Intervju / Miodrag Stošić

Želim mom bivšem klubu da osvoji barem jedan trofej ove sezone, a uveren sam da oni to mogu!19.10.2010. 19:06

Miodrag Stošić(12)
Drago mi je kad Vojvodina pobedi Partizan...
Drago mi je kad Vojvodina pobedi Partizan...
K

ako jedan rođeni Beograđanin može da uđe u srce apsolutno svakog navijača i simpatizera novosadske Vojvodine? Odgovor na ovo pitanje dao je Miograg Stošić, svojim trudom, zalaganjem, borbom, ponašanjem i fudbalskim umećem, svakog sekunda, dok je u svom četvorogodišnjem mandatu, bio igrač i kapiten “Stare dame“, bez obzira na poziciju i prostor koji je zauzimao i bio dužan da pokriva, na zelenom pravougaoniku.

Taj njegov odgovor neka ostane u amanet svima (bez obzira odakle da dolaze u Novi Sad, ili su pak Vošina “deca“), jer samo tim i takvim pristupom se i može pridobiti naklonost ljubitelja fudbala, čak i onih “preko“, jer nema sumnje da ako Miodrag, ili bilo ko drugi, tako igra i u inostranstvu, on lako postaje predmet divana lokalnih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu, pa i njihov ljubimac.

Sada već davne 2005. godine, Miodrag Stošić je došao u FK Vojvodinu, nakon što je prošao Omladinsku školu OFK Beograda i odigrao jednu sezonu za seniorski pogon istog kluba, nakon čega je nastupao i za FK Loznicu i FK Radnički iz Obrenovca. Četiri godine igrao je u “Srpskoj Atini“, da bi se u leto 2009. godine otisnuo put Francuske, te od tada, zajedno sa saigračem iz redova crveno-belih Vladimirom Buačem, nastupa za Nîmes Olympique, koji igra u drugom rangu takmičenja, a sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor. Rođen je u Beogradu, 25. februara 1981. godine.

Nim (Nimes) je grad u južnoj Francuskoj. Nalazi se u regionu Langdok-Rusijon i departmanu Gar. Po proceni iz 2005. ima 144.600 stanovnika. Nim ima bogatu istoriju, još iz doba Rimljana - rimska kolonija je postao 50. godine pre Hrista, grad se u to vreme zvao Nemausus što znači “od izvora“. Oktavijan Avgust ga je učinio veoma važnim središtem, a i danas su u gradu vidljivi ostaci akvadukta, amfiteatra, rimskog hrama i rimske kule. Varvarska plemena i Mavari su ga često napadali, a 754. godine pao je u ruke Pipina Malog, a tek za vreme Luja IX Svetog u 13. veku, postaje posed francuskih kraljeva. Danas predstavlja popularnu turističku destinaciju.

Sam Nîmes Olympique je klub koji je osnovan 10. aprila 1937. godine (te godine je reformisan i dobija današnje ime, zbog finansijskih problema, klub Sporting Club Nîmois, koji je osnovan davne 1901. godine) i od 2008. je član “Ligue 2”. Ovu ligu su osvojili 1950. godine, a čak četiri puta su bili vicešampioni Francuske - 1958, 1959, 1960, 1972. Takođe su tri puta bili finalisti Kupa svoje zemlje - 1958, 1961, 1996. Pobednici 3. ranga takmičenja su bili 1997. godine, a od međunarodnih trofeja osvojili su Kup Alpa (neka vrsta turnira između francuskih, italijanskih, nemačkih i švajcarskih klubova) 1972. godine. Nadimak kluba je “Krokodili” (na grbu i zastavi grada nalazi se krokodil privezan za palmu), a najvatreniji navijači su “Gladijatori”. Igraju na stadionu “Stade des Costières”, kapaciteta 18.482 mesta (u sezoni 1991/1992 protiv Olimpika iz Marseja postavljen je rekord od 25.051 gledaoca, a pred put na EP 1996, prijateljski meč su ovde odigrale selekcije Francuske i Grčke), a nastupaju u crvenim dresovima. Prošlu sezonu, okončali su na 10. mestu tabele.

Ne može se pričati o istoriji ovog kluba, a ne spomenuti ko su sve bili prethodnici našeg Stoleta u njegovom dresu – Erik Kantona (jedan od najboljih igrača ove igre svih vremena), Loran Blan (sada selektor Francuske), Vilson Oruma (nigerijski reprezentativac na SP 1998 i osvajač zlatne medalje na OI 1996, te najbolji strelac i kapiten na U-17 SP 1993. godine, kada je podigao pehar pobednika prvenstva), Mihael Pažis (čuveni francuski napadač, najbolji strelac 2. Lige 2000. godine, baš u dresu Nima, i drugi na listi strelaca najelitnijeg ranga takmičenja u sezoni 2004/2005. u dresu Strazbura), Hoze Daniel Ponse (bivši argentinski reprezentativac i osvajač SP 1986.), Marokanac Hasan Akesbi (napadač sa skoro 300 utakmica za Nim i više od 10 godina staža u reprezentaciji svoje zemlje), Đamel Menad (postigao 30 golova za Nim, reprezentativac Maroka punih 13 godina), Rene Žirar (francuski reprezentativac, selektor svih mlađih državnih selekcija, a sada trener Monpeljea), Kristian Perez (francuski reprezentativac, učesnik EP 1992, preko 220 nastupa za Nim), Frederik Pikion (sada član Vest Hema, pre toga promenio nekoliko francuskih i engleskih klubova, reprezentativac Francuske). Kao legenda kluba posebno se ističe ex-reprezentativac (igrao “čitavih” dva minuta u nacionalnom dresu), pa naknadno i trener Nima u dva mandata (baš kao i pomenuti Žirar) – Bernar Boisier, koji za Nim beleži 279 nastupa. Od poznatih trenera ovog kluba, valja pomenuti i Josipa Skoblara (čuveni golgeter koji je za OFK Beograd postigao 63 gola, za nemački Hanover 30, a za marsejski Olimpik na 174 utakmice, čak 151 gol, pa je i danas jedna od najvećih legendi ovog kluba) i Lorana Furnijea (bivši reprezentativac Francuske). Danas Nim sa klupe predvodi Žan-Mišel Kavali.


Nakon što su u minulom kolu uzeli bod u Istru, a pre večerašnjeg domaćeg duela protiv ekipe Eviana u 11. kolu prvenstva, u kome do sada Nim beleži skor od 3 pobede, 2 nerešena ishoda i 5 poraza, pa sa 11 osvojenih bodova zauzima 13. poziciju lestvice (od 20 učesnika), Miodrag Stošić je izašao u susret uredništvu i čitaocima Sajta i odgovorio na nekoliko postavljenih pitanja. Na tome mu se od srca zahvaljujemo.

fkv.com - Prvo bi želeli da izrazimo veliko divljenje za partije koje pružaš u dresu Nima! Želimo ti puno zdravlja i sve najbolje u nastavku karijere. Kao što možda već znaš, redovno pratimo tvoju karijeru na našem Sajtu.

M. Stošić - Želim prvo da vam se zahvalim na lepim rečima i željama. Takodje, mnogo mi je drago što redovno pratite moje partije u Francuskoj, i na tome sam vam veoma zahvalan. Vidim da imate redovnu rubriku posvećenu nama u pečalbi, a pravo ste mesto da se čovek informiše i o trenutnim dešavanjima u našoj Vojvodini.

fkv.com - Kako si se snašao u Francuskoj?

M. Stošić - Mogu slobodno da kažem da sam se fenomenalno snašao u Francuskoj, pre svega zahvaljujući ljudima u klubu, treneru, saigračima i navijačima, koji su me od prvog dana fenomenalno prihvatili. Zaista mi je prelepo u ovom gradu i klubu, pa nisam u opšte pogrešio što sam karijeru, nakon Vojvodine, nastavio u njemu. Bio je to pun pogodak.

fkv.com - Kakav ti je plan za ovu sezonu?

M. Stošić - Pre svega da me zdravlje posluži, a trudiću se da pružam jos bolje partije i time doprinesem što boljim rezultatima kluba. Kao i pre početka ovogodišnjeg prvenstva i dalje imamo ambicije da se borimo za gornji deo tabele, što je neki realan domet. Sezona je tek počela, a ta borba će trajati do samog kraja.

fkv.com - Koji ti je bio najlepši momenat u karijeri dok si igrao za Vojvodinu?

M. Stošić - Bilo je, stvarno, puno lepih momenata, ali ja bih kao najlepše upravo izdvojio moje celokupno četvorogodišnje igranje za klub kao što je Vojvodina. To jeste i nešto najlepše što mi se dogodilo u čitavoj dosadašnjoj karijeri. Ko zna – možda se još jednom budemo “gledali”. Meni je bila čast, nadam se i vama, pogotovo što sam stao u rang velikana koji su u Vojvodini imali prilike da kao kapiteni predvode saigrače.

fkv.com - Da li se čuješ sa bivšim saigračima i da li pratiš rezultate Vojvodine?

M. Stošić - Moram da kažem da sam u super odnosima sa svim bivšim saigračima, a najredovnije se čujem sa Popom, Mijatom, Đurovskim...Redovno pratim rezultate i često gledam utakmice koje se igraju u zaštićenom terminu, a imao sam to zadovoljstvo da pratim fenomenalo izdanje protiv Partizana, gde je ekipa Vojvodine u svim elementima igre nadvisila rivala. Želim mom bivšem klubu da osvoji barem jedan trofej ove sezone, a uveren sam da oni to mogu. Po svemu prikazanom do sad, a mnoge sadašnje igrače dobro poznajem, znam da oni jesu kadri to da učine.

fkv.com - Kakva je razlika izmedju srpske Super lige i francuske 2. lige?

M. Stošić - Francuska 2. liga je pre svega dosta duga i naporna, a što je najzanimljivije i što je njen najveći kvalitet – i krajnje neizvesna. Do poslednjeg kola se ne zna koje tri ekipe ulaze u prvu ligu, a koje tri ispadaju, kao što je bilo predhodne sezone. Takođe, svaka utakmica se igra u večernjem terminu, i na svakoj utakmici ima minimum 5.000 ljudi. Svemu tome doprinose zaista velika imena klubova, poput Troa, Sedana, Le Mana, Nanta, Avra, Meca, Ajačia, Grenobla i ostalih. Složićete se da ta imena “odzvanjaju” u ušima, svih ljubitelja francuskog i evropskog fudbala.

fkv.com - Da li možemo očekivati još tvojih golova u ovoj sezoni?

M. Stošić - Iskreno se nadam da će ih biti, ali ja pre svega težim ka tome da dam svoj maksimum na svakoj utakmici, a nisam opterećen postizanjem pogodaka. Zna se i šta je moj prioritetni zadatak na terenu. Ali, fudbal se igra za golove i uvek ih je lepo postići. Oni će uvek i “doći” kao posledica dobre igre – što mene lično, što čitave ekipe.

fkv.com - Šta se dešava sa Buačem? Zašto ga nema na terenu?

M. Stošić - Bukija nije bilo na terenu zbog ozbiljne povrede koju je zadobio na samom početku sezone i zbog koje je pauzirao čitava dva meseca. Sada je u takmičarskoj ekipi i iskreno se nadam da će mu šef uskoro ukazati poverenje. Najvažnije je da se on stoprocentno oporavi, kako bi mogao da bude u konkurenciji. Velika smo podrška jedan drugome, a i meni samom je lakše kad je on u ekipi.


Posle ovog razgovora ostaje nam da poželimo Stoletu da proba da ove sezone sa Nimom učini korak više nego minule, te da klub za početak postane stabilan drugoligaš, pa tek onda krene u napad na prvoligašku scenu. Da li će Stole biti tada njihov član (ili nekog drugog kluba) ne znamo, ali u jedno smo sigurni – ZA TAKVOG ČOVEKA I FUDBALERA UVEK MORA BITI MESTA U FK VOJVODINI. Na terenu ili van njega nije važno, jer njegov fudbalski i ljudski pedigre su uvek preko potrebni. Zato je on svim poštovaocima novosadskih crveno-belih i MIO i DRAG.

Hvala Stole, na svemu!!!

Vesti
NIKOLA ČUMIĆ najbolji igrač sezone 2022/2023

Najbolji strelac tima, ponovo je i igrač sezone – u devetanest godina dugoj tradijiciji, NIKOLA ČUMIĆ je izabran za “Igrača sezone 2022/2023”, od strane navijača FK Vojvodine okupljenih oko Foruma i Sajta fkvojvodina.com! Kako su mu, sve do poslednjeg kola,...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...