Transferi

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
User avatar
gospodinFKV
Posts: 4816
Joined: Sun Apr 01, 2012 1:06 pm
Location: gde treba

Re: Transferi

Post by gospodinFKV »

vdn slaninar wrote: Sun Jul 31, 2022 4:47 pm па јел неко мисли да игра у Ситију,а да не може нашу другу лигу да изгази
Niko od njih ne misli da igra u Sitiju, niti sam Siti ocekuje od njih da igraju.
Siti ce im platiti koliko ovde za 5 sezona nece skupiti, i to je samo pocetak karijere.

S druge strane, Siti ne kupuje te talente da bi ih razvijao za prvi tim, vec da bi prosao finansijski fer plej i zaradio dodatnu lovu. Saigrac iz kluba radi kao analiticar pri njihovoj akademiji i oni imaju program gde se bukvalno bave preprodajom igraca. Uzmu talenta za jako male pare (za njihove uslove), posalju ga u filijalu, on iskida sezonu-dve, i onda sledi prodaja u treci klub. Za Sitijeve standarde ta prodaja je kikiriki, ali ostvare profit, i kad prodaju odredjen broj takvih igraca, iskristalise se sa ostalim prihodima to koliko vlasnici smeju da uloze.

Kupis igraca za 2-3 miliona, koji mozda prodje pored prvog tima na putu za svlacionicu, ali je Sitijev igrac. Izguli par sezona, proda se za 10-11 miliona. Siti u plusu. Odlazak u takve klubove je za mladog igraca odlican potez, zanosili se oni igrom u Sitiju ili ne. Radice sa najboljim trenerima, imace precicu za jedno 10 stepenika iznad u odnosu na nasu ligu, pokazace sta zna i bice prodat u neku Seriju A, Bundesligu, itd. Ivan Ilic je taman primer kako to funkcionise. Dobili ga za 2 i po miliona, otisao za preko 7. To, naravno, ne znaci da ce im proci sa svakim igracem. Da li ce zaraditi i polovinu toga sto su ulozili za Tedica? Nece, ali hoce za nekog drugog, a taj koji je preporucio Tedica vise nece imati taj kredit koji je imao. Ako se ispostavi da je igrac za Siti, zadrzace ga, ali more tih igraca u startu nisu projektovani da budu u Sitiju, vec da Siti od njih stvori kompletnije igrace i preproda.

To sto za nas to nije dobar potez, ne znaci da nije i za njih. Ko je kapacitet - taj uspe. Ko nije, taj dolazi u Napredak da ozivljava karijeru, jer mu je neko rekao da je igracina. Isto vazi i za Melega. Da valja, iz njega bi tim trenera, psihologa i ostalih strucnjaka u jednoj od najjacih masinerija u svetskom fudbalu izvukli nesto. Ovako su izvukli samo to da je obican ku*ton, ali su ga zbog menadzera dobili jeftino, pa nije steta.
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9755
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Re: Transferi

Post by Voja »

gospodinFKV wrote: Sun Jul 31, 2022 5:49 pm Ovako su izvukli samo to da je obican ku*ton, ali su ga zbog menadzera dobili jeftino, pa nije steta.
Sad i ti preterujes... Meleg juce udje u zadnjem minutu i da Posusju gol za tri minuta... ajd da vidim ijednog iz Ajaksa ili Sitija ko ce to uspeti. Strasni Momcilo za 90 minuta nije mogao nikako u okvir gola da nanisani,a imao brdo prilika,pa Melegova klasa jos vise dosla do izrazaja... pa jos kad se tome doda da samo jedan PSIHOLOG stoji iza njih... bajke o masinerijama Sitija,Ajaksa... padaju u vodu :mrgreen:
Image
vdn slaninar
Posts: 1014
Joined: Fri Mar 30, 2012 9:46 am

Re: Transferi

Post by vdn slaninar »

Гос.ФКВ какве везе има пословање Ситија са оним што сам ја написао.Сити је узет само као пример а тако ради сваки већи клуб,ево јел Удинезе,Торино,Сампдорија,Бенфика,Порто,Ајакс,Урал,Фиорентина,Леванте и слични имају проблема са фин.фер плејом,скроз си промашио поенту.
Поента је да постоје два пута,да одеш из омладинаца и да те поједе мрак или да идеш степеник по степеник како је већина талентованих успела.Ако путем продаје из омладинаца успе 5-10% онда је тај пут несупешан,на прсте једне руке их можемо набројати да су успели.Сви фудбалери из Војводине који су направили каријере су прво овде оставили траг а онда наставили преко и тај пут можемо назвати успешним.
Лепо сам написао ако ти је циљ лова,онда је то пут добар,јер са 16-17 година ћеш узети лову ал ћеш 90% фудбалски нестати,све је до амбиција.Не разумем зашто то није добар потез за нас,као клуб узећемо сигурно неку лову,хвала Богу талената има,идемо даље.Ми ни не знамо какви су они играчи,имају звање суперталента,можда Збиљић са тим причама да нећемо да их продамо,само им пумпа цену,њиховом продајом клуб ће зарадити,нема ту лоше за нас.Кад њих продамо онда крене хајп на Милетића,Павлицу,Абаџију.Очигледно сам писао из угла играча,којем је циљ да направи неку каријеру.
Мислим да би амбиције клуба да игра следеће сезоне групну фазу у Европи требала да буде довољна мотивација младим фудбалерима.Значи излазиш на главну сцену и покажи се.
User avatar
gospodinFKV
Posts: 4816
Joined: Sun Apr 01, 2012 1:06 pm
Location: gde treba

Re: Transferi

Post by gospodinFKV »

Tvoja teza je bila da im treba objasniti zasto je dobro da ostanu jos koju godinu, a ja sam kroz primer Sitija, iz prostog razloga jer si ga ti spomenuo u kontekstu Tedica, objasnio zasto je to dobar potez za mlade igrace, a usput malo prosirio primer i dodao kontekst zasto Tedic od starta nije kupljen da se bori za minute s Aguerom ili Zezusom svojevremeno, odnosno Halandom sad. Momci biraju poteze koji su dobri za njihove karijere u nacelu, sve ostalo je na njima. Ostali klubovi koje si naveo dovode igrace koje projektuju za prvi tim i zaradu kroz partije u prvom timu, ne u razvojnom ili filijalama. Bitna je razlika, pogotovo zbog razvojnog puta igraca, jer klinac koji predje u Fiorentinu ili Udineze sigurno nema pristup razvojnim timovima i filijalama kakvim bi imao prelaskom u ekipu poput Sitija, bez obzira sto nema realne sanse da zaigra za Siti. Ponavljam, braca Ilic su primer - minuta na terenu ne bi videli pored kojekakvih Kangi, ovako su zaobisli ceo taj haos. Jedan igra u Francuskoj, onaj bolji igra u Veroni, i to sasvim okej.

Isto vazi za nase talente - kad je poslednji put neki od nasih (lepo prodatih) talenata ostavio dublji trag u prvom timu prethodno? SMS? Igrao jednu polusezonu. Eventualno Mijat, koji je vec u izuzetno zrelim igrackim godinama, prodat pre skoro deceniju. Probali smo da zadrzimo igrace posle toga i svaki od njih je stagnirao jezivo. Zlicic, Mesarovic, Zukic, Topic, pa i Neskovic. To su sve bili igraci u koje se polagalo jako puno nade za dobre izlazne transfere, ali se cekalo i sad su vise nisu mladi igraci u okvirima trzista. Mesarovic i Zlicic su usput pokazali da i nisu neki bog zna kakvi talenti, a dok je postojao hajp, postojala i sansa da se negde uvaljaju. Za Zukica i Topica ako ukupno dobijemo preko milion, da se sutamo u dupe.

Kad kazem da nije dobro za nas, vise mislim iz navijackog ugla na to da cemo ostati kratki za neke lepe poteze i utakmice takvih klinaca, ali je za klub trenutno svaka visemilionska prodaja dobra, ponajvise zbog gorenavedenih primera, gde smo pokusali da napravimo igraca i us*ali motku. Mi moramo da vratimo ugled omladinske skole, a to mozemo samo jakim transferima klinaca, dok su jos zanimljivi zapadnoevropskom trzistu. :cheers:

Suma sumarum, iz ugla omladinca - apsolutno je u trenutnoj situaciji bolja opcija prodati se u neki veliki klub, nego cekati da ostavis trag na ovim livadama, gde ce te (ne)struka limitirati, i dok postanes dovoljno dobar za ovu ligu, odavno ce ti proci voz za neke ozbiljnije. Trziste se dosta promenilo u odnosu na vreme kad su Tadic i Kacar odlazili iz Vojvodine. :lala:

Edit: Napisah vec u nekoj slicnoj raspravi pre par nedelja da klub mora da se pomiri da ce Milosevica i Ivanovica ''izgubiti'' za neke vece novce, ali da se tim novcima, pod uslovom da zaista postoji dugorocan plan, moze podici kvalitet tima, a samim tim i ambicije, kako bi neki naredni Milosevici i Ivanovici mogli da prihvate viziju kluba, ostanu godinu-dve, odigraju grupne faze Evrope, i docekaju bolje trenere i infrastrukturu. Trenutno ne mozemo kriviti, a ni ubediti, omladince da ostanu i veruju u proces, jer smo samo u poslednjih 5 godina svedoci bar jedno 3 ponora i 2-3 plana slicnih ambicija kao ove sada.
vdn slaninar
Posts: 1014
Joined: Fri Mar 30, 2012 9:46 am

Re: Transferi

Post by vdn slaninar »

Никако не могу да кажем да је добро за каријеру играча да се прода из омладинаца и да фудбалски нестане,просто јер су сви нестали.
Сергеј је и те како показао шта зна,не мораш да играш две,три,пет година да би показао шта знаш.Ту полусезону је играо стандардно,освојио Куп са Сосом,а само она прангија са 30 м против тада недодирљивог партизана је јасно говорила о његовом квалитету,лагано даје го из пенала пар минута пре краја за 1:1, са 18-19 година.Поента је да је показао шта зна,па Вјештица је одиграо полусезону и одма трансфер у Зенит,ко зна,зна.
Што се тиче продаје то је посебна ставка,ми после Бате нисмо имали озбиљан трансфер не само омладинаца,већ и квалитетних играча,као што су Малбашић,Радоја,Сергеј,сви отишли за сићу,а знали смо да вреде више.Не може нестабилан клуб да направи добар трансфер.
Након Бате школа је уништавана и екипа такође,па није ни било квалитетног окружења за развој омладинаца у првом тиму,џабе смо их задржавали.Све што наводиш негативно је после Бате кад је клуб пропадао.Није се толико променило тржиште,него смо ми пропали и постали не интересантни тржишту.Служили смо за муљање менаџерских играча,извлачење пара и сличне радње,школа је била скроз запостављена,одвлачени у БГ ко се покаже.
Данас је другачије,опет имамо јаку екипу,са квалитетним искусним играчима и одличним тренером,уз које квалитетан омладинац може да се оствари као играч,да не кажем да смо одлични за развој играча.Колико ће да траје овакво стање,нико не зна,ал свакако улива поверење за будућност све до сада,прелазни рок,довођење тренера,продужетци уговора Кабића,Јеличића и осталих.
Јесу имали хајп ал не можемо поредити Зличића,Месаровића,Топића,Зукића са Мајсторовића,Ивановића,Милошевића, јер нису имали ни близу успеха у омладинцима као ова тројица.Друго никог од њих не тражи клуб као Челси,Сити,Реал,са добрим филијалама и као што си лепо описао којим шансама за играча,већ управо Сампдорија,ЦСК,значи ако не прођу у први тим још лакше пропадају.Ево остао је Кабић,отишао Ивановић, да видимо ко ће боље проћи у каријери и где ћемо више зарадити.
За браћу Илић не можемо рећи да имају каријеру,можемо рећи да су се пробили,нисам нешто упознат са њима,ал опет веома мали број играча који су на тај начин успели,на нивоу пар процената.
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8864
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Re: Transferi

Post by Radoye »

Ako cemo pravo, svi ti sto su sada napolju i imaju ozbiljne karijere su postali igraci tek kad su izasli napolje a ne dok su bili ovde, ovo ovde je totalno nezdrava sredina za razvoj igraca. Ne moze se postati igrac u namestenim utakmicama, gde se tim bira po principu ciji menadzer plati vise i gde si u konstantnom strahu da ti neki drvoseca ne "operise" koleno na nekoj seoskoj oranici i zavrsi ti karijeru pre nego sto je pocela. Evo na primer Tadic, definitivno spada u te s ozbiljnim karijerama, kod nas se uglavnom bezvoljno vukao po terenu - ja se secam samo jedne utakmice koju je odigrao kako treba, ono u kupu protiv crnih na JNA kad smo ih silovali 3:1. E sad, neko od igraca ima radne navike i profesionalizam, normalan je u glavu, pa onda i taj prirodni talenat nadogradi i unapredi kad stigne u zdravu sredinu a neko kupi prikolicu punu lubenica pa ih degazira po Srbobranu i prodje kako vec prodje. Ali ono sto je garantovano je da ako neko ostane zaglavljen u ovoj mocvari od fudbalske lige nece nikad postati igrac.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9755
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Re: Transferi

Post by Voja »

Apsolutno opravdavam zelju svakog igraca za odlaskom preko,bez obzira koliko bio mlad... jednostavno jedan jedini razlog je u pitanju.Veci novac. I ko zna da igra,ko se posvetio zdravom zivotu,sportu,fudbalu,taj ce i preko uspeti sa koliko god godina otisao,jer tamo se znanje,kvalitet i rad uvek naplate. Dobro,mozda te ne placa Ajax,Real,al ces sigurno biti placen onoliko koliko vredis.A onaj ko ne zivi sportski i kome je cilj samo da se obrne koji dinar i njegov motiv za sto brzi izlazak preko razumem. Tako da realno,u ovom trenutnku nijednom jedinom igracu ne mogu da zamerim sto zeli da ide preko. Jednostavno da istog momenta zavrsi sa fudbalom od tog transfera ce izvuci vise novca nego sto vecina nas prebroji kroz ceo zivot. I na kraju samo mogu reci VELIKO HVALA svim kvalitetnim klincima koji nadju inspiraciju i motiv da pored dobre ponude od preko ostanu u nasem klubu jos koju godinu
Image
vdn slaninar
Posts: 1014
Joined: Fri Mar 30, 2012 9:46 am

Re: Transferi

Post by vdn slaninar »

Поента је да сви ти играчи са озбиљним каријерама су отишли после играња у првом тиму,нико из омладинаца није направио каријеру,већ су редом нестајали са фудбалске мапе.Зато ни једном омладинцу не би могао да кажем да је добро за његову каријеру да се прода из омладинаца,осим у случају да му је једини мотив новац.Тадић је класичан пример напредовања у каријери и развоју,чак је дуго и остао код нас.Ево питајте Вељка Симића јел добро да из омладинаца иде преко.Цигани су га из омладинаца продали у Базел као новог Џају,Пиксија, није видео Базела у пракси,јел постигао очекивану каријеру,узео велику лову у фудбалским оквирима,НЕ ништа.По овим пашњацима су играли и Бане Ивановић,Видић, Коларов,Тадић,СМС, па су направили каријере,ако си квалитет ти се издигнеш из муља.
Људи никоме не спорим жељу да оде,може и из кадета,ради се о томе да ли је то добро за играчку каријеру или не,пошто нико на тај начин није постао играч,јасно је да неће ни они.
vdn slaninar
Posts: 1014
Joined: Fri Mar 30, 2012 9:46 am

Re: Transferi

Post by vdn slaninar »

Морам да напишем за Тадића јер се овде на форуму јако потенцира да није имао мотива,да се вукао код нас ,чак се иде до крајности.Па људи само погледајте избор играча године и наше гласове Тадићу,обавезно погледајте конкуренцију у којој је добијао наше гласове.Наши гласови су веродостојнији од статистике јер ми гласамо због труда,асистенција,због мајсторског потеза,због укупног доприноса нашој игри.Ево нпр НН добија гласове што се враћа у одбрану,што кида у дуелима,игра мотивисано,пар потеза мајсторских.Статистички је дао 1 го на 4 текме,ништа посебно,ал је он за нас сума сумарум добро одиграо.
Статистички Тадић је као везни играч дао 29 голова на 107 утакмица,у прејакој конкуренцији,што је изванредно,плус асистенције које су његов заштитни знак.
Тако да приче да је био код нас овакав,онакав једноставно не пију воду,чиста демагогија.Вероватно су наша очекивања од њега била да одигра сваку текму на не знам каквом нивоу.Не кажем имао је слабијих дана,проблема са мотивацијом,ал никако не може то да буде дефиниција његове игре код нас.Можда је прошло доста времена од кад је играо код нас, а да нам је у глави остало то негативно,ал свакако није истина ни фер према једном од најбољих наших фудбалера.
User avatar
churguzijanac
Posts: 2055
Joined: Tue Feb 22, 2011 10:23 pm

Re: Transferi

Post by churguzijanac »

Da se razumemo, nismo mi dovoljno veliki klub da napravimo velikog igraca.
Ipak pored svega mislim da treba vise mlade igrace da saljemo na pozajmice nego da ih prodajemo sa 18 godina, al kad kod nas nema nikakve dugorocne strategije i uvek se sastavlja kraj sa krajem.
User avatar
Djisa
Posts: 1209
Joined: Sun Mar 07, 2010 10:14 am

Re: Transferi

Post by Djisa »

Jel moze neko da potvrdi ili objasni da li mi imamo neki procenat od Sergeja ako predje u Juventus. Znam da je ranije bilo samo ako menja zemlju, ali sam cuo posle da to sad vazi kad god menja klub.
Kup je nas!
Karlsson
Posts: 2128
Joined: Wed Aug 21, 2013 9:39 pm

Re: Transferi

Post by Karlsson »

Djisa wrote: Mon Aug 01, 2022 12:48 pm Jel moze neko da potvrdi ili objasni da li mi imamo neki procenat od Sergeja ako predje u Juventus. Znam da je ranije bilo samo ako menja zemlju, ali sam cuo posle da to sad vazi kad god menja klub.
Imamo prava na 3% i mislim da nema veze ako ne promeni zemlju i ligu.
Karlsson
Posts: 2128
Joined: Wed Aug 21, 2013 9:39 pm

Re: Transferi

Post by Karlsson »

Ajde malo dodatno da podgrejemo temu. Gruzijanci pišu da dvojica najboljih igrača Dinama Batumija i možda dva najveća gruzijska talenta prelaze u jedan od top srpskih klubova.
Dodatna zanimljivost je to je jedan levi bek, a drugi igra i krilo i desetku po potrebi.

Image
Vojvodjanin123
Posts: 175
Joined: Sat Jul 09, 2022 6:59 pm

Re: Transferi

Post by Vojvodjanin123 »

Karlsson wrote: Mon Aug 01, 2022 1:21 pm Ajde malo dodatno da podgrejemo temu. Gruzijanci pišu da dvojica najboljih igrača Dinama Batumija i možda dva najveća gruzijska talenta prelaze u jedan od top srpskih klubova.
Dodatna zanimljivost je to je jedan levi bek, a drugi igra i krilo i desetku po potrebi.

Image
Verovatno misle na Radnički Niš :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Šalu na stranu, da li je neko gledao ova dva igrača? Da li bi bili pojačanja?
srkins
Posts: 1440
Joined: Tue Apr 23, 2013 8:24 pm

Re: Transferi

Post by srkins »

Verovatno da misle na crne mada kakav su raspad tesko da i ove mogu da dovedu ovaj Zuriko deluje zanimljivo ali vidim da je relativno skoro dosao u Dinamo...Mi ako nekako skupimo para sto od prodaje sto oslobadjanjem budzeta odlascima nepotrebnih igraca treba da pokusamo da dovedemo Radoju pa nek ide zivot jako tesko izvodljivo ali bio bi prava bomba prelaznog roka...
Post Reply