Hronologija sunovrata...

Locked
Cika_toma

Hronologija sunovrata...

Post by Cika_toma »

Ili ti, kako smo sistematski unisteni od strane idiota - imamo li snage i volje, za jos jedan osvrt u poslednje dve decenije, sa akcentima na mracne figure, likove, imena i periode (a, je li i bilo previse svetlih), odnos Beograda, medija, saveza, vremena...

Kako, zasto, zbog cega i koga je Vojvodina od sampiona drzave stigla do tima koga izbacuje Kebin sin, kako, zasto i zbog cega i koga je hram novosadskog fudbala postao mesto temelja buduce Delte?

Mozemo li, hocemo li, znamo li, smemo li isterati sve do kraja u jednom topicu?
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Tekst je u pripremi. Kada mi vreme dozvoli da ga zavrsim postavicemo ga na ovoj adresi!
User avatar
Turija
Posts: 10668
Joined: Thu Feb 03, 2005 11:25 pm
Location: Vojvodina

Post by Turija »

Ovaj tekst iz Blica, možda samo jednim svojim delom priliči da se postavi ovde, i to samo iz prostog razloga, što nisam znao gde da ga uglavim, a nisam želeo da otvaram novi topik u ,,Aktuelno".
Dalo bi se, o rečenom, mnogo šta komentarisati, ali je najzanimljivija stvar da je Rabren (za moj pojam) ostavio najbolji utisak :roll:
Zašto Srbija ne može da dobije svoj Hofenhajm, tim ravan Partizanu i Crvenoj zvezdi
Praznom kasom se ne preti večitima
Autor: Ž. Babović – B. Bojović | 07.12.2008. - 00:01


Tri sezone bile su potrebne Hofenhajmu, klubu koji je početkom 90-ih godina bio beznačajan lokalni amaterski tim, da uz pomoć bogatog vlasnika Ditmara Hopa stigne do Bundeslige i odmah domogne vrha tabele. Njegova sudbina je nesvakidašnja, jer je klub doživeo da u premijernoj sezoni njegovu utakmicu sa Bajernom najavljuju kao derbi šampionata. Nešto slično pokušao je ranije Kjevo u Kalču, Real Sosijedad u Primeri, pa se nameće pitanje kada će se steći uslovi da i srpski fudbal dobije “svoj Hofenhajm”.

Radisav Rabrenović, sportski direktor Vojvodine, podseća da se i u Evropi ne dešavaju često uzleti manjih klubova, dok će Srbija morati da pričeka na neko iznenađenje.

- Neki manji klub će biti ispred Partizana ili Crvene zvezde onog trenutka kada srpski šampion bude imao pet poraza i pet nerešenih rezultata na kraju prvenstva. Sada praktično ne sme da se kiksne jer izgubljena tri boda mogu skupo da koštaju. Hofenhajm je dugo zadržao ekipu na okupu, dobro su organizovani i imaju odličnog finansijera, dok kod nas nema takvih uslova. Da bi klub dobro radio mora da ostvaruje prihode od transfera, sponzora, TV prava i prodaje ulaznica, a u Srbiji se ispunjava samo prvi uslov. Drugačije i ne može jer klubovi od 95 do 98 odsto prihoda ostvaruju od prodaje igrača. Liga bi morala da nam bude izjednačenija, ali u poslednje vreme kako su jačali Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina, tako su drugi padali. Zato sada nigde nema Radničkog iz Niša i Kragujevca, Spartaka, Proletera… U Nemačkoj, na primer, slabiji klubovi dobijaju više novca od TV prava da bi popravili timove, a mi od Saveza ne dobijamo ništa, dok Zajednica pokriva troškove službenih lica.
Rabrenović zatim dodaje:
- Još jedna bitna stvar jeste – infrastruktura. Ona sputava razvoj fudbala, jer ko ima novca za izgradnju sportskih objekata imaće i za dovođenje igrača. U Evropi klubovi ulaze u sezonu sa projektovanim minusima, jer znaju da će ih tokom sezone pokriti. I pored svega došli smo u situaciju da bodovna razlika između prvog i četvrtog kluba u Superligi nije velika, niti nedostižna. Vojvodinu, ipak, ne bih svrstao u rang sa Hofenhajmom jer, ukoliko bismo mi osvojili titulu, to bi bilo normalno, s obzirom na to da smo dva puta bili šampioni - zaključuje Rabrenović.
Titula samo još i Obiliću
1991/92. Crvena zvezda
1992/93. Partizan
1993/94. Partizan
1994/95. Crvena zvezda
1995/96. Partizan
1996/97. Partizan
1997/98. Obilić
1998/99. Partizan
1999/00. Crvena zvezda
2000/01. Crvena zvezda
2001/02. Partizan
2002/03. Partizan
2003/04. Crvena zvezda
2004/05. Partizan
2005/06. Crvena zvezda
2006/07. Crvena zvezda
2007/08. Partizan

Nikola Džomba, finansijer Hajduka iz Kule, veruje da bi “slučaj Hofenhajm” mogao da se dogodi onog trenutka kada dođe do privatizacije srpskih klubova.
- Pogledajte ko sada ulaže novac: Vučurević u Banat, Sekulić u Javor, Džomba u Hajduk… Čak i kada ubacite pare u klub neko odmah juri da vas uhapsi i poteže pitanje na koji način je to učinjeno. Prvi i osnovni uslov da neki manji klub bude konkurentan Partizanu i Crvenoj zvezdi jeste da nađe neku budalu koja ima mnogo para i koja neopisivo voli fudbal. Hajduk sada mora u istom prelaznom roku da se odrekne svojih najboljih igrača da se ne bi ugasio i tu više ne može da se govori o konkurentnosti. Mi možemo da pobedimo večite, da im zagorčamo život, ali nismo u stanju da se u kontinuitetu borimo. Ipak smo mi za njih – miševi. Jedan dan priprema večitih rivala košta kao naš ceo aranžman, oni imaju budžet od 10 miliona evra, a mi bismo skakali od sreće kada bi nam neki sponzor dao 10.000. Mali klubovi od Saveza ne dobijaju novac, a od Zajednice neku siću za TV prava, dok Partizan i Crvena zvezda posebno naplaćuju svoje TV prenose. Da ne pričamo o suđenju, povlašćenom statusu na žrebu na početku sezone…
Džomba se, međutim, plaši i trenutka kada će doći do privatizacije.
- Kada dođe do privatizacije Hajduk će se ugasiti jer niko neće hteti da ga kupi. Zamislite, kada se gradio stadion u Kuli, uzet je novac iz budžeta, a sada su dugovi ostali Hajduku dok je stadion u vlasništvu opštine. Lako je mnogima da se poigrava kada ne ulažu svoj novac pa onda sebi dozvoljavaju razne luksuze. Primera je mnogo, ovaj Partizan bi sa Radomirom Antićem igrao u Ligi šampiona, a sada je zabeležio četiri poraza u Ligu UEFA. Time sam vam sve rekao.
Duško Sekulić, predsednik Javor Habitfarma, misli da u našem fudbalu već postoji klub kao što je nemački Hofenhajm.
- To je Javor, ali ja bih radije napravio poređenje da je Hofenhajm kao Javor. Javor je mnogo pre pokazao da može da se nosi sa najboljim klubovima u najvišem rangu takmičenja kada je u pitanju naš fudbal. To je klub s dugom i bogatom tradicijom, posedujemo zavidan kvalitet u igračkom, trenerskom i organizacionom smislu. Naši planovi će možda mnogima izgledati nerealni, naročito zato što dolazimo iz male sredine pa nas svi najavljuju kao iznenađenje, a mi u stvari samo dobro igramo fudbal i na pravom smo putu da ostvarimo cilj. Uspeli smo da organizaciju i funkcionisanje kluba dovedemo do savršenstva, što je preduslov za dobar rezultat. Vrlo brzo, već u nastavku šampionata, mi ćemo se boriti za vrh tabele. Nije nerealno očekivati da će se uskoro utakmice između Javora i Partizana ili Zvezde najavljivati kao veliki derbi - kaže Sekulić.
On zatim ukazuje na sličnost između Javora i Hofenhajma.
- Oba kluba su iz male sredine i svi su ih u startu smatrali autsajderima. Teže je ostvariti rezultat kada vas neko odmah obeleži, ali je uspeh u takvim slučajevima slađi. O svakom klubu najbolje govore rezultati. Do skoro su favoriti u meču sa Javorom pod obavezno bili Partizan i Zvezda, ali pobrinuli smo se da više ne bude tako - zaključio je predsednik Jav
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
vladans
Posts: 548
Joined: Tue Sep 18, 2007 2:55 pm
Location: novi sad

Post by vladans »

Turija,citao sam danas taj tekst i mogu reci da kada pomislis da te prestonicki novinari nicim vise ne mogu iznenaditi-oni to ipak uspesno urade!?Poenta teksta?!Da li neki Srpski tim moze biti novi Hofenhajm?I tu naravno nista ne bi bilo cudno da oni taj "nas" Hofenhajm nisu pokusali da nadju u Vojvodini,Hajduku i Javoru?!Ako vec Javor i donekle Hajduk odlicno mogu da posluze za to uporedjivanje,na koju foru su tu ubacili i nas?!Mesto da su poslali svog novinara u Kulu da isprate drugoplasiranu ekipu na tabeli,oni se bave nama na ponizavajuci,vec dobro ustaljen nacin!I zato je po meni Rabren trebao da ih iskulira a ne da onako stidljivo,tek na kraju svog izlaganja kaze kako Vojvodina ne moze biti nas Hofenhajm jer je vec dva puta bila prvak!
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8837
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Post by Radoye »

vladans wrote:Turija,citao sam danas taj tekst i mogu reci da kada pomislis da te prestonicki novinari nicim vise ne mogu iznenaditi-oni to ipak uspesno urade!?Poenta teksta?!Da li neki Srpski tim moze biti novi Hofenhajm?I tu naravno nista ne bi bilo cudno da oni taj "nas" Hofenhajm nisu pokusali da nadju u Vojvodini,Hajduku i Javoru?!Ako vec Javor i donekle Hajduk odlicno mogu da posluze za to uporedjivanje,na koju foru su tu ubacili i nas?!Mesto da su poslali svog novinara u Kulu da isprate drugoplasiranu ekipu na tabeli,oni se bave nama na ponizavajuci,vec dobro ustaljen nacin!I zato je po meni Rabren trebao da ih iskulira a ne da onako stidljivo,tek na kraju svog izlaganja kaze kako Vojvodina ne moze biti nas Hofenhajm jer je vec dva puta bila prvak!
Ja sam neki dan vec napisao na drugoj temi da za prosecnog idiota u Srbiji postoje samo dva fudbalska kluba. Nista tu nije novo receno, to je stara prica.
User avatar
masta_ace
Posts: 216
Joined: Mon Aug 13, 2007 9:12 pm

Post by masta_ace »

То је истина апсолутна, али мислим да у већини Србије, гледају на Војводину са симпатијама, значи и у Крагујевцу и у БГу људима је драго када је Војводина у врху, и нисмо им на нивоу јавора, чукаричког ил куле.
Овај новинарски чланак је срамотан.
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8837
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Post by Radoye »

masta_ace wrote:То је истина апсолутна, али мислим да у већини Србије, гледају на Војводину са симпатијама, значи и у Крагујевцу и у БГу људима је драго када је Војводина у врху, и нисмо им на нивоу јавора, чукаричког ил куле.
Овај новинарски чланак је срамотан.
Pa naravno da nismo na nivou Javora i ostalih timova koji su igrali beton ligu dok smo mi igrali Evropu.

Ali cinjenica je da iz vizure navijaca "onih" (koji su OGROMNA vecina u Srbiji, i takodje vecina medju onim gorespomenutim idiotima) niko drugi u Srbiji ne igra fudbal osim njih i postoji samo onaj tzv. "veciti derbi" a druge utakmice se ni ne igraju.

Ovaj tekst je namenski pisan za njih takve i ja zato bolje nisam ni ocekivao.
Locked