Press / Večernje novosti: Apija: U Srbiji zbog dobrog fudbala

Apija: U Srbiji zbog dobrog fudbala03.02.2012. 16:09

Večernje novosti(1)
D

ošao da pobeđuje i u fudbalu uživa. Stiven Liroj Apija, nekadašnji kapiten reprezentacije Gane, fudbaler na poziciji „zadnjeg veznog“ koji je u Kalču odigrao gotovo 200 mečeva, najveće je pojačanje u istoriji Vojvodine, najzvučnije u srpskom fudbalu i svakako zvezda zimskog prelaznog roka.

On je u petak zadužio dres sa „četvorkom“ na leđima i odradio prvi trening sa ekipom, i to po kijametu na terenu prekrivenom snegom.

- Nisam imao sreće da baš na prvom treningu naiđem na nevreme i na sneg, ali ko zna zašto je to dobro- kaže uz osmeh Apija.

Pored raznih ponuda opredelili ste se za Vojvodinu?

- Veoma sam zadovoljan i srećan što sam ovde a ishod mog dolaska u Vojvodinu će da se vidi. Razlog iz kojeg sam se opredelio baš za Novi Sad, pored još nekoliko ponuda iz inostranih klubova je što smatram da se u Srbiji igra dobar fudbal a ja volim da se takmičim, posebno kada je reč o fudbalu na visokom nivou. Novac, svakako, nije bio presudan već pre svega dobro takmičenje. Jesam profesionalac, ali i volim da uživam u fudbalu.

Imali ste savetodavce ?

- Slušao sam mnogo lepog o Srbiji od Adija i Princa Tejga, da je liga pozitivna, da je dobar intenzitet takmičenja. Oni su igrali ovde a ja sam poželeo da dođem i da se lično uverim. Takođe, imao sam lepe priče od Mateje Kežmana i Milovana Rajevca, tako da znam da nema greške.

Vojvodina je bila uporna ?

- Želim da se zahvalim predsedniku Ratku Butoroviću što mi je ukazao i dao mogućnost da dođem ovde, da radimo zajedno i mom prijatelju Vojislavu Dragoviću, koji mi je detaljno objasnio šta sve to donosi.

Navijači će Vas posebno dočekati ?

- Što se navijača tiče, u svim ekipama se to gleda na poseban način, a ja sam neko kome se mnogo dopada da radi i pobeđuje. Zato, mogu da poručim da ću za „crveno- beli“ dres dati sve što mogu. S druge strane, ne mogu da kažem da ću da pravim čuda, ali oni koji me poznaju znaju da ću u odnosu na ekipu da dam 120 odsto sebe.

Za koje fudbalere Vojvodine znate ?

- Znam od ranije Gojka Kačara, a od aktivnih u ekipi Almamija Moreiru i Abubakara Oumarua. Od srpskih fudbalera na terenu sam imao duele u „Seriji a“ sa Dejanom Stankovićem i Sinišom Mihajlovićem, baš najveće duele. Čitao sam na internetu da je Mihajlvoić igrao u Vojvodini.

Koji Vam je bio najveći igrački izazov u karijeri ?

- Svakako u Juventusu kada sam igrao sa svim tim neverovatnim fudbalerima i to sve utakmice na svim frontovima, posebno u ligi šampiona. To je bio izazov.

Predstoji Vam novi izazov, druge vrste ?

- Zaboravio sam sve klubove u kojima sam igrao, za mene postoji samo Vojvodina. Mnogo volim da pobeđujem, više od svega. Ima mnogo dobrih igrača u Vojvodini, sjajno se radi a i ja ću, kao i svi oni, dati maksimum. Jer, sve dobre stvari se rade zajedno i uveren sam da ćemo ih mi uraditi upravo zajedno- zaključio je Apija.


PORUKE

Kada se pročulo da je potpisao za Vojvodinu, Stiven Apija je dobio „bezbroj“ telefonskih „sms“ poruka čestitke i podrške od bivših saigrača i prijatelja, kao recimo Majkla Esijena i Emanuela Adebajora.

- Svi su srećni zbog toga i nije im jasno što sam doživeo stvari koje nije trebalo. Obećali su da će doći u Novi Sad da gledaju neku od partija koju budem igrao. Najdraža poruka mi je upravo od Esijena, jer imamo poseban odnos, kao braća. On mi je poručio da nikada nije gubio veru u mene, da zna šta sam preživeo i želi mi da najbolje doživim - kaže Apija.


VUKIĆEVIĆ: STVARAMO TIM ZA EVROPU

Trener Vojvodina Dejan Vukićević izjavio je da je zadovoljan pojačanjima u proteklom prelaznom roku.

- Prelazni rok smo uradili na način na koji to rade najveći evropski klubovi - rekao je Vukićević.

On je istakao da klub funkcioniše izvanredno, "o čemu svedoči i činjenica da su svim igračima isplaćene i januarske plate". Kada je reč o pojačanjima dovedenim ove zime, Vukićević je istakao da o igračkim kvalitetima Moreire i Apije ne treba trošiti reči.

- Oni su zaista velika pojačanja, ali dilema i dalje ostaje da li smo jači ili slabiji u odnosu na prvi deo sezone", rekao je trener Vojvodine dodajući da je jesenas Vojvodina imala homogen tim čijoj su igri ton davali Medojević i Merebašvili.

Sada, kako je rekao, na raspolaganju ima kvalitetnije individulce koji tek treba da se uklope u kolektiv.

- Sva pojačanja smo doveli planski, jer pravimo tim koji će moci da odgovori evropskim izazovima - istakao je kormilar Novosađana, napominjući da je svestan da javnost sada očekuje bolje rezultate u evropskim takmičenjima.

On, kako je rekao, ne beži od te odgovornosti.

- U situaciji kada su igrači zadovoljni i meni je mnogo lakše da radim - rekao je šef stručnog štaba novosadskog superligasa.

On je kazao da Vojvodina u subotu kreće na petnaestodnevne pripreme u Antaliju i da se na spisku putnika u Tursku nalazi 24 fudbalera.

U Antaliji će Vojvodina odigrati pet prijateljskih utakmica, a stručni štab će na raspolaganju imati sledeće igrače: Golmani: Supić, Janošević, Kordić. Odbrana: Vulićević, Smiljanić, Pavlović, Branković, Trajković, Milović, Mojsov, Kovačević. Sredina terena: Apija, Mitošević, Ađuru, Poletanović, Novaković, Ljubinković, Moreira. Napad: Stevanović, Škuletić, Katai, Bojović, Aboubakar, Ilić.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Korać17
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...