Intervju / Zoran Mijanović

Sa Brkom na golu reprezentacija je sigurna narednih deset godina08.12.2010. 13:33

Zoran Mijanović(11)
Zoran Mijanović iz dana dok je branio gol Vojvodine
Zoran Mijanović iz dana dok je branio gol Vojvodine
U

dalekoj i hladnoj Norveškoj pronašli smo priču koja će zagrejati srca svih Vojvodinaša. Zaista smo se iznenadili činjenicom da gol Nybersud IL Trysil brani naš bivši golman i kapiten Zoran Mijanović.

Mijanović ili, kako su ga zvali navijači - Kiza, je pravo Vošino dete. U prvi tim je ušao 1992. godine a standardni prvi golman postaje 1995. godine kada je Aleksandar Kocić prešao u Peruđu.

Sa Vojvodinom, što u omladinskom, što u seniorskom pogonu, prošao je kroz silne bitke i iskušenja i postao jedan od omiljenijih fudbalera koji su branili boje Vojvodine u devedesetim godinama prošlog veka. Sigurni linijski golman, koji u svojoj igri nije težio riskantnim potezima, ulivao je ogromno poverenje odbrani našeg kluba.

Životni put ga je od 1998. godine odveo u inostranstvu. Nakon Vojvodine igrao je četiri sezone za portugalski Farenze, zatim je jednu sezonu branio boje Legije iz Varšave a od 2003. godine svoj fudbalski hleb uglavnom zarađuje u Norveškoj. Iskoristili smo njegovo slobodno vreme da ga pozdravimo i priupitamo sledeća pitanja.


fkv.com: Da li i sada stižeš da pratiš šta se dešava sa našom Vojvodinom?

Mijanović: Naravno da pratim svakodnevno šta se dešava sa Vošom. Živim u inostranstvu tako da to radim putem štampe i interneta.

fkv.com: Tvoje fudbalsko umeće iskazao si na terenima SC "Vujadin Boškov" u Veterniku. Koji je trener najzaslužniji za tvoj razvoj?

Mijanović: Imao sam puno trenera u Vojvodini, a posebno bi izdvojio Slobodana Krivokapića, koji je dosta zaslužan za moj razvoj kao golmana.

fkv.com: Od Čede Marasa pa do danas na golu Vojvodine se smenio niz odličnih golmana. Kako objašnjavaš tu činjenicu?

Mijanović: Mogu slobodno reći da je tradicija da Vojvodina ima dobre golmane, a posebno me raduje da oni u poslednje vreme dolaze iz omladinske škole, što pokazuje da je rad u školi na vrhunskom nivou.

fkv.com: Kakvo je tvoje mišljenje o kvalitetima sadašnjeg kapitena Vojvodine Željka Brkića?

Mijanović: Imam visoko mišljenje o Brki i ubeđen sam da će sa njime reprezentacija Srbije rešiti pitanje golmana u narednih deset godina.

fkv.com: Koji ti je najdraži, a koji najtužniji momenat koji si doživeo u crveno-belom dresu?

Mijanović: Najdraži momenat u dresu Voše je bio kada sam postao kapiten ekipe. Najtužniji? Poraz od Zvezde u finalu kupa.

fkv.com: Ostvario si veoma zapaženu internacionalnu karijeru. Šta misliš, zbog čega nisi zabeležio više nastupa za reprezentaciju?

Mijanović: Ne znam šta bih rekao kao odgovor na ovo pitanje. Možda broj nastupa se sveo na jedan zbog ranog odlaska u inostanstvo i jake konkurencije u to vreme.

fkv.com: Da li možeš nešto više da nam kažeš o tvom sadašnjem klubu i tvojim ambicijama u budućnosti?

Mijanović: Moj sadašnji klub je Nybersud IL Trysil iz Norveške. To je klub koji gaji ambicije da jednog dana nastupi u prvoj ligi ove zemlje i mislim da smo jako blizu toga. Moje ambicije su da branim što duže mogu, to jest minimum do 40. godine, jer se osećam odlično, a mi golmani smo kao vino - što stariji, to bolji. Posle toga se posvećujem radu u fudbalu, naravno kao trener golmana ili u nekoj drugoj funkciji.

fkv.com: Sa kojim si bivšim saigračima iz Vojvodine u kontaktu?

Mijanović: Sa skoro svim bivšim saigračima sam u kontaktu jer živimo u svetu tehnologije pa je sve lakše ostajati u vezi sa prijateljima. Hvala puno na pozivu i sportski pozdrav svim navijačima Vojvodine.

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...