Prvi klub navijača FK Vojvodina

Vaša sećanja na utakmice, bivše igrače, legende...
Post Reply
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Prvi klub navijača FK Vojvodina

Post by Владика »

У широј јавности мало је позната чињеница да прича о организованом навијању у Новом Саду не започиње 1989. године већ тридесетих година двадесетог века. Ф.К. Војводина је имала другачији историјски развој од сталих клубова у региону тако да је и прича о њеним навијачима имала свој особени пут. Војводина је клуб који је потекао (сад већ давне 1914. године) директно из народа због љубави према фудбалу. Зато је јасно да су први навијачи били оснивачи клуба, играчи и чланови њихових породица. Временом је Војводина постала најпопуларнији клуб у граду и на територији данашње покрајине тако да се и навијачка база значајно проширила. У времену пре Другог светског рата држава се није мешала у фудбал тако да су клубови преживљавали и напредовали само уз помоћ појединаца односно навијача. Бити члан неког клуба тада није значило само куповање годишње карте и праћење утакмица већ и узимање учешћа у оцењивању рада управе и играчког кадра и помагање клуба материјалним прилозима. Ради бољег усаглашавања и кординације рада између навијача, 15. децембра 1937. године организован је први клуб навијача Ф.К. Војводине. Ова организација је имала свој статут и уредно је била пријављена у Министарству правде.
Вест о овом изузетном значајном датуму у историји организованог навијања на нашим просторима пренела је „Застава“ (у то време један од најтиражнијх дневних листова у Новом Саду) у издању од 17. децембра 1937. године: „Прексиноћ, у просторијама гостионице г. Саве Дотлића у Милетићевој улици, одржан је састанак пријатеља и симпатизера Ф.К. Војводине. Састанак је сазван ради оснивања једног клуба, коме ће бити циљ да помаже Ф.К. Војводину и то у овим правцима: Материјалним прилозима, куповањем реквизита из своје готовине, вршење пропаганде за њене фудбалске приредбе, иступањем у свим случајевима када то интереси Војводине захтевају, организовањем навијачких возова и излета када њихов клуб гостује на страни итд. Средства клуба биће члански приноси, приходи од разних приредаба, добровољни прилози, поклони и помоћи. Овом састанку присуствовало је око 100 пријатеља црвених, који су углавном водили акцију да се клуб оснује“.
Клуб навијача је наставио свој веома продуктивни рад све до уласка Краљевине Југославије у Други светски рат 1941. године. Боља организација између навијача донела је и велике успехе на терену јер управо у том периоду од 1937. до 1941. године Ф.К. Војводина је и остварила своје најзначајније резултатске успехе пре Другог светског рата.
Овај јединствен догађај за нашу навијачку сцену најбољи је тестамент колико су навијачи Војводине као и новосадска омладина били модерни и правовремени у праћењу светских трендова јер поред тога што су међу првима на овом простору почели да играју фудбал први су и основали клуб навијача. Друге навијачке групе у иностранству као и код нас често узимају неке митске и тешко проверљиве догађаје као године свог оснивања и због тога још више 15. децембар 1937. године добија на значају за културну и спортску историју Новог Сада и Војводине.
Post Reply