Press / Dnevnik: Stop za Medojevića, Abubakara i Mojsova

Stop za Medojevića, Abubakara i Mojsova26.06.2011. 11:42

Dnevnik(2)
S

ednica rukovodstva Fudbalskog kluba Vojvodina u petak uveče otklonila je neke nedoumice u vezi s potencijalnim transferima ovog leta. Upravni odbor novosadskog superligaša zauzeo je jedinstven stav da vodeći fudbaleri crveno-belih, Oumaru Abubakar, Slobodan Medojević i Danijel Mojsov ovoga leta ne mogu iz kluba.

Sa druge strane, postignuta je saglasnost da u slučaju dobre ponude put inostranstva mogu da krenu Aleksandar Katai, Giorgi Merebašvili i Brana Ilić. Za ove igrače vlada interesovanje, a ono što se do sada moglo čuti je da su za mladog reprezentativca Srbije zainteresovani Grci (Olimpijakos), za Merebašvilija klubovi iz Azerbejdžana (koji su u poslednjih godinu dana znatno povećali budžete) dok se sudbina Ilića vezivala za Poljsku, Austriju i Nemačku.

Što se dolazaka tiče, dogovor s napadačem mladog tima Parme Nemanjom Čovićem je praktično postignut i očekuje se njegova promocija ove nedelje. Čović je već u prvom trening meču s Bačkom Topolom (6:1) pokazao da se radi o klasnom ofanzivcu, kojem je boravak u Italiji očigledno godio.

Na meti Novosađana, s velikim izgledima da obuče crveno-beli dres je i levi bočni igrač Vladimir Branković, koji je sa Šerifom iz Moldavije imao zavidno evropsko iskustvo. Reč je o nekadašnjem fudbaleru Sevojna, Partizana i Zemuna.

Golman Javora Nemanja Supić ponovo je postao aktuelan za Vojvodinu i sva je prilika da su se iskusni čuvar mreže i crveno-beli našli na „razumnoj cifri” koja će zadovoljiti obe strane. Iako se prethodnih desetak dana uglavnom pominjao golman Zemuna Aleksandar Kirovski kao jedno od rešenja za drugog golmana, sva je prilika da će tu šansu pre dobiti Ivan Janjušević iz Mogrena. Još nekoliko fudbalera nalazi se na listi želja Vojvodine: pre svih pominje se kapiten Budvana Petar Grbić. Nagoveštava se angažovanje još jednog bočnog igrača po levoj strani, a podatak da prelazni rok traje do 31. avgusta daje prostora stručnom štabu da pažljivo odabere.

I dok Novosađani deo energije i novca usmeravaju na prelazni rok i dalje ih muči reflektorsko osvetljenje. Naime, bliži se 21. juli kada će Vojvodina ugostiti ekipu Vaduza u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali su prinuđeni da kao početak susreta u UEFA pošalju dnevni (?!) termin - 17.30. Zamislite situaciju da se igrači i publika čvare po suncu na 35 stepeni, a iznad njih kao četiri spomenika, uzdižu se četiri moderna reflektorska stuba. Iz tog razloga rukovdstvo FK Vojvodina uputiće početkom sedmice dopis svim relevantnim subjektima, koji mogu da doprinesu da Vojvodina 21. jula dočeka goste iz Lihtenštajna kako i dolikuje - u večernjem terminu, a među njima će biti i gradonačelnik Igor Pavličić.

U Vojvodini razmišljaju i o međuklupskoj saradnji. U tom pravcu formirana je Radna grupa koja je dobila zadatak da kontaktira četiri-pet vojvođanskih klubova iz Prve i Republičke lige s kojima bi Novosađani uspostavili određen vid partnerstva. U prvom planu je slanje mladih i darovitih igrača na kaljenje koji još nemaju mogućnost da dobiju veliku minutažu u crveno-belom dresu. Vojvodina će se u tom pravcu obratiti Novom Sadu, Donjem Sremu iz pećinaca, Kikindi, Veterniku...


Stasavaju novi prvotimci

U FK Vojvodina oduvek se dužna pažnja pridavala mlađim kategorijama. Za razliku od nekih ranijih vremena, kada su Novosađani po pravilu osvajali trofeje u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji ali u prvi tim davali objektivno mali broj igrača, u poslednjih petnaestak godina situacija je iz sezone u sezonu sve bolja. Podatak da su u minulom prvenstvu bili standardni ili dres prvotimca, u takmičarskim utakmicama, povremeno oblačili: Željko Brkić, Dejan Karan, Milko Novaković, Slobodan Novaković, Slobodan Medojević, Vuk Mitošević, Goran Smiljanić, Aleksandar Katai, Miroslav Stevanović, Filip Pajović, Aleksandar Silađi, Nebojša Kosović...dovoljno govori.

U tek završenoj sezoni, omladinci (93) Vojvodine trenera Zorana Vasiljevića bili su peti u Kvalitetnoj ligi Srbije (12 - 8 - 10, 42:32), a kadeti (94) trenera Milana Kosanovića u Kvalitetnoj ligi Srbije četvrti (17 - 7 - 6, 55:38). U Kvalitetnoj ligi Vojvodine kadeti (95) trenera Vase Tepšića u konkurenciji 94 bili su prvi (30 - 3 -1, 113:22), a pioniri (96) trenera Jove Šatrčevića takođe prvi (32 - 0 -2, 163:8). Preostale, mlađe generacije, vodili su Vladimir Gaćinović (97), Duško Grujić (98) i Zlatomir Zagorčić (99), dok su za rad s golmanima bili zaduženi Dragan Vasić i Boris Nađ.
Direktor omladinske škole Branislav Novaković i njegov zamenik Ognjen Krsmanović dali su pun doprinos sezoni koju u ovom pogonu svi ocenjuju uspešnom.

- Od svega je najvažnije da smo kroz takmičenja uverili da će Vojvodina i ubuduće iz svoje škole produkovati igrače za prvi tim - kaže Novaković. - Ono čime sam posebno zadovoljan je zdrava i iskrena komunikacija koju smo uspostavili među trenerskim kadrom, gde svako ima pravo da iznese svoj stav, predloži, skrene pažnju, a da se pri tome niko drugi ne oseti prozvanim. Samo takvim pristupom i možemo ovako da funkcionišemo. Ono što nam jedino nedostaje je veći broj učešća na jakim međunarodnim turnirima, jer je Memorijal „Stevan Nešticki” pokazao koliko znači odmeriti se s kvalitenim rivalima.

Trener omladinaca Zoran Vasiljević prekomandovan je u stručni štab prvog tima, a njegov kolega Milan Kosanović sledeće sezone vodiće najstariju generaciju koja će igrati u Kvalitetnoj ligi Srbije.

- U zajedničkoj analizi zaključili smo da će to biti svojevrsna miks-ekipa od tri godišta, s obzirom na to da ćemo imati pravo od tri bonus igrača 1993. godišta, uz najkvalitetnije iz generacije 1995. Verujem da ćemo imati snažan tim, koji će biti kadar da uporedo postiže dobre rezultate, ali i da potvrdi tezu o stvaralačkom radu i produkciji fudbalera za naš prvi tim - ističe Kosanović.

Mlađi kadeti Vase Tepšića bili su neprikosnoveni u takmičenju s godinu dana starijim drugarima.

- Najbolji igrači iz naše generacije igrali su u Kvalitetnoj ligi Srbije. To je odlično za njihov razvoj, ali smo uprkos tome imali tim sposoban da ubedljivo trijumfuje. Sa druge strane, u našoj generaciji igrao je Filip Klajić (94. godište) koji je nadmećući se sa svojim vršnjacima, dao značajan doprinos osvajanju prvog mesta - kaže Tepšić.

Uz neizbežan rizik da u nabrajanju najistaknutijih pojedinaca preskočimo neko ime, talentom, ponašanjem i učinkom izdvojili su se: Filip Pajović, Marko Poletanović, Nemanja Radoja, Ivan Mejić (93), Dejan Meleg, Bojan Nastić, Edin Ferati, Aleksandar Glumčević, Milovan Petrić, Darko Aleksoski, Slaven Baškalo, Milan Vojvodić (94), Nebojša Kosović, Marko Kordić, Milan Spremo, Emil Rockov, Milan Makarić, Georgije Ilić, Elmir Asani, Aleksa Bajić, Mijat Gaćinović, Uglješa Joksimović, Nemanja Jorgić (95), Stefan Petrović, Srđan Vukaljević, Novak Vujošević, Nikola Fimić, Uroš Stamenić, Saša Ćurko (96)...

Neki od njih već su okusili čari igranja za prvi tim, a većini ta mogućnost svakako će biti dodatni motiv da istraju na putu kojim koračaju, baš kao i onim momcima koji za sada nisu u prvom planu, ali ne znači da pre ili kasnije neće stići i prestići pomenute fudbalere. Od svega toga najveću korist svakako će imati FK Vojvodina.


Mikicin pečat

Dugogodišnji trener u pionirsko-omladinskom pogonu bio je nedavno preminuli Miroslav Stupar.

- Petnaest godina sarađivao sam s Mikicom. Ostali smo bez bez odličnog trenera i čoveka, koji je radom i ponašanjem ostavio pečat u FC „Vujadin Boškov” za sva vremena - ističe Branislav Novaković.


Novi trener

Zbog prekomande Zorana Vasiljevića i Dragana Vasića u prvi tim, omladinsko-pionirski pogon FK Vojvodina verovatno će angažovati jednog trenera.

- Dobro ćemo izvagati i odlučiti se za najbolje rešenje - kaže direktor omladinsko-pionirskog pogona Novaković.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić10
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Zady Sery20
Radulović20
Zukić18
Korać17
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...