Zagreb 1933. godine, Konkordija vs Vojvodina

Vaša sećanja na utakmice, bivše igrače, legende...
Post Reply
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Zagreb 1933. godine, Konkordija vs Vojvodina

Post by Владика »

Nikada nisam čuo da je neko otišao na samo jedno gostovanje. To druženje, upoznavanje novih ljudi, odlasci u druge gradove pružaju jedan fantastičan užitak koji je nemoguće opisati rečima. Sada koliko nas ima i da li bi trebalo da nas bude više i nije pitanje za ovu priču, sada ćemo se putem pera gospodina Borivoja Mirosavljevića podsetiti na gostovanje u Zagrebu 1933. godine.
Posle uspešnog starta na prvenstvu države 1933. godine, kada je u Novom Sadu savladan državni prvak, beogradska Jugoslavija, Vojvodina je iznenadila fudbalsku javnost koja je, do tada, na nju gledala kao na ekipu iz «provincije». I u drugoj utakmici, na svom terenu, Vojvodina je dobro zaigrala i izborila remi u meču sa daleko iskusnijom ekipom Slavije iz Sarajeva. Na redu je bilo prvo gostovanje u Zagrebu gde je trebalo ukrstiti koplja sa fudbalerima Konkordije.
Uoči utakmice, štampa je bila puna hvale za igre Vojvodine. Bilo je i preterivanja: neki su već smatrali Vojvodinu kandidatom za prvaka države! Navijači Vojvodine poneseni prvim uspesima njihovih ljubimaca organizovali su navijački voz za Zagreb. Oko 300 NAVIJACA crveno-belih je stiglo na stadion Konkordije da bodri Vojvodinu.
Međutim iluzije su brzo raspršene: Konkordija je zabeležila ubedljivu pobedu 5-1, a novine su pisale: U Zagrebu su Novosađani napravili veliko iznenađenje. Očekivalo se od njih mnogo, u najgorem slučaju požrtvovanje i elan. Od svega toga nije bilo ništa. Vojvodina je igrala toliko slabo, bez i jedne vrline koja bi mogla da ublaži poraz. Gledaoci su otišli razočarani igrom novosadskog predstavnika.
Glavno je da je iznenađenje tu, makar ono bilo i u negativnom smislu. Glas navijača Vojvodine se nije čuo na stadionu. Izgledalo je kao da niko nije doputovao navijačkim vozom. Siroti Novosađani! Zar da tako budu pokunjeni na prvom izletu u Zagrebu? Uostalom ništa drugo nisu mogli da rade.-
Po svemu sudeći rekao bih da je tekst preuzet iz nekih zagrebačkih novina. Ovde nikako nije u prvom planu rezultat već činjenica da je 1933. godine 300 ljudi otišlo u Zagreb(Novi Sad je bio onda bar 5 puta manji nego danas a da ne govorimo o brzini i kvalitetu prevoza)!
Post Reply