Intervju / Ronald Habi

Generacija kojoj sam pripadao imala je sjajne pojedince, ali ekipno nešto nije štimalo03.11.2010. 18:11

Ronald Habi(14)
U dresu Debrecena osvojio 4 trofeja...
U dresu Debrecena osvojio 4 trofeja...
U

selu Kneževo, blizu Popovca, u nama susednoj Baranji, 23. avgusta 1977. godine, rodio se Ronald Habi. Svi koji prate Vojvodinu, pamte ga po tome što je bio veliki “lav“ i beskompromisni borac na terenu, a Gospodin van njega. Nakon što se fudbalu naučio u lokalnom NK Jadranu, dolazi u Kikindu, gde za tamošnji istoimeni klub igra dve sezone, da bi potom 1998. godine potpisao za novosadske crveno-bele. Tu ostaje do 2002.-e, kada ga put dalje vodi u Mađarsku, gde je nastupao za Debrecen, Ujpešt i Šiofok.

Danas, uprkos zauzetosti, našao je vremena da odgovori na nekoliko pitanja uredništva Sajta, i na tome mu beskrajno zahvaljujemo. Da je ostao Gospodin (sa velikim G), potvrdio je i ovaj put. O njegovim partijama za “Staru damu“, mi njeni navijači i simpatizeri i danas možemo da kažemo – “Eh, da nam je 11 Habija (uvek) na terenu (pa i pored njega)“...Time smo rekli sve. A On i sad beše skroman: “Veliki pozdrav Vama (Sajtu) i svim navijačima Voše. Drago mi je da ste me se setili”.


fkv.com - Za Vojvodinu si odigrao 80 zvaničnih utakmica u karijeri. Kakva te sećanja vežu za Novi Sad i FK Vojvodinu?

Habi - Zahvaljujući treneru Toši Manojloviću došao sam u Vošu, i te četiri godine su mi, posle Debrecena s kojim sam osvojio nekoliko trofeja, najlepše u karijeri. Tu sam se, u stvari, afirmisao kao igrač. Što se tiče Novog Sada, samo lepa sećanja me vežu za njega, jer sam tu stekao puno prijatelja, i slobodno mogu reći da se u njemu osećam kao kod kuće. Nije isključeno da se jednog dana s porodicom vratim u Novi Sad. Tada bih, svakako, ponovo sa Vama i sedeo na tribinama stadiona.


fkv.com - U Vojvodini si igrao od 1998. do 2002. godine. Bio si svedok igranja u finalu Intertoto kupa, pa sve do teške borbe za očuvanje prvoligaškog statusa kluba. Zašto tvoja generacija nije uspela da osvoji barem jedan trofej?

Habi - Generacija kojoj sam pripadao imala je sjajne pojedince, velike igrače, ali ekipno nešto nije štimalo. Možda je to bio nedostatak sportske sreće, jer uvek smo bili blizu, ali nikako nismo uspevali da osvojimo neki trofej. Nadam se da će to uskoro učiniti “neki novi klinci”, jer FK Vojvodina i Novi Sad to zaslužuju.


fkv.com - Zbog čega si odbio da se priključiš čuvenom štrajku 1999. godine?

Habi - Nikad se nisam pokajao što sam odbio da štrajkujem. Vojvodina je za mene bila i ostala ispred svakog pojedinca, jedna jedina. Bila mi je čast što igram u jednom tako velikom klubu, da mi ni jednog momenta nije bilo na pameti da taj klub izdam na taj način.


fkv.com - Koji ti je najlepši momenat koji si doživeo kao igrač Vojvodine, a koji je bio najtužniji?

Habi - Najtužniji momenat mi je bio sam odlazak iz Voše i ispadanje u polufinalu Kupa od Crvene zvezde. I tad nam je malo falilo do finala... Srećnih trenutaka je bilo mnogo, svaka pobeda mi je ostala u lepom sećanju.


fkv.com - Da li si u kontaktu sa bivšim saigračima iz Novog Sada?

Habi - Sa dosta igrača sam ostao u kontaktu, iako smo se svi rasuli po svetu. Današnja tehnologija nam olakšava ta “druženja”, a veoma mi je drago što smo ostali prijatelji i posle ovoliko vremena. Ipak imamo jednu zajedničku “stvar” – FK Vojvodinu.


fkv.com - Da li pratiš trenutne rezultate Vojvodine?

Habi - Naravno, a internet je pravo rešenje za to! Isto tako mi prijatelji iz Srbije ponekad donesu novine, pa mogu reći da sam uvek u toku događaja. Videh i da je vaš Sajt prepun informacija, pa eto mene od sad redovno među njegovim čitaocima.


fkv.com - Tvoja karijera u Mađarskoj je “ukrašena” brojnim uspesima. Da li bi mogao za naše čitaoce da navedeš koje si sve trofeje osvojio?

Habi - Za razliku od Vojvodine, gde su mi trofeji nažalost stalno izmicali, u Mađarskoj sam imao više sreće. Sa Debrecenom sam dva puta osvojio prvenstvo Mađarske i dva puta Super kup. Mogao bih reći da sam u dresu ovog kluba, imao dosta uspeha.


fkv.com - Koji su ti planovi u daljoj karijeri?

Habi - Profesionalnu karijeru sam, nažalost, završio pre dve godine zbog brojnih i teških povreda. Trenutno se nalazim u Hajduszoboszlu (20km od Debrecena), igram za Hajduszobolo SE (od ove sezone trećeligaš) i trener sam mlađim kategorijama u klubu. Planovi su mi trenutno vezani za HSE, upravo za te mlađe kategorije, s kojima želim da podelim svoje znanje.


Na kraju i nama ostaje da poželimo Ronaldu Habiju sve najbolje u nastavku karijere, ove trenerske pre svega. Ne sumnjamo da će njegovo znanje obogatiti decu pomenutog kluba, pa potom i prvotimce nekog većeg i značajnijeg. Onda ko zna – možda se jednom vidimo i u FK Vojvodini, jer čoveku njegovog kalibra vrata (i klupa, naravno) kluba uvek moraju biti otvorena. Ako pre toga, ne iz profesionalnih, već drugih razloga, naš Habi dođe u Novi Sad, neka obavezno svrati na stadion – tamo ga čekamo mi, koji bi želeli da svi današnji i budući prvotimci novosadske “”Stare dame” dobro upamte šta kaže Ronald:

“Vojvodina je za mene bila i ostala ispred svakog pojedinca, jedna jedina. Bila mi je čast što igram u jednom tako velikom klubu, da mi ni jednog momenta nije bilo na pameti da taj klub izdam.”

Kao što gore rekosmo – “Eh, da nam je 11 Habija”.

Zato ovde sledi naš naklon do poda!!! Hvala na svemu, Gospodine Habi!!!

Vesti
Filip Malbašić igrač sezone 2016/2017

Jedan rođeni Beograđanin, koji je u januaru 2016. godine „zadužio” dres naše Vojvodine, ove sezone je, po svim fudbalskim parametrima stekao naslov najboljeg u polovično crveno-belom dresu. Najviše datih golova sa jedne, te titula „Igrača...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Mihajlović8
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Okeuhie Eze4
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Jovanović1
Zličić1

Igrač sezone
Jovančić25
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Okeuhie Eze5
Vukasović5
Mihajlović4
Radovanović4

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...