Intervju / Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!10.07.2011. 17:08

Jovo Bosančić(9)
Bosančić iz vremena dok je igrao za Barnsli
Bosančić iz vremena dok je igrao za Barnsli
N

a pitanje koji je prvi igrač Vojvodine zaigrao u Premijer ligi, mlađi navijači Vojvodine će kao iz topa reći da je u pitanju Milan Jovanović. Oni malo stariji, dobro se sećaju da je prvi Novosađanin i igrač Vojvodine u Premijer ligi bio Jovo Bosančić.

Jovo Bosančić se rodio 7. avgusta 1970. godine. Svoje fudbalsko umeće je pekao na terenima SC „Vujadin Boškov“. Iz njegove generacije do prvog tima stigli su Goran Šaula, Ivica Vukov i Radoslav Samardžić. Složićete se sa našom ocenom da su to imena koja i danas bude duboko poštovanje i hvalu kod navijača Vojvodine. Jovo je stigao do prvog tima u teška vremena. U haosu ratnih i političkih zbivanja, Vojvodina je izgubila rukovodstvo koje je bilo spremno da štiti interese kluba u fudbalskim krugovima. Na njihova mesta su instalirani podobni i poslušnji ljudi koji su čitav šampionski tim rasprodali beogradskim konkurentima. Generacija Jove Bosančića preuzela je na sebe dužnost da sučuva ugled i renome kluba. Gledano sa ove distance oni su u tome uspeli. Već u sezoni 1991/92. godine Vojvodina je uspela da završi prvenstvo kao trećeplasirana. Ta sezona je ujedno bila i poslednja koju je Bosančić proveo u redovima Vojvodine.

Karijeru je nastavio u Portugaliji. Za Uniao Madeiru igrao je od 1992. godine do 1996. godine. Posle kratkog boravka u Kampomajorenseu, prešao je 1996. godine u engleski Barnsli. Barnsli se tada takmičio u Prvoj diviziji. Bosančić je bio ključni šraf u zahuktaloj mašini Barnslija, koji je omogućio ovom timu da se plasira u Premijer ligu. Nakon jedne sezone provedene u Premier ligi, Jovo prelazi u Francusku gde je igrao za Gengamp. Nakon Francuske, usledila je nova seoba u Portugaliju gde je igrao do kraja karijere 2003. godine. Za to vreme branio je boje Unio Madeire i Nacionala.

FKV.COM: Kada ste počeli da trenirate i koji je trener najviše uticao na Vaš igrački razvoj?

JB: U Vojvodini sam počeo da treniram sa napunjenih deset godina. Trener koji je najviše imao uticaja na moju karijeru i moj igrački razvoj bio je legendarni Ilija Pantelić. Danas ću otvoreno reći, da sve što sam postigao u fudbalu dugujem isključivo njegovim očinskim i stručnim savetima.

FKV.COM: Bili ste svedok velikog rezultatskog uspeha FK Vojvodina. Kakav je osećaj bio gledati osvajanja druge šampionske titule?

JB: Bilo je kao u snu! Prisustvovati i biti (mali) deo tog uspeha je ogromna privilegija. Emocije? Ne postoje reči kojima bi se mogao opisati taj osećaj.

FKV.COM: Koju bi ste utakmicu posebnu izdvojili u vreme vašeg boravka u crveno-belom dresu?

JB: Za mene tu nema dileme, to je naša pobeda nad Partizanom u Novom Sadu. Meč se zbio, ako se ne varam, u martu 1992. godine. Na čelu beogradskog tima nalazio se Ivica Osim. Za čitavo prvenstvo imali su samo jedan poraz a pobeda u Novom Sadu im je bila više nego potrebna. Miroslav Živković i ja smo dali golove za Vojvodinu, dok je Partizan dao gol Slobodan Krčmarević (naravno iz penala). To je bio moj prvi gol za seniorski tim Vojvodine.

FKV.COM: Da li ste u kontaku sa nekim fudbalerom Vojvodine iz vaše generacije?

JB: U kontaktu sam sa mnogima iz moje generacije, kao i sa nekim igračima iz šampionskog tima.

FKV.COM: Ko je po Vama bio najkvalitetniji igrač sa kojim ste igrali u Vojvodini i vašoj fudbalskoj karijeri?

JB: Prema mom mišljenju najkvalitetniji igrač je bio Miroslav Živković. On je imao sve predispozicije da bude svetska klasa. Ogromna je šteta za Vojvodinu i srpski fudbal što Miroslav nije postigao više u karijeri. Posebno bih izdvojio i francuskog centarfora Žan Pjer Papena. Igrali smo zajedno u Francuskom Gengampu. Takav profesionalac i igrač se ne viđa svaki dan.

FKV.COM: Postali ste miljenik navijača Barnslija. Kakav je osećaj igranja u Premijer ligi?

JB: Neopisivo, čarobno, definitivno najbolji period mog života i karijere. Iskreno da vam kažem, kada sam došao u Englesku prvi put sam čuo za Barnsli. Engleski fudbal zahteva izuzetno puno trčanja, tako da mi je trebalo pola godine da se naviknem na takav način igre. U prvoj sezoni uspeli smo da se izborimo za ulazak u Premijer ligu. To je bio izuzetan uspeh, jer posle 110 godina Barnsli se našao u najelitnijem engleskom klupskom takmičenju. Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Mogu da kažem da je igranje u Premijer ligi bilo ostvarenje mog sna! Nakon sezone provedene u Premijer ligi, stigla je fantastična ponuda iz Francuske. To nisam mogao da odbijem i našao sam se u Gengampu. Rezultati koje smo ostvarili na terenu nisu odgovarali uloženom novcu u tim, tako da smo brzo promenili trenera i direktora kluba. Novi direktor kluba želeo je svoje igrače u ekipi, tako da sam brzo napustio Francusku i vratio se u Portugal. Tu sam i završio svoju igračku karijeru.

FKV.COM: Da li pratite igre Vojvodine?

JB: Danas je to veoma lako. Čovek se konektuje na internet i sve mu je dostupno. Vidim da naša fudbalska škola i dalje stvara vanserijske talente i da se Vojvodina ozbiljno uključila u borbu za primat u srpskom fudbalu. To me svakako raduje.

FKV.COM: Šta danas radi Jovo Bosančić?

JB: Živim na relaciji Lisabon-Funčal i bavim se privatnim biznisom.Iskoristiću ovo priliku da pošaljem pozdrav svim navijačima i simpatizerima Vojvodine kao i posetiocima vašeg sajta!

Vesti
KUPI MAJICU - PODRŽI SAJT!

Došlo je ponovo vreme za obnovu hostinga. Profit od majica će ići za hosting, a svako od nas će imati novu slaninarsku majicu da šeta u ove tople dane koji dolaze. Ako odziv bude kakav je bio i za majice Kosta Hadži, skupićemo pare bez problema, ako ne - ostatak...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Malbašić18
Meleg12
Paločević10
Trujić10
Babić5
Ašćerić4
Zličić4
Jovančić2
Kovačević2
Trifunović2

Igrač sezone
Malbašić33
Meleg27
Paločević21
Jovančić20
Maksimović14
Kovačević14
Planić12
Vukasović8
Trujić7
Rockov7

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...