Press / Dnevnik: FINALE KUPA SRBIJE: Trofej za istoriju

FINALE KUPA SRBIJE: Trofej za istoriju10.05.2011. 22:57

Dnevnik(0)
T

rofeji su u sportu jedino istinsko merilo vrednosti. Da bi sjajna sezona, a posebno brilijantno proleće, Vojvodine dobila verodostojan pečat treba preskočiti i poslednji stepenik u našem najmasovnijem takmičenju.

Jednostavno, večeras na Marakani treba još jednom baciti na pleća Partizan, i poneti veliki pehar u Novi Sad. Može li šampion da padne i treći put zaredom u sezoni, odnosno četvrti u nizu, pitanje je koje lebdi u vazduhu i mislima ljubitelja fudbala, posebnjo pristalica Voše. Možda je to i detalj na kojem se može graditi i strategiju za finalani megdan.

- Mečevi sa pozitivnim skorom ostaju iza nas, ovo je nova utakmica, nova provera i šansa za dokazivanje. Protiv velikog i moćnog Partizana statistika ne znači mnogo. Dakle, optimizam ne gradimo na tim prošlim uspesima - istakao je trener Novosađana Zoran Milinković.

I daroviti vezista Vojvodine Slobodan Medojević slaže se sa svojim učiteljem.

- Bitno će se razlikovati Kup duel od onih prvenstvenih. Na talonu je ogroman ulog. Čeka nas ozbiljna i odlična ekipa, a to je opet garancija da će finale doneti vrhunsku predstavu. Moramo da budemo mirni i opušteni kako bi pružili barem 50 procenata više u odnosu na susrete u kojima smo slavili protiv Partizana. Samo tako možemo do željenog pehara.

Igra brojki ponekad može puno toga da otkrije, ali naravano i ne mora ništa da znači. Vojvodina će u petom pokušaju silno želeti da premijerno u svoje vitrine unese vredan trofej. U prethodna četiri finala Novosađani nisu postigli ni pogodak...

- Ovu generaciju ne opterećuje taj podatak. Imamo ogroman motiv i želju za pobedom, za ulazak u klupsku istoriju. Ne bežimo od takvih ambicija, apsolutno svesni snage Partizana. Dakle, ne zavisi sve i isključivo samo od nas. Hoćemo da odigramo veliki meč, možda i preko granica trenutnih mogućnosti - poručio je trener Milinković.

Stručnjaci smatraju da će se presudna bitka za rezultatsku prevagu voditi na sredini terena. U manevru oba sastava imaju solidnu koncetraciju kvaliteta.

- Biće važan svaki pedalj terena, svaki duel, lopta. Ne mislim da odluka pada na sredini terena. Važno je da uložimo maksimum napora, ispoštujemo taktičke zadatake, pa neka na kraju pobedi bolji tim. O motivaciji ne treba trošiti reči, na zavidnom je nivou - veli Medojević.

Grandioznost Marakne je posebno inspirativna za igrače, formalno, žrebom uloga domaćina pripala je Vojvodini, ali na našem najvećem stadionu ipak će se lagodnije osećati crno-beli.

- Propozicije kažu da se u finalu organizuje samo jedan meč. Zagovornik sam ideje da bi za promociju srpskog fudbala bilo delotvornije da budu dva susreta. Tako bi se omogućilo i klubovima iz manjih sredina, odnosno tamošnjim ljubiteljima fudbala, da uživaju u vrhunskim predstavama. Ali, šta je tu je, možda će ovako biti slađe, da se iz Beograda najzad pehar preseli u Novi Sad - zaključio je vrsni strateg Vojvodine Zoran Milinković.

U finalu produžeci

Od ove sezone Kup takmičenje igra se po novim propozicijama. Već u polufinalu novina su bila dva meča, a u finalu u slučaju nerešenog ishoda igraće se produžeci, dva puta po petnaest minuta. Ako ni tada ne bude pobednika osvajača trofeja odlučiće jedanaesterci.

Kvote (ne)bitne

Za kladionice dileme nema, apsolutni favorit u finalu Kupa je Partizan. Uostalom, kvote sve govore, pa pobeda crno-belih vredi 1,55 a trijumf Vojvodine čak 5;7 u „Mocartu”.

- Ne znam za taj podatak. Ne pratim kladionice i jednostavno to nas ne interesuje u ovom času - uzvratio je Medojević.

Premije

Pobednik Kupa može da računa i na bogate premije, koje su uglavnom u domenu poslovno - klupkse tajne. Tako bi za trofej svaki igrač Vojvodine inkasirao po 15.000 evra.

Spremni za produžetke

Zoran Milinković kaže da Vojvodina ima spreman odgovor na svaki ishod.

- Spremni smo i za produžetke, ali i za penale. Znam i eventualne izvođače, ali nema potrebe da o njima govorim pre utakmice.

Butorović: Kolektivni duh naše oružje

Prvi čovek Vojvodine Ratko Butorović sa puno optimizma očekuje finale Kupa:

- Drugi put uzastopno, a peti ukupno, Vojvodina će u svojoj skoro stogodišnjoj istoriji igrati u finalu Kupa Srbije. Na našu veliku žalost, nikada nismo uspeli da donesemo pehar u Novi Sad. Imamo dve titule državnog prvaka, ali trofej u nacionalnom Kupu nam nedostaje... Sve ćemo učiniti da ovoga puta kompletiramo naš Muzej. Prošle sezone sve smo podredili Kupu, ali Zvezda je bila bolja i mi smo joj na tome čestitali. Sada imamo iste ambicije, ovoga puta protiv drugog velikana. Partizan nas čeka u Beogradu, ali naše ambicije se ne menjaju, interesuje nas samo pobeda. Znamo vrednost rivala, i da će imati većinsku podršku na stadionu, ali ni naši navijači se neće predati. Baš kao i igrači, dokazaće da je kolektivni duh Vojvodine naše najjače oružje u svim bitkama. Zajedno do prve titule osvajača Kupa Srbije - poručio je Butorović.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić10
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović4
Zady Sery4
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Zady Sery20
Radulović20
Zukić18
Korać17
Milosavljević15
Índio14
Carević14
Ivanović12
Čumić12

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...