Opste diskusije - Tema: Strane sudije

Locked
User avatar
budababa
Posts: 4008
Joined: Wed Jan 19, 2005 9:51 pm
Location: Liman 3

Opste diskusije - Tema: Strane sudije

Post by budababa »

Cinjenica da puno klubova u nasem prvenstvu ima prigovor na sudjenje i da se zaista pravi sijaset gresaka na utakmicama "elitnog" ranga, kao i vest koja sledi, povela me je da otvorim ovaj topik.
B92 wrote:Srpske sudije u rumunskom prvenstvu

Fudbalske sudije iz Srbije Dragomir Stanković, Nikola Tomičić i Igor Radojčić sudiće na utakmici rumunskog prvenstva između Kluža i Brašova, 16. maja.

Stanković će biti glavni arbitar, dok će Tomičić i Radojčić biti pomoćne sudije. Zahtev da srpski arbitri dele pravdu stigao je iz sedišta Fudbalskog saveza Rumunije što je generalni sekretar FSS Zoran Laković ocenio kao "istinski dokaz kvalitetnog rada na svim instancama u srpskom fudbalu poslednjih godina".

"Često smo svedoci isključivih kritika na račun kvaliteta domaćeg fudbala i veoma čestih loših strelica upućenih ka našim sudijama, a sada vidimo da smo svi zajedno itekako cenjeni u internacionalnim okvirima", izjavio je Laković.

Laković je dodao da se nada da će to doprineti da se promeni slika o srpskom fudbalu u sudijama.

Utakmica Kluža i Brašova je važna za oba tima zbog borbe za plasman u Kup UEFA. Kluž je na petom mestu sa 48 bodova, a Brašov na osmom sa 45.
Ovo nije jedinstven slucaj u Evropi, naprotiv. Osim toga, svi znamo sta se desilo nedavno u Poljskoj, pa je ova zemlja prakticno ostala bez sudija saveznog ranga, kvalifikovanih da sude prvoligaske utakmice.

Pitanje koje proistice je: da li ste za povlacenje slicnih poteza i u nasem nacionalnom prvenstvu? Strane sudije - DA ili NE?
Ko navija za Vošu, ni pakao mu neće teško pasti...
ice
Posts: 2861
Joined: Wed Feb 16, 2005 12:50 am

Post by ice »

Ja sam protiv,jer na taj nacin necemo podici nivo sudjenja kod nas jer nase mlade sudije nece dobijati pravu sansu.Ako pogledamo gde se desavaju sporne situacije kod nas i koje sudije prave greske,videcemo da su to vise starije i iskusnije sudije i da to verovatno rade namerno.Na srecu nema ih mnogo i bez obzira na sve mislim da je sudjenje kod nas mnogo,mnogo bolje nego u ranijem periodu kada je bilo katastrofalno.Dovoljno je da se samo setim devedesetih ili perioda nakon promena 2000.godine.Mislim da treba pruziti sansu nasim sudijama,ali pre svega mladim i skolovanim.Mnogi su ovde ostrasceni i iz navijackog ugla gledaju na sudjenje,ali nije bas sve tako crno.Mislim da je onaj Ninoslav Spasic jedan od retkih totalno negativnih primera i da ako se takvi odstrane,imamo cemu da se nadamo.A strane sudije nisu nista bolje,izuzev onih najboljih internacionalaca sto sude Ligu sampiona,a takve verovatno ne bismo mogli dovesti.Eto mnoge strane lige imaju problema sa sudijama,nije to nista novo,kod nas je jos i dobro.
Bato majstore vodi nas do titule :lol:
User avatar
Turija
Posts: 10665
Joined: Thu Feb 03, 2005 11:25 pm
Location: Vojvodina

Post by Turija »

Mislim da nam strane sudije u domaćem prvenstvu ne bi ništa pomogle.Bilo bi skoro isto, samo bi uzeli velike sudijske troškove, odsudili bi onako kako im se ,,doplati" (ko da više pobediće lakše), stavili pare u džep i pravac kući pevajući (UEFA ima da juri toliko svojih sudija u međunarodnim takmičenjima, tako da greškama u našem Prvenstvu ne bi stigli ni da se pozabave). Najdrastičniji primer je sinoćnje suđenje Čelziju i to u polufinalu LŠ, ej.Svet ima veliki problem sa suđenjem.Ogromne pare su u igri, a niko nije spreman da preseče u ime Pravde (jer gubi mnogo zelenih novčanica).Mašina će stati, tek kad udari u zid, tj kad budu imali štetu (nestane publike sa stadiona i pred TVom ).
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Minja
Administrator
Posts: 1903
Joined: Thu Jan 13, 2005 12:45 am

Post by Minja »

Bavite se posledicom a ne uzrokom. Mi imamo dovoljno kvalitetnih ljudi tj. sudija, jedino sto oni nemaju uslove da posteno sude i cesto odustanu od tog zanimanja, pre nego sto uopste i stignu do ozbiljnijih utakmica.

Pisao sam vec u jednom postu kako je to biti sudija na utakmici u Sajkasu. Slicno je svugde u nizim ligama. Oni koji su posteni i hoce da sviraju korektno, najebu. E sada, oni koji su posteni, najebu jednom, eventualno jos jednom i onda se manu corava posla. Za dve-tri hiljade dinara da im svaka budala hebe sve po spisku, da im preti, da ih vredja, cesto i fizicki napada. Koji ce im to djavo u zivotu. E, tu selekciju prodju kvarni, jer brzo udju u stos i sistem. Postanu tzv. sudijske kurve. Naravno, i klubovi se tu lepo snalaze. Svi zadovoljni, jedino sto onda takve kvarne i lose sudije napreduju i sude vise lige.

Nema tu mnogo srece
Locked