Press / Večernje novosti: Vujke, legenda za sva vremena: Vojvodina u srcu (2)

Vujke, legenda za sva vremena: Vojvodina u srcu (2)04.05.2014. 21:04

Večernje novosti(0)
V

OJVODINA je na jednoj strani, a svi ostali na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati. Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene. Međutim, čast svakom, ali samo je Vojvodina jedna jedina. Tako je govorio Vujadin Boškov, jedinstven igrač i trener, ne krijući da mu je od najveće tri fudbalske ljubavi, Vojvodine, Sampdorije i Reala, najbliži srcu bio klub u kojem je i počeo sjajnu karijeru.

Vujadin Boškov rođen je 16. maja 1931. godine u Begeču, a za Vojvodinu je počeo da nastupa 1946. godine, već sa 15 godina. Crveno-beli dres je nosio punih 14 sezona, sve do 1960. godine i u njemu odigrao čak 512 utakmica, a za nacionalni tim igrao je 57 puta.

U Vojvodini je igrao u vreme trenera Baneta Sekulića, koji ga je i doveo najpre u podmladak, a zatim i selektirao sjajan tim koji je sredinom prošlog veka poneo epitet „zlatne generacije“. Tu su, pored Boškova, igrali Vasić, Milovanov, Veselinović, Malešev, Roganović, Nikolić, Hirman, Rajkov, Krstić, Selena, Živković, Malenčić...

Tadašnja igra Vojvodine bila je raskošna, lepa za oko ali ne i pragmatična, jer, kako je Boškov objašnjavao, razlog je bio u shvatanju fudbala kao romantičnom i zabavljačkom, po ukusu publike, a ne igri podređenoj rezultatu. Zbog toga je, iako na korak do uspeha, izostajalo i osvajanje trofeja.

- Vojvodina je sredinom pedesetih godina prošlog veka, kada je Boškov bio kapiten, igrala najbolji fudbal u zemlji, ali pored tadašnje „velike četvorke“ nije se domogla titule, iako je zaslužila. U toj generaciji igrali su Veselinović, Rajkov, Ivoš, Krstić, Milovanov... ali bez Boškova, ne bi postali veliki tim - tvrdi Tomislav Karadžić, predsednik FS Srbije.

Boškov je bio u sastavu tima koji je igrao prvo finale nacionalnog kupa u istoriji, 1951. godine protiv Dinama, bio je član ekipe koja je ponela titulu vicešampiona Jugoslavije, 1957. godine, i iste godine igrala finale Srednjoevropskog kupa protiv Vašaša.

Tražili su ga u to vreme Crvena zvezda i Partizan, ali je ostao veran Vojvodini. Govorio je da mu je srce vezano za Novi Sad i klub u kojem je počeo da igra fudbal i da sebe nije mogao da zamisli u drugoj sredini, van Srpske Atine.


BOŠKOV DOBIO MURAL

VUJADIN Boškov je dobio mural na stadionu „Karađorđe“. Naslikali su ga navijači sa spoljašnje strane „istoka“, tribine na koju tradicionalno dolaze i gde se okupljaju malo starije, ali i najvernije pristalice, čuveni „slaninari“.
Pored slike Vujadina Boškova ispisano je: „Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati“.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić10
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Korać17
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...