Intervju / Ronald Habi

Generacija kojoj sam pripadao imala je sjajne pojedince, ali ekipno nešto nije štimalo03.11.2010. 18:11

Ronald Habi(17)
U dresu Debrecena osvojio 4 trofeja...
U dresu Debrecena osvojio 4 trofeja...
U

selu Kneževo, blizu Popovca, u nama susednoj Baranji, 23. avgusta 1977. godine, rodio se Ronald Habi. Svi koji prate Vojvodinu, pamte ga po tome što je bio veliki “lav“ i beskompromisni borac na terenu, a Gospodin van njega. Nakon što se fudbalu naučio u lokalnom NK Jadranu, dolazi u Kikindu, gde za tamošnji istoimeni klub igra dve sezone, da bi potom 1998. godine potpisao za novosadske crveno-bele. Tu ostaje do 2002.-e, kada ga put dalje vodi u Mađarsku, gde je nastupao za Debrecen, Ujpešt i Šiofok.

Danas, uprkos zauzetosti, našao je vremena da odgovori na nekoliko pitanja uredništva Sajta, i na tome mu beskrajno zahvaljujemo. Da je ostao Gospodin (sa velikim G), potvrdio je i ovaj put. O njegovim partijama za “Staru damu“, mi njeni navijači i simpatizeri i danas možemo da kažemo – “Eh, da nam je 11 Habija (uvek) na terenu (pa i pored njega)“...Time smo rekli sve. A On i sad beše skroman: “Veliki pozdrav Vama (Sajtu) i svim navijačima Voše. Drago mi je da ste me se setili”.


fkv.com - Za Vojvodinu si odigrao 80 zvaničnih utakmica u karijeri. Kakva te sećanja vežu za Novi Sad i FK Vojvodinu?

Habi - Zahvaljujući treneru Toši Manojloviću došao sam u Vošu, i te četiri godine su mi, posle Debrecena s kojim sam osvojio nekoliko trofeja, najlepše u karijeri. Tu sam se, u stvari, afirmisao kao igrač. Što se tiče Novog Sada, samo lepa sećanja me vežu za njega, jer sam tu stekao puno prijatelja, i slobodno mogu reći da se u njemu osećam kao kod kuće. Nije isključeno da se jednog dana s porodicom vratim u Novi Sad. Tada bih, svakako, ponovo sa Vama i sedeo na tribinama stadiona.


fkv.com - U Vojvodini si igrao od 1998. do 2002. godine. Bio si svedok igranja u finalu Intertoto kupa, pa sve do teške borbe za očuvanje prvoligaškog statusa kluba. Zašto tvoja generacija nije uspela da osvoji barem jedan trofej?

Habi - Generacija kojoj sam pripadao imala je sjajne pojedince, velike igrače, ali ekipno nešto nije štimalo. Možda je to bio nedostatak sportske sreće, jer uvek smo bili blizu, ali nikako nismo uspevali da osvojimo neki trofej. Nadam se da će to uskoro učiniti “neki novi klinci”, jer FK Vojvodina i Novi Sad to zaslužuju.


fkv.com - Zbog čega si odbio da se priključiš čuvenom štrajku 1999. godine?

Habi - Nikad se nisam pokajao što sam odbio da štrajkujem. Vojvodina je za mene bila i ostala ispred svakog pojedinca, jedna jedina. Bila mi je čast što igram u jednom tako velikom klubu, da mi ni jednog momenta nije bilo na pameti da taj klub izdam na taj način.


fkv.com - Koji ti je najlepši momenat koji si doživeo kao igrač Vojvodine, a koji je bio najtužniji?

Habi - Najtužniji momenat mi je bio sam odlazak iz Voše i ispadanje u polufinalu Kupa od Crvene zvezde. I tad nam je malo falilo do finala... Srećnih trenutaka je bilo mnogo, svaka pobeda mi je ostala u lepom sećanju.


fkv.com - Da li si u kontaktu sa bivšim saigračima iz Novog Sada?

Habi - Sa dosta igrača sam ostao u kontaktu, iako smo se svi rasuli po svetu. Današnja tehnologija nam olakšava ta “druženja”, a veoma mi je drago što smo ostali prijatelji i posle ovoliko vremena. Ipak imamo jednu zajedničku “stvar” – FK Vojvodinu.


fkv.com - Da li pratiš trenutne rezultate Vojvodine?

Habi - Naravno, a internet je pravo rešenje za to! Isto tako mi prijatelji iz Srbije ponekad donesu novine, pa mogu reći da sam uvek u toku događaja. Videh i da je vaš Sajt prepun informacija, pa eto mene od sad redovno među njegovim čitaocima.


fkv.com - Tvoja karijera u Mađarskoj je “ukrašena” brojnim uspesima. Da li bi mogao za naše čitaoce da navedeš koje si sve trofeje osvojio?

Habi - Za razliku od Vojvodine, gde su mi trofeji nažalost stalno izmicali, u Mađarskoj sam imao više sreće. Sa Debrecenom sam dva puta osvojio prvenstvo Mađarske i dva puta Super kup. Mogao bih reći da sam u dresu ovog kluba, imao dosta uspeha.


fkv.com - Koji su ti planovi u daljoj karijeri?

Habi - Profesionalnu karijeru sam, nažalost, završio pre dve godine zbog brojnih i teških povreda. Trenutno se nalazim u Hajduszoboszlu (20km od Debrecena), igram za Hajduszobolo SE (od ove sezone trećeligaš) i trener sam mlađim kategorijama u klubu. Planovi su mi trenutno vezani za HSE, upravo za te mlađe kategorije, s kojima želim da podelim svoje znanje.


Na kraju i nama ostaje da poželimo Ronaldu Habiju sve najbolje u nastavku karijere, ove trenerske pre svega. Ne sumnjamo da će njegovo znanje obogatiti decu pomenutog kluba, pa potom i prvotimce nekog većeg i značajnijeg. Onda ko zna – možda se jednom vidimo i u FK Vojvodini, jer čoveku njegovog kalibra vrata (i klupa, naravno) kluba uvek moraju biti otvorena. Ako pre toga, ne iz profesionalnih, već drugih razloga, naš Habi dođe u Novi Sad, neka obavezno svrati na stadion – tamo ga čekamo mi, koji bi želeli da svi današnji i budući prvotimci novosadske “”Stare dame” dobro upamte šta kaže Ronald:

“Vojvodina je za mene bila i ostala ispred svakog pojedinca, jedna jedina. Bila mi je čast što igram u jednom tako velikom klubu, da mi ni jednog momenta nije bilo na pameti da taj klub izdam.”

Kao što gore rekosmo – “Eh, da nam je 11 Habija”.

Zato ovde sledi naš naklon do poda!!! Hvala na svemu, Gospodine Habi!!!

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...