Vec vidjeno

Locked
User avatar
Voja
Dežurni spiker
Posts: 9678
Joined: Wed Jan 19, 2005 5:54 pm
Location: Kome trebam, već zna...

Vec vidjeno

Post by Voja »

BICEMO U SAMOM VRHU

Kriza koja vec godinama duboko potresa Vojvodinu je kako-tako prevazidjena i to u ovom klubu sve raduje.Sacuvan je prvoligaski status i izbegnuta bruka da se veliki jubilej,70-godisnjica postojanja kluba doceka u drugoligaskoj konkurenciji.Osnovni i najvazniji cilj je dakle ostvaren.

Kopka nas ,ipak,ne lici li sudbina Vojvodine na onog beskrajnog optimistu koji je padajuci sa stotog sprata,u prolazu kod desetog uskliknuo: "Za sada je dobro!"
U zelji da saznamo argumente koji podgrevaju optimizam u ovom klubu da ce u predstojecem prvenstvu biti znatno bolje,posetili smo Sportski centar Veternik i o svemu razgovarali sa novoizabranim trenerom Jovanom Kovrlijom i nekoliko kljucnih igraca.

*Bili ste prvi pomocnik Duvancicu.Mozete li nam,ili bolje reci smete i hocete li nam reci,zasto i kako je doslo do njegovog iznenadnog odlaska iz Vojvodine?
-Da ce otici saznao sam od njega u Trsteniku,gde smo igrali jednu prijateljsku utakmicu,desetak dana pre zvanicnog rastanka.Rekao mi je samo da ima ugovor na godinu dana i da ga najverovatnije nece produzavati - i to je sve!
O drugim razlozima nikome,pa ni meni,nije rekao ni reci.
Kasnije,pred utakmicu sa Crvenom zvezdom,i to u petak uvece,receno mi je da cu sa Ivezicem voditi tim jer je "Duvancic na bolovanju".Tek iz "Tempa" sam saznao,iz Micine izjave,da se poreckao sa nekim ljudima iz uprave,spakovao kofere i otisao za Beograd.To je zaista sve sto o tome znam i mogu reci da je i mene i igrace sve to veoma iznenadilo...

Cast jeste ali...

*Da li ste ocekivali i prizeljkivali da bas sada postanete prvi trener Vojvodine?
-Nisam to ni ocekivao,ni prizeljkivao!I posle 12 godina profesionalnog trenerskog rada,od cega pet u Vojvodini,mislim da je jos trebalo da radim sa mladjim uzrastima,da jos "proizvodim" odredjeni kvalitet i usavrsim i potvrdim svoje metode selektiranja i rada sa mladima.No,to ni u kom slucaju ne znaci da sam nespreman i nesrecan zbog nove uloge koja mi je poverena.Naprotiv,pun sam ambicija i optimizma,pocastvovan saznanjem da je bas meni,u konkurenciji veceg broja poznatih i priznatih trenera koji su bili u alternativi za Duvancicevog naslednika,poverena briga o prvom timu Vojvodine.Laska mi i saznanje da je moj izbor verovatno posledica ispoljenih kvaliteta i rezultata koje sam do sada ostvario.

*S obzirom na iskustvo desetak svojih prethodnika,plasite li se da cete,poput njih,iznenada biti smenjeni cim naidju slabi rezultati?
-Ne,ja sam apsolutno svestan svega sta ovaj poziv nosi sa sobom,pa i onoga,posebno karakteristicnog za nas fudbal,da posle slabih rezultata sledi smena trenera.Ne bih se ni bavio ovim poslom da nisam spreman i na taj rizik.Svestan sam,takodje,cinjenice da ce u radu biti problema i rezultatskih posrtanja,ali sam ubedjen da cemo uz stalnu i svestranu saradnju uprave,strucnog kolegijuma i igraca sve probleme,pa cak i one najdelikatnije - izgradjivanje igre i postizanje dobrih rezultata,ostvariti na najbolji moguci nacin i na obostrano zadovoljstvo svih,u prvom redu gledalaca.Time ce prestati razlozi za novu smenu prvog trenera Vojvodine.

Ivezic mi nece smetati,naprotiv!

-Ja sam prvi trener prvog tima,sa svim ovlascenjima i kompetencijama,znaci - zaduzen za strucni rad sa svim prvotimcima,sastavljanje tima,njegovo vodjenje na utakmicama isl.
Zvonko Ivezic je tehnicki direktor sa slicnim ovlascenjima koje imaju Dzajic i Vukotic u Zvezdi i Partizanu.On ce objedinjivati i koordinirati strucni rad svih selekcija u klubu i starati se o realizaciji utvrdjene politike kluba i strucnog rada koji verifikuje Strucni savet.

*Ne plasite li se eventualnog mesanja Ivezica u rad i vodjenje prvog tima,njegovih pokusaja da,recimo,sastavlja tim,jer nam se vecina trenera Vojvodine vec zalila na takvo "tutorstvo" pretpostavljenih (a za to nekompetentnih)?
-Ne,zaista ne,jer dobro poznajem Ivezica i verujem da ce svako eventualno uplitanje biti u okviru njegovih nadleznosti,i od koristi i za mene i za klub.

Nastavljam zapoceto u nuzne izmene

*Najavljujete nekakav novi kurs u radu s prvim timom.Otkud to kad vi sa prvim timom,doduse u svojstvu pomocnika,radite vec godinama.Znaci li to da vasi prethodnici nisu radili dobro?
-Vi,novinari,uvek idete u krajnosti i iskljucivosti.Najava novina nije automatski negacija valjanosti dosad uradjenog.Naprotiv,ja tvrdim da su svi moji prethodnici u Vojvodini odlicno radili,od svih sam ponesto naucio i "uzeo" i to mi sada pomaze da taj i takav rad nastavim i unapredim.Taj produzetak podrazumeva nadogradnju,a to u nasem slucaju znaci trazenje zrelije,tecnije,dinamicnije,tehnicki lepse a takticki mudrije i produktivnije igre - sa vise lepog za oko.ali i korisnije i efikasnije igre.
Stoga se novine koje najavljujem odnose na brzu,agresivniju i odgovorniju igru u kojoj ce igrati svi za sve,gde ce biti vise suteva iz daljine,vise improvizacije ali i fiksnih sablona,vise ce se igrati preko krila,vezni igraci ce vise ucestvovati u zavrsnici napada... Da cu zaista nastaviti zapoceto,potvrdjuje i selekcija koju gotovo da necu menjati,jer Vojvodina je posle cetiri godine upornih trazenja ustalila jedan sastav kojem nedostaje jos zajednickih igara u kojima ce se iskristalisati i ona fina dorada igre i taktike koja neminovno mora doneti rezultate.

Imamo odlicne pojedince,kao retko ko

*u igrackom smislu Vojvodina nije jaca nego u proslom prvenstvu kada se uglavnom borila za goli prvoligaski zivot.Poznato je da kada i najbolji kulinar od loseg materijala pravi pitu,ona nikada nije upotrebljiva za jelo... Plasite li se takve sudbine?
-Ne slazem se da igracki nismo jaci,jer smo dobili cetiri nova igraca: Todorovica,Curcica,Cimbala i Anicica,od kojih su prva dvojica sigurno pojacanja a druga dvojica osvezenja,a mogli bi biti i pojacanja.Drugo,sazrela je jedna homogena generacija igraca starosti 23-24 godine koja tek u predstojecem prvenstvu treba u potpunosti da iskaze svoje velike igracke mogucnosti.Mozda ce delovati neskromno,ali je to zaista moje duboko ubedjenje,da izuzimajuci mozda klubove velike cetvorke,nijedan klub u zemlji nema bolje pojedince od nas!

*Ali,demantuje vas vec sama cinjenica da ni jedan od njih,u poslednjih nekoliko godina,nije bio na ni na sirem spisku bilo koje od nasih brojnih reprezentacija!?
-Da,ali hocete li time reci da u nasim reprezentacijama igraju odlicni igraci?
Igra u nasoj reprezentaciji je licna stvar selektora i zato nam tako i ide,jer nema objektivnosti i strucnosti u selektiranju.Licno sam vise nego ubedjen da su Maric,Zovko,Dimitric i Jovanic,zasluzili mesto u "A" ili olimpijskoj reprezentaciji,jer su bolji od mnogih koji u njima igraju!

Umesto komentara

S obzirom na visegodisnji optimizam kojim nas obasipaju ljudi iz ovog kluba,a koji se rasprsavao vec posle par odigranih kola novog prvenstva,neka nam na kraju bude dopustena jedna aluzija.Pitao,svojevremeno,Abraham Linkoln neke na jeziku brze politicare: "Koliko ce nogu imati ovca,pod uslovom ako zamislite od njenog repa - nogu?"
Oni mu,horski,odgovore: "Pet nogu,gospodine".A Linkoln ce,smejuci se: "Ma sta vi god zamisljali,ovca ce i dalje imati - cetiri noge."

Pouka: sto god zamisljao trener Vojvodine i njeni igraci - ako u njenoj igri ne bude radikalnih izmena i drasticnog skoka kvaliteta - ona ce i dalje biti gde i poslednjih godina:
u samom prvoligaskom suterenu sa kojeg puca sumorni pogled na drugoligaski ambis.

Dragan Pejic
"TEMPO" br.963*8-14.VIII 1984 god.

Kada sam ovo procitao,zapitao sam se:
-"Jel to vreme stalo ili se istorija ponavlja?"
Locked