Fudbalska liga 2006/07

User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8884
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Fudbalska liga 2006/07

Post by Radoye »

21/04/2006 | Izvor: B92, Sport
Terzić: "Fudbalska liga 12 klubova"

Od sledeće sezone naša fudbalska liga imaće 12 klubova, bez obzira na to da li će Crna Gora ostati u državnoj zajednici.

"To je odluka od letos i ne vidim zašto bismo nešto menjali. Ovo je definitivan stav FSS da se liga neće proširivati. Bilo bi potpuno nelogično širiti ligu ako se Crnogorci odvoje. Hteli smo da dobijemo na kvalitetu i zašto bi povećavali broj klubova ako se teritorija smanji", rekao je predsednik FSS Zvezdan Terzić.

Ukoliko se Crna Gora ne odvoji ligu će napustiti sedam klubova, ako ne bude tako elitno takmičenje napušta tri ekipe.

"Odlučili smo se za dvokružni sistem, pa plej of. Prvih šest klubova igraće za evro kupove a ostali će u borbu za opstanak".

Super liga za sezonu 2006-07 izgledaće ovako:

Sa Crnom Gorom: Crvena zvezda, Partizan, Voždovac, OFK Beograd, Vojvodina, Hajduk, Zeta, Budućnost BD, Zemun, Bežanija, Čukarički, Rudar

Bez Crne Gore: Crvena zvezda, Partizan, Voždovac, OFK Beograd, Vojvodina, Hajduk, Budućnost BD, Zemun, Bežanija, Čukarički, Borac, Smederevo
Priredio: Željko Čačija
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

КЛУБ СА ДУШАНОВЦА НИЈЕ СЕ ЛИЦЕНЦИРАО НИ ЗА ТАКМИЧЕЊЕ У ЕЛИТИ ЗА НАРЕДНУ СЕЗОНУ

Суперлига 2006/07 без Вождовца,
рат у Ивањици за наду у опстанак!



ЗАВЕСА на фудбалску позорницу Србије и Црне Горе данас неће бити спуштена! Нови заплет у суперлигашкој драми режирао је Вождовац: клуб са Душановца не само да се није пријавио за такмичење на европској сцени, него једини од Суперлигаша није поднео захтев за лиценцирање за наредну сезону у елити што је иначе обавеза свих који то имају у плану без обзира на плсман на табели!

Како су сви рокови прошли, Вождовац дефинитивно у следећој сезони неће играти у Меридиан суперлиги нити ико у Заједници суперлигаша или ФС СЦГ или ФС Србије има право да му дозволи накнадно лиценцирање! Да ли због небриге, неажурности или нечег трећег Вождовац је уз Јединство, Обилић и Будућност (П) у овом тренутку бивши члан елите, што значи да је Земун који је тренутно испод званичне црте, ипак обезбедио опстанак, али уколико се Црна Гора после референдума 21. маја осамостали, из ове лиге испашће само још два, а не три српска клуба! Поред Вождовца, у нижи ранг, али по пласману мора Обилић, а Хабитфарм Јавор и Рад данас ће у међусобном мечу у Ивањици одлучивати о својој судбини!

Из изузетно поузданих извора сазнајемо да су челници ФС Србије већ предузели све како их ниједна одлука 21. маја, а ни каснији потези ФС Црне Горе не би изненадили. У складу са захтевима УЕФА и јасним нормама и условима које европска кућа фудбала прописује националним савезима, мораће да ради и ФСС који ће наследити права ФС СЦГ у случају раздвајања Србије и Црне Горе. То практично значи да ФС Србије или ФС СЦГ, ако опстане, не сме да прогледа ниједном клубу кроз прсте ни по којој тачки, па ни Вождовцу чији је пропуст наизглед папиролошки баналан.
З. Стојадиновић
srafciger
Posts: 16
Joined: Sun May 07, 2006 12:12 pm

Post by srafciger »

Sve trenutne varijante izgleda lige u sledecoj sezoni mozete videti na www.PremierLiga.co.yu.

Ja mislim da ce se na kraju odustati od 12 klubova u ligi (Srbije), da ce ligu "prosiriti" na 16 i pritom nekom odlukom u ligu ubaciti klubove koji imaju "bolje" (u svakom slucaju vece) stadione i sansu da imaju vecu posetu, a da su to donekle zasluzili plasmanom na tabeli. To bi u ovom trenutku bili Krusevac, Sabac, Nis i eventualno Subotica.

U slucaju da ovi klubovi udju (ili budu ubaceni) u ligu, ne bi trebalo bar nekoliko godina iz lige da ispada vise od 2 kluba - mozda cak i kao u Belgiji 1 + play-out, ili u Skotskoj gde ispada 1 klub godisnje (tamo liga ima 12 timova). Treba bar nekima od njih, a i ostalim klubovima u ligi, pruziti sansu da ostvare stabilnost, mogucnost da daju priliku i mladim igracima, a ne da citave sezone strepe sto 7 klubova ispada u nizi rang. Ovakvim postupkom bi se i povecala sansa tim klubovima za uspesno privatizovanje.

Takodje bih rekao da je podjednako lose ako u ligu udju Bezanija (jos jedan BG klub), Celarevo (jos jedan "Banatski Dvor"), ili Cukaricki (jos jedan BG klub). Mislim da niko od njih nema infrastrukturu za najvisi rang takmicenja, a nece je ni imati. Nesto je bolje ako u ligu udje Apatin (koji ima neke bolje izglede za odgovarajucu infrastrukturu), ali i to je mesto od dvadesetak hiljada stanovnika (jos jedna Kula) i jednostavno se ne moze ocekivati neki poseban boljitak za zanimljivost lige.
Ja nisam sraf, ja sam srafciger!
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

SA IZBORNE SKUPŠTINE ZAJEDNICE SUPERLIGAŠA

I u narednom četvorogodišnjem mandatu na čelu Skupštine Zajednice superligaša biće Dragan Aca Bulić.



To je je jednoglasna odluka parlamenta „neposrednih proizvođača“, na sednici koja je imala svečarski karakter.

- Izuzetno sam zadovoljan onim što smo uradili u proteklih nekoliko godina. Krenuli smo iz haosa, sa dna i uspeli da unapredimo pre svega odnose unutar Zajednice, zatim saradnju sa fudbalskim savezom, a kao produkt tog pozitivnog trenda je i sve veća regularnost takmičenja. Predstoji nam bitka za povratak publike na stadione, jer to je jedini valjan parametar svih dešavanja u popularnom sportu- istakao je u uvodnoj besedi Bulić. Naravno, u predstojećem periodu imaće Zajednica pune ruke posla...

- Ključni momenat da sve krene stazom boljitka je privatizacija klubova, a ona mora biti obavljena na osnovu Zakona o sportu koji će valjda biti usvojen do kraja godine. To dalje znači da će klubovi sa rešenim imovinsko pravnim statusom moći da funkcionišu na principima modernih kompanija. Mogu da obećam javnosti, da sada funkcionišemo pod kapom FSS, i da ćemo se potruditi da u šampionatu ne bude nijedne nameštene utakmice. Ko u ovom segmentu uprlja ruke, mora da ide iz ovog sporta- dodao je predsednik Skupštine i UO Zajednice, Dragan Bulić.

Generalni sekertar Zajednice Miodrag Janković osvrnuo se na sistem licenciranja klubova koji će zaživeti u novoj sezoni, koja kreće 5. avgusta.
- Pravilnik će biti dosledno primenjen, a utisak je da će klubovi moći da ispune sve neophodne kriterijume kako bi ušli u takmičenje. Evidentno je da će sve ekipe na stadionima imati na startu lige ugrađene stolice i to po 3ooo mesta, a iz sredstava koja su inkasirana od UEFA programa „Het- trik“. Takođe, procenili smo da nam više ne trebaju bankasrke garancije za takmičenje, i da će biti dovoljne potvrde revizora koji su angažovani iz ovlašćenih agencija.

Babić i Riđošić potpredsednici
Nakon izbora novog- starog predsednika Skupštine, ujedno i Uo Zajednice, promivisana su i dva potpredsednika. To su Cvetko Riđošić (Vojvodina) i Ratomir Babić (Partizan).

Poverenje Deliću
Nakon sednice Skupštine zasedao je i UO Zajednice i izabrao inokosne organe koji će rukovoditi takmičenjem u Super ligi. Na funkciji komesara za takmičenje ostaje i dalje Branislav Delić, koji je crnogorski kadar ali je posao u prošlom mandatu obavio solidno, a njegov zamenik će biti Zdravko Savić iz Vojvodine.

Neće biti promena ni na mestu disciplinskog sudije jer je novi mandat poveren Nikoli Latinoviću dok je njegov zamenik Drakče Dimitrijević.

„Bože pravde” na svim stadionima

Jedna od bitnih novina u narednom šampionatu biće i intoniranje himne Srbije, Bože pravde, i to na svim stadionima pred početak prvenstvenih okršaja u Super ligi. Ovakvu obavezu na sebe preuzima klub domaćin, organizator utakmice, a cilj je naravno buđenje nacionalnog identiteta preko najpopularnijeg sporta u nas.

Zajednica će nastaviti rad na jačanju sponzorskog pula, i poboljšanju ukupnog imidža domaćeg fudbala, koji će i dalje biti prisutan na Tv ekranima, ali ne više u obliku multi prenosa, već kroz „sliku“ jednog duela po kolu i to nedeljom u zaštićenom terminu.

Z. Rangelov
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

SVE GLASNIJE SE PRIČA DA ĆE MERIDIJAN SUPER LIGE PRETRPETI PROMENE

Ako Zemun istupi Javor ide u elitu

Miodrag Janković: Pravilnik je jasan, Ivanjičani su prvi ispod crte, a ako oni ne budu želeli sledeći je Rad
Zemun se nalazi u neizvesnoj situaciji. Kako sada stvari stoje, tim iz Gornje varoši vrlo je blizu da ne igra u novoj sezoni u Meridijan super ligi. Mnoge stvari ne štimaju.

U slučaju da Zemun istupi, pitali smo Miodraga-Žuću Jankovića, generalno sekretara Zajednice super ligaša, kakva je procedura u pitanju?
- Meni niko iz Zemuna nije javio da neće u takmičenje. U slučaju da se to desi, Pravilnik je jasan - kazuje Janković.
- I šta on "kaže"?
- Uskočio bi Javor, prvi je ispod crte u minulom šampionatu. Ako i tim iz Ivanjice ne bude želeo da igra u najjačoj ligi, onda u prvi plan iskače Rad. Pravilnik ništa ne prepušta slučaju katogoričan je gen-sek.
Tragom zemunskog eha, pozvali smo i Duška Sekulića, vlasnika Javor-Habitfarma.
- Oberučke bismo prihvatili da zamenimo Zemunce. Naša zainteresovanost postoji i ako dođe do te realizacije eto nas ponovo među superligašima - izričit je Sekulić.
Čelnik Javora još napominje da je ekipa dobro pripremljena i da nije mrdala iz Ivanjice, gde ima sjajne uslove za rad.
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

Da li bi se u Srbiji u slučaju nameštanja mogao primeniti italijanski model kažnjavanja
Izbacivati iz lige bez milosti

Posle drakonskih kazni Fudbalske federacije Italije, kojim su najveći klubovi sa Apeninskog poluostvra proterani u niži rang takmičenja i sankcionisani oduzimanjem velikog broja bodova, nameće se pitanje da li bi ovako oštre mere, u nekoj sličnoj, za sada samo hipotetičkoj situaciji, preduzeli organi srpske fudbalske organizacije prema našim najmoćnijim klubovima. Odgovor na ovo pitanje pokušali smo da saznamo u razgovoru sa fudbalskim funkcionerima i stručnjacima.

Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice prvoligaša Superlige Srbije, tvrdi da bi eventualni krivci, bez obzira na njihov fudbalski rejting, sigurno snosili negativne posledice.

- Naši klubovi do sada nisu činili prekršaje zbog kojih bi bili rigorozno kažnjeni u smislu prebacivanja u niži rang takmičenja, odnosno oduzimanjem bodova ali ukoliko bi se to dogodilo sigurno ne bi izbegli sankcije. Kad se govori o dešavanjima u „Kalču“, moram da naglasim da mi nije jasno zbog kojih konkretnih greha su njihovi klubovi kažnjeni, jer je ono što je nama poznato uglavnom interpretacija medija. Ne znam kakav je pravilnik njihove fudbalske organizacije ali kod nas su takve stvari regulisane pravilnikom našeg Saveza, koji jedini može pokretati istragu i kažnajvati pojedince i klubove - naglašava Janković.

On navodi da su, zavisno od težine prekršaja, predviđene mere oduzimanja bodova, prebacivanja u niži rang takmičenja i kažnjavanja pojedinaca.

- Maksimalna sankcija za klubove, po našim propisima, iznosi gubitak devet bodova. Predviđeno je, takođe, i izbacivanje ekipe iz lige u kojoj se takmiči, pri čemu mogu, zavisno od veličine greha, da budu poslati u jedan ili čak dva stepena niži rang takmičenja. Pojedincima prete vremenske suspenzije, a za najteže prekršaje sankcija je doživotno izbacivanje iz fudbalske organizacije.

Janković se slaže sa ocenom da se izbacivanje najboljih klubova iz takmičenja negativno odražava na kvalitet fudbala, interesovanje javnosti i sponzora.

- Sigurno je da italijanska Serija A neće više biti ista, bez klubova kao što su Juventus, Lacio i Fiorentina. Kvalitet lige, a samim tim i finansijsko ulaganje sponzora će biti manji, a to bi se, bez sumnje, desilo i u našem fudbalu kad bi iz elitnog talmičenja izbacili najbolje timove. Naravno, to nikako ne može biti razlog da klubovi, kojima se dokaže krivica, ne budu kažnjeni - zaključuje Janković.

Radmilo Mihajlović, nekadašnji reprezentaticac Jugoslavije i fudbaler Željezničara, Dinama, Bajerna, Šalkea, smatra da primer iz Italije može da koristi našem fudbalu.

- Ako hoćemo u Evropu, onda moramo napraviti poštenu, regularnu ligu. U tom smislu treba kazniti svakog ko eventualno namešta mečeve, pa makar to bili i veliki klubovi, kao što su Crvena zvezda, Partizan, OFK Beograd... Dok sam radio kao direktor Rada uverio sam se da u našem fudbalu ima poštenih klubova i funkcionera, ali isto tako i onih koji su skloni da nameštaju mečeve. Ovo što se desilo u Kalču je veliki udarac za italijanski fudbal ali su oni očigledno procenili da, ukoliko žele da ostvare regularnost, moraju sankcionisati nedozvoljene postupke onih, čije su poteze, verovatno pratili već nekoliko godina i oko njih stezali obruč - ocenjuje Mihajlović.

Doskorašnji funkcioner Rada je dugo vremena proveo kao igrač u Nemačkoj, ali tvrdi da u to vreme tamo nije bilo nameštanja mečeva.

- Tada je tako nešto u Nemačkoj bilo nezamislivo. Kad sam iz Bajerna prešao u Šalke, ta dva kluba su se sastala u meču, koji je direktno uticao na šanse minhenskog kluba da osvoji titulu. Iako sam gajio simpatije prema Bajernu, nije mi palo na pamet da im pomognem na terenu, a Bavarci su poraženi u tom duelu.

Slučaj sudije Hojcera je pokazao je da su se stvari i u toj zemlji promemile.

- Sve je krenulo od kladionica, a svoj interes su našli i ljudi koji su skloni lakoj i brzoj zaradi. Krivci su, međutim, brzo kažnjeni, pa se pokazalo da su takve prljave radnje u Nemačkoj kratkog daha - naglašava Mihajlović.

Dragoljub Bekvalac, trener novog superligaša Bežanije, veruje da u Srbiji neće biti gledanja kroz prste najmoćnijim klubovima.

- Da ste mi ovo pitanje postavili u vreme postojanja FSSCG, ne verujem da bi se moglo očekivati da će nadležni kazniti krivce, bez obzira na njihova imena. Smatram, međutim, da novo rukovodstvo fudbalskog saveza samostalne Srbije na te probleme gleda drugačije. Ono želi da, bar u ovoj oblasti, budemo deo Evrope, zbog čega bi, siguran sam, isteralo stvari sa nameštanjem mečeva do kraja, odnosno kaznilo krivca, makar bio i najuglednije fudbalsko ime.

Ovaj stručnjak ne prihvata tvrdnje da bi se kažnjavanje velikih negativno odrazilo na kvalitet fudbala i interesovanje javnosti.

- Kakav je to kvalitet ekipa kad do rezultata dolaze nameštanjem mečeve! Pošto ni publika ne voli da gleda nameštene susrete, uopšte nisam ubeđen da bi fudbal odstranjivanjem takvih klubova mnogo izgubio - zaključuje Bekvalac.

K. Besarovic
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

MSL: Svi ispunili uslove

Svi klubovi Meridijan Superlige Srbije ispunili su uslove iz pravilnika o licenciranju, izjavio je generalni sekretar nacionalnog Fudbalskog saveza Miroljub Rajić.

Rajić je, međutim, dodao da su neki klubovi, ne navodeći imena, želeli da se sledeće sezone takmiče u Superligi, iako nisu predali sva dokumenta o finansijskom poslovanju.

Dokumenta o poslovanju klubova pregledala je revizorska kompanija ovlašćena od strane UEFA, na koju Savez nije mogao niti, prema Rajićevim rečima, želeo da utiče.

"Ostali smo pri stavu da svi klubovi moraju da ispune uslove iz pravilnika i po cenu da sledeća sezona počne sa osam ili devet klubova, što je u jednom trenutku bilo moguće. Na svu sreću to se neće desiti, pošto su klubovi shvatili da su svi dokumenti neophodni", rekao je Rajić na konferenciji za novinare.

FSS je sredstva dobijena posredstvom Het-trik projekta UEFA usmerila ka poboljšanju infrastrukturnih uslova klubova, od kojih je svaki dobio po 50.000 evra.

Fudbalska sezona u Srbiji počeće 5. avgusta.

Rajić je dodao i da je realno očekivati da FSS, sa jednom od dve neimenovane firme, sklopi ugovor o sponzorstvu nacionalnog Kupa.

"Skoro je sigurno da ćemo naći sponzora za Kup Srbije. Ostaje nam zatim samo da definišemo način na koji će se sredstva deliti, što zavisi od toga koliko ćemo novca dobiti", rekao je Rajić.

U Kupu će se takmičiti 32 ekipe, a šest mesta stvorenih izostankom crnogorskih ekipa popuniće se kroz kvalifikacije u kojima učestvuje 12 timova.
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

LISTE SUDIJA I POSMATRAČA USVOJENE BEZ UOBIČAJENIH TRZAVICA

Šansa za mlade

Super ligu će suditi 24 arbitra i 28 pomoćnika, Prvu ligu 34 sudije i 43 "mahača". Mnogo novih imena
Bolno mesto prethodnih godina uvek su bile liste sudija i sudijskih posmatrača za Super ligu i Prvu ligu Srbije. Ovog puta, međutim, Izvršni odbor i Sekretarijat FSS nisu imali nikakvih problema i predlog sudijskog odbora prihvaćen je u celini, a rasprave gotovo i da nije bilo.
Članovi Sekretarijata iskazali su potpuno poverenje u sudijski odbor i pohvalili trend podmlađivanja lista suđenja, posebno kada je reč o Prvoj ligi. Takođe, predstavnici Zajednice superligaša podržali su ljude koji će rukovoditi takmičenjem kada je reč o arbitrima.
Spisak superligaških sudija broji 24 imena, prosek godina na toj listi je samo 33. Super ligu će "mahati" 28 pomoćnika. Prosek godina na Prvoj ligi još je manji - 31, a na spisku glavnih sudija su 34 imena. Pomoćnika ima 43. Obe liste značajno su podmlađene, što se vidi i po velikom broju novih imena. U elitni rang došlo je čak devet arbitara iz svih regiona, a Prvu ligu pojačalo je 13 novih sudija.
Da podsetimo, od ove sezone o arbitrima će brinuti petočlani sudijski odbor kojim predsedava Bogoljub Stepanović iz Aleksinca, a članovi su Đorđe Žutić (Novi Sad), Milojko Simić (Požarevac), Zoran Petrović (Beograd) i Miroslav Radoman (Novi Sad). Sekretar odbora je Zdravko Jokić.


Sudije Super lige
Žarko Anđelković (Kruševac)
Života Vlajić (Beograd)
Milenko Vukadinović (Beograd)
Goran Vićentijević (Kraljevo)
Vlado Glođević (Vrbas)
Miodrag Gogić (Novi Sad)
Dejan Delević (Beograd)
Mihajlo Jeknić (Beograd)
Goran Jovanović (Smederevo)
Boško Jovanetić (Užice)
Milan Karadžić (Beograd)
Goran Kovačić (Zemun)
Dragan Krstić (Beograd)
Milorad Mažić (Vrbas)
Svetislav Marušić (Kraljevo)
Mićo Matić (Čačak)
Goran Milanović (Petrovac)
Igor Paunović (Kladovo)
Igor Pejović (Subotica)
Ninoslav Spasić (Surdulica)
Dragomir Stanković (Beograd)
Darko Stojanović (Lazarevac)
Dragomir Tanović (Subotica)
Dejan Filipović (Beograd)


Po meni opet previse delilaca (ne)pravde iz bg... :roll:
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

FSS ZAŠTITIO TERMINE DOMAĆEG PRVENSTVA OD TV PRENOSA STRANIH ŠAMPIONATA

FSS je po prvi put u istoriji našeg fudbala, a po ugledu na druge evropske saveze iskoristio pravo da u skladu sa odgovarajućim standardima UEFA (Pravilnik o TV prenosima) zaštiti termine odigravanja utakmica domaćeg prvenstva od direktnih prenosa mečeva stranih šampionata.



Srpska “kuća fudbala” ceni napore TV stanica da gledaocima u zemlji obezbedi sliku sa najatraktivnijih duela širom “starog kontinenta” i tako populariše ovaj sport, ali je evidentno da to više ne može ići na štetu domaćih klubova i takmičenja. Dakle, čvrsto je opredeljenje saveza da putem “zaštićenih sati” stopira prenose susreta inostranih liga. FSS je odlučio da zaštiti termine subotom, kad se igra većina utakmica Meridian Super lige i Prve lige Srbije, u trajanju od 2, 5 sati.

O striktnoj primeni UEFA Pravilnika o TV prenosima člana 48. Statuta UEFA, koji stupa na snagu sa početkom šampionata, upoznate su i sledeće televizije: RTS- Beograd, B 92, TV Politika, Studio B, Pink i SOS kanal.

- Savez je ispunio sve neophodne uslove, a to su jedinstven kalendar takmičenja sa fiksnim terminima odigravanja utakmica na domaćoj sceni, zatim da se subotom u zaštićenom terminu odigra najmanje polovina susreta u pomenutim ligama i na kraju da se 15 dana pre starta prvenstva uredna dokumentacija dostavi UEFA. “Zeleno svetlo” iz UEFA je već stiglo, pa to znači da automatski kreće primena Pravilnika o Tv prenosima- saopštio je na pres konferenciji zamenik portparola FSS Branko Marković.

U novoj sezoni neće biti više multi prenosa sa naših terena, a gledaoci će moći uživo da vide u svakom kolu po jedan duel i to petkom ili nedeljom.
- Verujemo da će se striktna primena proklamovanih pravila odraziti i na posetu na stadionima širom zemlje već na početku novog prvenstva- zaključio je Marković.

Z. Rangelov
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

Polovnjaci i anonimusi
V. V., 2. avgust 2006

PRVI šampionat Srbije, kako trenutno stoje stvari, startovaće bez trenera iz inostranstva, ali će zato boje naših superligaša braniti čak 14 internacionalaca, iz 12 zemalja, sa četiri različita kontinenta: Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike!
Najviše stranaca u svojim redovima ima Crvena zvezda - petoricu, naspram četvorice u Partizanu. I dok su crno-beli starosedeocima Oditi, Boji i Asprogenisu pridodali samo Makedonca Stojkova, komšije sa crveno-bele strane Topčiderskog brda uz Japanca Suzukija i Brazilca Da Silvu (verovatno će opet negde na pozajmicu) sada imaju i "karioku" Tadeua, Bugarina Georgijeva i, od pre nedelju dana, Senegalca Gaja. Vojvodina je zadržala Kizita (Uganda), Borac je doveo Tamvanjeru (Zimbabve) iz ivanjičkog Javora, dok je Smederevo blizu dogovora sa makedonskim reprezentativcem Baldovanijevim.
Najprometnije ovog leta bilo je na Karaburmi. "Romantičari" su odlučili da oprobaju sreću sa Južnoamerikancima, ali se, po svemu sudeći, neće ovajditi: Argentinac Suarez je već dobio "zahvalnicu", a status Kolumbijca Pizara i Čileanca Berioza je još neizvestan pošto na pripremama nisu ubedili čelnike kluba da će biti adekvatna pojačanja.
Ni Crvena zvezda nije imala mnogo uspeha u "skautiranju": Brazilci Luis Felipe Oliveira i Miler Alemao su se zadržali na probi tek nekoliko dana, dok će Fabio da Silva, koji je minulog proleća na pozajmicu boravio (ne i igrao) za kulski Hajduk, morati da potraži novu sredinu za dokazivanje.

STRANCI U SRBIJI
1. GAJ (C. zvezda - Senegal)
2. TADEU (C. zvezda - Brazil)
3. GEORGIJEV (C. zvezda - Bugarska)
4. SUZUKI (C. zvezda - Japan)
5. DA SILVA (C. zvezda - Brazil)
6. ASPROGENIS (Partizan - Kipar)
7. BOJA (Partizan - Kamerun)
8. ODITA (Partizan - Nigerija)
9. STOJKOV (Partizan - Makedonija)
10. KIZITO (Vojvodina - Uganda)
11. TAMVANjERA (Borac - Zimbabve)
12. BALDOVANIJEV (Smederevo - Makedonija)
13. PIZARO (OFK Beograd - Kolumbija)
14. BERIOZ (OFK Beograd - Čile)

ostaje da se vidi da li ce Brown biti 15...
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9838
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Post by Voja »

Kakav pocetak prvenstva!!!! Prvo se do zadnjeg minuta ne zna jel Zemun igra ili ne igra.Zatim igraju mec sa OFKom u petak,da bi OFKa povela sa 2:0 u samo dva ili tri minuta,zatim livescore objavljuje pobedu OFKe od 2:1,ali bez strelca za Zemun,zatim na MONDO vstima pise pobeda OFKe od 2:0,a opisan je i pocasni gol Zemuna,i zatim na kraju SOS nema reportazu,jer kao navodno nemaju uslove da snimaju u Zemunu i traze suspenziju stadiona jer je prvenstvo neregularno ukoliko se nastavi igrati na ovom stadionu.Nagradno pitanje: OFK je pobedio,ali KOJIM REZULTATOM??? Eto,prvi mec,i vec milion zavrzlama,malo li je???

p.s.Klemente dosao na mec,ali jbg,otisao pre vremena... prokisnjava tribina. :lol: Steta,jer je Brana Ilic kao rodjen za mesto u reprezentaciji pored naravno Danka Lazovica :oops:

p.s.s.predvidjam najslabiju sezonu i najslabiji fudbal u poslednjih 10-ak godina!!!!
Image
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

FSS: Santrač direktor omladinaca

Nekadašnji selektor SR Jugoslavije Slobodan Santrač imenovan je na funkciju direktora Omladinskog sektora u Fudbalskom savezu Srbije, saopštila je danas ta organizacija.

Santrač je reprezentaciju SRJ vodio kroz kvalifikacije za SP 1998. i na tom takmičenju, koje je naš tim završio porazom od Holandije u osmini finala.

FSS je saopštio i da je na mesto direktora liga mlađih kategorija postavio Dejana Nedića.

Srbija će od ove godine, pred omladinske i kadetske, imati i pionirsku ligu.
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

TERZIĆ NA RAZGOVORU U UEFA
Sekretar disciplinske komisije UEFA Peter Limaher najavio da će ispitati povezanost predsednika Zajednice superligaša Ace Bulića s kladionicama

Četvorica srpskih internacionalaca koji igraju u kiparskom Etnikos Ahnasu nisu osumnjičeni za nameštanje utakmice protiv belgijskog Roselara, kaže za Kurir Peter Limaher, sekretar disciplinske komisije UEFA. On tvrdi da "evropska kuća fudbala" trenutno samo prikuplja informacije o ovom događaju i da zasada niko nije označen kao krivac.

- UEFA trenutno radi na rasvetljavanju ovog događaja i u ovom trenutku ne mogu da vam kažem nikakve konkretnije informacije. Jedino mogu da potvrdim da radimo na ovom slučaju i da verujem da ćemo što pre uspeti da ga rešimo. Pokušavamo sa svih strana da prikupimo što više informacija koje bi nam pomogle da vidimo šta se krije iza svega. Zbog toga smo obavili razgovore s nekoliko članova ova dva kluba, ali sa igračima iz Srbije nismo pričali - kaže za Kurir Peter Limaher.

Da li je bilo koji klub iz Srbije pod lupom UEFA zbog neke utakmice u Evropi ili u domaćem šampionatu?
- Zasada nije. UEFA pomno prati sve što se događa u takmičenjima pod njenom ingerencijom i neće dozvoliti nikakve nepravilnosti. Mi smo fokusirani na evropska takmičenja i ne petljamo se u nacionalne šampionate. Kada je domaće takmičenje u pitanju, to je stvar za koju je zadužen fudbalski savez te zemlje i na njima je da isprave sve nepravilnosti.

Da li mislite da je prvenstvo Srbije regularno?
- Imamo informacije da je predsednik Zajednice prvoligaša Dragan Bulić bio vlasnik kladionice, što je vrlo delikatno. Razgovaraćemo sa predsednikom vašeg Saveza Zvezdanom Terzićem na tu temu u što skorije vreme. UEFA ne dozvoljava nikome ko je aktivan član nekog kluba ili fudbalskog saveza da ima bilo kakve veze s kladionicom, a to se odnosi i na njegovu najbližu rodbinu - ističe Limaher.
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

STVARNO NAJGORI

Samo pet golova na šest utakmica u desetom kolu Meridijan super lige
prevršilo svaku meru u Srpskom klupskom fudbalu.
Tribine su nam prazne jer: majstora više nema, potezi koji
ostavljaju bez daha su sve ređi, a lopta sve manje ide u mrežu.

Nijedan tim nije postigao dva gola i primio više od 1,5 golova u proseku po me­ču. Najlošiji prosek golova od svih evropskih liga

"E ovo je prevršilo svaku meru!". Čuvenu rečenicu Miće Tomića iz kultnog filma "Ko to tamo peva" mogao je da upotrebi svaki, baš svaki od 6.200 fudbalskih zaluđenika (a i oni što su zavaljeni u fotelju izabrali pogrešan TV-kanal) po završetku desetog kola Meridijan Super lige. I da proklinje upropašteni vikend, još jedan u tužnom jesenjem nizu. I da jednostavno zapita, parafrazi­rajući ime pomenutog filma: Ko to tamo igra?

Zaista, posle pet - i brojem 5 - golova na šest (!?) utakmica u subotu po podne i uveče, obič­nom čoveku željnom zanimljivog fudbala (ne vrhunskog!) ostaje samo da zapita: zašto više traćiti vre­me i trošiti novac na našim stadionima?

Koga da gleda? Majstore? Takva vrsta na ovim prostorima je u poznom stepenu odumira­nja.

Šta da vidi? Poteze koji ostavljaju bez daha? Ma, kakvi...

Možda golove? Ne, i njih je sve manje i manje. A to boli sve više i više. Svaka mera je, reko­smo, prevršena, pa smo došli do apsurda da treba pogađati na koju utakmicu valja otići i videti loptu u mrežu. Onda je to lutrija, a u tom slučaju je bolje odigrati tiket lotoa. Pa, ko zna...

Činjenice su, dakle, neumoljive: srpski klupski fudbal je na ivici. Da se ne prevali u provaliju potrebni su, na prvom mestu, upravo golovi. Ali kako, kad Partizan veže četiri meča bez primoravanja golmana rivala na kapitulaciju!? A poređenja radi, baš s Ješićem na klupi, crno-beli su u sezoni 1999/2000. postavili rekord - 111 golova na 40 utakmica! Skoro tri po utakmici, a sada ni jedan i po.

Kako da se ljudi vrate na stadione, kad Zvezda i kad pobeđuje sve češće postiže po jedan gol? Ukupno 15 na deset utakmica. Hoće li "bunkeri" na gostovanjima doprineti prosperitetu? Treba li Gornjovarošanin, ili Novosađanin koji je u istom položaju, da i dalje gleda superligaški (!?) fudbal posle dva gola Zemuna, ili Vojvodine, u prvoj trećini prvenstva? Ili Čačanin posle četiri gola Borca?

Poražavajuće fakte zaokružuje prosek po meču: nijedan tim nije postigao dva gola! Nijedan nije ni primio dva gola po meču, čak ni jedan i po. A zašto ne bi? Zar nije 3:3 bolje nego 0:0, ili 3:2 lepši ishod od 1:0? Čoveku treba samo malo da bi bio srećan. Ako već prazni džep, da mu srce bar bude puno.

Fudbaleri, golgeteri, lopta je na ivici - vi ste na potezu.



NAŠI POZNATI FUDBALSKI STRUČNjACI O UZROCIMA PROBLEMA

Milorad Kosanović Veliko nepoverenje

- Publika zaobilazi naše stadione i utakmice, jer je dosta mečeva dogovoreno. Postoji veli­ko nepoverenje. Povrh toga igra koja se demonstrira je slaba, spora, bez mašte. Ljudi upoređuju na­še i strane utakmice i sve im je tada jasno... Naši timovi nemaju jasnu kreaciju igre. Kretanje špice­va je veliki problem. Već godinu i po dana nisam bio ni na jednoj utakmici. I to puno govori.

Ilija Petković

VRATIĆE SE KAD - TAD

- Ja sam sa našom reprezentacijom vratio publiku na tribine. Šta se ovo dešava sa našim fudbalom nije mi jasno. Eto, moj OFK igra vrlo dobro, ali nema publiku. Treba ozbiljno da se zapitaju ljudi koji vode takmičenje - šta se ovo sve dešava. Narod je nakada jedva čekao subotu i nedelju da pohita na utakmice i uživa. Ima i rizičnih mečeva. Ljudi se plaše. Ipak, naš svet voli fudbal i kad-tad će mu se vratiti.

GORAN STEVANOVIĆ

PREVARA NE PROLAZI

- Nema kvaliteta i tačka. Ne može se srpski narod varati ričama, jer dobro znaju fudbal. Bio sam na meču Crvena zvezda - OFK Beograd i na tribinama se uverio u veliko razočaranje malobroj­nih navijača. Očekivali su puno, a ništa nisu videli. Ne znam ko od naših trenera sa profi licencom ra­di u našoj najjačoj ligi.


DRAGOLjUB BEKVALAC

VEČITI SE SROZALI

- Igra Partizana i Crvene zvezde je katastrofalna. Oni su se srozali na nivo ostalih učesnika u Meridijan Super ligi, umesto da je obrnuto... Zašto nema više golova? Poenta je u tome što se od trenera traži samo rezultat i to po svaku cenu. Eto jedna Bežanija na četiri utakmice na svom terenu dozvoli protivnicima da naprave - samo jednu šansu. Kod nas su hitovi šampionata timovi koji su do juče bili van superligaškog takmičenja.

STANISLAV KARASI

IGRATI NA POBEDU

- Odavno je aktuelno: kad nema golova, nema ni publike. Svi timovi igraju sistem 4-4-2 i svi hoće prvenstveno da se odbrane. Moje geslo je da treba igrati na pobedu, a ne na odbranu. Treneri su isključivi krivci za ovu situaciju. Oni prave taktiku. Vlasnici klubova kao da žele staromodnu igru. I imamo je. Nije ni čudo što su neke moje kolege delegati gotovo zaspali za vreme utakmica.

MILOLjUB OSTOJIĆ

TRENERI POČETNICI

- Ko nam je kriv što igramo loš fudbal. Dosta je trenera početnika, koji se u svemu tome ne snalaze. Unapred se znaju ishodi na mnogim utakmicama, bezbednost je slaba. Prodajemo što va­lja. Eto Zvezda je prodala 7-8 igrača, koji je tek trebalo da postanu asovi. Nema sistematizacije u igri, radu i rezultatima. Puno je staromodnosti. Kako prolazimo u Evropi, to je slika našeg fudbala i kvaliteta.

MILAN ŽIVADINOVIĆ

DEŽURNI SMO KRIVCI

- Iz inostranstva dovodimo drugorazredne igrače. I ko će da ih gleda. Velika imena pune sta­dione. Kod nas ih nema. Mladima treba vremena da ih prihvati publika. Treneri nisu krivi za situaciju, jer nisu materijalno ni afirmativno stimulisani. Nažalost su uvek dežurni krivci. Ne znam kada sam bio na našem nekom stadionu. Novu grupu kvalitetnih trenera predvodi Krčmarević.

MILENKO KIKOVIĆ

DOSADA NA TERENU

- Glavna boljka je što nemamo kvalitetnih špic igrača. Slabe ekipe - slab kvalitet fudbala. Su­đenje je slabo, a navijači ne idu na stadion iz "stotine razloga". Tu su ekonomski, socijalni i još neki aspekti. Fudbal je prerastao u dosadu, nema tempa, nema akcija. To sve imaju u Evropi i prenosi­ma iz brojnih zemalja. I što bi se zamlaćivali na našim stadionima.


DOSADNO ALI POŠTENO

Nije sve u domaćem fudbalu baš toliko crno
Tačno je da nema ni publike, niti golova, ali je tačno i da više gotovo i nema utakmica tri za tri, kupovi­ne, trgovine, vraćanja dugova


Nema golova, nema publike, nema para... Ali, nije sve u našem fudbalu tako crno kao što bi se mo­žda na prvi pogled reklo. Skraćena liga donela je nešto što smo odavno priželjkivali - pošteno takmi­čenje u kojem nema igre tri za tri, trampe ja tebi-ti meni, trgovanja, dugovanja i vraćanja. Igra se do­sadno, zatvoreno, oprezno, sa stalno podignutim gardom - to je tačno, međutim, to je između osta­log i dokaz da sada svaki bod ima specifičnu težinu, a da je svaki gol zlata vredan.

Nije ovo demagoška priča kojoj je za cilj zamazivanje očiju pred nagomilanim problemima koji i bu­kvalno guše domaće elitno takmičenje. Naprotiv. Ali, kao što je "Sport" juče iz svih uglova, dokumen­tovano, činjenično ukazano na sve što ne valja, tako danas moramo da predočimo i ono što je do­bro. I nije to samo zrno u gomili kukolja, to je ono o čemu smo godinama izprazno pričali trudeći se da reč regularnost ne obesmislimo do krajnjih granica u ligi u kojoj se često nedeljama unapred znao čak i tačan rezultat, pa i strelci.

E sada više nije tako. Pa onda nije čudo što domaće utakmice mogu da se igraju u svim kladionica­ma, što više nema stopiranja uplata, ograničavanja iznosa. Ako i ima repova prošlosti, onda se zai­sta mogu izbrojati na prste jedne ruke. I možemo ih tretirati kao izuzetak koji potvrđuje pravilo, bez straha da će nas neko nazvati smešnim, naivnim ili neupućenim.

Sve ovo, naravno, ne može da izbriše neslavan podatak da smo po efikasnosi najgora evropska li­ga, da igramo dosadan i staromodan fudbal, onaj koji publiku podiže na noge samo u 45. i 90. minu­tu kada sudija označi kraj, kao i činjenicu da najčešće umesto gledanja u ogledalo i priznanja svojih slabosti tražimo pesak u koji bismo najlakše zabili glavu, međutim,.. Makar i tanak snop svetlosti na kraju tunela bolji je nego potpuni mrak. Zar ne?


POSETA KOD KUĆE U PRVIH DESET KOLA

1. Partizan 45.123

2. Vojvodina 20.000

3. Crvena zvezda 19.500

4. Borac 13.200

5. Smederevo 13.000

6. Mladost 10.000

7. Banat 8.800

8. Zemun 6.700

9. Hajduk 5.500

10. Voždovac 3.800

11. Bežanija 2.600

12. OFK Beograd 1.650

UKUPNO 149.873
User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Post by Dejan »

LjUBAV NA DALjINU

FS Srbije kreće u akciju koja ne mora da bude utopija
- povratka navijača na stadione
Učesnici okruglih stolova trebalo bi da pruže odgovore
na pitanja zašto narod ne dolazi na stadione, šta ga je oteralo
sa tribina i ko je to učinio.


Gde se dela ljubav prema fudbalu, omiljenim klubovima? Mnogo pitanja i vidljivih uzroka, ali niko još nije ponudio odgovore i akciju

Korak po korak. Problem po problem. Tako novo rukovodstvo novog Fudbalskog saveza Srbije trasi­ra put ka boljoj sutrašnjici. Stiče se utisak da se svaki dan uradi po jedna korisna stvar. To se uoča­va prvenstveno kroz rezultate selekcija na terenu, ali je vidljivo da i organizacija nastoji da se namet­ne i što bliže uz rame bude uz sve one koji nešto, ili mnogo znače u Evropi.

Danas će doći na red i problem oko navijača, navijanja, posećenosti utakmica i problemu malog odziva na fudbalskim stadionima. FS Srbije će kroz okrugle stolove u narednom periodu pokušati da odgonetne zagonetku što narod ne dolazi na stadione. Šta ga je to oteralo sa tribina i ko. Gde se dela ljubav prema klubovima, prema prvoj, a najsporednijoj stvari na svetu.

Jedno je sigurno. Niti klubovi mogu bez navijača - a opet niti navijači mogu, a da za nekog ne navija­ju. Pa što ne dolaze na stadione, što ne navijaju? U ovom trenutku niko nema pravi odgovor - ne­gde se priča kreće od slabe lige, slabog fudbala, prosečnih pojedinaca, brze prodaje kvalitetnih, do nekakve neregularnosti prvenstva...

Niti nam je liga toliko slaba, bar ne za naše okruženje, niti su igrači toliko prosečni, niti se namešta kao nekad, naprotiv, sve je u neku ruku pozitivnije ali...

Najveći problem je što osim Partizana i Zvezde koji, bar na papiru imaju iza sebe armiju navijača, ostale sledi samo šačica... Bežanija, Voždovac, Banat, Apatin, Hajduk iz Kule, Zemun, sad i Smede­revo, pa i Borac, OFK, Vojvodina. Sto, dvesta, trista - maksimum hiljadu. Kad se rasporede na tribi­nama stiče se utisak da nema nikog. Ili samo zalutali.

Nećemo reći ništa novo, ovo novo vreme je dovelo do toga da će svako odgledati meč italijanske, španske ili engleske lige u toploj sobi pre nego da rizikuje da provede sat-dva na vetru ili kiši. A, ne­kima sada smeta i sunce!

Šta će ljudi privrženi fudbalu reći i predložiti na okruglim stolovima ostaje da se vidi i čuje. U ovom trenutku važno je da je problem uočen, da ovako ne valja, pa ostaje da FS Srbije, zajedno sa klubo­vima u ovom mraku pronađe put sa praznih tribina. Što pre to bolje.

I KAD DOĐU

SAMO ŠTETA

Sa navijačima ili bez njih - ne zna se šta je gore. Jer, ako neka utakmica poprimi interes širih ma­sa, eto uvećanog broja navijača na tribine. A kad se tu okupe, i bez obzira jesu li zadovoljni rezulta­tom, ili nisu - prave nerede. Partizan i Zvezda to plaćaju, godinama ispaštaju.

Naš list je svojevremeno objavio cifre od kojih se normalnom čoveku zavrti u glavi koliko je evrop­ska kuća fudbala zaradila od naša dva najjača kluba.

Za pare koje su plaćene zbog obesti navijača ovde i van naših granica svaki od ova dva kluba su u proteklih pet godina mogli da kupe najmanje po deset pristojnih novih stanova!

Eto, koliko košta ljubav navijača.

VIČI BRE, ZEKO LOPOVE!

Sećamo se utakmice prošlog prvenstva kada je Partizan igrao protiv Zemuna. U Humskoj su otvori­li vrata za slobodan ulaz. Došlo je desetak hiljada pristalica. Lepo vreme, lepa igra.

Međutim, to se nije svidelo grupi sa južne tribine koji su protestovali oko stadiona. Ušli su kivni na istočnu tribinu i savetovali ljudima koji su mirno sedeli i navijači: "Vičite bre, Zeko lopove". Toliko su­gestivno, nadmeno, da se loša atmosfera prenela i na teren. Onda su i igrači došli na red, pa je Partizan igrao samo 0:0 i u tom meču se oprostio od titule.

Da ne govorimo o tome što se često događa: navijač na tribinama peva da voli klub, a u isto vreme lomi "od sreće" zbog gola, skupe stolice.

HOĆE SVI DA

UPRAVLjAJU

Navijač mora da bude navijač i u dobru i u zlu. Onda može slobodno za sebe da kaže kako voli klub. Ovako, šta nam se sada događa: ako Crvena zvezda ne igra u Evropi, ovi što vode klub nisu dobri. I odmah parole protiv pojedinaca.

Partizanu ne vredi što malo, malo pa prezimi u Evropi. Posrće debelo u ligi i to je dovoljno nekima za obračun sa ljudima koji vode klub. Pišu se parole, pevaju pesme čak i protiv članova porodice, svi se busaju kako navodno vole klub - a obilaze oko stadiona. Izgleda da bi ti što se tako ponašaju najviše voleli da se oni pitaju, ili još bolje, da oni rukovode.

Jer u Srbiji svi znamo sve.

OKRUGLI STO

Međunarodni Tanjugov pres centar u Beogradu danas će biti domaćin interesantnog okruglog sto­la. Tema je povratak publike na naše stadione.

Domaćin je Zvezdan Terzić, predsednik Fudbalskog Saveza Srbije. Gosti će biti glavni urednici "Sporta" i "Sportskog žurnala", te urednici Sportskih rubrika "Večernjih novosti", SOS kanala, "Politi­ke" i RTS-a.

Tribine na našim prvoligaškim i drugoligaškim stadionima su gotovo prazne. Sve je manje gledala­ca i navijača. To je jedna od "rak rana" našeg fudbala.
Locked