Intervju / Ivica Francišković

Najbolju saradnju sam imao sa Bobetom Pavkovićem i tvrdim da smo tad igrali najbolji fudbal u zemlji!27.03.2011. 10:59

Ivica Francišković(12)
Levonogi bombarder
Levonogi bombarder
K

akvu taj čovek ima levicu...Koliko je njome, što golom, što pasom, znao da obraduje svakog navijača Vojvodine. Onaj gol (ma bombu) za pobedu protiv Zemuna (sezona 2004/2005) – to i danas spominjemo sa oduševljenjem. Pa i čitava Srbija promišlja o njegovom golu protiv mlade selekcije Hrvatske (opet bomba, ali iz “slobodnjaka“, 1999. godine). Iako je odavno van našeg stroja, nije i daleko od FK Vojvodine i nas samih. Redovno čitamo šta radi u “Crveno-beloj planeti“, i sa pravom razmišljamo – kako bi valjalo takvog plejmejkera uvek imati u sastavu.

Neka ostane zabeleženo da je, upravo na ovom mestu, izabran za prvog “Igrača sezone“, daleke 2004/2005, kada je iza sebe, u “trci“, ostavio Ljubišu Dunđerskog i Sašu Todića. Tada je u prvom intervjuu za nas rekao – “Bio bih mnogo srećniji da Vojvodina predstavlja ozbiljan klub. Ruku na srce, ona to trenutno nije”. Sada su se stvari značajno promenile, a šta danas Naš Ivica ima da kaže…Hvala mu veliko što nam se javio i sa nama razmenio “koju reč”.


FKV.COM: Da li možeš nešto da nam kažeš o tvojim fudbalskim počecima? Koji je trener najviše uticao na tebe, ko ti je bio idol i kako si uopšte rešio da se baviš fudbalom?

IF: Počeo sam relativno rano, sa 7 godina u FK Spartak iz Subotice... Stadion mi je na 150 metara od kuće, tako da nije bilo sumnje čime ću se baviti. Najveći uticaj na mene je imao Dejan Vrana, čovek poznat po radu s decom, sada u zasluženoj penziji. Idol mi je bio Piksi, iako nikad nisam voleo Crvenu Zvezdu, čudno...


FKV.COM: Posle Spartaka i Partizana obreo si se u Vojvodini, i ubrzo postao ljubimac navijača Vojvodine. Po tvom mišljenju, zašto je Vojvodina u tim sezonama ostvarivala rezultate ispod svog renomea i igračkog potencijala kluba?

IF: U Vojvodinu sam došao iz Spartaka, a u Partizanu sam imao samo jednogodišnju epizodu i to za omladince. Zanimljivo da se ja nerado sećam tog perioda, a danas me svi vezuju za taj Partizan, iako sam punih pet godina igrao za Vojvodinu, što je meni mnogo važnije. A iskreno, nikad sebe nisam smatrao ljubimcem navijača Vojvodine, njih je teško osvojiti.


FKV.COM: Koja ti je utakmica u crveno-belom dresu ostala u najlepšem, a koja u najtužnijem sećanju?

IF: Najlepša je bila pobeda u Beogradu protiv Partizana 2-1, najružnija - poraz od Crvene Zvezde, 1-0, gol smo primili bukvalno u sledećem napadu posle mog promašenog penala.


FKV.COM: Koji ti je najdraži gol koji si postigao za Vojvodinu?

IF: Voleo bih da je bio neki bitniji, ali meni lično je u porazu protiv Partizana u mojoj prvoj godini u Voši... Mada sam postizao i lepše i važnije, ovaj je imao najveću satisfakciju.


FKV.COM: Sa kojim si se igračima najbolje slagao na terenu kao i van terena?

IF: Na terenu možda sa Belićem, s njim sam najduže i proveo sve to vreme. A van terena... Kada sam došao, prihvatili su me Avramov i Krivokapić, jer sam ih znao iz mlađih selekcija reprezentacije, a kad su oni otišli, Belada, Todić, Poledica, Stepanov, Lazarević... Ma bilo je uvek druženja, i sa svima sam u kontaktu i danas.


FKV.COM: Tokom tvog boravka u Vojvodini, treneri su se menjali kao na traci. Sa kojim si imao najbolju saradnju?

IF: Da, baš kao na traci... Desilo se npr. da sa Bekvalcem sarađujem tri puta za vreme mog boravka, dva puta kao trenerom i jednom kao direktorom. Sa većinom je sve bilo OK, mislim da sam najbolju saradnju imao sa Bobetom Pavkovićem i tvrdim da je Vojvodina tad igrala najbolji fudbal u državi.


FKV.COM: Tvoje mišljenje o navijačima Vojvodine?

IF: Navijači? Po meni, obostrani respekt... Cenio sam njihovu privrženost klubu i što su bili uz mene i kad sam pauzirao i kad sam loše igrao, pa i kad sam promašio taj famozni penal. Naravno, pričam o onim najvatrenijima. Bilo je momenata kada se nisam slagao s nekim stvarima koje su radili, ali sam znao da čine to u najboljoj nameri. I ne mislim da sam im ikad bio ljubimac, ali znam da su poštovali moj odnos prema dresu. E sad koliko, to morate da pitate njih.


FKV.COM: Da li možeš da nam daš tok tvoje dalje karijere, posle odlaska iz Vojvodine, jer informacije koje stižu do nas o tebi su retke i šture.

IF: Iz Vojvodine sam otišao u Zalaegeršeg, pa posle kratke epizode u AEK-u iz Larnake dolazim u Grbalj i tu ostajem skoro 3 godine. Trenutno sam u Rudaru iz Pljevalja. Nije teško zaključiti da je Voša najveći klub u kome sam proveo najviše vremena, ali na to samo mogu da budem ponosan. Da poslednja godina koju sam odigrao u njoj (iako mi je možda bila i najbolja) nije bila mučna, možda nikad ne bi ni odlazio. Ali, jednostavno, bilo je vreme.


Tako će, isto, jednom doći vreme i da nam se vratiš. Znaš da si dobrodošao i da te sa nestrpljenjem očekujemo!!! A nije istina da nas nisi “osvojio” – jesi i te kako. I taj penal zaboravismo – na istom stadionu ćemo, koliko već ove godine u maju mesecu, podno iste te prečke, “zavući” koji gol, za prvi trofej Kupa u Vošinoj istoriji, a sigurni smo da ćeš se i Ti tome beskrajno radovati!!!

Vesti
Filip Malbašić igrač sezone 2016/2017

Jedan rođeni Beograđanin, koji je u januaru 2016. godine „zadužio” dres naše Vojvodine, ove sezone je, po svim fudbalskim parametrima stekao naslov najboljeg u polovično crveno-belom dresu. Najviše datih golova sa jedne, te titula „Igrača...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Mihajlović8
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Okeuhie Eze4
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Jovanović1
Zličić1

Igrač sezone
Jovančić25
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Okeuhie Eze5
Vukasović5
Mihajlović4
Radovanović4

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...