Press / Dnevnik: Takav pritisak je nemoguće bilo izdržati

Takav pritisak je nemoguće bilo izdržati08.12.2013. 20:08

Dnevnik(0)
S

puštena je zavesa na jesenji deo fudbalske sezone u Jelen Superligi, a epilog je onakav kakav već godinama gledamo u srpskom fudbalu. Partizan je prvoplasirani tim, bod iza njega zaostaje Crvena zvezda, a svi ostali, u ulozi potpunih epizodista, ostali su daleko iza beogradskog dvojca.

Među njima je i Vojvodina, opet predaleko da bi čak i razmišljala o borbi za titulu.

Crvena zvezda je, u derbiju 15. kola na Marakani, posle pet uzastopnih poraza, najzad dočekala pobedu nad Novosađanima (2:1), a gol odluke je, u 92. minutu, postigao nekadašnji napadač Vojvodine Dragan Mrđa. Prethodno je, nekih pet minuta ranije, arbitar Spasić dosudio penal za domaćina i isključio iz igre Bojana Nastića, ali je šut Milijaša majstorski odbranio verovatno najbolji čuvar mreže u Srbiji kada su odbrane jedanaesteraca u pitanjz - Srđan Žakula.

- Vukan Savićević je ušao ispred mene u šesnaesterac, ali nije se kretao ka, već od gola - rekao je Nastić. - Kada sam video da opasnosti po našu mrežu nema, pokušao sam da se izmaknem, ali je do nekog slabijeg kontakta između nas dvojice došlo. Igrač rivala je to iskorostio za atraktivan pad, a meni ostaje da žalim što je sudija dosudio penal jer mogu da se zakunem u sve na svetu da nije bilo argumenata za najstrožu kaznu. I još da dobijem drugi žuti, automatski i crveni karton... Neshvatljivo! Mlad sam i neiskusan igrač, umeju da me povuku srce i velika želja i, evo, doživeo sam drugo isključenje ove jeseni.

U drugom poluvremenu derbija na Marakani Crvena zvezda je iz svih oružja napala Vojvodinu. Trener Novosađana Marko Nikolić posle meča pričao je o velikom pritisku, pominjana je i režija, a iskusni Srđan Žakula je to ovako objasnio:

- Imao sam jako čudan osećaj na terenu, rečima to ne mogu da opišem. Jednostavno, faul za nas, posebno u drugom poluvremenu, nije postojao, iako je samo nad Škuletićem napravljeno nekoliko prekršaja. Arbitar to nije video tako i zaista je vladao teško izdrživ pritisak koji su pravili rival i njegovi navijači. Kod prvog gola Zvezde želeo sam da izboksujem loptu, podlakticiom sam po glavi zakačio Mrđu i nisam to učinio onako kako sam želeo. Na moju nesreću, lopta je u glavu pogodila Gogića koji se povlačio i, da nepovoljan splet okolnosti bude kompletan, pala tačno pred noge Daudi koji je pogodio mrežu.

O spornom penalu 34-godišnji Žakula je rekao:

- Znao sam gde Milijaš šutira i pročitao sam njegov pokušaj, iako mislim da penala nije ni bilo. Ma, jednostavno nismo mogli nikud u drugih 45 minuta i onda nam se desio taj 92. minut i gol Mrđe. Nedopustiv je bio način na koji smo primili pogodak koji je rešio pobednika i, posle svega, osećam se veoma loše. Ostalo je da se danas vidimo na zajedničkom ručku, a onda idemo na pauzu.

Za utehu posle jesenje polusezone fudbalerima Vojvodine ostao je plasman u polufinale Kupa Srbije. Ponovo na proleće u konkurenciji za trofej neće biti Partizana i Crvene zvezde, pa se i ove, kao i nekih ranijih godina, novosadskim crveno-belima, ali i Spartaku, Jagodini i OFK Beogradu širom otvaraju vrata uspeha. U prošloj sezoni, iako je Vojvodina slovila za favorita, pehara se domogla ekipa Jagodine, pa je malo ko među Novosađanima bio spreman da priča na ovu temu. Posebno pred zimsku pauzu i prelazni rok u kojem, ako je verovati nekim medijima, Partizan i Crvena zvezda računaju da će dovesti pojačanja upravo iz novosadskog tima, kao i da će trener Marko Nikolić, kažu - sigurno - preuzeti tim Partizana.

Pred nama je, to je jedino izvesno, zanimljiv zimski prelazni rok, a pred upravom novosadskog superigaša težak i zahtevan posao stvaranja ekipe za prolećni deo prvenstva, pošto je zaista dosta najava o brojnim realnim, ali i sanjanim odlascima s “Karađorđa”.


Platili smo ceh kiksevima

Imao je vođa navale Vojvodine Petar Škuletić po jednu sjajnu priliku u oba poluvremena. Najpre je u 27. minutu, neposredno pred vodeći gol koji je postigao Marko Poletanović, sjajno sam sebi stvorio priliku, ali je Bajković fenomenalno intervenisao. A onda je opasni strelac bio u prilici i pri rezultatu 1:1, u 64. minutu, ali je glavom slabo zahvatio loptu i uputio je pravo u naručje Zvezdinog golmana.

- Bila je Zvezda agresivnija u drugom poluvremenu, pritisla nas, ali se ništa spektakularno nije dešavalo, niti je domaćin stvarao prilike - rekao je Škuletić. - Ne slažem se ni s konstatacijom da smo mi u nastavku igrali loše, jer imali smo šansu da i drugi put povedemo. Međutim, jedan od Zvezdinih štopera je spustio glavu što me je iznenadilo, odnosno nisam zbog toga reagovao kako treba. Što se ukupnog suđenja u derbiju tiče, ne bih da ga komentarišem.

Posle ovog poraza zaostali ste čak devet bodova za vodećim Partizanom?

- Uz svo uvažavnje crno-belih, to nije realan odnos snaga. Međutim, platili smo ceh kiksevima koj smo imali na našem stadionu. Mislim, ipak, da još ništa nije rešeno, pa ni to da je nemoguće da se vratimo u trku za titulu.

Ostajete li u Vojvodini?

- Ne znam, zaista. Ponuda imam i mislim da bi Vojvodini, obzirom na to da mi ugovor ističe na leto, bilo u interesu da me proda. U svakom slučaju, naći ćemo najbolje rešenje u danima koji su pred nama - rekao je Petar Škuletić, jedan od najboljih igrača Vojvodine tokom minule jeseni.


Svako neka radi svoj posao

Trener Vojvodine Marko Nikolić očigledno je bio nezadovoljan događanjima na derbiju s Crvenom zvezdom.Posle meča, još na atletskoj stazi, izjavio je pred TV kamerama, a na opasku da je finiš meča izgledao kao da ga je režirao čuveni Alfred Hičkok, da se slaže s tim razmišljanjem, ali da je sve izgledalo kao da je finiš bio delo nekog drugog režisera.

Pošto juče nije bio dostupan na svom broju telefona, prenosimo ono što je Nikolić rekao na konferenciji za medije.

- Čestitam Zvezdi na pobedi, a mi smo u tri navrata promašili situacije “jedan na jedan” koje su mogle da odrede tok utakmice. Od prvog do poslednjeg sekunda izdržali smo ogroman pritisak na terenu, s tribina i od svih aktera utakmice i čestitam igračima Vojvodine na brobi koju su prikazali.- rekao je Nikolić.

Na molbu da dodatno prokomentariše zbivanja na travnjaku našeg najvećeg stadiona, Nikolić je rekao:

- Bilo bi dobro kada bi se svi bavili svojim delom posla. Bilo nam je dosta teško na terenu, ne mislim na neku konkretnu odluku, mada je bilo i toga. Na kraju smo, mislim nezasluženo, ostali s igračem manje na terenu i ponavljam, bilo nam je izuzetno teško od prvog do poslednjeg sekunda. Takav osećaj s ove utakmice nosimo moji igrači i ja, možda je drugačije izgledalo na tribinama.

Potom je mladi stručnjak nastavio analizu susreta:

- Ne pravdam moje igrače, nisu smeli sebi da dopuste da potpadnu pod nervozu, jer moraju i u takvim situacijama da budu mirni i izdignu se iznad svega.

Da li je postojao penal za Crvenu zvezdu?

- Mislim da nije. Dosudio ga je sudija, ali čini mi se da uopšte nije postojao prekršaj. Bio je tu TV prenos, repriza, pa neka javnost sama izvuče zaključak - kazao je Marko Nikolić.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić10
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Zady Sery20
Radulović20
Zukić18
Korać17
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...