluba: Der Hohenfelder i Wandsbek-Marienthaler), da bi se potom, sama Germanija (“Germania zu Hamburg”), ujedinila 1919. godine, nakon okončanja Prvog svetkog rata, sa Hamburg FC (nastao 1888. godine) i FC Falke Eppendorf (nastao 1906. godine).

Boje kluba su crvena i bela (pa su takvi i dresovi) u čast grada Hamburga, a plava i crna (boje u grbu i na rezervnoj garnituri dresova) u čast same FK Germanije, za koju se tvrdi da je najstariji klub u Nemačkoj. Spori joj se činjenica (od strane drugih klubova), da je to prvobitno bio atletski klub, a da je Germanija fudbal zaigrala tek 1891. godine, kada su šestorica Engleza pristupila FK Germaniji, i sa svojim klupskim drugovima započeli ispisivanje prebogate istorije današnjeg HSV-a.

Uspesi kluba su sledeći: šest puta prvaci države (poslednji put 1983. godine) i osam puta vicešampioni, po tri puta pobednici i finalisti nemačkog Kupa, tri puta finalisti nemačkog Superkupa, dva puta pobednici nemačkog Liga kupa, osvajači Kupa evropskih šampiona (današnja Liga šampiona) 1983. godine, a učesnici finala istog takmičenja i 1980. godine, poraženi su i finalu UEFA kupa (1982) i dva puta u finalima evropskog Superkupa (1977, 1983), osvajači su jednog evropskog Kupa pobednika Kupova (1977) i još jednom učesnici finala istog takmičenja (1968), a dva puta su osvojili i Intertoto Kup (2005, 2007).

Osim što su 1983. godine (“Zlatno doba” za klub je od 1976-1983. godine, kada su osvojili tri titule i tri puta bili vicešampioni države, po jedan Kup i Superkup, a briljirali na međunarodnoj sceni, jer osvojiše KPK, KŠ, a izgubiše i tri “međunarodna” finala), poslednji put osvojili šampionsku “salataru” i Kup šampiona (u Atini pobeđen Juventus), poraženi su u finalu Interkontinenatalnog Kupa (tada je trener bio čuveni Ernst Hapel, Austrijanac, koji je HSV predvodio od 1981-1987. godine). Diče se i sa 33 trofeja u Regionalnim ligama. Prošlu sezonu, HSV je okončao na 7. mestu Bundeslige.

Najpoznatiji fudbaleri u istoriji HSV-a su Feliks Magat (danas jedan od najpoznatijih stručnjaka ove igre), Manfred Kalc, Horst Hrubeš. Franc Bekenbauer je, takođe, nosio dres HSV-a, kao i Uve Bajn, Tomas Dol, Tomas fon Hesen, Ditmar Jakobs, Jirgen Verner, Uli Štajn. Svakako, za navijače “naveći od svih” je Uve Zeler, koji je skoro dve decenije nosio dres kluba iz svog rodnog grada (za HSV je igrao i njegov otac), odbijajući da pređe u mnogo veće i jače (iz Italije i Španije), koji su mu nudili i mnogo veće sume novca, a za njega je na 476 utakmica, postigao 404 gola. Od stranaca, u slavno doba kluba, igrao je čuveni Kevin Kigen, a nešto docnije i Jordan Lečkov, Toni Jeboa, Mehdi Mahdavikia, Milan Fukal, Tomas Gravesen, Stig Tefting, Tomaš Ujfališi, Van der Vart, Rafael Viki .

Danas su tu, a biće i novi saigrači Gojka Kačara, reprezentativci svojih zemalja Pjotr Trohovski, Denis Aogo i Marsel Jansen (Nemačka), Mladen Petrić (Hrvatska), David Rozenal (Češka), Paolo Gerero (Peru), Joris Matijsen i Eljero Elia (Holandija), Džonatan Pitroipa (Burkina Faso), kao i veterani - Rud van Nistelroj i Ze Roberto. Pre nekoliko dana, klubu je pristupio i iskusni Hajko Vesterman, dosadašnji igrač Šalkea. Trener HSV-a je Armin Fe (Armin Veh).

Gojko će već 4. avgusta, u dresu novog kluba, odmeriti snage (prijateljski meč) sa prvakom Engleske Čelzijem, a šampionat za HSV počinje 21. avgusta derbi duelom sa Šalkeom, u Hamburgu.

Uredništvo i čitaoci sajta fkvojvodina.com, žele Gojku sve najbolje u nastavku karijere, pa da se jednog dana vrati u Novi Sad i odigra u (i njemu i nama) najomiljenijem crveno-belom dresu, još koju utakmicu, i tako “dođe” do, barem, 100 nastupa za “Staru damu”!!! Naravno, jedva čekamo da vidimo Gojka u “crvenim pantalonama” (nadimak fudbalera HSV-a – “ROTHOSEN”), kako ponovo “pokorava” jednu od najjačih (verovatno i najjaču) liga na svetu.

Gojko - Viel Glück im neuen Team!


Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...