Intervju / Željko Brkić

Ne razmišljam o inostranstvu, ne opterećujem se sa time i mogao bih komotno da ostanem još dosta sezona u Vošinom dresu!26.12.2008. 00:00

Željko Brkić(6)
D

EJAN: Na pitanja forumaša će odgovarati veliki Vojvodinaš i trenutno najbolji golman u Srbiji (verovatno i šire) Zeljko Brkić!

ŽB: E ovako... Prvo ću iskoristi priliku da svima vama sa foruma i svim firmašima poželim sretnu Novu godinu, Božić i nastupajuće praznike!
Pogledao sam malo forum i ne mogu reći da nije ostavio utisak na mene! Ima dosta aktuelnih tema, interesantnih komentara a primetio sam i dosta emocija u nekim temama što je u krajnju ruku normalno kad voliš svoj klub. Zato mi se svideo! Svaka čast!
Hvala mnogim forumašima na podršci koju pružaju nama igračima kao i meni! Verujte nama isto nije lako i mi poraze i neuspehe preživljavamo jako teško. Bar što se mene tiče nekad i preterano jer sam takav! Bilo mi je lepo dok sam čitao ova vaša pitanja na koja ću se truditi da što bolje odgovorim mada ih ima jako puno a ja sporo kucam. :)
PS:Hvala ti Dejane na predstavljanju!

CIKA TOMA: Najveći kiks/najdraži momenat u karijeri?

ŽB: Najveći kiks!? To bi mogao biti 1. minut utakmice u Čačku prošle godine! Bilo je neko hladno vreme pa sam se izgleda malo uspavao kad je lopta dolazila ka meni... Ali, posle toga sam se iskupio, i to za desetak minuta! Iz dva ispucavanja direktno sam namestio dva gola, Kačar i Buač za 1:2, i dosta teških lopti i šuteva odbranio. Na kraju je bilo kao što znate 2:4 za nas!

CIKA TOMA: Da li imaš osecaj da mediji favorizuju BG blizance i koji sportski medij/novinara lično preferiraš i postuješ?

ŽB: To je apsolutno tačno! A što se tiče novinara nisam neki redovan čitalac i ljubitelj istih, ali izdvojio bih Savu Savića iz Dnevnika. Čini mi se da dosta dobro razume fudbalsku igru.

CIKA TOMA: S kim se privatno druziš od igrača? Kad si poslednji put bio na utakmici kao navijač?

ŽB: Privatno se retko družim sa nekim iz tima (sem sa Ristićem - nas dvojica samo o golmanima i o fudbalu pričamo) jer često imam neke druge obaveze, a tu je i društvo iz kraja, devojka... Ali, naravno da ponekad odem sa nekim kolegom iz tima na piće ili eventualno klopu

CIKA TOMA: S kojim trenerom je bilo najbolje raditi, ko ti se čini kao najveći profesionalac, ko te je najviše naučio?

ŽB: Zoran Grujić, Miladin Purać, Aleksandar Dimitrov Dime!

CIKA TOMA: Koliko je oštra klupska disciplina po pitanja izlazaka, karantina, turnira u malom fudbalu?

ŽB: Stvarno je izrazito oštra. Nekad i previše (što se tiče karantina).

CIKA TOMA: Kakva (imena, pozicije) pojačanja prizeljkuješ?
Sve najbolje, samo nastavi!

ŽB: Nezahvalno mi je pričati o tome. Ne mogu a i ne znam odgovor na ovo pitanje. Hvala!

TURIJA: Iskren i velik pozdrav za novu golmansku Legendu FK Vojvodine! Danas najboljeg i najperspektivnijeg golmana u državi i šire, kako je već Dejan napisao u najavi, Željka Brkića.
Željko, da Te posluži sreća i zdravlje, pa da se za koju godinu ponosimo pored TV ekrana (kao sa Kačarom, Lanetom, Krasićem...) gledajući Te u timovima najboljih evropskih klubova, ali pre toga da u najomiljenijem dresu proslaviš treću Titulu Vojvodine zajedno sa nama.
Sa koliko godina si prvi put došao na tribine stadiona Vojvodine i sa kime?

ŽB: Hvala puno na podršci i lepim željama!
Prvi put sam došao na stadion sa ćaletom kad sam imao, mislim 8-9 godina. Bila je to utakmica Voša-Zvezda, TV Liga Šampiona 94/95. Bili smo na istoku. Noćni termin!!! Voša je ugazila Zvezdu i sećam se Pantinog gola kroz noge golmanu (mislim Simeunoviću) za pobedu od 4:2!

TURIJA: Sa koliko godina si prvi put zakoračio na terene FK Vojvodine i na čiju preporuku si došao u Klub?

ŽB: Kao i svi klinci koje prima klub - znači sa svojih 12 godina. Nas dvanaestorica iz FK Index prešli smo zajedno u Vošu po preporuci Zorana Grujića Gruje koji je nastavio da radi sa nama ali od tada u Vojvodini! Pre toga sam prošao školu fudbala na Spensu - SPC Vojvodina 92-96(tada jedinu u NS-u i najkvalitetniju u Jugoslaviji a i šire) koju je sa velikim uspehom, bez obzira na ogromne poteškoće u tim godinama vodio dr Radivoje Mika Radosav sa grupom svojih trenera koji su nas naučili dosta toga(Gruja,Vuja,Moki,Smaja...)!

TURIJA: Da li pored fudbala uspevaš da uskladiš dalje školovanje, odnosno studije?Koji fakultet si upisao i na kojoj godini studija se trenutno nalaziš?

ŽB: Upisao sam istoriju na filozofskom i pokušavam da se uskladim jer treba imati dosta energije i vremena za sve to. Za sada ide solidno, upisao sam 4. godinu ali po obimu iste može se reći da sam tek na pola!

TURIJA: Imaš li nekog golmanskog uzora?

ŽB: Ima par golmana koji su mi onako dragi i koje volim da posmatram: Cassillas, Gomes, Cech, Reina, Jaskalainen.

TURIJA: Da li si posećivao ovaj forum i pre ove zvanične posete?

ŽB: Nisam, ali od sada bi mogao. Ima interesantnih stvari.

TURIJA: Kako si se osećao u momentima kada za Tebe nije bilo mesta ni na klupi najdražeg nam Kluba?Mi smo ovde vodili žestoku rapravu na tu temu, tj ko je No1 u FK Vojvodini (deo toga možeš pročitati u više topika)?

ŽB: Da, video sam. Hvala tebi i svima koji su me podržali! Bilo je izuzetno teško, pogotovo računajući sve nepravde koje sam trpeo, a bilo ih je! Da li namernih ili ne, to ne mogu biti sasvim siguran! Istrajao sam i to je najbitnije!

TURIJA: Da li se i Tebi čini, kao meni, da si u startu imao malo problema sa privikavanjem štopera na novi stil branjenja na golu Vojvodine?
Davno, davno Vojvodina nije imala golmana koji je bio gospodar svog šesnaesterca, ako izuzmemo na kratko vreme Žilića, nagoveštaj Mijanovića i delom Marasa, pa do Svilara koji je bio više gospodar ispred šesnaesterca, i svog peterca, da bi na kraju došli do pravog gazde 16m Ilije Pantelića.
Ja nekako, od prvog dana kada sam Te video na golu Vojvodine, imam stalno u glavi tu paralelu: evo nama novog Ilije.Istina malo tanjeg, a mnogi višeg - ili ti evropskog Van der Sara na golu Vojvodine.
Hvala Tebi i Dejanu što ste nam omogućili zadovoljstvo da na najdirktniji način dobijemo odgovore na naša postavljena pitanja.
Želim Ti da što pre staneš na gol A reprezentacije, a kad se to desi, budi siguran da te niko neće pomereti sa njega, isto kao što sada ne može sa gola Vojvodine!

ŽB: Jesam, imao sam malo problema ali smo se posle uigrali. Hvala na poređenju sa ovim golmanskim veličinama. Ako je stvarno tako onda je to super! Nadam se da će biti i bolje!

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Veliki pozdrav za našeg no.1! Nadam se da ćeš braniti kod nas bar još tri sezone, a onda te, ubeđen sam, očekuje lepa karijera napolju.
Da li imaš menadžera?

ŽB: Hvala ti na lepim željama!
Imam par kontakata ali do sada ne! Možda u narednom periodu. Ne opterećujem se sa tim.

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Šta misliš o nepravdi koja je načinjena nad Sepujom i Leandrom?

ŽB: I sam sam imo sličnih. Njima je teže ipak, jer ne poznaju jezik i hiljadama kilometara su udaljeni od svojih domova. Mislim da im nije pružena prava šansa. Neću da opravdavam trenere za to ali jako je teško da kad imaš 25 igrača, nekad i više, da ubaciš svakog da igra. Da je fudbal kao ragbi ili hokej onda ne bi bilo problema. Pogotovo kad imaš ništa lošije domaće igrače i postavu igrača koji su već duže vreme nosioci igre i pružaju maksimum na terenu i u koje imaš poverenja. Možda bi ispalo dobro da su to uradili a možda bi napravili i kontra efekat koji bi uticao na atmosferu u ekipi. Moje lično mišljenje je da kad su već dovedeni, morali su dobiti odgovarajuću minutažu da pokažu svoje umeće. Eto!

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Da li si razmišljao da počneš da pucaš penale, jer jedino još ti nisi probao da budeš izvođač najstrože kazne?

ŽB: Nisam razmišljao o izvođenju penala! Više me privlače slobodnjaci! Njih bi rado izvodio!

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Da li misliš da bi i ti dao više golova od "sjajnih" napadača Purketa, Lazetića i Mrđe?

ŽB: Ne naravno! :)

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Ko je najdisciplinovaniji na treninzima (prvi dolazi, poslednji odlazi)?

ŽB: Sem nas golmana naravno :), Darko Lovrić!!!

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Gde bi voleo da nastaviš karijeru posle Voše?

ŽB: U bilo kom dobro organizovanom klubu u kom ću moći ostvariti još veći napredak. A ovako, nek bude Italia!

VAN DER IV A.K.A TOTTI: Šta očekuješ od mlade reprezentacije na Euru?

ŽB: Očekujem da se plasiramo u polufinale, posle šta nam Bog da!

BRANE: Pozdrav za Vošinog No.1
U čemu je razlika za golmana, ako je uopšte ima, ako tim igra sa dva centralna odbrambena igrača u liniji u odnosu na štoper+čistač?

ŽB: Pozdrav!
Ako misliš na formaciju sa tzv. liberom, onda je razlika u tome što golman tada ima majne odgovornosti za neke lopte koje idu iz dubine u prostor ka njemu a više taj igrač, velika je odgovornost na tom igraču koji ima samo jedan zadatak, gubiš igrača koji bi mogao da čuva protivničkog špica(ako ih ima 2), teško možeš da napraviš ofsajd jer se danas fudbal dosta brzo igra... Ima još tu dosta, da ne širim! Ovo je delić samo.

BRANE: Da li se snalaziš u ulozi "trećeg beka" i da li ti odgovara kad se zadnja linija odbrane postavi daleko od gola? Koliko je to uopšte deo taktike a koliko to diktira snaga timova na terenu ili motivacija?

ŽB: Taman da se nadovežem na prvo pitanje - odgovara mi uloga trećeg beka i dobro se snalazim. Zadnja linija može da bude daleko od gola i da sa uspehom igra isključivo kad vezni red odradi svoj deo posla u defanzivi, ne dajući puno vremena i prostora za rešenje protivničkim igračima iz veznog reda. To je jako teško postići pogotovo protiv jačih ekipa. Za to je po mom mišljenju neophodan disciplinovan vezni red! Na primer, odbrana je sada pri porazu na marakani 3:1 stajala jako visoko (napamet), a nije smela jer je vezni red bio totalno razbijen! Sve što su zamislili vezni igrači Zvezde, uspelo im je. Izbegli smo katastrofu samo zahvaljujući njihovoj slabijoj koncetraciji u završnici! U modernom fudbalu, odbrana gola treba da počne od najisturenijeg igrača koji takođe mora da ima određene defanzivne zadatke.

BRANE: Da li na treninzima radiš iste drilove sa ostatkom ekipe ili golmani rade po posebnom programu?

ŽB: Uglavnom, mi golmani radimo odvojeno od ostalih.

BRANE: Ko je u Voši zaduzen za "komandovanje" odbranom? Ti, Đurić? Neko treći?
Hvala na odgovorima. Želim ti puno uspeha u daljoj karijeri i da za početak osvojiš jednu titulu u Voši!

ŽB: Ja, a pomažu mi Đura, Mijat ili Lovre.
Nema na čemu. Hvala i ja se nadam!

MILAN: Veliki pozdrav velikom Slaninaru!
Uz kog trenera smatraš da si najviše napredovao?

ŽB: Pozdrav!
Deset godina rada sa Zoranom Grujićem Grujom i nema potrebe više šta da se kaže. Mnogo sam mu zahvalan na svemu što je radio za sve nas koje je vodio. Kad to govorim mislim i na ljudske kvalitete, ne samo trenerske, koje je on prema nam ispoljavao! Tu su naravno Purke i Vaske - treneri golmana uz koje sam naučio prve golmanske pokrete i naravno sadašnji trener golmana Dime kod koga sam dosta napredovao, ustalio se na golu... Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i u nastupajućem periodu!

MILAN: Do kada ti važi ugovor sa Vojvodinom?

ŽB: Mislim do 2011.!?

MILAN: Za koliko godina smatraš da bi bilo najbolje da odeš iz Voše u inostranstvo?

ŽB: Ne znam. Mislim da ne valja za jako mladu ličnost ran odlazak u inostranstvo. Ipak, mislim da ne spadam u tu kritičnu grupu (Aleksić, Tadić, Ljajić iz Partizana) jer ću u julu sl. godine napuniti 23! To su već fine godine. Svestan sam da se golmani teško prodaju pa i ne razmišljam o inostranstvu - ne opterećujem se sa time i mogao bih komotno da ostanem još dosta sezona u Vošinom dresu! Samo razmišljam o narednoj utakmici koju igramo i tako za redom, utakmicu po utakmicu!

MILAN: U kojoj zemlji bi voleo da nastaviš karijeru?

ŽB: O tome sam nešto ranije govorio. Neka bude opet Italija. :)

MILAN: Sa kojim saigračima provodiš najviše vremena van terena?

ŽB: Najviše sa mladim golmanom Ristićem! On je trenutno treći golman i brani uspešno za omladince. Gledamo ponekad zajedno preglede evropskih liga i uglavnom su nam teme golmani koje volimo da skeniramo do detalja!

MILAN: Da li si svestan koliki plus si dobio kod navijača, kao jedini igrač koji nas je pozdravio posle tekme na Karaburmi? Da li je o tom ogromnom propustu ostalih bilo reči u svlačionici?

ŽB: Svestan sam postao tek kasnije kad se malo zakuvalo. Bilo je reči i u slačionici o tome. I to dosta! :)

MILAN: Da li i tebi, kao i nama, srce stane svaki put kada Mijatović treba da "očisti" ispred tebe?

ŽB: Ne, Mijat je, sem one greške protiv Čuke, sasvim korektno odradio posao ove sezone. Zadovoljan sam sa celom odbranom! Više me brine defanziva veznog reda u nekim trenucima.

MILAN: Da li stvarno misliš da smo kadri da uzmemo titulu ove sezone iako ne pružamo sjajne partije? Mi verujemo!

ŽB: Verujem i ja i nadam se. Pokušaćemo da iskoristimo priliku koja nam se ukazala pa kako bude. To nam je svima ogromna želja! Dugo je prvenstvo i dosta ujednačeno i ne treba klonuti i zatezati atmosferu posle nekih slabijih rezultata jer može biti samo kontraproduktivno (to se kod nas obično radi), već treba nastaviti dalje. Eto primera za to - gde smo mi bili posle poraza na Marakani!? I evo za par kola se okrenulo dosta toga i na kraju je moglo da se završi senzacionalno, da delimo prvu pooziciju! (da smo pobedili Partizan)

MILAN: Ko od igrača iskreno navija za Vošu? (molio bih te da ne izbegneš ogovor na ovo pitanje)
Hvala ti što si posvetio malo vremena za velike navijače Kluba! Puno uspeha u daljoj karijeri, a budi slobodan da postaneš redovan posetilac ovog foruma.

ŽB: Sem mene naravno, tu je i Buač a mislim i Pop! Siguran sam da je i par njih koji su malo duže u klubu isto zavolelo Vošu. Nije za očekivati od drugih da za kratko vreme promene stranu. Pogotovo jer velika većina njih nije iz NS-a i već se afirmisala u drugim klubovima.

SOMBORAC: Veliki pozdrav nasem Firmašu Brki i hvala Dejanu sto nam je omogućio ovo!
Da li možemo očekivati, da kada ne budeš u mogućnosti da braniš na nekoj tekmi budes među navijačima na severu, kao svojevremeno Belić? Nama, čiji si ti najveći ljubimac medju igračima, bi to puno značilo!

ŽB: Pozdrav!
Naravno da me možete očekivati! Taman da se podsetim malo.

SOMBORAC: Buki je ovde rekao da je spreman pred novinarima da izjavi da nikada u karijeri nece nastupati za Titove blizance, ne sumnjam da bi i ti isto!

ŽB: Profesionalac sam i nekad ne možeš da biraš (primer:Pekarić) ali možete se kladiti na mene! Pekara nije jednostavno imao izbora i ja sam ga razumeo. Bio je pre par dana u NS-u i baš mi je pričao o tome! On je ostao slaninar iako je trenutno u Zvezdi! To mogu da garantujem. Bitno je da ono šta imaš u srcu zadržiš gde god odeš, jer to je ono što jesi!

SOMBORAC: Kakvo je tvoje mišljenje o treneru Grujiću? Da li bi mogao sada, ili možda u budućnosti, da predvodi treću šampionsku generaciju Voše?
Želim ti puno sreće u nastavku karijere, da ostaneš još dosta sezona u nasem klubu i postaneš legenda kluba! Golmani imaju dugačke karijere, pa će biti prilike posle toga da te gledamo u najjačim evropskim ligama! Znam da si ti izuzetno skroman mladić, i to ti je još veći plus kod navijača!

ŽB: Veliki čovek i radnik, osoba sa kojom je zadovoljstvo raditi, znalac fudbala i profesionalac! I veliki VOJVODINAŠ! Uvek bi mogao biti trener Voše. Nadam se da će u budućnosti dobiti priliku da vodi prvi tim i da pokaže svoje umeće!
Hvala puno!

AVANGARDA: Pozdrav majstore!
U Voši do A reprezentacije?

ŽB: Pozdrav!
Da, što da ne?! Evo par naših igrača se afirmisalo i lepo im ide. Konkurancija je žestoka i velika ali ko zna!? Uz malo sreće i zdravlja...

AVANGARDA: Možemo li do treće titule?

ŽB: Uz malo pameti i vere-DA!

AVANGARDA: Golmanski uzor?

ŽB: Govorio sam o tome. Cassillas, Gomes, Cech.

AVANGARDA: Gde bi voleo da nastaviš karijeru?

ŽB: U Italiji ili Nemačkoj.

SLOBANN: Prvo da pozdravim velikog Slaninara i poželim ti sve najbolje u nastavku karijere i da osvojiš titulu sa Vojvodinom!
Šta misliš o Ljupku Petroviću, novom treneru Vojvodine, i o novom pojačanju Andriji Kaluđeroviću?

ŽB: Takođe pozdrav i hvala!
Dok ne budem radio sa njim ne mogu ništa da kažem. Iz nekih priča sam čuo da je dosta dobar trener. Ipak ima čovek debelu biografiju koja nije za potcenjivanje! Da ne nabrajam sve... Ali sigurno se svi sećaju sezone 88/89!

BUCA: Veliki pozdrav za najvećeg Slaninara u našem timu!
Zbog čega se ekipa toliko "ukočila" u duelu sa partizanima?

ŽB: Pozdrav!
Verovatno zbog toga što i nije mogla bolje u tom trenutku kao i zbog velikog respekta prema igračima Partizana (možda poslednjeg puta i prevelikog)! Nije nam išlo na ruku što je Partizan ovog puta bio zadovoljan bodom. Partizan je u krizi trenutno, ali imaju veoma jak tim za naše uslove pa da smo se malo više zaleteli (inače, nije nam to stil :)) možda bi lošije prošli. Ne znam!? Nepredvidiv je fudbal! Naš stil je ove sezone, pokazalo se, čvrsta igra na rezultat i maksimalno korišćenje prednosti domaćeg terena! Znam da to publika ne voli al to nekad daje rezultat pogotovo u ovako ujednačenoj ligi.

BUCA: Hoćemo li zaustaviti grad u maju da slavimo titulu?

ŽB: Daj Bože!!!

BUCA: Ako može tvoja priča, kako si zavoleo Vojvodinu?
Želim ti puno zdravlja i da celu karijeru ostaneš u Voši! Ujedno da iskoristim priliku da ti poželim Srećnu Novu godinu i Božić!

ŽB: Rođen sam pored stadiona u Sremskoj ulici tako da mi to nije bilo teško. Bukvalno se čuje iz mog stana atmosfera sa stadiona,pogotovo kad ima malo više ljudi nego obično, pa sam i sam hteo da budem deo te atmosfere. Još kao mali išao sam na Vošine utakmice i to najčešće sam. Roditelji su mi odobravali da idem na zapad sa drugarima. Kasnije su skontali da smo bili na navijačkoj tribini ali nisu digli previše frke. Od 94. pa na vamo bio sam na mnogo utakmica. Išao sam često na mali jug pa kasnije na veliki. A kad bih išao sa ćaletom onda bih bio na zapadu. U to vreme sam trenirao fudbal u školi Mike Radosava na Spens-u gde sam takođe nosio crveno beli dres i gde su nas učili da volimo klub za koji igramo i grad u kojem smo se rodili! To su radili treneri koje sam već pominjao: Gruja, Vuja, Smaja, Moki... pod Mikinom dirigentskom palicom. Većina dečaka iz te školice fudbala su danas vojvodinaši i mnogi od njih su nastavili da vole i bodre svoj klub na tribinama stadiona. Mnoge drugare sa kojima sam se družio i trenirao u "Mikinoj" školici, mogu videti redovno na severnoj tribini i na gostovanjima kako bodre naš grad i klub! Svaka im čast! Mogu da pričam još o raznim utakmicama i doživljajima sa stadiona ali bih verovatno sve udavio pa i sebe. Eto, toliko u najkraćim crtama.
Hvala puno! Takođe!

ETXEBERRIA: Pozdrav za našu sjajnu jedinicu!
Najbolji fudbaler u Voši po tebi?

ŽB: Pozdrav i hvala lepo!
Mislim da su ove sezone iskočili Kizito i Đura! Mada ostali ne zaostaju mnogo za njima. Njih dvojica su za nijansu bili uspešniji od drugih. Koliko su već u klubu ne bi valjalo da nisu! Možda sledeće polusezone iskoči neko drugi. To je normalno.

ETXEBERRIA: Koji tim, uz Vojvodinu koju znamo da voliš, simpatišeš (strani ili mozda lokalni)?

ŽB: Lokalni klubovi za koje navijam su Kabel i Proleter sa Slane Bare! U oba sam uspešno nastupao i proveo nezaboravne trenutke. Kad god nađem vremena odem na Klisu ili kraj štranda da pogledam utakmicu. Pratim ih redovno preko novina kad nisam u mogućnosti da dođem. Mislim da bi Proleter ove godine lagano mogao ući u drugu ligu. A od stranih simpatišem Sampdoriu, Malagu, Rozenborg, Bajern.

ETXEBERRIA: Da li ćete se zadovoljiti ako ne osvojite titulu ove godine?

ŽB: Ne naravno! Ali ako ne budemo prvi bar da razdvojimo Zvezdu i Partizan tj. da ostanemo drugi! Onda ću to smatrati kao izvestan uspeh! Biće teško ali moramo da damo sve što možemo pa kako nam se namesti. Uz malo vere u sve to i zdravog odnosa i pristupa klub-igrači-teren-navijači mislim da to možemo postići. Čak sam i siguran!

ETXEBERRIA: Šta misliš, da li mlada reprezentacija konačno može do zlata na EP?
Još jedanput, veliki pozdrav za tebe!

ŽB: Nadam se takvom uspehu, mada spomenuo sam malo pre da bi naš optimalni uspeh bio polufinale, a svaki viši plasman veoma dobar ili vrhunski rezultat i uspeh!

021: Pre svega, veliki pozdrav za našeg Brku, jednu od retkih svetlih tačaka ove jeseni. Konačno si dobio priliku da braniš u kontinuitetu, i eto, već smo dobili vrhunskog golmana. Nesrećna je okolnost što je slična situacija u klubu i sa mnogim drugim igračima, a najveći broj njih nisu te sreće ili jednostavno nemaju toliku upornost da dočekaju svoju šansu.
Moje prvo pitanje se odnosi upravo na taj period "čekanja" u slučaju Željka Brkića. Kako si se osećao, da li si možda u nekim trenucima razmišljao i o promeni sredine, ili si bio siguran u sebe, da ćeš radom uspeti da se izboriš za mesto u startnoj postavi?

ŽB: Hvala puno na podršci! Takođe sve najbolje u 2009.!
U nekim trenucima nisam bio siguran da ću radom izboriti mesto u prvoj postavi. Bilo je izuzetno teških momenata i perioda pa sam razmišljao svašta. Sad, nadam se da je sa tim završeno. Kroz to su mnogi prolazili, prolaze i prolaziće. Ja sam samo bio jedan od tih. O sebi neću davati komentare i zaključke (neka to rade drugi) jer mogu biti subjektivan a to ne volim. Nekad me i emocije ponesu tako da neću dublje da zalazim u to. Eto, nekako sam uspeo da stanem na gol. Možda sam mogao i ranije!? Možda i nisam!?

021: Misliš li da je tvoj osnovni kvalitet sigurnost na golu, odnosno vrlo malo primljenih "kiks-golova" ili sposobnost da se odbrani "nemoguće", tj. lopte koje svi već vide u mreži?

ŽB: Da. Mislim da je to to. Da imam kontinuitet dobrih odbrana i sigurnost na golu , a sve te "teže" lopte što odbranim su samo plus. Tako razmišljam.

021: Koliko si dobar u branjenju penala?

ŽB: Pa, onako. Mogao bih više da poradim na tome.

021: S obzirom da možeš veoma daleko da ispucaš loptu (skoro do protivničkog šesnaesterca), da li na treningu možda radite neke kombinacije gde ti pokušavaš da gađaš, tj. da direktno upošljavaš navalne igrače iz ispucavanja (nešto slično kao Reina u Liverpool-u)?

ŽB: Ne, iskreno. Više je to plod nekog automatizma i trenutka.

021: Kako si doživeo letošnji poraz u Tel-Avivu i možeš li, kao neki u klubu, lako da se pomiriš sa činjenicom da je realni domet Vojvodine u Evropi ispadanje u kvalifikacijama?
Sve najbolje u novoj godini. Nastavi da radiš i ne brini, jer te sigurno čeka lepa karijera. Budućnost pripada tebi, i siguran sam da ćemo tek imati šta da vidimo od Vošine jedinice (ili tridesetice)!

ŽB: Jako teško sam doživeo tu eliminaciju! U Izraelu kad smo igrali-ako tada nisam ostao bez vazduha nikad neću! Pa ja sam na golu umirao sa vrlo skromnim radijusom kretanja. Mogu misliti kako je bilo igračima jer oni ipak trče!? Neverovatno! Baš zbog toga mislim da smo sve šanse izgubili već u NS-u sa 0:0! Primili smo u Tel Avivu golove koji su plod čiste dekoncetracije. Sva 3! Ali, da smo u NS-u dali gol ili dva sve bi bilo drugačije. Pametna igra i čekalica verovatno bi nam donela razultat. Da podsetim, u 5. minutu smo promašili prazan gol, posle greške golmana (sjajno je branio u NS-u), gde je sa par metara jedan naš igrač pogodio prečku! Ko zna kako bi bilo da smo ga tada dali!? Možda opet ne bismo uspeli!? Ipak, mislim da bi iskoristili tu šansu. Ovako kazna je usledila za taj promašaj, a posle tog prvog gola i pad u igri koji je rezultovao sa još 2 nesretna gola! Nadam se da ćemo sledeći put imati više sreće!

PODBARA: Veliki pozdrav za našeg golmana!
Koji fakultet studiraš i koja si godina?
Sve najbolje, puno zdravlja i hvala što si došao da pričaš sa nama!

ŽB: Nema ne čemu! Hvala vama i takođe sve najbolje!
Filozofski fakultet, odsek istorija, četvrta sam godina.

SSNIGD: Veliki pozdrav velikom Slaninaru!
Kako ocenjuješ konkurenciju na tvom mestu u klubu? Nismo imali puno prilika da gledamo Kesića, da li bi, po tebi, jednog dana mogao da bude prvi golman Vojvodine?

ŽB: Pozdrav!
Konkurencija je jaka i zdrava što je najvažnije. To je skup mlađih i talentovanih golmana gde sam ja najstariji. Od najmlađeg da krenem: To je Ristić 90, zatim Drinić 89, Kesić 87, i ja 86. Svi momci su ekstra golmani i ekstra osobe! Dime nas je dobro ukomponovao tako da smo svi ko 1! Kesić je isto mlad golman. Odlično radi na treningu i dobro se ponaša i može da stane na gol jednog dana! Naravno kad ja odem! :) Šalim se! Mislim da treba da brani ili igra onaj ko u datom momentu zasluži svojim radom!

SSNIGD: Koliko još planiraš da budeš u Voši? Je l' misliš da ćeš posle EP u Švedskoj da napustis naš i tvoj klub?

ŽB: Ako budem branio na evropskom za mlade, ako da Bog zdravlja, sigurno je da mi se povećavaju šanse da odem u inostranstvo i napustim klub. Ako je to u interesu kluba onda zašto ne?!. Ali o tom po tom. Sledeća prvenstvena utakmica je u Kruševcu, zar ne?!

SSNIGD: Da li u klubu postoji sujete među igračima?

ŽB: Da, postoji, ali ne obraćam toliko pažnju. Mi golmani smo jedna ekipa i nekako smo izdvojeni iz toga.

SSNIGD: Sepuja, igrač za Vošu ili ne, i zašto?

ŽB: Ne mogu ja to da procenim! Evo jedne male paralele: Da je fudbal kod nas na nivou koji je bio pre, u bivšoj Jugoslaviji, koji bi to igrač od nas 20-ak što nas gledate danas na Karađorđu igralo standardno u prvom timu ili u opšte u timu Vojvodine!? Nezahvalno je govoriti o tome! Danas je najlakše doći do prvog tima, jer klubovi (na žalost) žive od prodaje mladih igrača. Pre je ulazak u prvi tim za mladog igrča ili golmana bila nemoguća misija! Svaka čast izuzecima koji potvrđuju pravila!

SSNIGD: Ovo sam pitanje postavio i Aleksiću: Da li Kiza zasluzuje kapitensku traku? On je odgovorio samo NE, a od tebe očekujem kako odgovor tako i razlog zašto.
Pozdrav još jednom i sve najbolje u daljoj karijeri!

ŽB: Kiza sigurno zaslužuje sve pohvale za svoj odnos i igru na terenu ali na žalost van terene se ponaša malo drugačije. Ponaša se nekad nedisciplinovano i kao takav daje loš primer drugim igračima tako da bi bilo veoma rizično uručiti mu traku. E sad, takvo njegovo ponašanje je verovatno nekad uslovljeno nekim stvarima-žena i dvoje dece iz Ugande o kojima se brine, nervoza oko para... Verovatno da su to njegovi razlozi zbog kojih se često kači sa upravom (oko isplaćivanja premija i plata) iako je on naš najplaćeniji igrač. Onda on kao dete tera neku kontru, slabije trenira i tako... To se onda rasteže, stvara se uvek neka frka i nervoza itd.! Takav je od kad ga ja znam! Bori se za sebe i svoja prava i izabrao je taj metod. Mnogi od nas igrača su prolazili 10 puta gore od njega što se priče oko novca tiče pa nisu smeli, a neki nisu osećali da treba na takav način da istupe. Jednostavno, njega zanimaju najviše pare a ne klub, što je u krajnju ruku normalno jer on je stranac sa 26 godina i porodicom, koju hoće da obezbedi, nemajući razumevanja za situaciju u klubu i stanje u državi koje je trenutno. Ako bi se borio za ekipu u tim stvarima kao što se bori za sebe odmah bih mu dao mandat! :)

VLADANS: Najpre veliki pozdrav nasem golmanu! Nadam se da ćeš napraviti zavidnu karijeru i dogurati do nekog respektabilnog zapadnoevropskog kluba!
Koliko za tebe lično znači što posle dugo godina imate kvalitetnog kondicionog trenera?

ŽB: Nema na čemu! Hvala na lepim željama!
Znači mi dosta jer mi je lakše da otklonim neke nepravilnosti i stvari koje su me ometale ili koje nisam pravilno činio a nisam bio svestan. Sale kondicioni je ekstra trener i veliki profesionalac! Jedno veliko pojačanje za nas!

VLADANS: Da li ti misliš da je u zadnjih dvadeset godina većinu srpkih golmana uhvatio neki čudan sindrom - da nemoguće brane a primaju pacerske golove?

ŽB: Ne bih se baš složio sa tim! Moje mišljenje je da imamo veoma dobre golmane koji ne zaostaju za svetskim ali problem je što ne brane u jačim klubovima. Jer kod golmana je najvažniji redovan i kvalitetan rad kao i kontinuitet igara.

VLADANS: Jedno pitanje koje nije vezano konkretno za tebe, a o čemu nemamo nikakve informacije: Da li Argentinac Ostrovski trenira sa prvim timom ili sa omladincima?
Hvala unapred!

ŽB: On je otišao kući u Argentinu i ne znam da li će se vraćati i da li ga veže nešto, neki ugovor!? Ali dok je bio tu trenirao je nekad sa prvim timom a nekad sa omladincima, za koje ima pravo nastupanja.

ANONIMUS: Pozdrav za Brku!
Tvoje iskreno mišljenje o Kahrimanu?

ŽB: Pozdrav!
Kahriman je jedan veoma dobar i obučen golman. Sa uspehom je nastupao za mladu reprezentaciju i branio je boje Vojvodine tačno 2 godine. Do duše ne uvek. Za to sam ja kriv! :) U jednom periodu smo se borili za mesto na golu ali nekako, da li zbog ranijeg iskustva ili zbog nečeg drugog, njemu je pružana šansa a ja sam išao na kaljenje ili dobijao šansu na momente pa se opet vraćao na klupu. Mogu da tvrdim da se nisam tada obrukao i sebi ne mogu ništa da prebacim jer nije bilo više do mene!

ZELJAFCV: Zdravo Brko!
Dokle si u Voši?

ŽB: Zdravo!
Ugovor mi važi do 2011. al to ne znači da ga ne mogu produžiti.

ZELJAFCV: Da li su neki veći klubovi pokazali interesovanje za tebe, i ako nije tajna koji?

ŽB: Stvarno ne znam. To znaju ljudi koji vode klub, a isti me o tome nisu još ništa obavestili. Svestan sam da se golmani teško prodaju i da nisu toliko interesantni kao navalni ili igrači sredine terena.

ZELJAFCV: Koja su pojačanja sem Kaluđerovića i Avganistanca u planu, da li će i ovaj prelazni rok da bude brlja?

ŽB: Ne znam stvarno ništa o politici kluba i potencijalnim pojačanjima. Znam samo da je Andrija potpisao za nas i da će biti sigurno osveženje i pojačanje za našu navalu. Poznajemo se još iz mlade reprezentacije(na Olimpijadi smo bili cimeri) i mogu da garantujem za njega da je jako dobar i pošten momak i odličan fudbaler i kao takav će nam sigurno pomoći u ostvarivanju klupskih ambicija i ciljeva.

ZELJAFCV: Da li i ti deliš mišljenje kao i svi navijači Vojvodine da Lazetić treba da okači kopačke o klin (da/ne)?

ŽB: Ha,ha,ha... Ne, naravno!

ZELJAFCV: Opiši atmosferu u ekipi od dolaska Ljupka Petrovića?

ŽB: To još ne mogu opisati jer pripreme počinju 5. januara. ;) Vrlo rano!

ZELJAFCV: Da li će Sepuja igrati na proleće u Vojvodini?

ŽB: Mislim da neće i da je on otišao u Ameriku, gde mu je žena ili u Afriku (nisam siguran) i da se neće vraćati. Takvu informaciju posedujem. Sad ne znam koliko je relevantna.

ZELJAFCV: Koji je uzrok velikog pada igre u odnosu na prošlu sezonu (ne gledaj poziciju na tabeli)?
Golmančino kad si ti na golu mi navijači ne strepimo! U tebe imamo veliko poverenje, ti i Kiza ste nam omiljeni igrači u ekipi. Za koju godinu da budeš ko Bufon! I naravno da preuzmeš kapitensku traku.
Puno sreće u karijeri!!!

ŽB: Česte promene tima, kako igrača tako i trenera, u kratkom vremenskom periodu mogu da dovedu do turbulencija u samom timu i oscilacija u igri kakve su se nama desile. Nadam se da smo sad zreliji i da se to više neće događati i da ćemo na proleće imati kontinuitet dobrih igara i na kraju se svi zajedno radovati.

VOJA: Ja nisam postavio ni jedno pitanje, jer me ova akcija podsećala uvek kao na neku vrstu predizbornog marketinga, gde se diplomatski odgovaralo.
Ali, ovo večeras, ovo je za jedan veliki respekt. Uživao sam čitajući svaki odgovor, i što Turija reče, osetila se emocija u svkom slovu. Predlažem moderatorima da upotpune temu "Kako sam zavoleo Vojvodinu" jos jednim postom. ;)
Čitam, sve ove odgovore i pitam se,da li smo to napokon dobili novog Đumija na forumu? Jer ako neko toliko koristi smajlije, verovatno je zreo za naše društvo. ;)
Brx, hvala ti na svim ovim odgovorima, i ja ću sa zakašnjenjem postaviti samo jedno pitanje, i bitan mi je Tvoj odgovor, bez obzira na to kakav je:
Da li ostajes sa nama na forumu??? ;)
Sve najbolje u daljoj karijeri!!!

ŽB: Da, što da ne!? Trudiću se da ga obilazim kad god mogu. Samo neću više kucati jer mi to ne ide, otpala mi ruka! ;)

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...