Press / Dnevnik: Stogodišnjicu dočekati kako dolikuje

Stogodišnjicu dočekati kako dolikuje31.08.2011. 10:52

Dnevnik(1)
P

rijem za veterane Fudbalskog kluba Vojvodina juče je u Skupštini Grada Novog Sada priredio predsednik Aleksandar Jovanović. Prijemu su prisustvovali: Radomir Krstić, Dobroslav Krstić, Mladen Vučinić, Vasa Pušibrk, Radivoj Radosav, Đorđe Vujkov, Vasa Rutonjski i Dušan Mijić, dok su opravdano zbog slabijeg zdravstvenog stanja izostali Ilija Pantelić, Luka Malešev i Miroslav Tanjga.

- Ne samo zbog toga što od kada znam za sebe navijam za Vojvodinu, što sam od dede i oca vaspitan tako da se Vojvodina posebno voli i poštuje, pozvao sam vas da vam ukažem čast i čujem vaše mišljenje o Vojvodini danas, o velikom jubileju koji nas očekuje kroz dve i po godine, a to je proslava 100. rođendana - rekao je u obraćanju uglednim gostima Jovanović.

U ime veterana igrač sa najviše mečeva u crveno-belom dresu Radomir Krstić, član takozvane zlatne generacije, zahvalio se na pozivu, naglasivši:

- Član sam kluba od 1940. godine, a koliko pamtim sedam predsednika našeg kluba bili su i gradonačelnici, a jedan od njih, Toza Jovanović, je bio i fudbaler Vojvodine. Bliži nam se taj veliki jubilej i zato apelujem da se već sada počne s pripremom proslave. Splitski Hajduk, nekada naš veliki rival, nedavno je veličanstveno obeležio 100 godina i nema nijednog razloga da nešto slično ne učini i Vojvodina - rekao je Radomir Krstić, ističući neke nepravde i nejasnoće prema svojim kolegama, poput one da odavno nemaju mesta u svečanoj loži stadiona „Karađorđe”.

Mladen Vučinić, član prve šampionske generacije, napomenuo je da su svakako dve najznačajnije godine u klupskoj istoriji 1966. i 1989. apostrofirajući prvu šampionsku generaciju koja je dala trojicu doktora i sedmoricu visokoobrazovanih igrača, što jasno kazuje da oni nisu bili samo dobri fudbaleri.

- Osvojili smo titulu s osam bodova prednosti nad zagrebačkim Dinamom, pobeđivali glatko veliku četvorku, a u Kupu šampiona Evrope možda bismo stigli i do samog trona, da nam prvo nije prodat Đorđe Pavlić u Duizburg, zatim Žare Nikolić u Šalke, a posle fantastične pobede nad madridskim Atletikom u osmini finala i verovatno najbolji igrač Silvester Takač u Francusku. Ipak, pobedili smo Seltik u Novom Sadu 1:0, ali u revanšu izgubili od budućeg prvaka Evrope iz Škotske 0:2 u poslednjim trenucima susreta. Da smo bili kompletni, možda bismo mi već te 1967. godine uspeli ono što je Crvena zvezda postigla 1991. godine - sa setom je rekao Vučinić, apelujući da fudbalski klub ne može da se ponaša kao agencija i da mu prodaja igrača bude važnija od rezultata, kakav je u novije vreme, uglavnom trend.

Jedan od najznačajnijih hroničara istorije FK Vojvodina, Borivoje Mirosavljević, rekao je da se možda već zakasnilo s početkom priprema za obeležavanje jubileja, ali da zato na obiman posao treba prionuti već sada.

- Vojvodina je osnovana kao težnja srpske omladine da ima svoj klub, poput klubova kakve su već imali jevrejska, mađarska i nemačka zajednica u gradu, ali FK Vojvodina nikada nije pretendovao da u njemu igraju isključivo Srbi, naprotiv, bio je oličenje multietničnosti i tolerancije, iako je nekima smetalo i samo ime Vojvodina, pa se tako klub u kratkom periodu zvao Sloga - naglasio je Mirosavljević, ispričavši neke anegdote iz tog perioda.

Aleksandar Jovanović je uz dužno poštovanje prema sugestijama veterana naglasio:

- Učinićemo sve da proslavu 100. rođendana dočekamo kako dolikuje našem gradu i klubu. Zajednički možemo mnogo, a kao pojedinci veoma teško da bilo šta valjano uradimo. Zato predlažem da se što pre osnuje radno telo koje će prionuti na izradu plana proslave značajnog jubileja. Lično želim da stadion „Karađorđe” za tu priliku bude evropskog izgleda, da sredimo i istočnu tribinu, da otvorimo muzej FK Vojvodina i da za proslavu jubileja dovedemo u Novi Sad prašku Slaviju, a možda i engleski klub Norič iz grada pobratima - rekao je Jovanović.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić10
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Zady Sery20
Radulović20
Zukić18
Korać17
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...