Intervju / Zoran Mijanović

Sa Brkom na golu reprezentacija je sigurna narednih deset godina08.12.2010. 13:33

Zoran Mijanović(11)
Zoran Mijanović iz dana dok je branio gol Vojvodine
Zoran Mijanović iz dana dok je branio gol Vojvodine
U

dalekoj i hladnoj Norveškoj pronašli smo priču koja će zagrejati srca svih Vojvodinaša. Zaista smo se iznenadili činjenicom da gol Nybersud IL Trysil brani naš bivši golman i kapiten Zoran Mijanović.

Mijanović ili, kako su ga zvali navijači - Kiza, je pravo Vošino dete. U prvi tim je ušao 1992. godine a standardni prvi golman postaje 1995. godine kada je Aleksandar Kocić prešao u Peruđu.

Sa Vojvodinom, što u omladinskom, što u seniorskom pogonu, prošao je kroz silne bitke i iskušenja i postao jedan od omiljenijih fudbalera koji su branili boje Vojvodine u devedesetim godinama prošlog veka. Sigurni linijski golman, koji u svojoj igri nije težio riskantnim potezima, ulivao je ogromno poverenje odbrani našeg kluba.

Životni put ga je od 1998. godine odveo u inostranstvu. Nakon Vojvodine igrao je četiri sezone za portugalski Farenze, zatim je jednu sezonu branio boje Legije iz Varšave a od 2003. godine svoj fudbalski hleb uglavnom zarađuje u Norveškoj. Iskoristili smo njegovo slobodno vreme da ga pozdravimo i priupitamo sledeća pitanja.


fkv.com: Da li i sada stižeš da pratiš šta se dešava sa našom Vojvodinom?

Mijanović: Naravno da pratim svakodnevno šta se dešava sa Vošom. Živim u inostranstvu tako da to radim putem štampe i interneta.

fkv.com: Tvoje fudbalsko umeće iskazao si na terenima SC "Vujadin Boškov" u Veterniku. Koji je trener najzaslužniji za tvoj razvoj?

Mijanović: Imao sam puno trenera u Vojvodini, a posebno bi izdvojio Slobodana Krivokapića, koji je dosta zaslužan za moj razvoj kao golmana.

fkv.com: Od Čede Marasa pa do danas na golu Vojvodine se smenio niz odličnih golmana. Kako objašnjavaš tu činjenicu?

Mijanović: Mogu slobodno reći da je tradicija da Vojvodina ima dobre golmane, a posebno me raduje da oni u poslednje vreme dolaze iz omladinske škole, što pokazuje da je rad u školi na vrhunskom nivou.

fkv.com: Kakvo je tvoje mišljenje o kvalitetima sadašnjeg kapitena Vojvodine Željka Brkića?

Mijanović: Imam visoko mišljenje o Brki i ubeđen sam da će sa njime reprezentacija Srbije rešiti pitanje golmana u narednih deset godina.

fkv.com: Koji ti je najdraži, a koji najtužniji momenat koji si doživeo u crveno-belom dresu?

Mijanović: Najdraži momenat u dresu Voše je bio kada sam postao kapiten ekipe. Najtužniji? Poraz od Zvezde u finalu kupa.

fkv.com: Ostvario si veoma zapaženu internacionalnu karijeru. Šta misliš, zbog čega nisi zabeležio više nastupa za reprezentaciju?

Mijanović: Ne znam šta bih rekao kao odgovor na ovo pitanje. Možda broj nastupa se sveo na jedan zbog ranog odlaska u inostanstvo i jake konkurencije u to vreme.

fkv.com: Da li možeš nešto više da nam kažeš o tvom sadašnjem klubu i tvojim ambicijama u budućnosti?

Mijanović: Moj sadašnji klub je Nybersud IL Trysil iz Norveške. To je klub koji gaji ambicije da jednog dana nastupi u prvoj ligi ove zemlje i mislim da smo jako blizu toga. Moje ambicije su da branim što duže mogu, to jest minimum do 40. godine, jer se osećam odlično, a mi golmani smo kao vino - što stariji, to bolji. Posle toga se posvećujem radu u fudbalu, naravno kao trener golmana ili u nekoj drugoj funkciji.

fkv.com: Sa kojim si bivšim saigračima iz Vojvodine u kontaktu?

Mijanović: Sa skoro svim bivšim saigračima sam u kontaktu jer živimo u svetu tehnologije pa je sve lakše ostajati u vezi sa prijateljima. Hvala puno na pozivu i sportski pozdrav svim navijačima Vojvodine.

Vesti
Filip Malbašić igrač sezone 2016/2017

Jedan rođeni Beograđanin, koji je u januaru 2016. godine „zadužio” dres naše Vojvodine, ove sezone je, po svim fudbalskim parametrima stekao naslov najboljeg u polovično crveno-belom dresu. Najviše datih golova sa jedne, te titula „Igrača...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Mihajlović8
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Okeuhie Eze4
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Jovanović1
Zličić1

Igrač sezone
Jovančić25
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Okeuhie Eze5
Vukasović5
Mihajlović4
Radovanović4

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...