Privatizacija klubova

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Odgovori
Korisnikov avatar
021
Postovi: 849
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 6:46 pm

Privatizacija klubova

Post od 021 »

Evo, dok traje pauza u prvenstvu, da se (ponovo) malo pozabavimo i ovom problematikom.

Na hrvatskom sportskom sajtu Index.hr slučajno sam naleteo na sledeći tekst:
Osim u Hrvatskoj, Zakon o privatizaciji sportskih klubova trebao bi iduće godine početi djelovati i u susjednoj nam Srbiji. Najavljeno je da će se Zakon naći na skupštinskoj proceduri Skupštine Srbije tokom 2008. godine.

Zanimljivo je da je "vrući krumpir" provođenja Zakona o privatizaciji Ministarstvo sporta uspjelo izbjeći, a predmet je prebačen u nadležnost Ministarstva ekonomije, javlja srpski Press. No, konkretnih odgovora o izgledu budućeg zakona još nema.

"Privatizacija klubova bit će riješena posebnim zakonom. Međutim, taj zakon sigurno neće biti izrađen do kraja 2007. godine jer to fizički nije moguće. Nemamo dovoljno vremena. Nismo mogli raditi na njemu jer je Ministarstvo sporta tek nedavno izašlo s nacrtom Zakona o sportu gdje se ne govori o privatizaciji. Dakle, još nije u planu, ali bit će, radi se na tome. Na svako pojedinačno pitanje sada je bespredmetno odgovarati", poručeno je iz srpskog Ministarstva ekonomije.

Najveći oponenti ovog zakona dosad su u Srbiji bila dva najveća kluba; Partizan i Crvena Zvezda kojima nikako ne odgovara solucija da jedan čovjek preuzme vlasništvo nad klubom. Hoće li to biti moguće nakon uvođenja Zakona o privatizaciji, zasad još nije jasno.

Press također donosi izjavu neimenovane osobe koja je na izravan način uključena u izradu zakona i koja tvrdi da su mišljenja o modelu vrlo podijeljena.

"Vjerojatno bi bilo najpravednije da se proda 49 posto, a da preostalih 51 posto bude podijeljeno između države, članova kluba i udruženja navijača. Dakle, bio bi primijenjen španjolski model prema kojem jedan čovjek ne može biti stopostotni vlasnik kluba. Međutim, postoje i oni koji se zalažu da se prodaja akcija ne ograničava. To znači da bi neki naš tajkun ili nekoliko njih, ili neki Roman Abramovič mogao doći i kupiti sve."

Tema uvek aktuelna, a izgleda da se cela priča ponovo zahuktava. Puno je pitanja za razmišljanje. Šta će nam doneti privatizacija, našem fudbalu i Voši konkretno? Da li nas čekaju novi potresi i destabilizacija ili konačno rešenje problema? Da li će i koliko, u slučaju da mi osvojimo titulu ove godine, pasti cena zvezdi i partizanu, a nama skočiti? Koji bi model privatizacije bio najbolji?
Ja bih najviše voleo kad bi Vojvodina mogla poput Barselone da bude u vlasništvu par stotina hiljada navijača, gde bi svi o svemu odlučivali, ali tako nešto je jednostavno neizvodljivo u trenutnim uslovima. Očekujem da interesovanje za kupovinu Voše bude izuzetno veliko. Još od ranije se spominju brojne interesne grupe...
Ono što je izvesno, a zbog čega je i toliko odugovlačeno sa rešavanjem ovog problema, jeste da će od svih klubova kupce najteže naći upravo zvezda i partizan. Investitorima je mnogo isplativije da uz minimalne izdatke ulože u kupovinu nekog od manjih klubova.
Zbog toga treba očekivati da Zakon, ako ga uopšte donesu, bude maksimalno skarabudžen i napisan u korist nama dva najomraženija kluba, a na štetu svih ostalih.
Korisnikov avatar
Radoye
Administrator
Postovi: 8760
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:11 am
Lokacija: preko okeana

Re: Privatizacija klubova dogodine?

Post od Radoye »

021 napisao:Ja bih najviše voleo kad bi Vojvodina mogla poput Barselone da bude u vlasništvu par stotina hiljada navijača, gde bi svi o svemu odlučivali, ali tako nešto je jednostavno neizvodljivo u trenutnim uslovima.
Da bi se to desilo mora se klub pretvoriti u akcionarsko drustvo i onda akcije ponuditi na berzi, a navijaci da kupe kontrolni paket (51% + ) i time prakticno postanu vlasnici kluba.

Dva problema postoje tu - prvi je sto trenutno stanje kad je klub i svaciji i niciji odgovara mnogim lovcima u mutnom pa ce se svim silama boriti protiv privatizacije, drugi je kada (ako) konacno i dodje do privatizacije kontrolni paket akcija ce unapred da ode "kome treba" tako da se u principu nista nece promeniti.

Osim ako ne uleti neki stranac - za sve nase klubove bice sjasi Kurta da uzjasi Murta...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Korisnikov avatar
021
Postovi: 849
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 6:46 pm

Post od 021 »

Butorović: Hoću da budem vlasnik

Prvi čovek i glavni finansijer novosadske Vojvodine Ratko Butorović, poput Karadžića, smatra da bi srpski klubovi trebalo da budu privatizovani kao i obična preduzeća.

- Koji je moj interes da ulažem novac u klub ako nisam vlasnik? Zašto bih plaćao struju, vodu i igrače ako ne mogu da kupim klub? To je onda kao da bacam novac u bunar bez dna! Fudbalski klubovi nisu ništa drugo do obična preduzeća, i tako ih treba tretirati prilikom privatizacije. Ne možemo mi da kopiramo Real i Barsu jer smo daleko od španskog standarda. Dakle, ili prodajte klubove ili ne! Ne postoji ništa između - kaže Butorović i dodaje da još nije odlučio hoće li pokušati da kupi Vojvodinu.

- Ukoliko budemo šampioni ove godine, sigurno hoću, u suprotnom, ne verujem - ističe Butorović.
Izvor: PRESS
ice
Postovi: 2861
Pridružio se: Sre Feb 16, 2005 12:50 am

Post od ice »

Po meni,ovo je pomalo skandalozna izjava.Nije problem u tome da li je ispravno da klubovi budu privatizovani ili ne,verovatno trebaju,vec u pitanju u cemu je neciji interes?Pa zar se bas sve svodi na interes,a gde je tu neka ljubav,bliskost sa drugim ljudima vezanim za isti klub,uklapanje u sredinu i slicno?I jos nesto,zar treba kupovati samo one klubove koji osvajaju trofeje(naravno lepo je kad se tako nesto desi),pa ne moze svako ponesto da osvoji,naprotiv ima gomila klubova koji nisu nista osvojili a opet armiju njihovih navijaca pa i vlasnika za klub vezuje neizmerna ljubav i privrzenost?Moze svako da kupi klub,ali nema pravo da se ponasa zatim apsolutisticki i to u smislu da nikome drugom nije stalo do tog kluba i da je on privatno vlasnistvo od kojeg svi treba da beze.
Ovo su samo neke smernice na koje treba obratiti paznju i ako je moguce pridrzavati ih se,u tom slucaju stvari ce se odvijati ispravnim tokom,a opet interesi vise strana ce biti zadovoljeni.
I ne mislim da je nas klub bas neko preduzece,jer na primer ja nisam ni za jednu takvu organizaciju nicim vezan,samo koristim njihove usluge,a sto se tice Vojvodine stvari su potpuno drugacije,za nju sam vezan,nerviram se kad joj ne ide iako od toga nemam nikakve koristi,a radujem se kada joj dobro ide iako sam zbog nje trpeo u zivotu i sve i svasta.
Razumem ja Batina razmisljanja i mislim da je pomenutu izjavu dao pomalo u afektu,mislim da je i on vezan za Vojvodinu kao i za Novi Sad,ali da mu u proteklom periodu nije uopste bilo lako da postavi klub na zdrave noge i da se tu mnogo istrosio i da ocekuje da stvari ubuduce budu malo jasnije.Ali uvek mora da vodi racuna na armiju Vosinih navijaca koji su takodje svasta proziveli i na bogatu istoriju i tradiciju kluba,kao i na ono cega je Vosa simbol.
Bato majstore vodi nas do titule :lol:
ssnigd
Postovi: 3320
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 5:46 pm
Lokacija: NS

Post od ssnigd »

Ova poslednja Batina recenica mi je nekako najgora. Da li to znaci da ako mu ne dopuste da Vosa ove sezone osvoji titulu, ona nece nikada pa zato ne veruje da ce je kupiti jer nema smisla ili su to novinari preneli drugacije njegovu izjavu.Sve je ovo veoma :? :?
Gojko Kacar wrote:
Najviše se radujem kada postižem golove titovim blizancima i nadam se da će ih biti još puno u karijeri.
Korisnikov avatar
Radoye
Administrator
Postovi: 8760
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:11 am
Lokacija: preko okeana

Post od Radoye »

ice napisao:Pa zar se bas sve svodi na interes,a gde je tu neka ljubav,bliskost sa drugim ljudima vezanim za isti klub,uklapanje u sredinu i slicno?I jos nesto,zar treba kupovati samo one klubove koji osvajaju trofeje(naravno lepo je kad se tako nesto desi),pa ne moze svako ponesto da osvoji,naprotiv ima gomila klubova koji nisu nista osvojili a opet armiju njihovih navijaca pa i vlasnika za klub vezuje neizmerna ljubav i privrzenost?
ssnigd napisao:Ova poslednja Batina recenica mi je nekako najgora. Da li to znaci da ako mu ne dopuste da Vosa ove sezone osvoji titulu, ona nece nikada pa zato ne veruje da ce je kupiti jer nema smisla ili su to novinari preneli drugacije njegovu izjavu.Sve je ovo veoma :? :?
Jeste, goli interes je u pitanju, a sta bi drugo bilo.

Ako neko hoce da obrne lovu na brzaka onda mu trebaju trofeji. Cena kluba raste (znaci kupio sam jeftino a mogu da prodam skupo - povrat na ulozeni kapital) a takodje raste i cena igracima a tek tu mogu da se obrnu pare, samo tako. Ako nema trofeja nema ni profita pa za nekoga ko sve to posmatra cisto sa strane biznisa nema ni motiva za ulaganje.

Ipak su sportski klubovi nesto drugo i tu treba biti zaludjenik da di se time covek bavio jer to retko donosi novac, najcesce si stalno na nuli a nekad bogami i u minusu, umesto novca vraca ti se zadovoljstvom i ljubavlju. E sad, neko je zainteresovan za to a neko ne.

Mada da bi klub bio uspesan neophodno je da ga vodi biznismen jer samo takav covek je u stanju da drzi organizaciju na dovoljno visokom nivou. Ipak je za uspesno vodjenje kluba potrebna vestina, ljubav sama od sebe nije dovoljna.

I tu se zatvara krug - treba nam biznismen da bismo ostali u plovidbi a u isto vreme to nas vodi u neke mutne vode po kojima mozda i ne zelimo da plovimo...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Cause
Postovi: 458
Pridružio se: Pon Nov 28, 2005 11:27 pm
Lokacija: Kraljevo

Post od Cause »

Izneto je puno kontradikcija na objašnjenje interesa kupovine i ljubavi prema klubu od strane prezidenta. Što se tiče poslednje rečenice u izjavi,razumljivo mi je.
" Dečko je pun zmajova! "
Cika_toma

Post od Cika_toma »

evo, poslao sam privatnu poruku jednom clanu foruma povodom ovog slucaja, pa je prenosim i ovde, jer je to generalno gledano moj stav:

"...............................................................
Nego, znas, prica se da je ona cuvena Jelen reklama "Planina je to" bila poruka Rodicu, tipa ne zaleci se decko mnogo, ipak smo mi - Jelen, institucija, a ti jedan od gomile tajkuna koji bi sve na brzaka...

E, sada, cini mi se da je, mozda i ova Batina recenica: Kupicu Voshu, ako uzme titulu, poruka. Jer, ocigledno je (ne, nije to paranoja) da nekome jako jako smeta da Vosha uzme titulu i da je to prakticno nedopustivo za pojedine klubove, veoma uticajne interesne grupe (i savez, sto da ne)... Znaci, fazon je, ako ne smem da uzmem titulu, sto da igram?

Sad, naravno da i on gleda interes, nije idealan, kakvim ga neki (dobrim delom i mi, mediji) predstavljamo, ali mi se jako svidja ta drskost i ambicija...

Sta mislis o celom slucaju?
"

E, sada, pitanje za sve vas, iskeno:
Da li je to bio odgovor ili poruka?
Korisnikov avatar
Buca
Postovi: 753
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 7:50 pm

Post od Buca »

Pre 2 godine Mandaric je bio izjavio da bi kupio Vojvodinu!Ipak on vec ima iskustva sa fudbalskim klubovima a usto je i Novosadjanin.
Željko Brkić jedan je od nas!!!
Korisnikov avatar
Stoik
Starosedelac
Postovi: 743
Pridružio se: Čet Jan 13, 2005 1:06 pm
Lokacija: Novi Sad - Srbija
Kontakt:

Post od Stoik »

ice napisao:Po meni,ovo je pomalo skandalozna izjava.Nije problem u tome da li je ispravno da klubovi budu privatizovani ili ne,verovatno trebaju,vec u pitanju u cemu je neciji interes?Pa zar se bas sve svodi na interes,a gde je tu neka ljubav,bliskost sa drugim ljudima vezanim za isti klub,uklapanje u sredinu i slicno?
Kao što napisah u jednom topiku skoro, ne gledaju svi ljudi kroz oči navijača, pa onda moramo da shvatimo da i mi na njih tako ne gledamo. Znam da veliki broj vas na predsednika gleda kao na navijača Vojvodine, ali zaista ne vidim iz kog razloga. Jel zbog toga što je na utakmice Vojvodine dolazio samo kada su igrali crnogorski klubovi (dok nije postao predsednik kluba) ili zbog "uspeha" koji je postigao? Ili možda to što je došapnuo nekom prilikom Kačaru da igra glavom??? Jesu li to navijačke norme koje određuju pripadnost kluba za koji navijamo i uopšte? Ne kažem da ni ja ne bih voleo da je jedan čovek na takvoj funkciji navijač Vojvodine, da pokaže pripanost klubu, ali većina vas stavlja to u prvi plan, što je u poslovnom svetu ljudi koji vode klubove totalno pogrešno.

Ja jednostavno ne vidim po čemu je skandalozna izjava. O ovome sam odavno pisao na drugom forumu i teško je sad pronaći sve tekstove vezane ne samo za ovu temu. Čovek je jednostavno govorio o situaciji u kojoj se on trenutno nalazi. Zakoni nisu regulisani i svako investiranje je praktično bacanje u bunar bez dna, baš kao što i piše u tekstu. Sa druge strane, postoji i ona bolja strana, malo teže ostvariva, ali ne i nemoguća. A to je da se investicija isplati, pa da se udvostruči, utrostruči... Za to su potrebni uspesi, dobra pozicija na tabeli kako bi se što bolje prodali igrači... (pa o dobrim rezultatima kluba možemo da i diskutujemo)

Regulisanjem vlasništva kluba investitor će znati u koga ulaže i za koga ulaže.

I na kraju, videh na šta cilja Čika toma u svom pitanju postavljenom svima nama. Rekao bih da je u pravu, ali mislim da ta izjava ima i ono prvo značenje. Upućena je svima.
limanfkv
Postovi: 2825
Pridružio se: Sre Jan 19, 2005 12:44 pm

Post od limanfkv »

Iako novinarima ne verujem ni 10% (a i tu se zajebem kad poverujem), ne vidim nista sporno u ovoj izjavi.
Zasto one smrde iz skupstine nisu sposobne da donesu zakon o privatizaciji? Da smo negde drugde voleo bi da bude privatizacije klubova, ali cim neko cuje tu rec - PRIVATIZACIJA, u nasoj zemlji , tesko da pomisli na nesto dobro...

Po meni je izjava na mestu. Jednostavno MORA postojati zakon jer zasto bi IKO u ISTA ulagao ukoliko ne da nemoze da se isplati nego ce najverovatnije pare propasti ? Po meni to je kao da na berzi kupis akcije za koje znas da ce pasti cena...
Korisnikov avatar
Radoye
Administrator
Postovi: 8760
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:11 am
Lokacija: preko okeana

Post od Radoye »

limanfkv napisao:Zasto one smrde iz skupstine nisu sposobne da donesu zakon o privatizaciji? Da smo negde drugde voleo bi da bude privatizacije klubova, ali cim neko cuje tu rec - PRIVATIZACIJA, u nasoj zemlji , tesko da pomisli na nesto dobro...
Zato sto im nije u racun da ga donesu transparentno pa da ne mogu da se omaste a opet ako krenu u otvoreni lopovluk narod ce popizdeti pa ce da ih najuri jos gore nego onog pre njih. I sada sede i misle se kako da naprave takav zakon po kome ce sve izgledati OK a da oni i dalje mogu da kradu i pune dzepove narodnim parama. I isto kako je sa svom drugom drzavnom imovinom (firme, infrastruktura, komunikacije...) tako je i sa sportskim klubovima.

No nemojmo vise o politici...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
ice
Postovi: 2861
Pridružio se: Sre Feb 16, 2005 12:50 am

Post od ice »

Slazem se ja sa svime iznetim u vezi privatizacije,to sam i sam napisao,ali ovde jednostavno to nije bilo ono sto bode oci.Zna se da privatizacija,zakon o njoj i primena iste zavise od politicara i nema svrhe da mi ovde o tome diskutujemo.Ja se samo pitam da li su se u toj prenetoj izjavi morale bas upotrebiti neke reci?Govoreno je u mnozini,a ja mislim da vec ako si na celu nekog kluba,onda taj klub mora da se bar za tebe po necemu izdvaja iz gomile drugih i da zasluzuje malko "neznije" reci.
Ne mislim ja da je nas predsednik oduvek bio neki vatreni navijac bas naseg kluba,ali ipak je on covek koji je u neku ruku vezan za Novi Sad,tu je i postigao svoje najvece poslovne uspehe i kao takav upucen je u desavanja u gradu i u nasem slucaju neka osecanja navijaca Vose,a pritom nikada nije ispoljavao ni najmanje simpatije prema beogradskim klubovima.
Ali rekoh,verujem da je ta izjava onako izrecena u zaru nekog razgovora o privatizaciji gde na videlo izbija nezadovoljstvo trenutnim stanjem u pomenutoj oblasti,tako da razumem to.I naravno nemam nista protiv da Bata na kraju i kupi klub,ionako je vec dosta ulozio i digao Vosu na noge.Nadam se da nas predsednik nece odustati od svog angazmana i ako ne osvojimo titulu,a takodje i ako privatizacija u sportu i dalje bude odlagana,jer neophodan nam je neko njegovih sposobnosti da vodi klub.U svakom slucaju ja sam mu zahvalan za sve sto je do sada uradio za Vosu,to su bile samo dobre stvari.
Sto se tice titule,uopste nece biti smak sveta ako je ove sezone ne osvojimo,kako smo krenuli,ona nam one naredne sezone ne moze izmaci.Dakle,mozda je potrebno i samo malo vise strpljenja.
Poslednja izmena od ice u Čet Nov 22, 2007 6:38 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Bato majstore vodi nas do titule :lol:
Korisnikov avatar
Radoye
Administrator
Postovi: 8760
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:11 am
Lokacija: preko okeana

Post od Radoye »

Pa zar cinjenica da je odabrao da bude na celu bas Vojvodine a ne nekog od beogradskih nazovi-superligasa ne govori da je njegov odnos prema nasem klubu i gradu Novom Sadu ipak poseban? :wink:

Ali bez obzira na to za njega je ovo na kraju krajeva samo biznis i on kao i u svakom drugom biznisu gleda pre svega da zaradi. I ako ga u tome neke strukture uporno onemogucavaju on se jednostavno vise nece baviti tim poslom. Biznis pre svega, od ljubavi se ne zivi.

Ja se samo nadam da mu necemo suvise brzo dosaditi i da ne odluci da iskesira zaradu i ode ostavivsi nas praznih dzepova i gologuze kao sto su neki pre njega znali da nam naprave...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
ice
Postovi: 2861
Pridružio se: Sre Feb 16, 2005 12:50 am

Post od ice »

Ostaje nada da ce Bata biti uspesan biznismen sto se toga tice. :lol:
Bato majstore vodi nas do titule :lol:
Odgovori